Cornucopia?

Aktuellt

Skattereformen: Även full fastighetsskatt på bostadsrätter - 40 000:- om året för en tvåa på Södermalm

Finanspolitiska rådets skattereform föreslår även fastighetsskatt på bostadsrätter, vilket missades i förra blogginlägget. För en tvåa på S...

2018-12-26 17:50

USA-börserna återhämtar sig

De amerikanska börserna återhämtar sig än så länge under annandagens handel. Man kan tycka att det bör komma en tjurfälla på det skarpa raset under december. Fast nuvarande uppgång är kanske bara en enkel rekyl?
Dagschart S&P-500.
S&P-500 är i skrivande stund +1.34%, Dow Jones +1.09%, NASDAQ Comp +1.89% och mycket breda Russel-3000 går +0.92%. Återhämtningen ser alltså större ut i storbolagen än i småbolag. Apple går just nu +1.57%, Tesla +1.44% och Facebook hela +4.30%. Till och med Spotify stiger om än bara +1.04% och förstås betydligt sämre än NASDAQ-index.
Dagschart för förlustbolaget Spotify, som inte längre ligger på all time low.
Efter nedgång kommer rekyl. Även om nedgången ska fortsätta, så får man normalt en eller flera tjurfällor, där de som gift sig med börs och aktier köper för det är så billigt. Tills de köpt klart och nedgången fortsätter.

Dagens upprekyl kan förstås vara just början på en tjurfälla. Eller så är det bara en tillfällig paus i nedgången. Den som överlever får se.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

29 kommentarer:

 1. Sociala media överflödar just nu med inlägg om att köpa billigt så det finns nog chans för rekyl upp även på stockholmsbörsen

  SvaraRadera
 2. Vi får se när det kommer till ngn form av botten-formation..., dvs ett bottentest. Ju högre uppgång utan test desto större nedgång senare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Guldet är på väg att ge en reversal idag (just nu)). Såvitt jag bedömer återstår en sista uppfas för att testa 1300-nivån innan större nedgång (i denna a-b-c-rörelse upp från 1160 i våg 4 i en nedåt-trend). Oavsett huvudtrend kan 1350-nivån komma att testas igen för 3´e gången. Dollar-utvecklingen kommer att spela viss roll sannolikt.

   Radera
  2. "Ju högre uppgång utan test desto större nedgång senare."

   Eller så kan man se det på det omvända sättet. Ju större nedgång destu större uppgång senare...

   Radera
  3. Prik

   Sista meningen är dagens understatement då guldet styr nada och USD och T-bonds styr allt.

   Radera
  4. @Anonym...du förstår inte vad jag syftar på hör jag! En stabil botten/topp, dvs en långsiktig cykel-vändning "brukar" alltid testas före fortsatt uppgång. Statistiskt bevisat och därför att vänta.

   @Someb, jovars men guldet kan få sin tid då dollar/T-bond korrelerar positivt med guldet. Är den tiden just nu? Känns inte riktigt så.   Radera
  5. Jag är skeptisk till det där med "statistiskt bevisat". Bara det faktum att du kör med vaga uttryck tyder på att det inte håller (vaga formuleringar är för övrigt ett trick för att slippa bli vederlaget).

   Alltså: en strikt formulering av tesen och sedan ett belägg för att tesen är statistiskt bevisad tack. Annars är det bara bullshit...

   Radera
 3. Ja, det var ju en liten småintressant dag med Nasdaq upp nästan 6%. Har vi sett det här förut kansk?

  Det kommer upp och det kommer gå ner framöver. Det saknas inte direkt risker att handla på för den som känner för det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vollan är typisk för bear markets, typ hösten 2008 såg många dagar med extrem uppgång.

   Radera
  2. Jupp, en av många anledningar till att det är så himla svårt med negativa positioner. Uppgångar kan vara stabila, men nedgångar är det i princip aldrig.

   Radera
  3. Så är det, att gå kort överlåter jag mer än gärna till proffsen och algoritmerna.

   Radera
  4. Robotarna är effektiva vapen mot short sellers när väl lämpliga pivoter nås.

   Radera
  5. Exakt. Det var precis så här det såg ut stundtals 2007/2008. Det stora tricket är givetvis att veta när den riktiga botten kommer om man nu är ute efter timing. Minns ni jättestudsen vid asienkrisen 1998?

   Radera
  6. Jag ser det bl.a så här;

   Vändningar inom en cykel/våg kan vara av V-karaktär, dvs utan test av botten. Om däremot en cykel/våg av högre dignitet är klar, dvs har bottnat(5 vågor upp + korrektion A-B-C), ska denna botten testas(våg 1) före vidare uppgång. Det är min erfarenhet förutom att det är ganska lätt att se ex-post. Jag menar att detsamma även gäller för de mindre cykler/vågor efter en våg 5-botten då pessimismen alltid är stor. Inget vi sett ännu direkt.

   Botten under julafton skulle kunna vara av våg 4-karaktär där den högre vågen startade i januari 2016. Fullt tänkbart. Då har vi kvar två(3) avslutande impulsvågor för att nå våg 5-toppen (om ej förlängd). Börserna föll pga FED samtidigt som FED nu säger att man avser att inte ändra sin strategi! Så vad är det som pågår? Att p-fonder handlar stort är vanligt efter stora fall. USA´s ekonomi går å andra sidan bra fortfarande även flera indikatorer stagnerat.

