Cornucopia?

Aktuellt

Finanskursen med hedgefondförvaltaren Karl-Mikael Syding - fem procent rabatt med Cornucopia

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Finanskursen  som erbjuder 5% i rabatt på kursavgiften om du uppger rabattkoden CORNU i samband ...

2018-12-21 07:47

USA:s försvarsminister Mattis avgår

USA:s försvarsminister Mattis avgår i protest mot USA:s president Donald Trump behandling av försvarsfrågorna.  För Sverige är det ett mycket allvarligt besked, då den livlina Mattis inneburit för svenskt - amerikanskt samarbete efter regeringsskiftet i USA, nu klipps.
Amerikanskt flygplan.
I praktiken handlar det om USA:s förtida tillbakadragande från att bekämpa IS i Syrien, Trumps undfallenhet för diktaturerna Ryssland och Kina, samt Trumps inställning och behandling av USA:s allierade, både i Nato och utanför.

Mattis avser att sluta den 28:e februari. Hans avskedsbrev hittas bland annat här.

För svensk del är detta ett mycket allvarligt, eventuellt katastrofalt besked.

När Trump-regeringen tillträdde i USA blev Sverige av med de goda relationer och informella garantier som Obama-regeringen och den förre amerikanske vice-presidenten hanterade på försvarsområdet. Mattis lyckades få Trump att fortsätta relationen, och rent av stärka den. Naturligtvis ingick det svenska köpet av Patriotluftvärn i detta, och antagligen även det amerikanska beslutet att anskaffa TX-skolflygplanet, där Saab finns med i projektet. Deltagandet i försvarsövningen Aurora var också en del i detta samarbete.

Som det är nu kan hela försvarssamarbetet dock raseras över en natt, inklusive informella överenskommelser som ej är kända för allmänheten. Det har hänt förr, när Olof Palme (S) valde att inte informera regeringen Fälldin om de amerikanska försvarsgarantierna till Sverige, som fick oss att lägga ner vårt kärnvapenprogram. Den gången var det dock Sveriges eget fel.

Den här gången riskerar vi att stolen rycks undan under oss på initiativ från Trump. Vi kan få se en helomläggning bort från den ökade amerikanska närvaron inte bara i Sverige utan även i vårt stora grannland Natolandet Norge.

Med två års fördröjning riskerar nu Kremls mål med en amerikansk president, som inte vill hjälpa formella och informella allierade i Europa, att fullbordas med Mattis avgång.

Rekommendationen är att skaffa en spade. Inte för att gräva skyddsrum - det kommer du vare sig orka med eller hinna. Men det kan vara bra att ha några fältgravar för familjen redo.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

47 kommentarer:

 1. Vi vet ju faktiskt inte vem som kommer att ersätta MAttis så det är väl lite tidigt att måla fan på väggen. Men det var ju t ex helt katastrofalt korkat av Donald att twittra ut att han har "besegrat ISIS". Det är ju A och O att aldrig hävda sån skit ens när man tror på det, eftersom det otvivelaktigt kommer att komma tillbaka och bita honom i röven på ett eller annat sätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror du verkligen Trump eller ngn annan bryr sig om att han brövlat skit om att han krossat IS när statsapparaten stänger ner för att han skall uppfylla ett idiotiskt och ogenomförbart löfte om en onödig mur..

   Radera
  2. Frågan är dock om några vettiga vill ta på sig rollen efter det visat sig vilken sorts chef Trump är.

   Radera
  3. Matis bryr sig uppenbarligen tillräckligt mykcet om Trumps idiotiska påhitt för att säga upp sig.

   Samma diskussion fanns ju kring Odenberg när han avgick för övrigt "Jaja några miljarder hit eller dit, dessutom kunde dom ju flugit lite mindre JAS-plan, bla bla" men tydligen räckte det för att Odenberg skulle lessna. Man ska inte underskatte folks yrkesstolthet, det är väl den som gjort Mattis till vad han är men också anledningen till att Trump inte kan köra med honom hur som helst.

   Radera
  4. @Ben ang bita i röven. Herr T tar ju aldrig snsvar för dånt som gått fel så även om det går alldeles åt helvete så händer nog inget såvida inte opnionen i USA totaldyker.

   Radera
  5. Trump är untouchable för tillfället. Har ni kollat på Fox news annat än klipp? Det är häpnadsväckande, Russia Today framstår som ytterst trovärdiga i jämförelse. Dom hittar på och förvanskar "fakta" för att splittra landet så långt det går. Fox news som enligt mätningar från oktober har fler tittare än MSNBC och CNN tillsammans. En nation utan rätt och fel där allt är subjektivt och det primära fokuset alltid är att gynna sig själv och sin egen framgång. Varför skulle Trump inte vinna nästa val?

   För övrigt har jag en väldigt bra spade att rekommendera, försvarets KLAS. Finns på Rödastjärnan för några hundralappar. Alla andra spadar viker sig bokstavligt talat i jämförelse.

