Cornucopia?

Aktuellt

Globala fossila CO2-utsläpp ökade med nio Sverige 2019 - Kina ökade med sju Sverige

De globala fossila CO2-utsläppen ökade med nästan nio Sverige 2019. Även om Sverige skulle slutat helt med fossila bränslen förra året, ha...

2018-12-02 09:28

Upprekyl på börsen i veckan som gått - stödet höll

Veckan bjöd på en upprekyl och stödområdet ser fortfarande ut att vara intakt. Detta trots beskeden om fortsatt konjunkturfall och lågkonjunktur i Sverige.
Veckochart OMXSPI

Börsens bredare index OMXSPI vände alltså återigen i stödområdet runt 545, vilket är femte gången under 2017 och 2018.
Dagschart OMXSPI.
Beskeden om den svenska ekonomin i veckan var uppenbarligen väntade, då börsen rent av steg på detta. Å andra sidan försvagades svenska kronan något mot slutet av veckan, vilket kan förklara lite av börsuppgången. 

Fast i slutändan är det kanske så att husse i USA ryckte i kopplet, och då följer Stockholmsbörsen snällt med. Det förändrar dock inte att vi har dödskorsen i de flesta europeiska börsindex, samt amerikanska NASDAQ Composite. Det finns inte heller något stöd i konjunkturen. Varje upprekyl är alltså ett säljtillfälle, som man tacksamt kan ta emot om man ännu inte sålt.

Men om man säljer, vad ska man köpa då, finns ju inget bla bla bla? Ja, du. Du får välja mellan -2% realt på bankkontot eller -20%  på börsen. Du kan säkert räkna ut vilket som är att föredra.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

10 kommentarer:

 1. Sverige har kört länge med öppna spjäll i riktning mot väggen, möjligen finns det fortfarande hopp i större internationella företag på svenska börsen som lär tjäna på en svag svensk krona Sverige inte klarar sig utan med den förda politiken.

  SvaraRadera
 2. De flesta bankkonton suger men Avanzas sparkonto Collector har 0,75% ränta. Bättre än inget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Efter kapitalskatt 0,52%, "lysande Sickan ...". Hur kan svenska folket bara acceptera att deras besparingar på bankkonto äts upp bit för bit med negativ realränta? För den som tröttnade på aktier efter finanskrisen 2008 och valde bankkontot istället, har väl uppskattningsvis 15-20% av sparkapitalet nu gått förlorat.

   Radera
 3. Svensk ekonomis tillväxttakt är inte den viktigaste faktorn som styr svenska börsbolag. Den internationella utvecklingen är mycket viktigare.

  Titta bara på de 20 största bolagen på Stockholmsbörsen (exkl investmentbolag), mätt som börsvärde i mdr USD:

  Volvo ($29.6b)
  Atlas Copco ($29.4b)
  Ericsson ($27.9b)
  H&M ($26.9b)
  Swedbank ($26.3b)
  SEB ($22.9b)
  SHB ($21.4b)
  Telia ($20.0b)
  Assa Abloy ($19.6b)
  Sandvik ($18.6b)
  Essity ($18.0b)
  Hexagon ($17.1b)
  Epiroc ($9.9b)
  Alfa Laval ($9.0b)
  Lundin Petroleum ($9.0b)
  Tele2 ($8.6b)
  Autoliv ($7.5b)
  ICA ($7.3b)
  SKF ($7.2b)
  Electrolux ($7.0b)

  ... undantaget banker, teleoperatörer och ICA känns det som om vinstutvecklingen för dessa företag helt hänger på den internationella konjunkturen. Det är till och med så, som du varit inne på, att svag svensk tillväxt -> lägre inflationstryck och ränta -> svagare valuta -> högre vinster för exportindustrin.

  Förväntningarna i marknaden ligger fortsatt på stadiga vinstökningar 2019/2020, så skulle det förändras blir det fullt logiskt nedgångar. Vi får väl se. Jag står nog fast vid att svensk inhemsk konjunktur nog är rätt tråkig år 2020.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis. Jag har under lång tid förundrat mig över Sverigefokuset för värderingen på bolag som rimligen påverkas mest av trender i andra nationer.

   Radera
 4. ...eller så väljer man en korträntefond i dollar och får 2-3 proc avkastning samt gynnas av kronförsvagningen.

  SvaraRadera
 5. Börsen i Israel är upp drygt 1%. Rekylen kan nog hålla i sig några dagar till.

  SvaraRadera
 6. Det är lätt att göra exit med de pengar som går att göra likvida, mycket svårare att göra det med ex tjänstepension som inte helt sällan dessutom är bundet i specifika bolag där utbudet kan vara begränsat.

  Velade länge kring hur jag skulle säkra de och slutade med att jag valde lite fonder i spridda valutor världen över. Kortränta i Sverige och USA har så jävla höga obligationspriser och många av framförallt de svenska (men antagligen amerikanska också) hade ett enormt tjog bostadsobligationer som underliggande värdepapper i räntefonderna.

  SvaraRadera
 7. Mera inlägg som dessa om börsen i helhet!

  Tack för bra info

  SvaraRadera