Cornucopia?

Aktuellt

Var tredje tackar nej till jobb utan möjlighet till distansarbete - hälften av kvinnorna

Enligt en undersökning från Sifo, beställd av Sigma IT, så tackar 35% av svenskarna nu nej till ett jobb som inte erbjuder distansarbete. 46...

2019-01-08 21:10

Aktuellts sändning ligger nere - Uppdaterad: Bildmixer hängde sig

Tvångsfinansierade SVT klarar nu inte av att ens sända sin allra viktigaste funktion, nämligen livesända nyhetsprogrammet Aktuellt. Det är väl bildmixern som är felinställd igen. Seriöst så är detta så allvarligt att det bara är att konstatera: AVGÅ ALLA! Uppdaterad: Det var en bildmixer som hängde sig. Anhöriga underrättade hoppas bloggen.
Public Services tvångsfinansiering kan endast motiveras med den totalförsvarsnödvändiga och krishanteringsviktiga funktionen med livesända nyheter.

Nu visar det sig att SVT alltså inte klarar av att sända teve live. Vare sig i morse, när det förvisso var ett mindre viktigt program, men i synnerhet nu på kvällen med SVT Aktuells 21-sändning.

Felsökning påstås pågå, men vi vet ju hur svårt det är med bildmixern. Hatar när det händer.

Uppenbarligen har SVT via tvångsfinansieringen direkt nått myndighetskompetens, dvs inget fungerar och ingen vet varför, men kostar skattepengar gör det ändå. Vi tvingas alltså betala för något som inte fungerar.

Man kan fundera på helhetsbilden och etablering av nytt normalläge. Kaknästornet stängs pga hotbild från främmande makt. Sprängdåd mot ställverk i Stockholm. Flera intrång i svenska försvarskritiska skyddsobjekt. Och SVT ligger nere två gånger på samma dygn. Ett påstått ryskt fordon ska också tidigare upprätthållit sig vid en serverhall för flera telebolag, beläget i Norrtälje, något som polisen ska ha utrett för spioneri..

Bloggens läsare kanske ska se över sina så kallade prepps, planer och mentala beredskap. Det är en bra övning att genomföra ibland. Det gäller i synnerhet personal i vitt, blått, grönt och orange, som kan kallas in för att hantera kriser. Se över planeringen för hur hushållet klarar sig utan er.

Ska vi gissa hur många chefer på SVT som får gå för detta? Jag gissar på noll. Ska vi gissa hur lång tid tills SVT kräver att Public Service-skatten höjs så de kan få ordning på sin bildmixer?
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

26 kommentarer:

 1. Går väl förhoppningsvis att sända utan någon stackars bildmixer, fast det blir väl mindre snyggt och ser lite konstigt ut. Återstår att se vad som gick snett.

  SvaraRadera
 2. Det kan väl nästan bara finnas två möjliga orsaker: antingen grov försummelse/slarv eller medvetet sabotage. Båda alternativen är lika illabådande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan förstås vara havererad utrustning. Vilket handlar om grov försummelse/slarv att inte kontrollera utrustningens funktion innan sändning och inte ha backup. Man kan inte ha en single-point-of-failure för sånt här.

   Radera
 3. Wtf? Jag har inte haft något problem med SVT ikväll. Ja förutom innehållet då.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hörde att dom sa det själva. Måste ha skett då jag nattade barnen.

   Radera
 4. 14 minuter som få märkte..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om ett träd faller i skogen... :)

   Radera
 5. Just det. Som i fallet med stormen. Skogsbränderna. Ofred. Backup och alternativ. Uthållighet i systemen. Annars lägg ner. Starta om.

  SvaraRadera
 6. "Public Services tvångsfinansiering kan endast motiveras med den totalförsvarsnödvändiga och krishanteringsviktiga funktionen med livesända nyheter."

  Men frågan är om det ingår i deras uppdrag? Jag är inte så säker på det.

  Innebörden med oberoende TV-bolag och syftet med koncernstrukturen är ju att politiken inte skall ha inflytande över vad som sänds i TV. En följd av detta är att staten isf inte kan kräva att de skall sända nyheter eller kanske ens för krishantering viktig information.

