Cornucopia?

Aktuellt

Kommer ni ihåg SVT:s Covid-19 superspridarevenemang Melodifestivalfinalen 2020?

"Det hade varit fruktansvärt tråkigt med en final utan publik." - SVT:s talesperson Vi avbryter ordinarie sändningar för att dra o...

2019-01-21 13:23

Anders Ygeman (S) blir energi- och digitaliseringsminister

Fd ministern som fick sparken för hanteringen av Transportstyrelseläckan, Anders Ygeman (S), gjorde idag sin återkomst i en regering. Som en extra skymf mot väljarna blir han energi- och digitaliseringsminister, eller om man så vill infrastrukturminister. Man får hoppas att han ordnar så att regeringskansliet får ett digitaliserat bokningssystem för möteslokaler nästa gång myndigheter under hans ansvar läcker topphemliga svenska agenters identiteter till främmande makt.
Anders Ygeman (S)
Pratkvarnen och och den handlingsförlamade Anders Ygeman (S) gör alltså återkomst som minister. Under förra mandatperioden fick han till slut sparken för att inte (officiellt) lyckats informera statsminister Stefan Löfven om att topphemliga svenska agenters identiteter läckts till främmande makt i den så kallade Transportstyrelsehärvan.

Ygeman hävdade att han under kanske upp till ett års tid inte lyckades boka en lokal för att kunna informera statsministern om detta, vilket förstås är fullkomligt skitsnack.

Som tack för att ha tagit på sig skulden i Operation Rädda Löfven har han nu återigen blivit statsråd, denna gång ironiskt nog digitaliserings- och energiminister

Det betyder alltså att han ytterst får ansvaret för just digitalisering av den typ som innebär att svenska topphemliga svenska agenters kvalificerade skyddsidentiteter läcks till främmande makt. 

Därtill blir ansvaret energifrågor, vilket innebär att vi har tre och ett halvt år av tomt prat och brist på handling att se fram emot i en tid där det råder allt akutare effektbrist i landet, samtidigt som kärnkraften ska fortsätta avvecklas.

Ygemans ministertid präglades av mediala uttalanden, men noll genomförande. Som medias gunstling skickades han fram för att göra det ena tomma uttalandet efter det andra, t ex om utvisningar eller satsningar på polisen eller mot kriminalitet. Vi kan utgå från att allt han ansvarar för under denna mandatperioden också kommer vara bortkastade år. Huruvida han återigen ska skickas fram för att uttala sig om allt möjligt när Löfven saknar manus att hålla sig till återstår att se.
C MUST Gunnar Karlsson
Under veckan som gått har avgående C MUST Gunnar Karlsson varnat för potentiella cyberangrepp mot det svenska elnätet, som kan sänka hela Sveriges strömförsörjning. Ett område där Ygeman nu alltså får ansvaret som just digitaliserings- och energiminister. Vad kan omöjligen gå fel?
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

63 kommentarer:

 1. Föraktet mot väljarna... Ingen som helst skam i kroppen utan snarare håller man ihop och skyddar varandra.

  SvaraRadera
 2. De tre M är mer nyfiket att fundera på... Margot hänger kvar. Märkligt nog. Hon måste ha en stark position i partiet??! Morgan, som inte gör nåt, sitter kvar - ihop med sin trätobroder Damberg...Spännande. Och finanserna ligger kvar på Magdalena, jajamen...det mest otacksamma jobbet.

  SvaraRadera
 3. Dags att inhandla det där reservkraftverket jag spanat på ett tag, alltså..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror inte det behövs, Ygeman får aldring slut på varmluft verkar det som.

   Radera
  2. Så Ygeman är ett eget reservkraftverk?

   Radera
  3. Är det varmluften som orsakar snömoset?

   Radera
 4. Jag vet inte vad som är en större skymf.

  Stefan Ygeman som Digitaliseringsminister eller Peter Eriksson som Digitaliseringsminister?

  Stefan Ygeman verkar iaf insatt i ämnet.

