Aktuellt

SCB: 2020 hade högsta antalet döda per capita sedan år 2012

SCB:s slutliga befolkningsstatistik för Sverige och år 2020 är nu publicerad. Den visar att pandemiåret 2020 hade det högsta antalet döda pe...

2019-01-02

15 minuter till helvetet - stöd film om spelberoende och spelmarknaden

Vi överöses av reklam för hasardspel, där giriga företag förstör människors liv för profitens skull utan att tillföra mänskligheten något. Det har nu dragits igång en kickstarter för filmen Femton minuter till helvetet, som handlar om spelberoende och spelmarknaden i Sverige. Allt som krävs är femton minuter för att ett hushålls ekonomi och liv helt ska slås sönder.

Femton minuter till helvetet.

Lakehouse Studios is raising funds for Femton minuter till helvetet. on Kickstarter! En dokumentärfilm om spelberoende och spelmarknaden i Sverige.
Överallt överöses vi med hasardspelreklam. Ibland tyvärr även på denna blogg, vilket jag beklagar - jag har när det är möjligt sagt nej till denna reklam, men den kan dyka upp ändå främst via sk programmatisk reklam när ingen annan reklam sålts.

Extra tydligt blir det de få gånger jag råkar utsättas för tablåteve, i princip enbart på byns gym. Tydligen är det nästan bara reklam för hasardspel i svensk reklamteve. Hasardspelmarknaden drar in så enorma pengar att den kan hålla svensk kommersiell teve under armarna, vilket säger något om hur lönsamt det är att krossa människors ekonomi och liv.

Med start nu från årsskiftet får utländska spelbolag agera på licens i Sverige, och vi kommer överösas av ännu mer hasardspel, samtidigt som svensk ekonomi går in i en lågkonjunktur och hushålls privatekonomi kommer vara pressad.

Du kan nu stödja en kickstarterkampanj för en dokumentärfilm om den svenka spelmarknaden och spelberoende och göra något åt detta gissel som tusentals personer mycket hårt årligen. Filmen heter passande nog Femton minuter till helvetet, vilket också är hur kort tid det kan behövas för att krossa ett hushåll. På de tysta vittnenas kyrkogård tiger oftast de drabbade, om de inte bokstavligen hamnat på den verkliga kyrkogården. Du kan ha personer i din närhet som drabbats av spelberoende.

En text från kickstartern:
"I filmen kommer vi intervjua och följa med en man som drabbats hårt av sitt spelberoende men som idag hjälper andra att ta sig ur det. För några år sen var han en framgångsrik företagare. Driven och målmedveten. Han var i smöret, som brukar säga. Men på grund av sitt spelande i kombination med den klassiska tankefällan ”Jag bara lånar lite från företagets konto så jag kan vinna tillbaka mina förluster” så skall han om några månader infinna sig på en svensk anstalt för att avtjäna ett fängelsestraff på två och ett halvt år. Vi vill berätta hans historia och förstå hur det går till när en intelligent person med god förståelse för matematik och sannolikhetslära ändå spelar bort allt på ett spel där han vet att han har oddsen emot sig. Hur ser han på sig själv och sitt agerande? Hur går det till när gränser förflyttas och han finner sig göra det som bara veckor tidigare var helt otänkbart?"
Jag har donerat. För hundra kronor blir du listad som supporter i eftertexterna, och du kan få fler kickbacks vid högre donationer. Donera om inte annat för att du inte gillar spelreklamen, och vill se en granskning av branschen.

Har du inte råd att donera, ska du förstås inte göra det.

Medan Sverige nu öppnar upp för utländska spelbolag har Italien som första land i Europa förbjudit reklam för hasardspel. Men inte Sverige. Man kunde hoppas på ett reklamförbud även här, men förmodligen är det det svenska staliga ägandet i Svenska Spel, samt förstås socialdemokraternas lotterier, som gör att man inte vill stoppa detta. Utan reklam har hasardspelen mycket små möjligheter att dra in nya i helvetet.

61 kommentarer:

 1. Mycket bra initiativ.
  Jag hoppad man kommer på en konstruktion som gör att spelbolagen får ta det fulla ansvaret för sitt agerande typ 100 % skuldsanering för individen. Då försvinner också lönsamheten i denna smutsiga branch.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kommer inte att hända i flata Sverige. Samma sak borde ha införts bland SMS eller andra snabblån företag.
   Om kunden inte kan betala tillbaka så blir dessa aktörer utan pengar. Inte förens då kommer de bli försiktiga att låna ut.

