Cornucopia?

Aktuellt

Finanskursen med hedgefondförvaltaren Karl-Mikael Syding - fem procent rabatt med Cornucopia

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Finanskursen  som erbjuder 5% i rabatt på kursavgiften om du uppger rabattkoden CORNU i samband ...

2018-12-01 09:30

Varför går du till jobbet när du är sjuk?

Det drar ihop sig till sjukdomstider. Detta väcker den ständiga frågan varför går du till jobbet när du är sjuk och smittar andra?
Glashus. I Kangarlussuaq på Grönland.
En fördel med att jobba hemma som egenföretagare är att man inte blir smittad på jobbet, men nackdelen är att man ofta vare sig klarar av att vara sjukskriven ekonomiskt eller att jobbet inte klarar sig utan dig. De första veckorna betalar du ju sjukskrivningen helt ur egen ficka.

Fast exakt samma argument dras ofta upp av anställda av någon anledning, fast arbetsgivaren står för fiolerna när det gäller ekonomin, och det är lika dålig arbetsledning som affärsidé för egenföretagaren, om verksamheten inte klarar lite frånvaro.

För min del blir jag sällan smittad, men det är slående när man besöker en vanlig arbetsplats, hur många som går omkring med kroppsvätskor som rinner eller exploderar ur alla öppningar i huvudet, svullna ögon, trötta blickar, feberrosiga kinder och allmän misär. Uppenbarligen anser vi oss vara antingen i sådant ekonomiskt trångomål, eller att vi är så oumbärliga att vi tvunget ska smitta alla andra.

Jag ser åtminstone till att vaccinera mig mot årsinfluensorna varje år, men det skyddar inte mot ordinära bakterieinfektioner. I övrigt är det ljudet av stenar i glashus ni hör - bloggen har totalt sett inte publicerat inlägg två dagar på tio år. Ena gången på grund av dubbelsidig lunginflammation, andra gången av andra anledningar. Till mitt försvar så smittar jag åtminstone inte någon annan, även om jag någon enstaka gång föreläst med 39 graders feber. Länge leve vetenskapen och medicin!

Så varför går du till jobbet när du är sjuk? Varför stannar du inte hemma? Är du så fantastisk och unik att jobbet inte klarar sig utan dig ens en dag? Har du inte råd när bolånen ska betalas eller senaste iPrylen ska köpas till barnen? Eller ser det dumt ut för din karriär med sjukfrånvaro? Eller är du en sådan jävla viking, att en liten förkylning eller magsjuka inte stoppar dig?

Svara gärna i kommentarer, såväl som enkäten nedan.
Ja, just du kära läsare är ju en sådan viking att du inte ens någonsin blir sjuk, men det finns faktiskt inget svarsalternativ för dig. Städa ditt rum eller något istället.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

75 kommentarer:

 1. Chefer som ifrågasätter sjukfrånvaro och ser det som tecken på att man inte prioriterar jobbet är vanliga.

  Sen är det ju så att man är som mest smittsam innan sjukdomen bryter ut, för de flesta sjukdomar.

  SvaraRadera
 2. Förklaringen mina kollegor ger mig är att de har så mycket arbete att komma ifatt med om de stannar hemma.

  SvaraRadera
 3. Flera skäl, men oftast handlar det om en kombination av att sjuk/frisk är inte svartvitt, jag har ibland lovat saker, ibland funkar det inte att jobba hemma, ibland slösar jag bort många andras tid om jag uteblir (exempelvis om jag ska hålla ett föredrag).

  Lyckligtvis finns det VPN och Skype. Som kontorsråtta funkar det oftast väldigt bra att jobba hemma.

  Så sjuk att jag inte orkar jobba ens hemma brukar jag högst vara några dagar per decennium.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker nog det där med gråskalorna är bästa förklaringen. Det är ju en fråga om var man drar gränsen mellan frisk och sjuk.

   Jag brukar gå till jobbet även när den normala gråskala mörknat en aninging, men brukar stanna hemma när jag är tillräckligt sjuk. Brukar bedöma det efter hur pass nytta jag kan göra, men även ta hänsyn till smittorisk vid otrevligare sjukdomar (t.ex. kan man så jobbar man hemmifrån när man haft vinterkräksjukan ett par dar)

   Radera
 4. Jag brinner för att jobba även utan någon fungerande kroppsöppning så att jag kan känna att jag betalar skatt till alla som skall ha medborgarlön. Det är socialt ansvarsfullt! Fast det är klart att man smittar några i processen. Hmm, kluven. Jag behöver en genuscoach som kan guida mig.

