Cornucopia?

Aktuellt

Upp till 900 MSEK om året i nytt dolt presstöd via hushållens sopavgifter

För att rädda journalisternas jobb på papperstidningarna ska producentansvaret för återvinningen av tidningspapper upphöra och överföras til...

2018-12-04 12:27

Utländsk man filmade ledningscentralen i Bålsta - uppgav falskt namn och adress - släpptes av tingsrätten

I mitten av oktober filmade en utländsk man flygstridsledningscentralen Grizzly i Bålsta. Han greps och begärdes häktad för olovlig avbildning, men släpptes av tingsrätten efter att ha uppgivit falskt polskt namn och falsk adress. Därefter avvek han och åklagaren har lagt ner målet då det inte går att få tag på mannen.
Några patchar.
Den 15:e oktober greps och anhölls en efter att ha iaktagits fotografera det militära skyddsobjektet flygstridsledningscentralen Grizzly i Bålsta.

Mannen uppgav vid gripandet ett polskt namn och polsk motsvarighet till personnummer, och att han skulle vara född 1968.

På den misstänktes mobiltelefon hittades bland annat filmer på skyddsobjektet.

Han erkände gärningen, men hävdade att ha inte förstått att det var förbjudet, trots de omfattande varningsskyltarna. Försvarsadvokaten hävdade att den misstänkte varit i området för att fotografera naturen, och att agerandet vare sig var uppsåtligt eller oaktsamt. Mannen ska ha varit väldigt ledsen och sagt att han inte var medveten om konsekvenserna.

Åklagaren hävdade som grund för häktning att det fanns risk att den misstänkte skulle lämna landet, men tingrätten hävdade att det inte var någon risk att han skulle undandra sig lagföring, eftersom han uppgett sitt namn och bostadsadress i Polen. Mannen släpptes således av tingsrätten.

Den tjugonde november lades åtalet ner, eftersom mannen inte går att få tag på och det inte finns någon sådan person på angiven adress.
"Den misstänkte har lämnat landet och förväntas inte återvända hit. Förutsättningar för lagföring utomlands eller utlämning till Sverige saknas. Den adress som den misstänkte uppgav att han kunde nås på för delgivning har visat sig vara felaktig. Misstänkt har därför inte kunnat nås för delgivning av förundersökningen och åtal är inte möjligt. Straffvärdet för brottsligheten och omständigheterna kring den misstänkte är sådant att andra sätt att försöka nå vederbörande inte är aktuella."
Uppenbarligen hjälper det inte med påstått namn och påstått polskt personnummer för att kunna lokaliseras av svenska rättsväsendet. Slutsatsen bör bli att vare sig namn, polskt personnummer eller adress stämde, och att mannen ljög rätten rakt upp i ansiktet. Frågan är om han ens var polack?

Till saken hör att Grizzly i Bålsta ligger väldigt otillgängligt till. Det är inte en plats på vilken man råkar hamna av en ren slump, utan kräver navigerande på otillgängliga vägar, och utan att det finns några naturliga stopp eller samhällsservice som gör att man kan styra sin färd dit. Också imponerande av en polack att mitt i oktober, måndagen den 15:e, åka till Sverige för att fotografera naturen med sin mobiltelefon. Flera kilometer innan man når ledningscentralen och skyltarna med skyddsobjekt finns på allmänn plats bland annat skyltar om motortrafik förbjuden, återvändsgränd, varning för tigern etc. Andra infarter är grusvägar, eller traktorvägar med låst bom. Det krävs viss ansträngning att råka hamna vid skyddsobjektet av en ren slump.

Googlar man på mannens namn får man endast upp bilder på konst.

Detta är åtminstone tredje gången som påstådda östeuropeer sedan 2016 av ren slump gripits vid Bålstaberget. Denna gång var det uppenbarligen en person som utan problem kunde ljuga polis, åklagare, försvarsadvokat och tingsrätt rakt upp i ansiktet om sin identitet och oskuldsfulla oskyldighet. Kanske dags att sätta upp skyltar på lite fler språk än svenska och engelska?

