Cornucopia?

Aktuellt

Skattereformen: Även full fastighetsskatt på bostadsrätter - 40 000:- om året för en tvåa på Södermalm

Finanspolitiska rådets skattereform föreslår även fastighetsskatt på bostadsrätter, vilket missades i förra blogginlägget. För en tvåa på S...

2018-12-24 20:30

USA-börserna -16% under december

Dags att diskutera b-ordet. Börskr ... Börskra ... Köptillfälle. Börsen går alltid upp. Bla bla bla. USA-börserna har nu fallit runt 16% sedan den tredje december. Ser lite lätt rött ut, och handeln har inte stängt riktigt än nu på nyårsafton.
Dagschart Russel 3000. Logaritmisk skala.
Börserna i USA rasar alltså vidare. Vi får förstås inte tala om b-ordet, som väl ska definieras som -10% på en dag eller under en handelsvecka eller något.

Trots allt har Russel 3000 nu bara fallit 9.7% på en vecka, så några 10% är det ju inte tal om. 

Nu kommer börserna i USA vara stängda över jul, även om det pågår handel idag på den hedniska julaftonen som inte firas over there. Överlag ligger de olika USA-index jag följer runt ett möjligt stöd från cirka mars-april 2017, men klappar det har vi ytterligare en bit ner.
Kära Bullen ...
Och vi vet ju att när börsen steg så var det tack vare Trump, det har alla trumpeterna berättat om och om igen. Så det måste väl vara av samma anledning som börserna kra ... faller just nu.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

19 kommentarer:

 1. Riktigt rött nu och värre lär det väl bli. God jul iaf så får vi se om det blir en nyårssmäll i mellandagarna.

  SvaraRadera
 2. Trump beskriver Fed som en kraftfull golfare som inte kan sätta bollen i hålet eftersom de saknar känsla. Jag tycker att den beskrivningen passar bättre in på honom själv...

  SvaraRadera
 3. Then the Lord said to Moses, “Go down, because your people, whom you brought up out of Egypt, have become corrupt. 8 They have been quick to turn away from what I commanded them and have made themselves an idol cast in the shape of a calf. They have bowed down to it and sacrificed to it and have said, ‘These are your gods, Israel, who brought you up out of Egypt.’

  SvaraRadera
 4. Och jag tror att FED bryr sig inte ett skit om vad Trump säger och kör sitt eget spel, möjligtvis vill de stöta Herr Donald, vem vet...

  SvaraRadera
 5. Guldbolagsaktierna upp ca 10% under december och dryga 3% idag. Ganska förväntat när övriga börs rasar, och mer kan det bli när trendföljarna får upp ögonen och rapporterna för Q4 börjar trilla in. Det 'borde' dock bli en rekyl snart i de breda aktieindexen. Men det kanske dröjer än eftersom många nu kanske sitter och väntar in ett tillfälle att sälja och gå kort?

  SvaraRadera
 6. Usa börsens sämsta Dec sen depressionen 31. Och det lär fortsätta ner. Bostadspriserna lär också falla än mer. Vet tyvärr folk som desperat försöker sälja objekt till stora rabatter, total kollaps tydligen. Vi är redan i en depression, -0,2% BNP och det syns. Inte ens julhandeln orkar dra längre. Nästa år kan bli tufft. Det är långt ner till uthålliga tillgångspriser. Dom som gått in sent i denna cykel(förra sommar vinter) och inte sålt av kan få det tufft. Klassisk pump-and-dump. Banker lånar ut mycket pengar till låg ränta, sen ändras regler och folk kan inte låna, vilket ger prisfall. Riksbankens mål är nuförtiden bara inflation. Samma som USA på 30-talet, vilket resulterade i kollaps och depression då President Hoover inte agerade alls. Bästa Hayek/Friedman/Greenspan/Globalist doktrin. Efter depression infördes förutom inflationsmål, även "economic growth", unemployement och stability mål. Det är otroligt att man begår samma misstag igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lågkonjunktur ska det stå, inte depression......

   Radera
 7. Hade Ap7 såfa (soffliggarfonden) och har tappat tiotal tusen kronor ( p g a hävstångseffekten). Var hittar man guldfondern ?

