Cornucopia?

Aktuellt

Färsk studie upprepar - elbilar släpper ut mycket mindre CO2 än fossilbilar, även med Tysklands bruna elmix

En ny studie från Eindhovens tekniska högskola upprepar de tidigare slutsatserna från bland annat forskningsrapporter från Nederländerna, dv...

2018-12-14 09:05

Votering pågår - Stefan Löfven (S) som statsminister

Just nu pågår debatten inför en omröstning om Stefan Löfven (S) som statsminister. Med 200 mot, 116 för och Vänsterpartiets 28 nedlagda röster, blev Stefan Löfven inte ny statsminister denna vända.
Stefan Löfven.
09:04 I denna stund har Transportstyrelseskandalens avsatte fd inrikesminister Anders Ygeman (S), känd för att under flera månader inte lyckats boka en lokal för samtal med Stefan Löfven, lyckats boka en talarstol. Han meddelar att socialdemokraterna kommer rösta för Stefan Löfven som statsminister.

09:05 Moderaternas Tobias Billström säger att man kommer rösta nej till Stefan Löfven, i linje med vad man gick till val på och vad man lovat väljarna.

09:08 Annie Lööf (C). Nu blir det intressant. Lägger C ner rösterna kan Stefan Löfven bli statsminister. Lööf berättar hur duktiga "jag och Centerpartiet" varit under regeringsförhandlingarna. Många ord blir det i jämförelse med den kortfattade Billström (M).

09:12 Där kom beskedet. Centerpartiet röstar nej till Stefan Löfven. Därmed kommer han inte bli statsminister i denna votering.

09:13 Björklund från Liberalerna äntrar talarstolen. Vad Liberalerna gör spelar faktiskt ingen roll. Björklund meddelar att man röstar nej till Stefan Löfven, men säger att det hade varit välkommet med Stefan Löfven som statsminister, men att det inte gick att komma överens denna gång.

09:16 Nu pratar Mattias Karlsson (SD). Liten chans/risk att de röstar för Löfven, i synnerhet som man just röstat på M+KD:s budget. Systemkollapsen! Verkar som Karlsson satsar på att bräcka Lööfs antal minuter.

09:20 SD röstar nej till Stefan Löfven.

09:21 Nu återstår Miljöpartiet, KD och Vänsterpartiet, men regeringsfrågan är avgjord. Stefan Löfven blir inte statsminister i denna votering. Extravalet kommer en omröstning närmare, och med det sannolikt Liberalernas utträde ur riksdagen, och eventuellt även Miljöpartiet.

09:26 Vänsterpartiet var så snabba i talarstolen att jag helt missade vad de sade. Något om inflytande.

09:26 Ebba Busch Thor från KD nu i talarstolen.

09:31 KD röstar förstås nej.

09:31 Nu återstår bara omröstningen, men saken är redan avgör.

09:32 116 ja, 200 nej, 28 avstår (Vänsterpartiet).

Vänsterpartiets korta anförande handlade alltså om att de måste beredas inflytande om de ska rösta för Stefan Löfven. Nu avgör inte ja-rösterna, utan nej-rösterna, men för aktivt stöd måste kommunisterna alltså få vara med och bestämma över regeringens politik.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

36 kommentarer:

 1. Tack! Detta inlägget besparade mig tid! Tänk o de större nyhetsförmedlarna i landet hade kunnat ha lika saklig och enkelt rapportering.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hade fler partier varit som V, hade mänskligheten besparats mycket tid i sammanhanget.

   Radera
  2. Ringis: precis vad jag tänkte skriva :)
   Tack Lars!

   Radera
  3. @Cornucopia

   Ja, speciellt livslängden hade besparats/minskats då V's politik har orsakat minst 100 miljoner förtida döda de senaste hundra åren.

   Radera
  4. Vi får aldrig glömma att Lars Ohly grät när berlinmuren föll. Jonas Sjöstedt är lite mer hemlig, men han grät säkert också. Hur i he---te kan man försvara en massmördarideologi 2018?