  SvaraRadera
 5. Det fattas ett alternativ: Jag är aldrig sjuk. Så jag tog det som var närmast, bara mesar stannar hemma. Svenskar är riktiga käringar alternativt tar vilken ursäkt som helst för att slippa gå till sitt tråkiga jobb.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis. Bit ihop för fan. Varför skulle man inte kunna jobba för att man är lite sjuk? Bygger man byggnadsställningar kan jag förstå att man kan ställa vissa krav på fysisk prestationsförmåga, övriga kan sannolikt göra sitt jobb trots feber och ränndreta.

   Radera
  2. Samma här, bara mesar stannar hemma. Med det sagt saknar jag nog empati för vardagssjuka för att jag inte riktigt minns hur det är.

   De senaste elva åren har jag missat en halvdag i skolan och två dagar på jobbet varav en var på grund av en riktig jävlig bakfylla.

   Den första sjukdagen var nog vad andra brukar kalla vinterkräksjuka och jag är fortfarande irriterad på person jag misstänker smittade mig.

   Det vanliga är ändå att jag nyser till några gånger och sen är just det viruset avbeväpnat.

   Radera
  3. Kan hålla med en del men icke om ränndreta betyder rännskita = vinterkräksjuka. Slår ju ut mig iallafall totalt. Finns inget i världen som skulle få mig att lyfta ett finger och tyvärr händer det i nästan i snitt en gång om året....

   Radera
  4. Tar tillbaka det där med ränndreta, jag går inte heller till jobbet med magsjuka.

   Radera
  5. Ja, men ni vikingar smittar alla andra vikingar nör ni går till jobbet.

   Radera
  6. Fattar ni trögt? Bitihop? när ni går till jobbet smittar ni ner andra och skapar större problem än om ni stannat hemma och inte smittar ner andra på era jobb om då nästa som ni smittat gör samma sak... går till jobbet sjuk och smittar risken är att alla blir sjuka.

   Radera
  7. @Pierre, eller är så att jobbet blir bättre utfört ifall de andra fem är sjuka och du är där. Risk/reward liksom. Men ifall man inte är en nyckelkompetens, så resonerar man säkert som dig..

   Radera
  8. Men va fan, vadå smittar? En normal person BLIR INTE SJUK. Får man en blindtarmsinflammation kanske man är sjuk. 1-2 dagar. Sen blir man utslängd från sjukhuset, därefter är man FRISK. Är ni feminister allihop?

   Radera
 6. Går inte till jobbet om jag är sjuk. Om man som egenföretagare inte har råd att vara sjuk några dagar då ska man nog inte vara egenföretagare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Egenföretag är ofta ineffektiva. Det ligger lite i sakens natur att det finns mer resurser i stora företag.

   Radera
  2. Som slutkund då får betala....staber, huvudkontor i 08:landet, internrevisioner i oändligheter osv osv osv..

   Påstår tvärtom att egenföretagare är markant mer effektiva än stora företag, iallafall när vi pratar tjänsteföretag.

   Radera
  3. Det är väl därför småföretag har så mycket problem att betala skatt och inte har råd med sjukersättning.

   Radera
 7. Som yngre och mer i karriären skulle man visa hur hängiven man var för sitt arbete och släpade sig dit vid sjukdom. Trodde det gav pluspoäng.
  Numera blir jag bara förbannad över snoriga och halvfebriga kollegor som hostandes hasar runt i lokalerna. Ber dem vänligen men bestämt att inte vara i närheten och skippa fikat eller mötet när jag är med. Är inte speciellt omtyckt på jobbet dock.
  På det hela inte lönsamt för någon att jobba sjuk och smitta ner andra. Och hur effektiv är man?.

  SvaraRadera
 8. Arbetsgivaren betalar bonus om man har inga eller få sjukdagar

  SvaraRadera
 9. Om du är sjuk ofta blir det samtal med chefen och HR, det bästa är om du har barn, för då kan du VABa utan att behöva förklara varför du är hemma varannan dag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade en kvinnlig kollega som enligt schema var ledig var fjärde vecka ons-tors-fre, sedan jobb lör-sön, sedan ledig igen mån-tis. Hon vabbade dessa lör-sön i mitten tio månader i sträck.

