Aktuellt

"Tag några öl innan du loggar in på börssidorna"

En god vän till mig tillika aktieräv berättade att vederbörande fått tipset att "ta några öl innan du loggar in på börssidorna". D...

2019-01-22 10:09

81 öre för elen - Sverige importerade el i morse

Nu på morgonen kostade elen 81 öre per kWh. Sverige tvingades också importera 226 MW elkraft, eller drygt en fjärdedels kärnkraftsreaktor. Mot slutet av året ska en första reaktor läggas ner på Ringhals och importsituationen kommer gå mot normalbild vintertid.
Ringhals kärnkraftverk.
I Sverige är det alltså vinter i år igen och då blir Sverige beroende av import av el, trots att vi ännu inte lagt ner två reaktorer vid Ringhals kärnkraftverk. Fast den första reaktorn ska stängas innan nästa vinter, och sedan en andra mot slutet av nästa år.

Importbehovet var som högst 226 MW. Ringhals två som stängs i år har en elektrisk effekt på 900 MW. Vad det kommer göra med svenskt elpris blir tämligen enkelt att räkna ut: Priserna kommer fortsätta att stiga samtidigt som vi kommer tvingas importera.

Men hav förtröstan. I spåren av försöken att bygga ut svenska bostäder utifrån behovet, samt etablerandet av onödiga serverhallar i Sverige saknas det nu på allt fler håll även överföringskapacitet i elnätet. Svenska Kraftnät uppger rent av att man inte tänker bygga ut kapaciteten på dessa platser, eftersom det också saknas kapacitet i stamnätet, som alltså inte klarar av mer elförbrukning längst ut i nätet.

Sverige har levt på gammal överdimensionerad infrastruktur från gamla skuldfinansierade DDR-Sverige på 70- och 80-talet. Den kapaciteten har vi nu expanderat ikapp och här sitter vi nu och undrar hur vi ska göra när vi faktiskt måste betala för våra behov. 

Och nu hamnar detta på den handlingsförlamade pratkvarnen Anders Ygemans (S) bord i egenskap av energiminister. Vi kan således räkna med en massa populistiska uttalanden och noll handling.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

59 kommentarer:

 1. Med Anders som energiminister kommer vi glömma vad el är för någonting. Fram med gamla goda steorinljus pågar! 2030 kommer vi i bästa fall åka häst.

  SvaraRadera
 2. Vi får ställa vårt hopp till att den globala uppvärmningen sätter igång på riktigt och att det går mycket fortare än vad klimatalarmisterna varnar för. Man ska veta att ny energiförsörjning med reglerkapacitet inte kommer på plats på en kafferast. Jag talar då om nya vattenkraftverk eller nya kärnkraftverk.

  SvaraRadera
 3. Nja vi importerade till lite lägre pris under natten och sparade vatten i magasinen. Vid klockan 6 drog vi på vattenkraften och återgick till nettoexport med lite högre pris.

  Vår stora export går till Finland där man år för år fått förseningar med en ny reaktor.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi får väl hoppas att de kan också försörja oss med lite el när den väl är igång.

   Radera
  2. kan garantera att detta med spara på vattenkraft osv vid olika tider, allt sådant redan utnyttjas, som när det blåser mycket.....

   Radera
 4. Precis som Sverige tvingas att exportera just nu så tvingas Norge att exportera ganska ofta. Vore lite synd om de tvingades att öppna dammluckorna och köra vattnet förbi turbinerna bara för att vi producerar för mycket ström i Sverige.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Norge exxporterar med direktkablar till Danmark och Nederländerna förutom Sverige- Finland . Så det är ingen risk alls. Bra inkomstkälla och sparar mycket europeiskt CO2utsläpp.

   Radera
  2. Vad har du för kapacitet i de kablarna? Det är dyra kablar på havsbotten. Många kablar av den typen används redan maximalt.

   Radera
 5. New Public Management..
  Say no more

  SvaraRadera
 6. Säga vad man vill om gamla DDR-Sverige, men våra mor- och farföräldrar byggde ett robust samhälle under 50- och 60-talen. Ett samhälle med infrastruktur som klarat av att ha legat för fäfot de senaste 30 åren och det är först nu de rejäla sprickorna börjar märkas.
  Det har tagit många år att förstöra samhället, men det verkar snart ge utdelning. Nästan lika segt som de Flackturms som det bloggades om i helgen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tingstadstunneln i Göteborg är ett bra exempel. För sin tid enormt överdimensionerad. Först nästan 40 år senare som den slog i kapacitetstaket. Jämför med Södra länken. Tog inte många år innan den blev full.