   Radera
  5. Det var skillnad under kriget, då var man antingen för kommunismen eller nazismen; pest eller kolera. Många idag dömer personer som levde under kriget och kallar dom diverse invektiv utan att förstå att de flesta på den tiden trodde att de skulle leva under någon av dessa ideologier efter kriget. Så blev det inte som tur var, men många är så efterkloka så dom nästan spricker, utan att reflektera hur människorna på den tiden tänkte och agerade.

   Jag hann prata med min gammelfarmor som dog 1985 vid 87 års ålder och läsa hennes dagböcker från innan kriget till efter (1937-1950). T.ex en semester i Tyskland 1937.

   Radera
 2. Så fortsätter farsen......

  SvaraRadera
 3. Annie Lööf blir "liberalismens" dödgrävare, men det är hon för dum för att begripa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut. Blanda lika delar Margret Thatcher, Theresa May och Blondinbella. Krydda med ett stänk av genomcurlad 80-talist och Hillary Clintons spelade empati så har vi skapat en Annie Lööf. Dvs ett "Jag".
   Servettskissen och käbblets fader dvs Löfven tycker jag framstår som en stjärna trots sin tafflighet i jämförelse med Lööf.
   Dock att Annie Lööf har en plan, med sig själv i centrum framstår klart. Men, finns en stor spänning i att se hur hon agerar framöver om en regeringskonstellation kommer på plats innan nyval.

   Radera
 4. Så här i juletider kommer man osökt att tänka på domaredansen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och i vårt östra grannland är man ganska oförstående:
   https://svenska.yle.fi/artikel/2018/12/12/varfor-portas-sverigedemokraterna-fran-regeringen-och-fyra-andra-fragor-om

   Radera
  2. Tycker man ställde en relevant fråga bara. Knappast mer oförstående än en genomsnittlig svensk. Och svaret som gavs var inte rätt, så de är knappast mer förstående för det.

   Rätt svar är att Alliansen inte kan regera med SD därför att de inte vill föra SD:s invandrarfientliga politik. Tidigare när det inte varit risk för att SD skulle tvinga fram sin politik kunde man regera med stöd av dem, såsom Reinfeldt gjorde sin andra period. Nu när SD kräver inflytande för den skadliga politiken måste en regering med stöd av SD välja mellan att gå dem till mötes eller möta ett nyval när SD drar tillbaka sitt stöd.

   Radera
  3. Jag syftade mest på den om blovkpolitiken fär de påoekar att m:s finska motsvarighet suttit i regering med v:s motsvstighet. Tänk dig reaktionerna om någon föreslog en m- och v-regering.

   Radera
  4. SD kommer rösta på den regering / budget som är mest invadrinsgkritisk.

   1) De har lovat sina väljare en sådsn politik och rösta emot det bättre förslagen skulle svika dem

   2) Om de röstar emot allt så blir deras röst meningslös, och vi kommer se en uppgörelse mellan blocken där de kan bli ännu mer irrelevanta än idag.

   Endast om de två alternativen är exakt lika dåliga, så kan rösta emot allt vara ett alternativ. Men även då är det hög risk att en praxis/uppgörelse/konstellation etableras där deras röst inte spelar någon roll.

   Kom ihåg, SD har undsluppit kritik under regeringsbildandet därför det helt enkelt har varit vädligt svårt att skylla på dem. Detta då:

   a) De andra inte velat tala med dem
   b) De har röstat för det alternativ de sa att de vill ha innan valet.
   c) De har agerat ansvarsfullt, inte hattat hit eller dit, eller fällt alla förslag.

   Skulle detta ändras, så skulle det vara mkt svårare för dem att växa i ett extra val.   Radera
 5. Man kan ju fråga sig hur mycket det krävs för att meddelandet ska gå fram? Han känns som de där bekanta som inte fattar när det är dags att gå hem och sitter och svinar till klockan fem på söndag morgon. XD

  SvaraRadera
 6. Sådärja. Nu är det bara för talmannen att skicka fram Åkesson på en omröstning i januari när han kommit hem från Thailand och sedan Kristersson igen i den fjärde och avgörande omröstningen. Då får Centern och Folkpartiet välja mellan extraval eller en M+KD regering. Sk skarpt läge. Det kan gå vägen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. SD kommer rösta mot Kristersson i 4:e omröstningen. De vill ha nyval.