   Radera
 10. Jag går inte till jobbet om jag är sjuk, men en del gör det, trots att man får full lön vid sjukfrånvaro i Finland. Den förmånen fanns även i Sverige innan sådana avtal ogiltigförklarades av socialdemokraterna år 1990.

  SvaraRadera
 11. Ett alternativ till: Med eget kontor på jobbet är det mindre hälsovådligt att jobba än att vara hemma med barn i dagisåldern.

  SvaraRadera
 12. Om inte jag går till jobbet så får det stora konsekvenser för min arbetsgivare och jag riskerar ändå inte att smitta någon. Jag hade älskat att sjukskriva mig när jag känner mig lite krasslig men har för hög pliktkänsla för det. Hade jag däremot jobbat i en miljö där jag riskerar smitta någon så hade jag såklart stannat hemma för det påverkar arbetsgivaren ännu mer när smittan sprids

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ofta så att man överskattar sin egen betydelse för arbetsgivaren. Om en enskild person verkligen skulle vara så oersättlig så är företaget/organisationen onekligen byggd på skakig grund. Vad händer om du skulle råka ut för en olycka och vara borta av den anledningen, eller dö? Nä, just det. Inget särskilt, för sådant händer hela tiden.

   Radera
 13. Finns många anledningar att vara på jobb fast man är sjuk:
  Har inte råd, eller nja, jag skulle nog ha råd men vill inte vända på slantarna.
  Oftast är det ju inte värre än att Ipren eller liknande dämpar symptomen och att vara hemma känns mest som att smita undan och man vågar inte gå och handla eller liknande då man ALLTID springer på någon kollega, arbetsledare eller chef.

  Sen blir det ju en massa mer jobba att göra när man kommer tillbaka
  Bara mesar stannar hemma ihop med lite hämnd mot mina kollegor som kommer till jobb och smittar MIG fastän DE borde stannat hemma..

  Vinterkräksjukan jag får med 2-3 års mellanrum går ju inte att gå på jobb med men då tar jag semesterdagar istället.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så fin du är, du kanske borde byta jobb om du vill göra dina kollegor sjuka.

   Radera
  2. Det är aldrig jag som blir sjuk först, alltid någon annan, de klär sig för dåligt, tvättar inte händerna, sitter och nyser rakt ut i fikarummet utan att ens försöka hålla emot..
   Tro mig, de förtjänar det.

   Radera
  3. Hämnd var nog fel ord, mer typ: Varför ska JAG ta någon som helst hänsyn och en ekonomisk förslut för att inte riskera smitta mina kollegor när DE skiter fullständigt i att bry sig eller tänka så?

   Radera
  4. Lika logiskt som vanligt. Din kollega Maja förtjänar att smittas av dig för att Pelle suttit och nyst och smittat dig.

   Jag tror inte att du kan skylla på otur när du tänkte ut det.

   Radera
  5. @ibland
   Helt rätt för en gång skull där, Maja smittade först Olle och Pelle, sen smittade Pelle mig. Klart hon förtjänar det. Finns ingen där som blir hemma pga förkylning, enda trösten är att när man blir smittad för 3:e gången av samma förkylning så märker man den knappt.
   Värst är de virus som även ger huvudvärk.

   Kommer det ett vaccin mot förkylning så ska jag anmäla mig som testpilot.

   Radera
  6. Maja blir inte sjuk av ett virus hon redan haft. Trodde du visste det.

   Radera
  7. @ibland
   Det där stämmer tyvärr inte, Maja smittar Pelle men Pelles version av viruset kan/hinner inte smitta Maja igen, istället smittar han mig. Maja tillfrisknar från sitt virus och kan då bli smittad av min aningen förändrade version av viruset. Förkylningen blir mildare än första gången men hon känner ändå av den. Viruset går runt tills alla haft det ett par tre gånger och immunförvaret klipper det direkt.

   Vissa, de som oftast för in ett nytt virus i gruppen, fungerar som rena virusodlings bäddar genom att fara runt under sin arbetsdag och ta i allt möjligt på en massa olika ställen som tex förskolor, skolor och vårdboenden, dåligt klädda så de blir nedkylda, tvättar aldrig händerna, petar sig i näsan och rör gärna runt i kaffet med sin skruvmejsel. De är konstant rejält förkylda och har alltid varit, så de tänker inte ens på det.