   Radera
  2. Fascinerande läsning: Tunnelbaneplan för Stockholm 1965 på wikipedia, med visionen av 1,6-1,7 miljoner invånare i Stockholm år 2000.
   Finns det visioner nu för tiden och vilka är visionärerna?

   Radera
  3. Och ändå är det gamla DDR-Sverige ingenting i jämförelse med östblocket.
   Kollektivtrafiken är top notch i tex Prag.

   Radera
  4. Man kan ju nästan tro att våra folkvalda inte vill ha någon befolkning norr om Dalälven. Det är ju helt sjukt med elpriserna som trendar för tillfället. Visst, man skulle ju kunna avskaffa elskatt och moms lokalt men den diskussionen finns inte överhuvudtaget.

   Radera
  5. I reala priser kostade 1975 fosilfri el cirka tre gånger mindre till konsument än idag. Med oehört bra tillgänglighet.

   Radera
  6. @månskensbonde: Tråkigt att höra att du lever i ett förstört samhälle. Det gör inte jag.

   Radera
  7. Ang kollektivtrafiken så fanns det både i öst och väst en vilja att genomföra modernismen med sina stadsmotorvägar överallt men kommunismens inadekvata ekonomiska poilitik förhindrade att den genomfördes där.

   Radera
  8. gbd crvx
   I just det här fallet tycker jag nog kommunismen segrade.

   Radera
  9. I reala priser kostade 1975 fosilfri el cirka tre gånger mindre till konsument än idag. Med oehört bra tillgänglighet.

   Radera
  10. Bra att du påpekar det två gånger Livs Farfar.
   Dock kommer budskapet aldrig att gå in i medvetandet för våra politiker och andra vindkraftsfanatiker.

   Radera
  11. Fast det var nog mer tur än skicklighet, Stefan. Men jo, modernismens dröm om att alla i staden skulle åja egen bil överallt, hela tiden var nog mindre genomtänkt.

   Radera
 7. Om miljön va anledingen till nedstängningen av kärnkraften varför hat vi kvar 450MW kolkraft I Stockholm? Miljöpartiets högkvarter...

  SvaraRadera
 8. Sverige tvingades knappast importera el under natten eller exportera sedan 6 i morse. Det blåser dåligt idag men ändå har all el från vindkraft räckt till den totala nettoexporten fram till 11 idag.

  Det är de företag som producerar el som vill göra så bra affärer som möjligt. Dvs. de köpte billig el från Norge under natten och sålde sedan dyr el på export dagtid.

  Sverige har länge producerat mer el än vi använt inom landet. Nu byggs vindkraften kraftigt ut, för att det lönar sig, så jag gissar att vi klarar att fortsätta nettoexportera även med något färre reaktorer närmaste åren. Jag kan givetvis ha fel och vi kan få mer sol i år med fortsatt vattenbrist.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kan ju snacka hur mycket du vill.
   Verkligheten avspeglas i priset.

   Radera
  2. Om det nu lönar sig att bygga ut vindkraften är det ett utmärkt läge att avskaffa subventionerna i form av elcertifikat.

   Radera
  3. När priset gick upp drog vattenkraften igång och exporterade lönsamt för ägarna. Stefan förespråkar du någon slags DDR?

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  4. Nanotec.
   I det här fallet ja.

   Radera
  5. Stefan jag lever av och i kapitalismen. Vill inte införa DDR här. Kapitalismen har problem, men min dotter var nyss på Kuba och har berättat en liten del av hur det är där nu.

   Största problemet jag ser idag med kapitalismen i Sverige är klimatet, med de långsamma åtgärderna, och därefter den ekonomiska eftersläpningen för de lite mer fattiga i landet.

   När det gäller el tycker jag SVK och Vattenfall mfl misskött modernisering och utbyggnad av sina nät. Nya system för att pris och efterfrågan ska fungera bättre behövs. Idag styr få över möjlig användning av el till när den har lägre pris. Med bättre automatisk avtalsstyrning hos hushåll av tex uppvärmning kan priset utjämnas bättre.

   Elfordon betyder obetydligt idag men strax mer. En effekt blir mer laddning nattetid och helger vilket starkt gynnar vatten och vindkraften. Kärnkraften av dagens typ blir fortsatt mer olönsam.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  6. Nanotec
   Du vet mycket väl att luftpumpar, solenergi samt vindkraft fungerar som sämst när man behöver den som bäst, dvs när det är riktigt kallt.
   Därför behöver Sverige vattenkraft och kärnkraft och det tror jag du också vet innerst inne.