  Vill man vara lite konspiratorisk så har det ju gått typ en vecka av obligatorisk avgift för public service och nu kan de inte leverera. Dvs när det inte finns en rimlig teoretisk chans att ducka avgiften så slutar de leverera. Eller på marknads-språk - när man inte längre betalar för innehållet så avbryts leveranserna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Krisinformation finns med i iaf SRs sändningstillstånd. Så även avbrott och tillgänglighet. Och skulle det råda högsta beredskap kommer SR lyda direkt under regeringen.

   Radera
  2. Det verkar som att du har rätt (bortsett från att det väl är SVTs tillstånd som avses), men vilkoren i sändningstillståndet verkar lite motverka det man försökte med med koncernstrukturen.

   Man har alltså en koncernstruktur konstruerad så att regeringen inte skall (kunna) styra över programinnehållet, men sen verkar ju vilkoren för sändningstillståndet innehålla massor av pekpinnar om programinnehållet.

   Radera
  3. Formella direkt lever alltid parallellt med informella. Vad SVT de facto sysslar med är viktigare för politikerna än vad de formellt satt på papper att de skall syssla med. Välkommen till verkligheten.

   Radera
 7. Varför kan man inte sända utan bildmixer? Varför kan man inte ha en röstutsändning utan bild? Varför prioriterade aktuellt att sända valreportage med personer på gatan som inte har något vettigt att tillföra? Frågorna är många. En sak är klar. Du betalar!

  SvaraRadera
 8. Jag hittar inga kommentarer till avbrottet på SVT:s hemsida eller hos MSB. Endast kvällstidningarna.

  SvaraRadera
 9. För min del får bildmixern vara paj för evigt. Då slipper svenska folket bli indoktrinerade.

  SvaraRadera
 10. Ett av de vanligaste meddelanden under Rapport- och Aktuelltsändningar är följande: "Vi beklagar att textningen föll bort". Vad är det för usel teknik man använder? Så vitt jag minns inträffade detta så gott som aldrig för 20-30 år sedan.

  SvaraRadera
 11. Nej, aktuellt är inte deras viktigaste uppdrag. Upprepning av redan rapporterade notiser från övrig media.

  SvaraRadera
 12. Enligt SVT själva så var felet på morgonen att "en sladd låg över en knapp" och på kvällen var det en mjukvaruuppdatering som spökade:
  https://www.svt.se/kultur/aktuellts-sandning-ligger-nere

  SvaraRadera
 13. Man skall komma ihåg att ledningen på SVT införde sändningssystemet Mozart. Detta system har givetvis massa tekniska finesser, men den primära anledningen till att systemet infördes var att det kräver mindre personal att köra. Dock innebär detta att det finns färre personer i kontrollrummet om något strular och därmed tar felsökningen längre tid.
  https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Sveriges_Television#"Nya_Aktuellt"_och_införandet_av_sändningssystemet_Mozart_2012

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför får jag vibbar från 80-talsfilmen War Games här...?

   Radera
 14. Är väl de sista testerna så att allt är klart för att patcha in Farsan Presidenten rakt in i Terracoms sändningssystem när det behövs. Tror att de tekniska problemen kommer snart vara lösta, men ingen begriper varför.
  Bakdörren är nu installerad i bildmixern och väntar.

  SvaraRadera
 15. "Man kan fundera på helhetsbilden och etablering av nytt normalläge........ etc."

  Ha! Humor!
  Hade detta stycke kommit från kommentarsfältet angående ett ämne som ligger varmt om hjärtat för bloggaren, hade denne blivit anklagad för både troll och foliehattsbärare. Men nu är det nog bloggaren själv som tagit på sig hatten en stund.

  SvaraRadera
 16. Kvotering/pk/kompisanställningar går inte alltid så bra, men svt har inga problem med intäkter så det är bara att anställa någon kunnig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför det? Det ger ju inte mer intäkter. Då är det mer rationellt att ta in en kompis - då får man ju lite uppskattning kanske...

   Radera
  2. Ja såklart är det så, men en kunnig bara för att slippa sådan här onödig uppmärksamhet från allmänheten.

   Radera
 17. Jag brukar kolla (streama) efter vetenskap på SVT några ggr i månaden och det betyder att SVT skulle kunna ligga nere helt i flera dagar innan jag märker något �� .

  Jag antar att de flesta vetenskapsmännen inte innehåller propaganda eller pk-vinklingar så länge det inte rör människor och samhälle ��

  SvaraRadera