   Radera
  2. Är det spelbolagen som är dumma eller individen som spelar bort alla sina pengar?

   Vad sägs om lite eget jävla ansvar?

   Ska vi förbjuda godis och glass också?

   Radera
  3. Gabbedunker: här är det frågan om att folk utnyttjar folk som kanske inte har tillräckligt förstånd.

   Med ditt resonemang skall man kanske legalisera bedrägerier också? Det är ju inte bedragaren som är dum utan offret som går på det.

   Radera
 2. Italien förbjuder all reklam för gambling/spel, var en av dagens rubriker i nyheterna. Kanske var det på Facebook jag såg det...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aftonbladet 😝:

   Italien förbjuder spelreklam helt
   NYHETERi går 18:16
   Från och med den första januari förbjuds spelreklam helt i Italien. Förbudet ska gälla i såväl tv och radio som på nätet. I och med detta blir Italien det första landet i Europa att förbjuda den typen av reklam helt.

   Radera
  2. Italien går från klarhet till klarhet.

   Radera
  3. Förvisso, men italienska lagar gäller bara i Italien väl.

   Många spelbolag har väl haft upplägget att de bedrivit verksamheten i annat land och därmed slippa följa jobbiga lagar?

   Radera
  4. Stoppar inte oseriösa spelbolag men alla webbsidor som är baserade i Italien får iaf inte annonsera för spelbolagen. Det statliga lotteriet är dock undantaget från lagen.

   Radera
 3. Norrmännen fick ju behålla sitt spelmonopol för EU. Mycket beroende på att de införde en gräns på hur mycket en individ fick förlora innan man blev avstängd ifrån allt spel. Genom att begränsa en individs förluster till maximala 20'000NOK per månad, så gjorde man det avsevärt svårare att sätta sig i livslånga skulder.

  Det fanns ju de som menade att Svenska Spel borde infört en liknande modell. Men det ville man tydligen inte, så istället tvingade EU oss att införa licensmodellen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur menar du att "Norge fick behålla sitt monopol för EU"? Som om EU har nåt att säga till om där?

   Radera
  2. Nu tillhör ju inte Norge EU så EU borde rimligtvis inte ha något med det att göra.

   Radera
  3. 20.000 kr?!? Borde vara 200 kr.

   Radera
  4. Norge är med i EES, och behöver därmed följa EUs rättsakter i många fall, till exempel när det gäller varor och tjänster. Förenklat: Den stora skillnaden är att Norge inte får rösta om reglerna, men de tvingas följa dem.

   Radera
  5. I och med att Norge är har det så kallade EES avtalet med EU för att få tillgång till EUs inre marknad så måste de följa de allra flesta av EUs infall. Norge tvingas alltså tugga i sig stora delar av EU:s regelverk samtidigt som man som icke-medlem inte får vara med och påverka utformningen av reglerna.

   Radera
 4. Jag har under många år sålt IT lösningar till de största svenska spelbolagen och har god insyn i hur de anställda tänker. Jag har haft dåligt samvete att sälja våra lösningar till dessa bolag. Det som har slagit mig när jag har interagerat med de anställda är det faktum att inga tycks ha några som helst betänkligheter med att arbeta för ett bolag som lever på spelberoende & matematiskt underbegåvade människor. Ofta "kunder" med begränsade eller låga inkomster. De försvarar sig alltid med att säga att de har system som skall blockera spelmissbrukare. Men alla vet att det är inget hinder. Det är bara att öppna ett konto hos ett annat bolag. Det märkliga är att INGA politiker tycks bry sig. De är bara stolta och glada över att det finns ett gäng stora IT-bolag i Sverige som betalar inkomstskatt för sina anställda. Unibet, Betsson, Leovegas är dock mästare på att ha komplicerade skatteupplägg där vinsterna hamnar i lågskatteländer.
  Väldigt skum branch med underliga ägarförhållanden och företagsstrukturer samt bonussystem för att behålla och vinna nya kunder.
  Jag skulle gärna se att de stoppades och att alla banker, kreditkortsföretag inkulsive PayPal förbjöds transferera pengar till dessa bolag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket intressant det du skriver!