  SvaraRadera
 5. Det finns säkert mycket bra saker som en digitaliserings- och energiminister skulle kunna göra, men när den vältalige handlingsförlamningen innehar denna post så kan vi vara säkra på att inget kommer att bli gjort.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En annan sak, undrar hur många i den nya regeringen som känner till eller borde känna till Dunning-Kruger-effekten.

   Om du vill veta mer finns en bra artikel om detta.

   https://svenska.yle.fi/artikel/2019/01/06/vetenskapligt-bevisat-inkompetenta-personer-overskattar-sig-sjalva

   Radera
  2. Ytterligare en annan sak. Jag kom att tänka på, Hans Dahlgren har varit inblandad i stora mörkläggningar och bortförklaringar.

   Kan det vara så att Ygeman kommer att fungera som "Tomprats och undanflyktsminister", ungefär som förra gången han var minister.

   I så fall skulle Hans Dahlgren ta de tunga jobben som "Mörkläggnings och bortförklaringsminister", något som den nya regeringen förmodligen kommer att ha ett stort behov av.

   https://app.tt.se/bildobjekt/image/sdlsx435ebf

   https://www.expressen.se/nyheter/han-stoppade-hjalpen/

   https://www.svt.se/nyheter/granskning/ug/20111004210708_de_far_inte_ens_veta_vad_de_misstanks_for

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  4. Notera i exemplet som lyfts fram att det är väljarna som är drabbade av D-K effekten i första hand, vilket leder till att de röstar fram dåliga poliktiker 🙄

   Radera
 6. Ygeman och lokaler verkar vara en följetong.. Har han inte svårt att hitta lokaler, så verkar han ha svårt att betala för dem. Får hoppas Stefan ger han en bra överrock..

  SvaraRadera
 7. Och Sverige ska ha ett av de lägsta korumtionsindex i världen. Jo tjena!

  Faller man i en misstroendeomröstning i riksdagen har man rimligtvis inget där att göra igen.

  SvaraRadera
 8. Skamligt att ett sånt litet parti som MP har fått så många poster, ett pari som ligger på gränsen.

  SvaraRadera
 9. Härligt - nu står vi verkligen rustade med Ygis på kansliet och Danne på MSB som skall hantera den svenska beredskapen. Som man säger over-there - "up shit creek without a paddle".
  Hujedamej!

  SvaraRadera
 10. Notera också speciellt att SÄPO nu ska kunna stoppa terrorister genom att få läsa krypterad mail. Har Sverige en hemlig kvantdator som ligger 15 år före i utvecklingen jämfört med CIA och NASA, eller hur hade de tänkt lösa det, rent praktiskt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jobbade inte Ygerman med någon utredning att de skulle få stoppa in spionprogram på misstänktas datorer? Minns inte hur det gick med det förslaget. Hur det skall fungera i verkligheten vet jag inte dock.

   Radera
  2. Ligger i den "säkra" möteslokalen, men behöver bokas *nu digitalt, yaaay* via Y-man :D

   Radera
  3. *ÄÄÄÄÄNTLIGEEEN!!!*

   Radera
  4. Som allt Ygeman hände det nog exakt noll annat än att han pladdrade.

   Radera
  5. Klåpare. Kvantdator? Allt som behövs är att man skriver ut mailet och hettar upp det på en vanlig spisplatta, så framträder ju all hemlig skrift som terroristerna klottrat dit med citronsaft. Ni har uppenbarligen ingen aning om hur underrättelseinhämntning går till.

   Radera
  6. Om man inte har induktionshäll förstås, men det är väl bara stockholmare som har det (bredvid teppanyakihällen) och möjligen personer med väldigt avvikande sexualitet.

   Radera
  7. Jag har haft induktionshäll sedan 2006.

   Radera
  8. Vet inte vad Sverige har, men USA kan dekryptera i realtid all kommunikation som kommer. Helt meningslöst om man inte dekrypterar i realtid. Finns stora center placerade lite överallt i världen. Som alla bakdörrar i Facebook, olika OS-system etc. Var nästan komiskt att läsa om folk som blev upprörda när det kom fram att Facebook sålde användar information. Hur tror folk Google, Facebook etc tjänar sina pengar egentligen. Korkade människor faktiskt.

   Radera
  9. Man behöver ju inte kunna läsa innehållet.....