  SvaraRadera
 8. Å andra sidan har alla globalister om och om igen berättat att det inte var Trumps förtjänst att börserna steg. Så jag antar att det heller inte är hans förtjänst att börserna faller.

  Jag tror det är jultomtens fel och att vi inte har varit tillräckligt snälla. Tur att man gick ur USA-börsen i början på september... ;)

  SvaraRadera
 9. Så DJ ner ca. 13% på 1 år. När är det dags att gå in igen? För mig känns det som -30% och mer är ett bra tillfälle. Vad säger ni andra? Vad tror ni? Kommer vi få se någon "kr...." eller återgår det till det vanliga igen d.v.s. stigande börs och bostadspriser i minst 10 år till tills det blir lite småoroligt igen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Beror förstås på hur det går med vinst och konjunktur. Gissar fortfarande på ett jobbigt ekonomiskt 2020, den som är bra/tursam med timing kanske ska gå in då.

   Tror du att du kommer köpa, Toni, om börsen faller 15-20% till? Många väljer att göra tvärtom, som de som gav upp 2003 och 2008/2009.

   Radera
  2. @JP: Tror du att börsen börjar falla på allvar under 2020 eller att det börjat nu och faller t.o.m. 2020?

   Det är ganska enkelt att svara vad man tror. Jag kanske inte går all in om det faller 20% till men kanske lägger in typ 30-50% av det jag har och fördelar resten på 24 månader eller något sånt trots att det brukar vara bättre att gå all in i det långa loppet. Mår inte dåligt över att misslyckas med att träffa botten men det känns ändå skönt på något sätt att få en rejäl rabatt. Funderar dock fortfarande på vad man ska köpa i så fall. 60% Global Indexfond / 30% Svenska Investmentbolag / 10% Buffert på sparkonto kanske.
   Jag testade ju mig själv med en aktie som jag läst på om ordentligt och trodde på och köpte om 3 ggr när den fallit 5-20% p..g.a. oroligheter. Det kändes konstigt men jag stod som vinnare samtliga gånger så man får väl försöka koppla bort känslorna när tillfället ges även om det är svårt.

   Radera
  3. Världens aktiemarknader är väl synkade oavsett geografisk position. Sverige anses vara en liten exotisk volatil marknad och rör sig ofta med en liten hävstång jmf med SP500.

   Radera
  4. Själv har jag börjar investera så sakteliga. 1-3000 / mån. Kommer fortsätta regelbundet. Har ca 50% av kapitalet utanför börsen som ska in + att jag kommer månadsspara.

   Radera
  5. Toni, ser man historiskt så blir det en nedgång på några år och sedan uppgång ca. 10 år. Lär inte vara annorlunda denna gång. Satsar på breda indexfonder, då jag har annat att göra än att läsa bolagsrapporter.

   Radera
 10. "Ser lite lätt rött ut, och handeln har inte stängt riktigt än nu på nyårsafton."

  Eeeh, "nyårsafton" - tidsmaskin?

  SvaraRadera
 11. Det är givetvis en världskonspiration! Trump lyfte börsen och Mueller sänkte den genom att konspirera tillsammans med Goldman Sachs! Chemtrails och mind control signaler från NSA:s satelliter har fått folk att gå på allting. Eller?

  Allvarligt, jag tror att konspirationsbloggar har en framtid och att det går att tjäna pengar på dom. I övrigt är det ju så att vi återigen ser att inget växer till himlen och att man inte kan trolla fram tillväxt ur tomma intet.

  Det tragiska är att folk går på detta igen och igen. Det GÅR INTE att trolla fram tillväxt och välstånd, utan allt det goda kommer av en skötsam befolkning som har ett rimligt ledarskap, realistiska mål som tillfredställer rimliga behov åt flertalet (typ, ööööh... enna.. skola, bostad, hälsovård, rent vatten och sådant där tråkigt old skool) och avviker man från denna bibliska tradionellt normativa väg så går det åt ett svavelosande ställe med många avgudar.

  Men jag det hela positivt, kunde Tyskland resa sig ur askan, kunde England överleva fackföreningarna och komma ur 70-tals depressionen/stagflationen så räcker det med 10 år av misär för att Sverige skall komma igen.

  SvaraRadera
 12. Julrean har alltså börjat.

  SvaraRadera
 13. Krampus kommer att straffa mha Deutsche bank.

  SvaraRadera