   Radera
  2. Det tror jag inte.

   SD kan inte få bättre regering än M + KD. Om de får 18% eller 21% kan kvitta. Ett extra val kan däremot öppna upp för andra konstelationer än M+KD då partierna kan gå ut med nya vallöften.

   Radera
 7. Såg någonstans att Löfven inte skulle vara med idag. Han skulle istället vara på ett EU-toppmöte. Stämmer det?

  SvaraRadera
 8. Svetsarn är rökt.. ingen kioskvältare direkt. Som jag ser det återstår bara alternativet Kristersson eller Nyval. Det intressanta är hur talmannen tänker lägga upp ordninggen på de 2 sista sista skotten innan patron ur. Jimmy först och Uffe sist vore det säkraste men förmodligen osannolikt.. antagligen står Uffe på tur alternativt Annie..
  Det enda logiska i detta läge är en M-KD regering med stöd av L, C och SD

  SvaraRadera
 9. Det som förenar en nyliberal som Annie Lööf och SD är ensidigheten, för en nyliberal handlar allt om arbetsrätten och för SD om invandringen, båda har förenklade lösningar på samhällets samtliga problem, med försämrad arbetsrätt kan invandringen öka och som ett trollslag försvinner alla sociala problem eller så bryr man sig inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som nyliberal tycker jag Centerns förslag om undantag från turordningsregler är en ganska ointressant reform. Om det handlat om att avskaffa MBL och ta bort kollektivavtal ur lagstiftningen, så hade det kanske kvalificerat in på nedre delen av en tio i topp lista av reformer.

   Avreglera läkemedelsprövning och försäljning ser jag som den viktigaste reformen. Sen att reformera det monetära systemet. Därefter privatisera sjukvård och utbildningsväsende.

   Radera
 10. Kan talmannen gå fram med samma alternativ två gånger även om det blivit nedröstat eller är M+KD med Ulf som statsminister borta som alternativ? I så fall kan ju talmannen lägga fram M+KD med Ulf 2 gånger på raken under en förmiddag och låta folk antingen rösta på det eller orsaka extra val. Vore ju en kul lösning som sparat mycket tid och käbbel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sista voteringen kommer sätta enorm press på Liberalerna och Björklund. Ulf blir sista voteringen. Om L röstar nej till honom blir det sannolikt extraval och L förpassas till historien.

   Radera
  2. Min känsla är att allt fram till sista omröstningen handlar om att ge sken av att man "gjort allt" för att ha svekdebatten under kontroll samtidigt som man rättar in allianspartierna i fållan i sista stund. Frågan är dock vad omröstning 3 handlar om? Löfven igen som går igenom efter viss eftergift i förhandlingar till L och C eller Lööf som inte kommer släppas igenom av S?

   Nu när en borgerlig budget gått igenom bör det ju stärka chanserna för en borgerlig regering också.

   Radera
  3. Det blir en M + KD regering i sista voteringen, inte ens Lööf och Björklund kan förmå sig att strula mer nu.

   Radera
  4. "L förpassas till historiken" .. kanske inte en så dålig sak, med tanke på deras agerande Sen tidigare. Miljömupparna borde redan vara där.. hoppas hoppas!

   Radera
  5. Fast mp åkte ju ur och kom tillbaka och kds kom ju in en gång mha valtekniskt samarbete? Man sks nog inte heller underskatta kamrat 5%. Många här på blohhen var ju övertygade om mp:s och kds elimination från riksdagen gör ca ett år sedan.

   Radera
  6. Skulle det bli Kristersson sist ut kommer vänstern aldrig sluta tjata om statskuppen som skedde 2018, då "Det är okej när vi gör det" (tm) gäller i svensk politik.