   Där det fins pengar finns ingen heder längre. De tiderna är tyvär förbi. Och staten är inte längre "mama och papa" som tar hand om sina barn - befolkningen är bara en tillgång för staten.

   Radera
  2. Problemet här är ju att du var precis som de. Att du hade betänkligheter är irrelevant då du fortsatte att medverka till det hela.

   Så därmed är det lätt att säga att "alla andra borde, jag kunde inte".

   Under de många år du sålt IT lösningar för detta kan du ju fundera på hur många som faktiskt fått sitt liv förstört på grund av dig och för att du hellre tog emot bonus vid lyckade affärer än tänkte på dina medmänniskor.

   Bara mina 2 cent.

   Radera
  3. Insiktsfullt.
   Lite nedsättande så heter det att spel är en skatt för idioter. Men vi har skatt på alkohol och tobak, varför inte på spel?

   Radera
 5. Trovärdigheten blir sådär när samma gäng gjort reklamjobb åt spelbolag tidigare kanske..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med, av deras fem filmer i sitt portfolio som är taggat med "dokumentär" är:
   * 3 reklam för Svenska Spel
   * 1 reklam där VD:n på Lakehouse åker på Formel 1-resa
   * 1 en riktig (?) dokumentär om en musiker

   Är det till och med en risk att det är Svenska spel som ligger bakom detta och deras PR- byrå vill göra det som en "viral kickstarter-kampanj" istället för en reklamfilm för att de är mer ansvarsfulla än andra?

   Radera
  2. Minst sagt skumt när samma produktionsbolag mest verkar syssla med att göra reklamfilmer och poddar(?) för svenska spel https://www.youtube.com/channel/UCkxc6bUdGPet9pfMyr5UTAA/videos

   Radera
  3. Jag tror ni är något riktigt skumt på spåren. Allt tyder på dessa killar sitter med fingrarna djupt i Svenska Spels syltburkar.

   https://www.jnytt.se/article/pa-allas-lappar-just-nu-nya-lakehouse-studios-i-jonkoping/

   "Teamet åkte till Las Vegas i fem veckor för att spela in serien "Pokermästarna". Sammanlagt resulterade det i åtta avsnitt som går att se på youtube."

   De inlägg som ligger just nu handlar alla om Stryktips och Svenskaspel, förmodligen kommer dessa raderas snart när de förstår att de är avslöjade med en falsk kickstarter kampanj. Svenska spel lär förstå att detta kommer blåsa tillbaka på dom också.

   https://sv-se.facebook.com/Lakehousestudios/

   "Stryktipspodden
   Ser fram emot en grym helg i Göteborg! 25 millar på stryket, 5 millar på Europa och ett par hundratusen i CPW Main.."


   Synd att de verkar smygsponsrade av Svenska spel för själva grundidén är väldigt bra om nu inte producenten har en väldigt bra förklaring.
   T.ex. att Svenska spel har sagt upp något avtal och nu vill man hämnas.

   Men nu finns det ett bra reportage för Uppdrag Granskning mfl istället.

   Radera
  4. Kan också vara så enkelt som att de förlorat Svenska spel-kontraktet så att de vill "hämnas" med detta. Lite konstigt att de inte är mer öppna kring vilka de är och jag tycker storyboarden är lite för simpel, en intervju till med den här stackaren och inte mer än det?

   https://www.svd.se/betsson-fick-mig-att-spela-bort-min-firma

   Radera
  5. Hej på er.
   Det är rätt observerat att jag lagt projektet under Lakehouse som i sin tur varit underleverantör till Svenska spel genom åren.
   Nej svenska spel är inte inkopplat på detta. Lakehouse är de som ser till att den tekniska kvaliten håller, står för utrustning o det tekniska efter-redigeringen (grading etc)
   Det journalistiska avvägandet ligger på mitt bord och två andra journalister som inte är knutna till Lakehouse.

   Men med det sagt så är en del av varför jag vill göra en sådan här film ett resultat av mina erfarenheter.
   Under många år har jag varit med o producerat så kallad content marketing för svenska spels poker o därmed kommit i kontakt med flera professionella pokerspelare. Hur dessa förhåller sig till sin personliga ”speldjävul” och hur de sett på vänner o bekanta som trillat dit o blivit spelberoende har gjort ett intryck på mig.