Källa till ovanstående är tingsrättens offentliga handlingar i ärendet.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

36 kommentarer:

 1. Sicken skurk! Ljuga helt fräckt för rätten. Nästan så man tror han är kriminell.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, historien är ju uppenbarligen uppdiktad. Man kan ju inte ljuga för rätten, det vet ju alla (isht nämdemän).

   Radera
 2. Hade han inga ID-handlingar, eller var de förfalskade?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ej tydligt, eftersom förhörsprotokoll, beslagsprotokoll etc inte lämnades in vid häktningsförhandlingen. Står att han uppgav adress och personnummer. Så ingen ID-handling där personnummer eller adress framgår iaf.

   Radera
  2. Ha ha ha bara det är ju skitskumt. Vem går omkring utan identifikationsmedel/körkort eller ens ett kontokort, gymkort eller whatever med namnet på? Annars har man ju hört om gamla vanliga tjuvar som fått sitta ett tag tills de kan identifieras. Var det brottets straffvärde som gjorde att han släpptes så lättvindigt?

   Radera
 3. Kan det vara vanliga utländska medborgare som samlar uppgifter på eget bevåg för att sedan försöka sälja det öster ut för att tjäna en slant?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det normala är förstås att uppdragsgivaren inte använder personer från den egna nationaliteten, nej.

   Radera
  2. Nä, men en kreativ fattig polack kanske skulle komma på idén.

   Basen ligger ju inte så avigt till om man kommer dit från annat håll än huvudvägen. Friluftsmänniskor finns i närheten. 2004 var jag där som friluftsmänniska kom fram till ett trasigt staket med ett stort hål i och en vältrampad stig igenom. Då visste jag inte att anläggningen fanns. Troligen inte många andra heller. Idag är säkert hålet lagat med nya förbudsskyltar. Inte vet jag, då kliver man i varje fall inte in av misstag. Men att komma i närheten av området kan lätt ske idag som vanlig friluftsmänniska utan fula avsikter.

   Radera
 4. Jag tycker det låter väldigt allvarligt det som tingsrätten gjort, klart en brottsling ljuger om sin oskuld tills han är motbevisad, arbetar man på en tingsrätt måste man väll både ha erfarenhet och förstånd så att man omöjligt agerar på ovan sätt. De ansvariga på tingsrätten måste stå till svars för att dom släppt vederbörande utan att säkerställt med Polen att mannens påstående var sanna. Nu när sådant här börjar bli så vanligt måste man nog DNA topsa alla som tar sig in på skyddsobjekt, sedan under häktningen får man helt enkelt tipsa vederbörandes hem så man kan säkerställa hemvist. Detta utesluter givetvis att det är en "spion" ändå även om han bor i tex Polen men det komplicerar, fördyrar och ökar risken att bli avslöjad för främmande makt att spionera

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med närmare eftertanke så kan det vara så att man medvetet släpte "spionen" för att kunna skugga honom och få in riktigt bra data. Men jag vet inte om Sverige har dom resurserna i verkligheten eller bara i böckerna.

   Radera
  2. Kan man tycka, men sen sitter folk som Bengt Hansves i tingsrätten...

   Radera
  3. Min första tanke var: topsar man inte de här gökarna som flaxar omkring våra skyddsobjekt i tid och otid? Om inte, varför?

   Radera
 5. Fall på fall med den monumentala svenska flatheten ...

  SvaraRadera
 6. Vi får väl hoppas att detta är en dubbelbluff och att tingsrätten släppte mannen med avsikt som sedan punktmarkerades för att kartlägga nätverk och uppdragsgivare.

  SvaraRadera
 7. Smart med skenmanövrar så att fokus läggs på fel håll. Frågan är vad de personer som de inte upptäckte gjorde.

  SvaraRadera
 8. Alltså finns det något land (demokratiskt) som har sämre rättsprocess än vi. Man blir ju mörkrädd.