   Radera
  7. Stefan mina största investeringar i energi är i andra former och just innehavet i vind är obetydligt. Men visst borde jag haft allt i vind under förra året och utbyggnaden tar fart. Anser att vi ska fortsätta utbyta energi med grannarna i ökad mängd. Sedan behöver vi bli effektivare i användandet och det är inte så svårt.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  8. Nanotec
   Det här handlar inte om dina investeringar, det handlar om att befolkningen i norr ska ha ett rimligt elpris för att överhuvudtaget kunna bo kvar där.

   Radera
  9. Kollektivtrafiken i Prag är top-notch? Inte som blåa linjen i Stockholm då, fylld med asylanter som inte jobbar?

   Radera
  10. Nej Stefan befolkningen i norr bör inte ha rabatt på el även fast ni gnäller om vad synd det är om er. Däremot borde ni få ett ekonomiskt stöd som kompenserar för att ni har svårt att klara er där i kylan och mörkret. Normalt borde det kompenserats med högre lön, men det mesta verkar hamna här i 08 istället. Behov av värme och ljus finns. Men om ni likt befolkning i flera fattigare länder får billig subventionerad olja "för att kunna laga mat" blir det ett slöseri. Under sovjettiden var bröd så billigt att bönderna köpte bröd till sina grisar istället för säd som inte var subventionerad.

   Behöver en villaägare mycket el för uppvärmning är det ofta bättre att satsa på lån till isolering än subventionerad el.


   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  11. Norrlänningarna är de minst gnälliga personerna i det här landet om du nu missat det.
   Du missar hela poängen. Sveriges politikers uppgift är att tillgodose billig energi till industrin och befolkningen. Historiskt har de fixat den uppgiften med bravur. Att elpriserna trendar som de gör är ett kraftigt underbetyg till de styrande i frågan.

   Radera
 9. Jag förutsätter att varje miljöpartist kör sin lådcykel och låter sin elbil stå parkerad idag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu är jag inte miljöpartist men visst tog jag lådcykeln till dagis och sedan jobb idag.

   Radera
 10. Jag vill passa på och slå ett slag för en vad jag tror är en framtidens guldgruva till energi. Nämligen den naturliga strömmen av vatten som sker i Kattegatt.

  Ganska ofta ligger strömmen på 1 knop, även dagar då det inte blåser nämnvärt mycket. En källa till el som bara ligger och väntar på att människor skall ta tillvara på den, detta utan att vi behöver göra stora ingrepp på naturen. Jämför den vattenmängd som rör sig fram och tillbaka i Kattegatt med en älv, så fattar man vilka krafter vi talar om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns det exempel på hur en anläggning som tar tillvara på kraften i havsströmmar skulle se ut? Antar att man behöver "fånga in" ganska mycket vatten för att få den effekt man önskar.

   Radera
  2. Iblandekonomi det finns ett företag på området som jag satsat en hel del i. Vatten är 800 ggr tyngre än luft så det är mycket enklare att nyttja havsströmmar i teorin än vind. Företaget använder en sorts drakar som är förankrade i botten och när de flyger i strömmen blir farten betydligt större och det fångas upp med en propeller i nosen på draken och omvandlas från rörelse till el i drakens mage. Mängden metall och kolfiber som behövs är en bråkdel av vad ett vindkraftverk kräver. Nu används månkraft som går perfekt att beräkna i förväg, men snart blir det långsamma havsströmmar. Ett större antal drakar avses kopplas ihop via transformatorer och sjökablar.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  3. Nanotec
   Att du orkar. Räcker det inte att du haussar sönder dina egna innehav på Avanza forum?

   Radera
  4. Stefan jag skriver bara om några av innehaven när jag känner för det. Tror inte det påverkar så mycket men läser noga andras tankar om de viktiga innehaven. Och jag kan ändra mig vid ny information. I år har jag nog bara skrivit om ett par företag på Avanzas forum. ca ett inlägg var annan dag. Vet att det var färre inlägg i december. Om jag hausar sönder mina innehav tycker jag det är ett misslyckande.

   Misstänker att du skriver mycket mer inlägg här Stefan och det tycker jag är helt ok. Brukar gå in med synpunkter där det intresserar mig mer.

   Men ok jag kommer inte med mer inlägg nu idag eller imorgon så du får lite ro.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 11. Samtidigt i Finland: https://en.m.wikipedia.org/wiki/List_of_most_expensive_buildings

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror du att de där pengarna är bortkastade?
   En kostnad är en intäkt för någon annan i kretsloppet.
   Här i Sverige väljer vi mer att självdö. Inga investeringar så vi slipper fiktiva kostnader som i slutändan utmynnar i intäkter.