   Samtidigt kanske Kristersson inte är jättesugen på att sitta i en minoritetsregering vars förslag skall tolereras av SD, aktivt stödjas av Fjamåt och "har lovat mina barn" och motarbetas av SVT/SR/DN/Sydsvenskan mm massmedia OCH SVMp såklart.

   Radera
  7. Jag tror också Ulf blir sista nomineringen vilket kommer att få sossarna att hävda "jäv" mot Andreas Norlén då chansen att den röstningen går igenom är betydligt högre än tidigare då L och C absolut inte vill ha ett extraval. Även MP kan tänkas lägga ned sina röster. Frågan är vem som blir nr 3 att röstas om... Annie? Knappast Löven igen. Tror inte han ställer upp en andra gång (tredje om man räknar hans bortröstning som statsminister). Kanske har Sjöingengören rätt. Det blir Ulf x 2.

   Radera
  8. Vem det blir bestäms förstås av vad talmannen får höra i sina samtal.

   Rimligen kan C och L nu när dörren till vänster är stängd knacka på dörren till höger. Man har i alla fall dragit ur möjliga framtida kompromisser från S under förhandlandet, det är alltid nåt (och minskar dessutom Vs inflytande).

   Det handlar mest om att hitta ett sätt att säga "OK, Ulf får vara statsminister, men vi vägrar stödja lagstiftning som SD också stödjer i vissa frågor". Skulle kunna funka om man inte sitter i regeringen, utan endast kör "budgetsamarbete".

   Radera
  9. Men vem blir det 3e omgången då? Jag tror att det blir Uffe nästa gång och Löfven 4e gången som C+L släpper igenom.

   Radera
  10. Joakim Persson: Hyfsat väl avvägd kommentar rörande dels C&Ls positionering visavis framtida möjligheter till kompromisser med S. Med andra ord dagens C&L långt ifrån vad som var fallet under Olof Johansson och Bengt Westerberg ... även inkluderandede Björklunds lilla brasklapp.
   Dock knappast troligt att Vs inflytande på S i och med detta minskar ... snarare tvärtom skulle jag våga påstå när och om S dragit de korrekta slutsatserna rörande dagsläget!
   Att en M&KD-regering i realiteten för sin fortsatta existens skulle vara beroende av SD framstår i sammanhanget som fullständigt självklart.

   Radera
  11. karlsson: Jag håller med. Det är närmast 50/50 tror jag, eftersom man var ganska så nära en uppgörelse med S. Dock fundamentalt problem -- drar man S för långt åt höger, så kan V hota med att rösta nej. Ställer man för hårda socialliberala krav på M+KD, så kan SD hota med att rösta nej. Därav önskan om en alliansregering som släpps fram av S och/eller MP, men det verkar också svårt att få till.

   Jag tror dock L+C kommer att släppa igenom en regering i runda #3 eller runda #4. Innan (valnatten osv) var jag hyfsat säker på M+KD, nu känns det mer osäkert då man ändå gick rätt långt in i förhandlingarna.

   Ändå alltid intressant att se hur det går att flytta positionerna, oavsett var vi landar.

   Radera
 11. Det hela känns som ett skådespel/dokusåpa; en pjäs iscensatt för spänningens skull. I själva verket fattas alla viktiga beslut i Bryssel och politikerna är köpta och totalt korrumperade och representererar inte folket längre. Det kommer i sista stund bli M+C+S och dom kommer hålla presskonferens där dom berättar hur mycket ansvar dom tagit och att det är för landets bästa mm.

  SvaraRadera
 12. Styrs talmannens förslag av någon sorts formula, typ "jag nominerar Annie då hon enligt enligt övriga utfästelser i riksdagen är en möjlig kandidat" eller går man efter platser i kammaren?
  Frågan är om Åkesson får nästa omröstning då hans parti ändå är tredje störst för att sen ta Kristersson sist.
  Vänstern kommer ju skrika som attan i det läget, men så får ju gränsen för en statsministerkandidat gå någonstans i väljarstöd.

  SvaraRadera