   Målet med filmen är framförallt att klarlägga hur det fungerar när någon blir spelberoende och vad man kan göra åt det. Att granska spelbolagens arbete och licenskraven för 2019 kommer ingå, inklusive svenska spel, men det kommer i första hand handla om vad som händer när någon blir spelberoende och hur samhället jobbar med problemet.

   Att vi lägger projektet under lakehouse är av praktiska skäl och av kvalitetsskäl. Flera av de som kommer arbeta med innehållet och researchen har aldrig varit i kontakt med svenska spel.

   Jag tillbringade nyårsdagen på ett möte för spelberoende och anhöriga. Vi kommer intervjua flera berörda, men någon komplett storyboard har vi inte tagit fram, då vi inte vet vad produktionsbudgeten kommer sluta på.

   Hälsningar
   Daniel Johansson

   Radera
 6. Spel och konsumtionskrediter, två företeelser som förstör samhället. Bör regleras stenhårt. Jag är extremt marknadsliberal för det mesta men det här är områden där marknaden nyttjar mänskliga svagheter på ett motbjudande sätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med! Skulle också lägga till alkohol och tobak de tillhör också "mänskliga svagheter".

   Alla människor vill vara lyckliga 24 timmar om dagen därför gör vi massa dumma grejer allt från att ta en cigg eller köpa en trisslot. Att fresta är alltid fel, jo mindre skit vi ser framför oss varje dag ju mindre kommer vi att önska det.

   Radera
  2. Krediter skulle kunna regleras på ett mer "liberalt" sätt. Om man t.ex. satte en gräns för utmätningsmöjligheterna så skulle branschen snart sanera sig själv (de som envisas med att låna ut pengar de inte får tillbaks skulle försvinna med tiden).

   Jag ser inget större problem med spel och sprit heller OM man ser till att inte konsumera mer än man har råd (Jo spriten kan ställa till annan skada också iofs). En tanke är att man helt enkelt begränsar mängden pengar man kan överföra till dem som tillhandahåller dessa varor/tjänster per månad. Bör dessutom vara inkomstprövat - norska lösningen funkar nog rätt dåligt för att skydda låginkomsttagare (spelar man bort 20kNOK per månad skall man väl ha rätt hygglig lön för att inte få cash-flow-probmlem).

   Radera
  3. Re. Anonym
   Ja, haft samma idéer. Skall staten bistå med indrivning så bör det vara hårda krav på vilken typ av skulder det handlar om. Idag är Kronofogden en del av kreditbolagens affärsidé. Självklart bör det samtidigt vara hård kontroll och hårda straff på otillbörlig privat indrivning. Största problemet med att reglera spel och lån är den svarta verksamhet som uppstår.

   Radera
  4. Jag tycker att man bör ha generellt ganska måttlig möjlighet till att driva in skulder till dödagar, iaf ifall det rör sig om skulder som uppkommit genom avtal. För skulder med säkerhet bör det inte inverka då man givetvis skall kunna ta säkerheten i anspråk och dessa lån tycker jag inte borde utgöra något större problem. Blanco-skulderna däremot skulle man få någon slags hämning av viljan att låna ut hej villt. Givetvis bör det finnas visst utrymme att driva in blancoskulder, men då till en viss gräns.

   Jag drar lite parallellen till begränsade betalningsansvaret för juridiska personer. Alltså att ett sånt system gör att alla står lite mer jämställt i obligationsrätten.

   Som du säger så är problemet med att reglera är att man skall ju undvika att reglera det så hårt att man driver folk till en svart sektor. Alltså blir det hela lite en balansgång.

   Radera
 7. Mest intressant just nu är väl annars loot-box hysterin. Hatas över hela spelvärlden, ändå genererar storspelen hur mycket som helst där. Titta tex siffrorna för EAs ultimate team (fifa) - det är helt sinnesjuka summor.

  Dels gjordes en del utredningar när ingame purchase började bli riktigt stort, tex via clash of clans. Det framgick då att det mesta av pengarna inte kommer ifrån att väldigt många spenderar lite var, utan att vissa spenderar helt enorma summor, ofta okontrollerat.

  Vad som nu tillkommer är just spelmomentet. I exemplet ultimate team lägger folk tusentals kronor på paket där slumpen avgör vad du får. Och just momentet att öppna paket har för många blivit större än att spela spelet. Just eftersom det de facto är ett lotteri som lätt leder till ett beroende.

