Cornucopia?

Aktuellt

Var tredje tackar nej till jobb utan möjlighet till distansarbete - hälften av kvinnorna

Enligt en undersökning från Sifo, beställd av Sigma IT, så tackar 35% av svenskarna nu nej till ett jobb som inte erbjuder distansarbete. 46...

2019-01-05 13:24

100% RUT-avdrag för socialdemokraternas och vänsterpartiets tidningar och riksdagsledamöter (uppdaterad)

RUT-avdraget förtjänar på många punkter kritik, men det är bara att konstatera att socialdemokraternas och vänsterpartiets tidningar och ledarredaktioner, samt deras riksdagsledamöter och övriga anställda har 100% i RUT-avdrag. Innan man kastar skit på hederliga arbetare och arbetarjobb bör man kanske först se över sitt eget hus.
Vänsterpartiets riksdagsledamöter städar inte toaletterna själva på jobbet.
En fd vänsterpartistisk riksdagsledamot och numera ledarskribent i en av de extremare vänstertidningarna (som dessutom bara överlever på bidrag) kallar de som städar åt andra för tjänstehjon. Denna klasskampskämpe visar alltså upp ett stort förakt för hederliga arbetare och arbetarjobb.

Samtidigt är det 100% avdragsgillt, inklusive momsen, för hens (jag vill inte köna hen) uppdragsgivare vänstertidningen att ta in samma tjänstehjon för att städa lokalerna. Det samma gäller i riksdagen, där man knappast låter politiskt sakkunniga, riksdagsledamöter och andra anställda själva städa. Det är de ju för fina för.

Upplägget är att tidningen och riksdagen (eller Vänsterpartiets partikansli) ta in offerter/offentliga upphandlingar på billigaste städfirman. Detta kontrakt löper sedan på några år, varefter firman på grund av de anställdas löneökningar under tiden vill ha mer betalt. Då åker de ut, städpersonalen blir av med jobbet, och riksdagen, tidningen och partikansliet tar återigen in den firma som gör jobbet billigast. Billigast i det arbetsintensiva städyrket är samma sak som lägst lön.

RUT-avdraget kan kritiseras för att det inte finns någon särskild anledning till att just detta ska vara avdragsgillt. Därtill är det inte 100% avdragsgillt som för företag och organisationer, som får dra av både all moms och hela kostnaden. Istället får privatpersonen, som anser sig inte kunna städa själv, bara dra av lite drygt momsen eller 30%. Så kanske vill vänstern att det inte längre ska vara avdragsgillt att städa på jobbet, så de arbetare som gör detta idag blir arbetslösa?

Jag ser nu fram emot att Vänsterpartiets riksdagsledamöter och vänsterpressens ledarredaktioner själva börjar tolka toaletterna på jobbet, istället för att anlita de lägst betalda arbetarna till detta.

Eller lägst betalda? Det för en vuxen lägst betalda yrket i Sverige i Sverige är soldat. Det yrke som ytterst är till för att låta vänsterpartister behålla yttrandefrihet, åsiktsfrihet och ekonomisk frihet. Man ökar sin lön med 20-30% om man säger upp sig och istället städar åt Försvarsmakten, och slutar försvara landet.

Kasta aldrig skit på den som gör ett skitjobb. Var istället tacksam över att du slipper och att det finns de som är beredda att hålla Sverige snyggt, rent och smittofritt.

Själv städar jag både gård, skog och hem själv och har gjort (med hemmet) så sedan jag flyttade hemifrån för över 30 år sedan. Skulle aldrig falla mig in att låta någon annan göra denna mycket viktiga syssla åt mig. Men så är jag inte vänsterpartistisk ledarskribent.

Uppdatering: Ledarskribenten hos vänstertidningen svarar på fråga på Twitter att hen anser att det är skillnad på arbetsplatser och privata hem. Varför det är skillnad och varför storkapitalets företag ska få 100% avdragsrätt + moms men inte privatpersoner har bloggen inte fått svar på än. Hen städar dock just nu sin arbetsplats själv, eftersom hen är frilans och jobbar hemifrån. Två tummar upp.

Uppdatering 2: Hen ville inte svara på mer frågor, vare sig på varför det är okej att städa direktörens toalett på dennes tjänsterum, men inte dennes toalett i hemmet, där direktören jobbar efter kontorstid. Hen ville inte heller svara på varför det är okej att storkapitalets företag ska få 100% avdragsrätt + moms, medan privatpersoner inte ska få det. Enda ytterligare responsen blev när jag frågade om Lenin, Stalin, Chrustjev, Castro, Chavez, Maduro och Pol Pot städade sina egna hem och om Stefan Löfven själv städare hans hem på Sagerska Palatset. Då blev beskedet att hen vägrade svara på ytterligare frågor.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

8 kommentarer:

 1. Finns ingen logik. Det handlar om att roffa så mkt det går och sen använda pengarna för att köpa röster och makt.

  Skatt är stöld.

  SvaraRadera
 2. Vänstern har alltid varit hycklare. Inte ett dugg förvånad. Precis som Mona "tufft betala skatt" Salin fuskar och fifflar, Göran Persson bor på herrgård, Jan Guillo tafsar på tjejer. The list goes on... deras påbud gäller alltid för andra, men inte för de själva.

  SvaraRadera
 3. Alla är jämlika, vissa grisar är mer jämlika...

  SvaraRadera
 4. Vänstern gillar inte de rika men de hatar de fattiga - Orwell

  SvaraRadera
 5. Jag hitta ett stavfel i din text ovan, blev lite glad att tryckfel Nisse hälsar på hos dig ibland. Hela släkten Tryckfelson bor annars hos mig.

  Om Rut är du helt rätt ute och för mig är Rut och Rot något mellan individer, det småskaliga, en ensamföretagare och en privat person som har en affärsuppgörelse på lokalnivå utan upphandlingar och kontrakt, ett handslag sen är det klart. Fast vi bor i Byhåla och försöker medvetet låta våra pengar verka lokalt som möjligt.

  Förstår mycket väl att allt detta retar gallfeber på VPK som av hävd vill att allt ska gå via 5-årsplaner.

  SvaraRadera
 6. Såvitt jag vet är både ROT och RUT inte ett avdrag utan en skattereduktion. Dessutom är det 50 procents skatteåterbäring av arbetskostnaden som gäller. Inte 30%, den siffran gäller för ROT.

  SvaraRadera