   Radera
  8. Det är klart att viruset modifieras i dig, för så funkar det. Varsågod och fortsätt tro på det.

   Radera
 14. Går inte till jobbet om jag känner mig sjuk, om jag inte tar hand om mig själv kan jag inte heller ta hand om andra.

  SvaraRadera
 15. Alternativförklaring: Min arbetsgivare har skapat ett system där jag måste lägga ner 2 -3 timmar på att sjukanmäla mig för att sedan jobba ikapp allt jag missade när jag väl blivit frisk att jag inte tycker att det är värt att stanna hemma. Vill arbetsgivaren att jag ska stanna hemma när jag är sjuk får denne skapa förutsättningar för mig att kunna vila när jag väl ger upp en del av min månadslön.

  SvaraRadera
 16. Alternativet jobbar hemifrån anställd finns inte. Jag jobbar hemifrån om jag är krasslig, det gör jag även jag är frisk i mellanåt. Att vara på jobbet sjuk är lika irriterande som föräldrar som lämnar sina sjuka barn på dagis, det utgör en stor smittospridning..

  SvaraRadera
 17. Många vill ha pengar och går gladligen till jobbet och smittar iallafall. Idag har många unga konstiga arbetsformer, dvs inga fasta jobb. Daglönare skulle jag kalla dom. Och har du ett sådant jobb och inte dyker upp när dom kallar, så kommer dom inte höra av sig igen. Och plötsligt har du ingen inkomst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp. Huvudet på spiken där.

   Men Inte bara unga.


   Finns även medelålders, samt de som har nära till pension som känner sig manade att skynda sig till jobbet när ett SMS om jobberbjudande 0730-1615 plingar till klockan 0706.

   0630. Kepsen i hand. Färdigduschad. Väntar ivrigt på ett SMS. Blir man arbetslös idag igen? eller kanske, kanske, får man jobba?

   Tråkigt att det ska behöva vara så i de fall timslavarna har yrken där det finns infektionskänsliga patienter.

   Nästan en aning sorgligt.


   Liberalism. Låter som något gott. Men har nu fått för mig att det betyder sänkta löner / försämrade arbetsvillkor?

   Kan det verkligen stämma?


   Radera
 18. Det är mer jobb att skapa och ge instruktioner till en ersättare som ändå inte gör som jag tänkt att jag hellre går till jobbet även om jag är lite sjuk

  SvaraRadera
 19. Som förskollärare går jag till jobbet sjuk, om jag klarar det, för att inte lämna mina kollegor i sticket. 16 barn, 1-2 år och vi har vikariestopp. Detta innebär att vid sjukfrånvaro blir vi två personal på 16 små barn. Arbetet är stressigt som det är och vi måste också lösa varandras tider för att ha bemanning under hela dagen. Något som ger mycket övertid för de som är på plats när någon är sjuk. Byter arbetsplats efter nyår, fixar inte vikariestopp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vem och varför vikariestopp? Låter som de bryter lagar.

   Radera
 20. Då karensdagen togs bort i Danmark, sjönk sjukfrånvaron. Tål att fundera på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte så konstigt. Har betydligt lättare för att vara hemma en dag om det behövs (iom att det är karensdag), andra dagen med 80% betalt utan att göra något jobb känns som att blåsa arbetsgivaren och det blir psykologiskt så att man skall vara ganska rejält krasslig innan man gör det.

   Radera
 21. Har ingen att smitta på jobbet, och heller ingen som gör jobbet om jag inte jobbar. Men gör endast det allra nödvändigaste. Kollar och fodrar djuren.

  SvaraRadera
 22. Som egenföretagare så är ju det givna svaret "aldrig sjuk". Har inga kontakter alls med F-Kassan och skulle inte ens veta hur jag skulle gå till väga för att anmäla eventuell sjukdom.