  Det finns något pågående case där det ska avgöras om det juridiskt är som vilket lotteri som helst (och då kan det bli lite jobbig för EA som drar in miljarder på att locka barn att lägga sina eller pappas pengar på ett lotteri).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förlåt dum fråga men bad är loot-Box och varför och av vem är den hatad? (Har inte spelat så mycket de senaste 20 åren .... Och framförallt inte på internet utan då kunde man spela på krogen

   Radera
  2. Linus pratar om dataspel där man inne i spelet kan, köpa typ virtuella svärd för att kunna sticka ner fler alver, medan Cornus inlägg handlar om betting/casino likt Stryktipset och enarmade banditer på nätet.

   Det Linus dock påpekar är att köpa virtuella svärd eller hemliga virtuella paket för riktiga pengar är samma sak som att spela på enarmade banditer på nätet: i ena fallet får man en kick av att vinna pengar, i andra fallet av ett mäktigt virtuellt vapen. Typ.

   Radera
  3. Ahh ok så när min kille snackar om att köpa V bucks på Fortnight så är det en typ av loot-Box? Men fortfarande, hela spelvärlden ska hata det? Men just nu känner jag att det mest är föräldrar som hatar det. Spelvärlden innefattar väl även spelutvecklare/bolag och de kan inte hata det, eller?

   Radera
  4. Det är samma sak för att du inte vet vad du får. Du har X% sannolikhet att få rare/värdefulla grejer osv. Sök tex ultimate team pack opening på YouTube så förstår ni grejen. Sålt svart är det även värt pengar, dvs det är inte liknande, det är *samma* kick.

   Radera
  5. T - de som hatar loot-boxar är inte bara föräldrar (men det finns ett stort överlapp), utan också vi som kommer ihåg när flerspelarspel online var som schack: du har tillgång till allting och alla verktyg dag 0, inga undantag, det enda som skiljer en "noob" från en duktig spelare var hur mycket du förstod spelet och de andra spelarna (så att du kan förutsäga vad de kommer att göra och hur de kommer att reagera) och hur duktig du var på att exekvera (motorik, reaktionstid, timing, koordination etc).

   För att förstå lootboxhysterin, tänkt dig att du i schack inte kunde flytta drottningen diagonalt innan du betalade riktiga pengar för att öppna slumpmässiga lådor där du har 1% chans att låsa upp att drottningen kan röra sig diagonalt.

   Radera
 8. Skall bara spela ihop lite pengar så jag har råd att donera...

  SvaraRadera
 9. Något som trots allt är bra med nya lagstiftningen är spelpaus.se som Spelinspektionen (tidigare Lotteriinspektionen) ansvarar för, där man man spärra sig från alla spelbolag med licens i Sverige i upp till 12 månader med några knapptryck.

  SvaraRadera
 10. I Albanien förbjöd man helt enkelt hasardspel från och med igår. Så kan man ju också göra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Landet höll ju på att braka samma pga ett landsomfattnde pyramidspel så ...

   Radera
 11. Väldigt bra initiativ på denna blogg. Spelberoendet skapar tragedier. Anhöriga ofta familjer med barn dras med. Det minsta man kan göra är att förbjuda reklam för eländet.
  Snart ser vi kanske tragedier med spelberoende från börsen. ”Jag ska bara vinna tillbaka vad jag förlorat”.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns endel avarter på finansmarknaden också. Det kan finnas skäl till att hålla koll på att aktörerna där också håller sig på mattan.

   Enda fördelen med börsen är kanske att man normalt inte riskerar pengar som man inte har, men det är klart det finns ju positioner som man kan ta som man tar risker utöver det.

   Det finns dock exempel på folk som bränt sig rejält på börsen. Jag antar att de har i princip haft samma beteende som de som är spelberoende.

   Radera
 12. Att förbjuda något många tycker är roligt för att någon procent får missbruksproblem har prövats tidigare, med mycket dåligt resultat. Det första exemplet jag kommer att tänka på är förbudstiden i USA. Al Capone m.fl. var då i farten och maffian växte sig stark.

  Förbättra matematikundervisning i skolorna istället. Många kan inte addera ensiffriga tal!