   Radera
  2. Du får trösta dig med Nr 5 på listan (NKS). Där finns det gott om rejäla kostnader till kretsloppet! Rätt ner i fickorna på kretsloppet, så att säga.

   Men poängen är att det finns inga indikationer på att ny kärnkraft är billigt. Och blogginlägget handlar om "nu importerar sverige el för X öre".

   Radera
  3. Stefan jag investerar i det jag tror blir lönsamt. Men på listan från Stoffe finns Nya Karolinska med högt uppe. Där har man nu, för att det blev lite lite dyrt valt att kraftfullt sparat in på skohorn för de patienter som har svårt ta på skor. De kan gott ta med egna.

   Du har rätt i att någon annan tjänar på Nya Karolinska. Själv tycker jag det enkelt kunde skötts bättre ur ekonomisk synpunkt.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  4. Nya Karolinska är en flopp signerad Reinfeldt, något annat var inte att vänta.
   Dock vinner tyskarna matchen med Brandenburg ur fiaskosynpunkt.

   Radera
 12. Läste lite statistik från Tarnsportsektorns energianvänding www.energimyndigheten.se/globalassets/statistik/transport/transportsektorns-energianvandning-2016.pdf. I det dokumentet finns på sid 8, Tabell 2. Total energianvändning för inrikes transporter, 2009–2016, uttryckt i TWh". Av 2016 totalt 95Twh var då 92 Twh annat än el (och bara 2Twh var flygbränsle(!)). Ponera att vi ersätter hälften av effekten till el på 11 år (2030 då bilar drivna av fossilbränsle skall förbjudas) - det ger ett behov av ca 46 Twh el per år jämfört med idag, allt annat lika. Vi producerar idag 159 Twh el i Sverige och för att möta upp transportbehovet behöver vi producera ytterligare 46 Twh per år, dvs en ökning på ca 30%. Var är vår samhälleliga plan för att få fram den elen? Det påverkar ju stamnät, distributionsnät, lokala elnät och inte minst elproduktion. 11 år är inte så där jättelång tid. Att börja med att dräpa av Ringhals 1&2 med totalt ca 13-14 Twh minskad produktion ger ju inte direkt en kanonstart på det arbetet. Kanske tips på ett blogginlägg?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tofte var bara lugn. Fossil drift är så ineffektivt att det bara enligt KVA behövs ca 10 TWh el för att driva samma antal bilar med el. Med stor sannolikhet sker mesta laddning när elen är billig och med allt mer vind kan el korta stunder, som i Danmark kosta 0 eller tom mindre.

   Cornucopia? tycker än en tid att det dröjer oerhört länge innan vi har självkörande fordon. Jag är möjligen för optimistisk när det gäller de självkörande. Med självkörande blir taxiresande så billigt att detta tar över mesta transporterna och än billigare om man likt färdtjänst tar med fler på delsträckor och det AI-styrda fordonet är bra på att optimera så det kan bli mindre än 10 TWh.

   Fast elflyg verkar nära och tar då från 2025 över en del måttligt långa transporter. Riktigt spännande är hybrider som utvecklas. Min favorit just nu är den flygande stjärten, som kan flyga i fem dygn i måttlig fart, i nuvarande planer.

   När det gäller brister i nätet delar jag din syn Tofte.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 13. Någonting går inte ihop här. Energi brist men fossilfritt 2030... Nej men juste Steffan tror ju att det är eluttaget som producerar el till hans Tesla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lite okänt, Unknown, men vi har sällan energibrist. Ett större problem är effektbrist i våra kablar. Stopp för försäljning av fossilbilar 2030 behövs mer som signal för att företag inte ska ta för dåliga beslut idag. Kring 2025 är elbilar så prisvärda att få köper fossilt.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  2. Om vi importetar el redan nu då har vi väl brist? När Ringhals stoppas lär det inte bli bättre?

   Radera
  3. Unknown vi exporterar mer el än vi importerar.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  4. Möjligt! Kan någon bekräfta det, har alldrig hört det...

   Radera
 14. Inga problem, bara ta ett beslut om att lägga ner lite järnverk och massaindustrier. Då får vi el över till fler serverhallar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det behövs ingen industri i Sverige, vi har ju Barista som har ett "riktigt hållbart sortiment"

   Radera
  2. Behövs inga beslut med sådana skatter, det kommer ske naturligt.

   Radera
 15. Och dyrare lär elen bli - mycket dyrare! Tyskland tänker ju avskaffa både sina kolkraftverk och kärnkraftverk. Återstår bara gas från Ryssland och några vindsnurror ute i Nordsjön.

  SvaraRadera
  Svar
  1. På vintern ja men på sommaren, hösten och våren kan alla ha soooooooleeeeel.

   Radera