  När man pratar med vänner som jobbar i medelstora företag (20-50 anställda, oftast inom IT eller annan konsulting) så har de ofta chefer med maniskt kontrollbehov - de litar inte på att folk jobbar hemma. I de fallen släpar de sig iväg till jobbet med 40°C feber och vätskor ur alla kroppsöppningar. I många fall helt värdelöst - att sitta och svara på mail eller koppla upp sig i telefonmöte hemifrån klarar de flesta av om man inte ligger för döden. Knacka några rader kod är också sådant man kan göra i sängen mellan några avsnitt Netflix.

  De som jobbar i större organisationer (250 anställda och uppåt) gör ändå ingen nytta på jobbet. De tar hellre sjukdagar långt innan det bryter ut och kompletterar med några dagar VAB... Folk jag känner inom bankområdet tar gärna även halva sjukdagar, speciellt på fredagar.

  Nej, inför någon typ av "sjukdag light" där man kan jobba hemma och om man gör sitt jobb får man 75% av lönen och slipper karensdagar och annat trams. Se till att cheferna (som oftast har egna rum) fattar att det är idiotiskt med snoriga och vinterkräkiga medarbetare ute i de välpackade kontorslandskapen!!

  SvaraRadera
 23. Aldrig varit sjuk sedan jag började jobba för 16 år sedan. Har inga barn än.

  SvaraRadera
 24. Jobbar aldrig när jag är sjuk. Mest av egoistiska skäl - en man cold är inte att leka med.

  SvaraRadera
 25. I dagens tätpackade kontorslandskap är det riktigt bedrövligt att vara svårt förkyld eller att ha kollega som är det. Hemma vid sjukdom alltså. Undantag när hela projektet blir lidande av ens frånvaro. Då blir det Bamyl och symtomlindrade läkemedel.

  SvaraRadera
 26. Är jag bara lite förkyld går jag till jobbet (lite krasslig är inte sjuk för mig). Är en kombination av plikt, inte mesa och ekonomi som orsak. Sitter inne på mitt rum med filt och te så ingen lider av det. Magsjuka, influensa och rejäl feber/påverkat allmäntillstånd är jag självklart hemma för. Jag har ett mindre barn med astma (blir dålig vid förkylning) då vabbar jag och oftast är mina sjukperioder samma eftersom jag blir smittad. Har själv annars väldigt bra hälsa som tur är.

  SvaraRadera
 27. Finns det någon forskning som visar att färre blir sjuka om fler stannar hemma? Många virus smittar som mest innan sjukdomen bryter ut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. T.ez. någon som jobbar som kock på en Finlandsfärja och lagar buffé för 2000 pers så....annars är väl förskolepersonal de som tål allt ink. föräldrar som vill diskutera efterlevnaden sockerförbud men gärna bjuder på barnkalas.

   Radera
  2. Ett dåligt virus slår ju ut smittbäraren för tidigt och ett bra gör dig lite extra kramig och kontaktsökande när det smittar bäst och är relativt symptomfri. Sen beror det på smittvägarna också det är ju inte säkert att människa till människa är det primära smittvägen för alla patogener. Men som ett generellt råd är väl att undvika kontakt med sjuka inte helt fel på individnivå.

   Att vaccinera sig mot säsongsinfluensa om man som individ inte tillhör någon riskgrupp tycker jag själv är rätt meningslöst. Som trygghetsskapande ritual kan förstås även meningslösa vaccinationer vara värdefulla för somliga.

   Radera
 28. Hur kommer det sig att vintertider är sjukdomstider? Spontant tänker jag mig att bakterier och virus trivs i (lagom) värme så borde det inte vara på sommaren som bakterier och virus frodas, varför har vi inte sommarkräksjuka?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra fråga, med de är det väl bara för vissa typer att sjukdomar som ditt påstående gäller? Men att både anfall och (immun)försvar kostar tror jag är det enkla svaret. Så när näringstillgången viker och det är lättare att slå ut svaga individer så är det mer optimalt för patogener att vara lite mer motståndskraftiga mot miljöpåverkan. Evolutionen härskar alltså. Färre solljustimmar kan ju också leda till att nedbrytning av smittämnen i naturen går långsammare. Sen tror jag de flesta vistas mer tid inomhus vintertid och då blir ju kanske just luftburna smittor extra epidemiska.

   Radera
 29. Kände mig lite bögig men sen såg jag Ben Dovers mamma och det gick över! [70 tals referens]

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är även en överdriven skröna om att det bara var att sjukskriva sig för bögeri.