  Hejdlös shopping tror jag faktiskt att fler hamnar i skuld p.g.a. Framförallt yngre kvinnor. Influencers bloggar om shopping. Det var ett inlägg på denna bloggen för ett par veckor sedan. Det gällde en lägenhet på Östermalm. Bloggerskan hade byggt om en sovalkov till 'walk in closet'! Om jag hade varit spekulant på lägenheten hade jag varit villig att betala minst 1/2 miljon MINDRE för lyan bara för denna lilla 'förbättringsåtgärden'.

  Spelregleringen är för övrigt ett skämt. Det handlar bara om att få in mer skatteintäkter till projekt som att 'Menscertifiera arbetsplatser' och annat nyttigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vettigt inlägg Sven, socialisternas universalmedicin att reglera och förbjuda gör bara saken värre.
   Konstigt att folk går på detta hela tiden.
   Det går att hitta snyfthistorier om matberoende, sockerberoende, sexmissbruk drogmissbruk, internetberoende o.s.v. o.s.v, reglera och förbjud allt vet ja!

   Radera
  2. Man behöver faktiskt inte göra inskränkningar som går ut över de som är ansvarsfulla. T.ex. skulle man kunna sätta en inkomstprövad gräns för hur mycket man får spela för. Man borde iofs kräva att man har fullgott betyg i diverse ämnen (men det kanske man skall kräva för att öht bli klassad som myndig).

   För du kan väl inte hävda att det är ett problem för den ansvarsfulle spelaren att han inte kan spela för hela sin lön (plus lånade pengar utöver det) varje månad?

   Dessutom är det direkt osunt att reklaminslagen på TV verkar till större delen rikta in sig på att rekrytera folk med problem till spel-sajterna.

   Radera
 13. Så sossigt så man nästan baxnar...
  Bemöt spelbolagen och PR-byråerna.
  Jag gillar möjligheten att kunna göra "bets". Men har aldrig gjort det mer än i experimentellt syfte för att testa en potentiell skröna om "säkra" vad.
  Det finns en socialistisk tragisk dissonans i regleringsivern här i kommentarerna

  Vad en dokumentär skall bidra med vete tusan och de tappade mitt förtroende vid "HEN".

  Sverige har en av västvärldens sämst drivna drog och missbrukspolitik och där spelar det könsredigerade politiska språkbruket in i mina misstankar mot projektet och att det kan finnas behov av att driva frågan selektivt. Något som kanske säger mer om min misstänksamhet.
  Hoppas jag har fel.

  SvaraRadera
 14. Spelreklamen står en upp till halsen, inte bara företagen som är giriga utan även firade kändisar som tyvärr medverkar i reklamen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte kändisarna som gjort reklamen och ordet kändis betyder inte smartis eller klokis.
   Klimat-Greta är också kändis. SVT, vill att kändis i hennes fall skall vara DDR-pionjäris. Samtidigt vill Svenska kyrkan att hennes kändisskap skall betyda något heligt.

   Kändisar repeterar vad någon annan sagt.

   Radera
  2. Äh! Det är ju bara skyll-ifrån-resonemang. Är man delaktig i något så är man också delaktig i konsekvenserna. Att som dragplåster skylla ifrån sig på producenterna eller spelbolagen är bara patetiskt.

   Att skylla på att de kanske saknar förstånd motbevisar tesen du drivit att man kan kräva att folk agerar förnuftigt hela tiden. Hur ska du ha det?!

   Radera
  3. Gullevännen då...
   Pr-byråerna funderar över vem de vill tilltala, hur den bäst tilltalas mm.

   Kändisar sitter med större sannolikhet i sitsen att de behöver PR-jobbet för att finansiera sitt koksmissbruk eller nån annan skit än övriga befolkningen. Inte nog med det lever säkert en majoritet av dessa lite bubbligt.

   Ett missbruk handlar i stora delar om att en person inte har makt eller kontroll över sitt liv. Att någon annan tar kontrollen över en missbrukares liv, kommer inte att låta missbrukaren lösa sina problem. Missbrukaren kommer därmed aldrig att få vinna.

   Sedan har missbrukaren en jävla massa duktiga idioter till anhöriga mm. Dessa kan till lika stor del vara en aktiv möjliggörande del i missbruket.

   Alkoholreklam har varit förbjudet i Sverige... Gjorde det mycket nytta???
   Nej, inte ett jävla dugg. Så kom inte och gnäll över nå jävla kändisar som hyr ut sitt varumärke mellan linorna av "ladd" och andra korkade roller.
   Det kommer finnas bingohallar, kortlekar och all möjlig skit att missbruka ändå

   Radera
 15. Som jag förstår det har Finland gått åt andra hållet och stärkt sitt spelmonopol. Vet inte utfallet dock.