   Tänk signalspaning där man letar efter mönster osv.

   Radera
  10. Cornu, snyggt sätt att erkänna avvikande sexualitet.

   Jag har också induktionshäll.

   Radera
  11. @Spartacus, dumheter. De kan inte i realtid dekryptera all kommunikation. Bakdörrar är något annat.

   Radera
 11. Ingen som har nåt att säga om nya kulturministern? Trodde man skulle vara svensk medborgare men tydligen har vi utnämnt en indisk sadhu direkt från nåt ghat i Varanasi.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hon har rastafari och tydligen brajat på i sin ungdom.. Känns som en genuin MPare..

   Radera
  2. Inleder starkt med att benämna Kaplan som "hjälte". Kan det blir en kortare ministerkarriär än Stegö-Chilo kanske?

   Nå, man får hoppas att hon håller sig ifrån Aghori-ritualer i plenisalen åtminstone.

   Radera
  3. För att en äkta arisk ritual kan ses som att sträcka ut handen till SD? Annars kan man ju fundera på om hon är tänkt att fungera som nån sorts skenmål som ska dra till sig eld från andra.

   Radera
  4. Klassisk avledningsmanöver med ett bondeoffer. Nu kommer alla grävande journalister fokusera på denna person det närmaste halvåret.

   Radera
  5. Där sa du nåt. Resten av regeringen kan ju kräla runt med halva periodiska systemet i blodomloppet och rulla med ögonen, ingen kommer märka nåt när hon börja riva av Jimi Hendrix-solon på sin ekologiska nyckelharpa.

   Radera
  6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  7. Hon har tydligen jobbat som politiker i Härnösand och fått den kommunen att sluta fungera. Härnösand lånar numer till löpande räkningar, som ni kunnat läsa om förut. Obegripligt att Löven utser en misslyckad politiker till statsråd. Kompiskorruptionen är tydligen vanligare än vad man tror.

   Radera
  8. Nåt sånt här Ben?
   https://youtu.be/ILUGPTZSmAg

   Radera
 12. ja vad säger man.. Laguppställningen består ju inte av Sveriges vassaste knivar.. Men o andra sidan är man inte särskilt förvånad.. från Alice Bah till Amanda Lind tex..

  SvaraRadera
 13. Äsch, Ygemannen är ju inte så farlig. Han gör ju aldrig ngt. Värre då med dom lite mer driftiga som startar en massa vackra projekt till ingen nytta med höga kostnader för skattebetalaren!

  SvaraRadera
 14. Om vi ska vara ärliga så fick ju Freivalds också avgå/kicken 2 ggr.

  Första gången för sina bostadsaffärer - andra gången för att hon stängde ner SD:s hemsida. Fast det var 3 års karantän emellan.

  Ingen ursäkt direkt, men det har ju hänt förr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan det möjligtvis vara så att SL satt in ett par möjliga eftetträdare på prov?

   Radera
  2. M verkar få börja om från noll. Åtta år sedan de regerade senast vid nästa val. När sossarna ställdes inför samma utmaning blev det först Juholt.

   Radera
 15. Jag anser att regeringen måste sluta plocka poäng på lågt hängande frukter och ta tag i de enorma problem vi har.

  bland det viktigaste är elnätet och elförsörjningen som verkar mer än lovligt eftersatt.

  Tydligen fasar hela Europa ut sin kolkraft och uttjänta kärnkraft kommande tio år och nybyggnation i kärnkraft ligger efter.

  Är ju ren självbevarelsedrift att bygga 1-2 nya generation 5 kärnkraftverk med byggstart imorgon. Sen kan man leka vidare med alternativa energikällor och energisnålhet när man säkrat energin för 30 år framöver.

  Sen får dom gärna återupprätta polisen, vården och skolan och kanske ta tag i integrationen om beröringsskräcken släpper nån gång.