   När det lyftes upp och man hade "strejken" I trappan på socialstyrelsen så hade redan socialstyrlensen börjat inse det orimliga och jobba med att förändra lagarna.

   Så "segern" för Homo-rörelsen var rätt liten egentligen. Det senaste 50 åren har väl Sverige snarare varit positivt särbehandlande för den folkgruppen.

   Radera
 30. Är sällan sjuk. Men jag är så dålig att jag inte kan prestera på jobbet är jag förstås hemma. Själv är jag lite irriterad på de som kommer till jobbet sjuka och hostar och nyser om var annat. Jag vill inte vara i samma rum som dessa.

  SvaraRadera
 31. Jobbar hemifrån när jag smittar. Distansarbete har aldrig varit så effektivt som nu.
  På vårt kontor vågar jag påstå att 98% kan joba hemifrån I ett par dagar utan att det stör. Alltså blir det bara de utan insikt som kommer in till kontoret om de är sjuka.

  Tidigare i karriäre när jag var junior så pressade jag mig att jobba när jag var sjuk. Vilket ledde till ännu värre sjukdom. Nu när jag är senior inser jag att ingen kan göra mitt jobb men det är av större relevans att jobbet blir väl utfört. Alltså är man sjuk när man är sjuk

  SvaraRadera
 32. Fanns inget alternativ för: Det är tråkigt att ligga hemma. En stark orsak att gå till jobbet vid sidan av att man får betalt.

  SvaraRadera
 33. Är jag sjuk, typ genomförkyld med feber, så stannar jag hemma sjukskriven. Är man lite snörvlig eller liknande jobbar jag hemifrån.

  SvaraRadera
 34. Jag går till jobbet när jag är sjuk för att jag är sjuk.

  SvaraRadera
 35. Har faktiskt börja stanna hemma (anställd) de få gånger det händer. Mitt kriterium för sjukskrivning är att jag inte kan träna styrka eller kondition heller, även om jag skulle orka släpa mig till IT-jobbet och vara ineffektiv. Senast stannade jag hemma och sov två dagar i sträck med resultat att förkylningen gick över på 3-4 dagar istf en vecka. Blev 2000 kr lägre lön den månaden, men det var det värt...

  SvaraRadera
 36. Konstig formulering. Jag har råd att skippa 60-70% av lönen av jag vill. Betyder inte att jag vill ge bort karensdagar pga en stat stöpt i kommunistisk lära. Så om jag inte får jobba hemma går jag till jobbet.

  Det är alltså en konsekvens av regler som fungerar, även om de finurliga politikerna inte förstår sina egna regler.

  SvaraRadera
 37. Snål, vill inte ha en karensdag. Även om jag har råd.

  SvaraRadera
 38. Jag går inte till jobbet om jag är sjuk. Är jag alldeles för dålig för att jobba så är jag förmodligen sängliggande. Är jag frisk nog att jobba men inte vill smitta kollegorna så jobbar jag lika bra hemifrån.

  SvaraRadera
 39. Jag brukar sjukanmäla mig när alla andra är sjuk, och då far jag ut och fiskar:) Tack alla ni som är sjuka på mitt jobb.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Perfekt! Det är tack vare såna som dig som vi förkylda/smittsamma timslavar får tillfälle att få några extra pass :-)

   Radera
 40. Är väldigt sällan sjuk, kanske 2 dagar vart tredje år. Men då sjukskriver jag mig förstås en hel vecka för säkerhets skull. Man vill ju inte smitta sina arbetskamrater som gör ett sånt viktigt jobb. Sen är det ju rätt trevligt med lite extra kravlös semester för att hinna med att kolla upp filmer, serier och sånt som man missat på Netflix och HBO.

  SvaraRadera
 41. Saknas ett alternativ: man går till jobbet av girighet. Jag har med marginal råd att tjäna 1500 kr mindre en månad, men det är verkligen inget jag vill bidra till annat än om jag är så sjuk att jag verkligen inte klarar av att jobba.

  SvaraRadera
 42. Har man beställt maskiner, personal och utrusning för 50 000 för ett arbetspass som inget kan göra om man inte kommer, och kunden betalar.

  Då ska det mycket sjukdom till för att inte dyka upp på jobbet.

  Detta fast man inte är samhällshjälte ”synd om måste alltid jobba” egenföretagare

  SvaraRadera