  Hade en vän med spelmissbruk. Han ringde till ett spelbolag för att han ville bli blockad "Du är VIP-kund, så dej kan vi inte blocka. Men du får 10 000 kr utan omsättningskrav istället"...

  Enligt den nya lagen ska ju reklamen även vara måttfull, hur måttfull den nu kommer att upplevas när det endast är spelreklam som visas.

  Läskigt också hur spelen som barnen spelar alltmer börjar likna turspel, där man köper "skins" och allt vad det är. Om jag förstått saken rätt så vet man inte ens vilket skin man köper, utan det är bara tur vilket man får.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det vad som menas med "skin in the game"?

   Radera
  2. Handel med bl.a. skins, loot-boxar mm., samt transaktioner överlag har gjort att spelare tröttnat.
   Gamers har sedan GamerGate blivit väldigt motiverade när det kommer till problemsanering i spelmiljöerna. EA´s aktie har t.ex. sedan Svenska DICE horade bort sig helt, halverats.

   Radera
 16. Märkligt hur många som plötsligt inte vill ha "skyll-dig-själv"samhället när det handlar om spelberoende. Som arbetssökande som konstant får reda på att min oförmåga att klara mig på arbetsmarknaden bara är på grund av min egen försorg kan inte förstå varför inte spelberoende också skulle få skylla sig själva.

  SvaraRadera
 17. Ja, det är ganska tragiskt. Vissa tror att staten AB bryr sig om folket, men staten AB bryr sig bara om att tjäna så mycket pengar som möjligt kortsiktigt, så att styrelsen (politikerna) och dess medarbetare kan plocka ur vinst (makt och löner) ur bolaget så länge som möjligt.

  Alla som inte tror att staten fungerar ungefär som kapitalet är väldigt naiva.

  Och vad händer om spelbolagen skiter i att spärra spelmissbrukare? Får de böta ett massivt bötesbelopp eller riskera att bli avstängda? Jag kan garantera att inget av det är en risk, trots att alla spelbolag lär skita i reglerna.

  SvaraRadera
 18. Att förbjuda spel är praktiskt svårt. Däremot borde staten kunna avstå från att hjälpa spelbolag genom att kronofogden slutar driva in skulder relaterade till hasardspel och sms-lån och sluta ge betalningsanmärkningar för sådana skulder. Finns inget skäl att underlätta för sådan verksamhet.

  SvaraRadera
 19. Som högerlagd stödjer jag givetvis den fria marknaden och det inkluderar såklart även spel. Däremot har jag sett spelberoende på nära håll. Det är en svår fråga för oss på högern som även ser vuxna människors egna ansvar i sina ekonomiska beslut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det gör ni ju överhuvudtaget inte, då hade ni sagt till företagsledare som beter sig som svin att de får skylla sig själva när de har "arbetskraftsbrist" istället så öppnar ni för oreglerad arbetskraftsinvandring från Bangladesh och Pakistan, för att dessa arma företagsledare ska få som de vill.

   Radera
  2. Nu är det ju så att en fri marknad innebär att man får anställa vem man vill, så jag förstår inte riktigt din invändning. Det är inget motsägelsefullt i att en marknadsliberal vill tillåta arbetskraftsinvandring...

   Radera
  3. Marcus: teorin om fria marknadens förträfflighet ligger lite i antagandet att folk alltid agerar rationellt. Det är dock känt att folk inte alltid gör det. Vad värre är är att det är även känt varför man inte gör det och detta kan utnyttjas genom att få folk att bete sig irrationellt och berika någon.

   Det handlar egentligen inte om att från hända vuxna ansvar för sina egna handlingar utan om att hindra att folk utnyttjar andras tillkortakommanden. Man har ju förbud mot bedrägerier t.ex. och det spelbranschen gör är ju lite likande fast kanske inte lika tydligt. Det är ju inte så att de ser till att deras kunder får optimala förutsättningar för att ta rationella beslut precis...

   Radera
 20. När ordet "hen" dök upp fick jag min vanliga allergiska reaktion och stängde av. Säger allt om vilka som ligger bakom projektet.

  SvaraRadera