  SvaraRadera
 9. Mycket intressant som händer och hänt senaste tiden. Nu när ryssen vet att man kan skjuta skarpt och kapa krigsfartyg från "NATO-kompisar" utan direkta påföljder så borde Vitryssland som bloggaren varit inne på ligga närmast till hands. När ryska flaggan återigen vajar i Minsk blir det intressant på riktigt. Vem ska rädda Baltikum när det smäller där? Ryssland och Kinas allians blir allt tydligare så ryssen borde inte behöva oroa sig för sitt försvar i östra Ryssland. Alltså hamnar fronten i väst och där ska följande länder mota Olle i grind.

  Storbrittanien - Brexit, May saknar stöd och begynnande lågkonjunktur. Lärde dom sig något 1939? Tveksamt. Dom håller sig på ön tills det smäller på hemmaplan eller möjligtvis i Norge.

  Frankrike - Macron är ingen De Gaulle. Kaos på hemmaplan här med. Fransmän och Ryssar har mer gemensamt än man kan tro, arrogans och överdriven dyrkan av sin egen kultur som exempel. Frankrike kan säkert erbjuda viss hjälp men utan större avtryck.

  Tyskland - Merkel-eran går mot sitt slut, vem ska fylla detta vakuum? Ingen storspelare militärt och beroende av rysk gas. Kan säkert erbjuda viss finansiell hjälp.

  Polen - Känns som Europas starkaste spelare i nuläget. Men är dom villiga att offra sig själva för att hjälpa sina grannar? Tveksamt när dom märker att backningen från NATO inte lever upp till förväntningarna.

  Ungern - Önskar att dom vore som Polen men ligger 30 år efter. Vänder nog kappan efter vinden när Gröna gubbar vandrar på Budapests gator.

  Turkiet - Erdogan och Putin är uppenbarligen soulmates, dom har bara inte förstått det ännu. Att Turkiet fortfarande är med i NATO är ett mysterium. Solklar diktatur som enbart får hållas för att dom har hållhakar på både EU och NATO. Kommer enbart delta när det gynnar deras egna intressen i närområdet.

  USA - Trump är en joker. Pentagon är världsmakten. Svårt att sia om denna spelare men med en överbefälhavare av Trumps kaliber så kan vad som helst hända. Det osäkra läget på hemmaplan borde vara ett bra läge för ett krig. Eller ett bra läge för Trump att visa att han tänker på USA först och låter Europa klara sig själva. Oklart.

  Italien/Spanien/Benelux m.fl - Stödtrupper på sin höjd, antingen obetydlig militär kapacitet eller resursbrist pga lågkonjunktur. Snudd på irrelevanta.

  Danmark - Flotta och flygvapen i Östersjön. Kan vara en viktig kugge i en större insats. Obetydlig utan hjälp utifrån.

  Norge - Stora resurser för sin storlek men kan inte skilja på land och fartyg på en radar. Behöver bevisa sin kompetens i krig, några gryningsräder på hemmaplan på 40-talet räcker inte långt. Kommer nog erbjuda ett visst stöd till balterna utan resultat. Kan vara en viktig kugge i en större insats.

  Finland - En av dom viktigaste spelarna i denna potentiella konflikt. Efter erfarenheterna från WW2 där finnarna fick klara sig själva som en bonde i spelet mellan Sovjet och Tyskland så bör dom värna sig själva i första hand. För mig känns det inte omöjligt att Finland håller sig neutrala så långt det går. Ungefär samma roll som Sverige hade under WW2, dom låter Ryssland använda deras infrastruktur men läcker samtidigt information till Väst. Ingen svensk skulle kunna klandra dom utan att framstå som en hycklare.

  Sverige - Vi skickar Margot Wallström till St.Petersburg så får hon lösa konflikten med feminism och Dalahästar. Helt allvarligt tror jag inte Sverige har så mycket mer att erbjuda.

  I denna kontext, varför ska Putin INTE inleda en offensiv mot Väst? Vitryssland, Baltikum, Georgien, Moldavien, Ukraina och Rumänien borde alla vara möjliga mål utan att NATO/Väst reagerar.