   Radera
  6. Ähhh fjantspade. En riktig man använder grytladdning.

   Radera
  7. KLAS är en jävla nödlösning, en vanlig spade är mycket bättre. Dessutom behöver man ofta en hacka. Har du grävt några värn öht?

   Radera
  8. En vanlig ordentlig spade väger 10kg och är inget man har med sig på ryggsäcken. En klas fungerar skapligt som hacka om man slipar den. Den här tiden på året är det onekligen svårt att gräva värn oavsett. Men jag är en jävel på att elda så jag tänker en rejäl glödbädd på 3x2 meter och sedan gräver jag upp under den med min McGyverspade aka KLAS. Hur svårt kan de va?

   Radera
 2. Surt. Gamle "Mad Dog" som försvarsminister var en av dom få vettiga beslut som Trump hade gjort.

  SvaraRadera
 3. Den enda "mad dog" i sällskapet är Trump. Bindgalen.

  Självklart kommer Trump utnämna en ja-sägare och sedan kommer han inte begripa vad som händer.

  Låt oss be att bevisen radas upp och det blir en riksrättsprocess och entledigande av Trump innan Ryssland påbörjar sin militära offensiv för att befästa sin position i norra Europa.

  Be afraid, be very afraid.

  SvaraRadera
 4. Mordet på Jamal Khashoggi har verkligen skakat om maktbalansen , Trump vill rädda prinsen så han offrar sina allierade Syrien det kunde inte försvarsminister Mattis acceptera så han valde avgå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Wait what? Nu läserdu in väldigt specifika saker i hans avgång. Du menar att USA drar sig ur Syrien för pga Khashoggi-mordet? Finnsdet några vettiga belägg för det där?

   Radera
  2. Ingen är väl dömd för mordet, kan vara Turkarna.

   Radera
  3. Har nog mer med Trumps vallöften att göra.

   Syrien, vad är det, och varför skulle nationen vara allierad med USA? Snarare med Iran.

   Radera
 5. Trump is the best, hoppas han blir återvald. Han raketbombade Syrien efter deras kemattacker, när resten av världen tittade på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Meh, Clinton anföll ju både Sudan och Afghanistan redan 1998.

   Radera
 6. Hade gärna sett Mattis som president. I praktiken var han en fyr av stabilitet som motverkade Jättebebisens nycker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inget hindrar honom från att blir republikansk motkandidat i nästa val...

   Radera
 7. Att förlita sig på Mattis försäkringar till Hultqvist var från början naivt då Trump skulle ha kunnat omintetgöra allting på ett ögonblick. Nu har det i alla fall hänt och vi kan bara vara tacksamma att det - för ögonblicket - inte sker i en situation med en akut konflikt i Östersjöregionen. Men med hänsyn till det inrikespolitiska läget i Storbritannien, Frankrike, Tyskland och Belgien (för att nu inte tala om Sverige!) har Putin för närvarande ett utomordentligt tillfälle att anfalla Ukraina eller att gå in i baltstaterna med stora delar av NATO/Väst politiskt handlingsförlamat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. varför inte annektera Sverige på en gång ?
   Fördelar:
   + vi har ju ändå ingen som vill bilda regering!
   + vi kan skicka alla kriminella till Gulag i fortsättningen när vi har blivit en sovjetisk provins
   + alla svenskar med utbildning och yrkeskunskaper kan därmed söka asyl i resten av Europa och USA och få ett bättre liv
   + Putin får tampas med alla invandrade svenska islamister
   + Jonas Sjöstedt blir enväldig president vilket leder till att samtliga börsnoterade företag flyttar utomlands
   + vi som flytt utropar en ny exilregering

   Radera
  2. @Fortuneteller

   är vi inte redan annekterade? Det går ju snabbt utför och fler och fler funderar eller har flyttat till andra länder

   Radera
 8. Ingen som tycker det är bra att USA drar tillbaka sina trupper i Syrien och Afghanistan?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror du att genomsnittlig afghan/syrier kommer att få det bättre om USA drar tillbaka sina trupper? Har svårt att tro det alltså.

   Radera
  2. Det får väl tiden utvisa. Samtidigt ser jag det som fullt rimligt att Syriska folket vill att alla trupper från främmande länder lämnar deras mark och låter de utveckla landet själva.

   IS är i princip förintade. Helt övertygad om att Assad/Putin kan förinta de fåtal som finns kvar.

   Radera
  3. Ah, du förespråkar alltså att rysk trupp och iransk trupp ska lämna Syrien.

   Radera
  4. Givetvis är det extremt bra att trump avslutar krig i mellanöstern.

   Men gör trump något så går en kör igång direkt, inget han gör kan ju vara bra...

   Radera
 9. And in the end, så får vi skylla oss själva för naiviteten, stupiditeten - gör om, gör rätt, lita inte på någon, gör som finnarna, bygg för en framtid och sluta tjaffsa om ngt solidarisk flum som ändå aldrig kommer att existera, det står skrivet i sten på Sveaborg!