  Men det är väl att hoppas på för mycket...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Äsch då, Nordstream 2 kan lösa även våra problem.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
 16. Stark lagupsställning av Statsministern. De tunga departementen besätts av kompetenta namn ... Andersson Finans, Wallström Utrikes, Johansson Justitie, Johansson Arbetsmarknads och Hultqvist Försvars. Och vad som tycks ha gått många förbi Dahlgren på Beredningen och EU!
  Ekström på Utbildnings ger ett särdeles kompetent och erfaret intryck och att Strandhäll tar ett steg tillbaks och återgår till Socialförsäkrings underställd Hallengren synes rationellt.
  Antalet ministrar från MP är bantat och på mindre tunga poster måhända kan återfinnas vissa som kan användas som bondeoffer.
  Vad gäller upprördheten från vissa håll och kanter över Ygeman så är endast att konstatera att misstroendevotum i Kammaren hotar alltid en minoritetsregering som del i maktspelet och spel för gallerierna.

  SvaraRadera
 17. Underligt val att plocka in honom när regeringen balanserar på en knivsegg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med tanke på att Janos Sjöstedt bankade skon i pulpeten så där tio sekunder efter att Löfven slutat prata så kan jag tänka mig att en do-nothing minister är precis vad som behövs för att just hålla balansen.

   Radera
 18. Att ministrar inte nödvändigtvis är de allra skärptaste i landet inom sina respektive områden kan jag köpa. Att ministrar numera hämtas från den nedre halvan av den allmänna begåvningsreserven är betydligt svårare att svälja. Vad fan är det som händer med det här landet?

  SvaraRadera
 19. Det kan ju vara praktiskt med mycket snack och lite verkstad ifall man har MP och C med som regeringsunderlag och det inses att man måste ha ny kärnkraft.

  Då är det bara till att skicka fram Ygeman som kan berätta om vad som skall göras. Sen är det bara att låta Ygeman sköta verkställandet. Då blir alla nöjda, både de som tror på vad Ygeman säger och MP som vet vad som händer...

  SvaraRadera
 20. Ännu roligare att Ygeman nu accepteras/försvaras av Jan Björklund. Han som tidigare ville ha Ygeman avsatt pga bristande förtroende.
  Nu säger Björklund att Ygeman "har avtjänat sitt straff". Blir han alltså kompetentare då?.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Avtjänat sitt straff? han skulle suttit inne 30 år på vatten och bröd.

   Radera
 21. De där uppe verkar blunda när de läser nyheter från frankrike istället för att lära sig från andras misstag

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men protesterna i frankrike är väl mot vad regeringen gjorde? Då borde ju Ygeman vara ett säkert kort - det är väl ingen som kan protestera mot vad han gör...

   Radera
 22. Nya Kulturminister hyllar Kaplan. Vilket dreamteam Svetsarn har plockat ut. *Poppar popcorn*

  SvaraRadera
 23. Eller så är utnämningen av Ygeman och Lind bara ett sätt att "känna pulsen" på sitt regeringsunderlag. Dessa är ju (iaf efter Linds uttalande om Kaplan) något som borde få oppositionen att gå i taket.

  Nu "vet" Löfven att oppositionen består av M+KD+SD och då är det bara att köra på. Hugger inte C+L mer på detta så kanske man kan förvänta att de inte hugger så hårt på annat heller...

  SvaraRadera
  Svar
  1. You got a Point there, dude...

   Björklund och Lööf sitter still i båten nu till 2022.
   Glöm att de får genom så mycket som de får det att låta som.

   Hade jag varit liberalt engagerad hade jag skrikit rakt ut. Snacka om suicidalt beteende av ledningen i L.

   Radera
 24. Enligt folk jag känner i SAP finns där en önskan om att Ygeman ska efterträda Löfven. Den som (över) lever får se.

  SvaraRadera
 25. Tydligen finns det en koppling mellan energi och digitalisering som jag inte ser... Viva Suecia ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Manuel Palacio; Ja, digitala apparater går på energi. Men det framgår nog förr eller senare på vilket sätt som Ygeman ska förråda vårt land.

   Radera
 26. https://www.svd.se/varningen-bygg-ut-naten--annars-kan-elen-stangas-av

  SvaraRadera
 27. Och dom får vara med i varenda regering oavsett vilket block som regerar. Det är odemokratiskt att ett så litet parti ges så mycket inflytande.

  SvaraRadera