  "Wargames" är underhållande så innan ni avfärdar mig helt så kan vi väl leka med tankarna en aning? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det visade sig med all önksvärd tydlighet att Putlers samlade krafter endast med svårighet kan inta en liten bit av ett av Europas korruptaste och sunkigaste länder, Ukraina. Skulle hr Putin invadera Baltikum och lite annat smått och gott som faktiskt har försvarsvilja, modern materiel och färre femtekolonnare så skulle han kanske kunna vinna, men det skulle kosta ryssarna så mycket att han skulle förlora makten på köpet. Allt pekar på att ryssarna är skitnervösa över den inhemska opinionen, det framkom av Surkov-läckan.

   Radera
  2. Surkov-läckan? Bjud gärna på en länk!!

   Radera
  3. Intressant att Turkiet som Nato-medlem införskaffar S-400.

   Radera
  4. Jag tror själv inte att annexering av ytterligare landområden är av nagot intresse. Donrtsk och Lugansk eller vad det heter har visat sig mer trubbel än nytta, för att inte ens nämna Transnistrien. Istället skulle jag tro att Moskva mer är intresserade av en slags kolonialism, lite som nu i Vitryssland. Varje gang Lukashenko får för sig något så blir det ryska militära övningar på vitryskt territorium eller något annat spännande.

   Troligen är det något i den stilen man eventuellt tänker sig för delar av Baltikum och/eller Ukraina.

   @Daniel - jag tror att du underskattar hur nära Tyskland och Ryssland står varandra. Europeiska länder som riskerar att utsättas för rysk aggression gör klokt i att inte vänta sig något meningsfullt stöd alls från Berlin, snarare så skulle ryssarna få stöd den vägen om det visade sig ekonomiskt fördelaktigt.

   Radera
 10. Påverkansoperationen är det svenska rättssystemet. Det kan inte längre handla om naivitet.

  SvaraRadera
 11. Att man inte ens kollat upp om uppgifterna stämde är ju så sjukt löjligt att man spyr...

  SvaraRadera
 12. Min gissning. En person med väldigt bra "deep state" kontakter

  SvaraRadera
 13. Hatten av för dig Daniel, jag tycker att din analys är nästintill klockren.

  SvaraRadera
 14. Jag vet inte hur ni andra känner, men jag har en dålig känsla av allt som händer. Ingen ökad budget, besök på skyddsobjekt, ryska aggressioner och en amerikansk president som till stor del har retorik och kör med bullying som en diktator.

  SvaraRadera
 15. Med tanke på den försvarspolitik som förts allt för länge så verkar det ju inte bättre än att Sveriges regering står på Putins avlöningslista.

  SvaraRadera
 16. Niklas, jag håller helt med.

  SvaraRadera
 17. Mystiska svampplockare strök omkring våra skyddsobjekt även under den eviga fredens årtionde. Är det något som ökat i omfattning eller ändrat karaktär nu på sistone?

  SvaraRadera
 18. såg den där mobilfimen från Ukraina. Hur skjuter Sverige ner 60 attackhelikoptar? undrar jag om rysslad börjar veva lite

  SvaraRadera
 19. Även om han inte kom över information så vet numera 'alla' var platsen är, och att den är hemlig/ungefär vad det är. Det räcker för att vara problematiskt. Kanske borde militärdomstol ta hand om dylika ärenden igen.

  Men det är väl valhänt hanterat från domstolens sida. Här borde någon få i alla fall en administrativ reprimand.

  SvaraRadera
 20. Det finns all anledning för tingsrätten i fråga att idka ett mycket stort mått av självkritik. Så lätt får det inte vara att undslippa rättvisan.

  SvaraRadera
 21. Hahaha!Nästan komiskt att hans påstådda namn kom upp vid konst.
  På åttitalet fanns ju dom "polska tavelförsäljarna" som knackade på hemma hos flygförare och annan militär personal.
  "Ändra aldrig ett vinnande recept"

  SvaraRadera