  SvaraRadera
 10. Om Trump talar sanning om sin långsiktiga strategi blir det troligtvis så att Sverige knyts ännu hårdare till USA, eftersom Trump sagt sig föredra överenskommelser mellan länder istället för organisationer som NATO, där USA har svårare att dominera.

  Dock kan vanan att se på konflikter från flera perspektiv i Sverige sabotera det hela då Trump verkar fokusera väldigt mycket på hans uppfattning av vad som är lojalitet, som innebära att man inte får hjälpa till, utan ska vara en ja-sägare.

  SvaraRadera
 11. Här låter det som det är hög tid all börja lära sig ryska.
  Allt kan väl inte vara negativt? Vad är det egentligen för fel med att krigarstaten USA drar sig ur Syrien?
  Vad jag har förstått så är dom där i strid med internationell rätt.

  SvaraRadera
 12. Vem blir det som ersätter Mattis? Vilka är de mest sannolika kandidaterna?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Antagligen kommer Borkarövarna ta över borgen nu när Mattis går i pension.

   Radera
  2. Jag gissar någon ur amerikanska vapenlobbyn. Om Rex Tillerson kunde bli utrikesminister så känns någon höjdare inom försvarsindustrin överkvalificerad i jämförelse. Dessutom behövs det någon med insyn i den globala vapenhandeln så att USA bara krigar på "rätt" ställen, det har ju blivit lite fel genom åren när olika tomtar på CIA fått bestämma.

   Radera
 13. Exakt vad är det som säger att Trump genom sin nästa försvarsminster förkastar alla överenskommelser med allierade?

  Eller är det bara paniken i skribentens kropp som visar sig?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trump behöver ingen hjälp för att förkasta vare sig hemliga överenskommelser eller träffade internationella avtal!

   Radera
  2. Du svarar inte på min fråga...

   Radera
  3. Det finns inga konkreta belägg för det vad jag kan se. Dock så handlar allianser och försvarsöverenskommelser om en potentiell framtid. Tills dess att Trump bekräftar värdet i relationerna till Sverige så finns det inte längre någon allians eftersom personen som lovat oss stöd inte längre har makten att ge oss detta stöd. Vidare bygger allianser på tillit och historia. Trumps historia är en enda lång lista av brutna avtal och överenskommelser. Med det i beaktande så delar jag bloggarens analys. Vi har i nuläget inget uttalat stöd från USA i händelse av krig och saknar därför en allians.

   Radera
 14. Tänk om Sverige hade satsat ordentligt på ett eget försvar istället för att förlita sig på USA.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Liksom resten av västeuropa menar du?

   Radera
  2. Sverige har halverat sitt försvarsanslag de sista 25 åren.... Väldigt få andra Europeiska länder har gjort detsamma utom Ryssland som ökat sitt markant...

   Radera
 15. Helt rätt av Trump, det här är ju vad han lovat sina väljare sen 3 år: att dra sig ut mellanöstern och sluta slösa resurser på oändliga krig. Trumps mål har alltid varit att omrikta gamla allianser som bygger på en helt föråldrad världsbild av ett USA som är beroende av utomstående energi, och haft en jämnbördes supermakt som motståndare. Men det gäller inte längre. Mattis var alltid en krigshök som ville fortsätta och utöka konflikter i mellanöstern, i ett stabiliserande men kostsamt syfte, medan många amerikaner tröttnat på konstanta krig och frågat sig varför inte pengar gått till egen infrastruktur och välmående.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt rätt. Han gav generalerna två år att vinna i Syrien och Afghanistan och de misslyckades. Han vill hämta hem trupperna så som Vietnamkriget avslutades och alla , inklusive svenska skribenter och politiker är förskräckta över det.

   Radera
  2. Problemet är att det inte bara är att dra från en större operation, det kan mycket väl kosta mer än att fullfölja och avsluta den ordentligt.

   Radera
 16. Hahaha! De korkade sossarna trodde de kunde köpa försvarsgarantier med Patriot och därmed undgå en mycket obekväm försvarspolitisk debatt. Nu är alla pengar i sjön. Detta var ju skrivet i stjärnorna.

  Sverige har fortfarande allt i egna händer. Det gäller bara att kavla upp ärmarna.

  SvaraRadera
 17. Lars....
  Din kommentar: "amerikanska försvarsgarantierna till Sverige, som fick oss att lägga ner vårt kärnvapenprogram"
  Var det inte så att Sverige valde att antingen satsa på ett eget kärnvapen program eller att utveckla Viggen 37.... Vi hadde helt enkkelt inte råd med båda utan valde det andra... Vi valde Viggen 37

  SvaraRadera
  Svar
  1. Viggen utvecklades för att bära kärnvapen.

   Radera
 18. Nej... vi köpte nog rätt system... problemet är dock att vi inte hade råd med köpet och bara kunde köpa ett halvt system...
  Som att köpa en raecerbil utan bensintank.... Den kommer ingen stans

  SvaraRadera