   När det gäller OMX30(eller dess proxy här) finns en intressant företeelse och det är RSI dag där vändning upp skett från dagens RSI-nivå 32(ca) de senaste uppgångstillfällena, augusti 2017 (ny ATH) resp mars 2018 (ej ATH). Ingen av bottnarna har nåtts under 30 t.ex. Noterbart är att detsamma tycks gälla för veckochartet och då vid Q1 2016.

   Får vi köpsignal för dollarn under fortsatt positiv börs får jag nog överväga att våg 5 är på G i de stora indexen som SP500 och DJIA. Men å andra sidan ser jag inte samma sak i Europa. Det talar mer för att USA kan tänkas vara på väg att skapa en Lower High (efter att ha fått en LowerLow nu) i bästa fall.

   Fortsätter dollarn upp lär det inte uppskattas i Asien. Men kan den amerikanska ekonomin överraska på egen hand?

   Radera
  7. @JP: Jag minns endast VM i Frankrike 1998 men berätta? :)

   Radera
  8. Sök på "Asian financial krisis". Det satte sina spår på börserna också, som stigit oavbrutet sedan 1990. Men just den korrektionen som kom hösten 1998 blev väldigt kortlivad och vi hade sedan helt sjuka bubbliga uppgångar 1999, innan smällen kom vid IT-kraschen.

   Det är svårt att i realtid veta när en börsnedgång/börskrasch är över.

   Radera
  9. Men alla kriser är väl fortfarande unika för annars hade man ju lyckats förutspå dom.

   Radera
  10. Precis, även om vissa kriser liknar varandra är de alltid någorlunda unika. Finns en lite intressant artikel om det här ("Svenska finanskriser – förutsättningar, förlopp och hantering").

   Radera
  11. Vi hade precis en kris men Trump löste det genom att sparka finansministern. :)

   Radera
 4. Government Sachs fick sin första större signifikanta säljsignal på julafton/(juldagen) (signifikant på sitt sätt :)), alltså månglarna drivs ur templet). En större rekyl uppåt logisk. Kanske blir det rättsförhandlingar i Malaysia till påsk?


  SvaraRadera
 5. Tesla + 10,39%.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Netflix +8.49%. För p/e 56 nästa år anses billigt...

   Radera
 6. "Dagens upprekyl kan förstås vara just början på en tjurfälla. Eller så är det bara en tillfällig paus i nedgången. Den som överlever får se."

  Eller så har det sjunkit klart för den här gången. Bloggaren verkar utgå från att börsens normala utveckling är nedåt och alla eventuella uppgångar är tillfälliga tjurfällor.

  Historiken är dock en annan. Det normala har varit att börsen gått upp på sikt. Nedgångar har varit tillfälliga skeenden mellan börsuppgångarna. Räknar man in utdelningarna är det rimliga att aktier på sikt skall vara lönsamma affärer.

  Men som sagt den som lever får se, men högst troligt så är nedgången bara en tillfällig olönsamhet på aktiemarknaden. Antingen så vänder det upp nu, eller så gör det det senare.

  Skulle det mot förmodan vara så att aktiemarknaden inte längre är lönsam så har man nog lite allvarligare saker att oroa sig för än sin portföljs utveckling...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tidsmässigt så är väl uppgången sen mars 09 rekordlång, så en bear market ligger i korten. Ev kanske det bara blir en djupare korrigering ner till nivåer från q1 16?

   Radera
  2. Ja? Börsen brukar gå upp, sen backar den lite sen fortsätter den upp.

   Det jag menar är att nedgångarna är parenteser i den uppåtgående utvecklingen, iaf ifall man räknar in utdelningar (iaf under överskådlig tid).

   Radera
  3. Är väl sant om man har ett väldigt långt tidsperspektiv, men köpte man nära toppen 00 eller 08 så tog det ett flertal år innan man hämtat igen tappet. Många säljer dessutom i panik nära botten eller inser inte att pengarna kan höra bättre nytta någon annanstans under nedgångsfasen, t ex i andra tillgångar. Kontanter är en annan tillgång.

   Radera
  4. Ja, om man lyckas ha maximal otur och endast köper vid börstoppar (och sedan håller kontanter i åtta år) så har man ingen vidare avkastning. Det är tyvärr som du säger många som ger upp när en psykologiskt jobbig nedgång pågått ett tag, när det är då det är som bäst köpläge.

   Allt detta leder till standardrådet att köpa regelbundet istället för att försöka tajma.

   Det är mycket ovanligt annars med tidsperioder längre än tio år där man har negativ real totalavkastning. Har man ett kortare tidsperspektiv än så eller inte gillar volatilitet är det inte lämpligt med aktiesparande. Många kommer lära sig detta nu verkar det som, ser redan en del panik på börsforum som uppenbart skrivs av folk som bara varit med i uppgång.

   Radera
  5. Har man pengar och inte gillar volatilitet är det med andra ord bättre med svenska bostäder. Börsen kan sjunka 20% på 3 månader. Det är inga problem. Det har vi sett. Att svenska bostadspriser skulle falla med 20% är rätt osannolikt.

   Radera
 7. Enl DOW Theory har Transport långt tidigare fått LowLow och LowHigh. DJIA har ännu så länge bara fått LowLow. Så långt har teorin fungerat väl. Skulle Transport nå ny HigherHigh(ATH) före DJIA så ska jag ivf ompröva min gällande tes att botten inte är nådd (vilket inte hindrar kortsiktiga köp).


  SvaraRadera