Cornucopia?

Aktuellt

Nytt teveformat - dokusåpan #skyddsrummet

"I skyddsrummet kan alla höra dig skrika" - Lars B på Twitter I MSB:s skyddsrum ska varje person få 0.75 m2 i yta. Detta är en g...

2018-12-06 11:55

Tredje dagen med kraftig nedgång på börsen

För stunden upplever vi tredje dagen på raken med en kraftig börsnedgång på Stockholmsbörsen. Håller detta i sig kan vi se fram emot den sämsta börsveckan på flera år.
Dagschart OMXSPI
I skrivande stund är Stockholmsbörsens breda index OMXSPI ner 2.20%. Tyska DAX är ner 3.05%, brittiska FTSE-100 går -3.36%, franska CAC-40 backar 3.70% och Euronext-100 går -3.54%.

Veckomässigt såg vi på Stockholmsbörsen än så länge en sämre vecka i oktober, men vi är bara på onsdag än så länge innevarande vecka. Fortsätter nedgången denna vecka kan vi mycket väl se den sämsta börsveckan i Stockholm på många år. Då går ändå Stockholm bättre än många andra europeiska börser enligt ovan.

Ett nytt försök att rasa ur stödområdet runt 545 pågår också, och faller börsen väl genom kan det gå fort utför. Börsen är nu ner cirka 14% sedan all time high innan raset i oktober.

Följer du konjunkturmodellen så berör detta dig förstås inte, då du redan sålt, men det kan ju alltid vara intressant ändå.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

13 kommentarer:

 1. Skrev i annan tråd att vår egen STOBL 10åring har som gräns 0,475% för att fortfarande vara i läge för nya genombrott och fortsatt ränteuppgångar. Vi har senaste veckan varit nere 2 ggr vid 0,478%. Fortsätter börsen ner nu idag lär räntan sannolikt störtdyka. Den tyska 10-åringen (Bund) är på väg att göra ATH(pris). Säljsignalen i usd/sek kanske nullifieras?

  SvaraRadera
 2. DAX ligger nu på trigger-linjen strax under 11.000 vilken utgör gränslinjen till den sista "crash-rörelsen". Jag kan inte se annat än att vi står inför en rejäl nedgång. Index träffar för 3e gången det lutande kanalbotten-stödet som har sin första punkt från mars 2018(A-vågens botten). 11% ner för DAX är en minimirörelse tror jag. Det kan bli mycket mer. Men låt oss vara konservativa och omgruppera tankarna vartefter. Vi bör stänga under stödet för att signalen ska äga giltighet. Ett litet försök till motreaktion finns alltid bland optimisterna som nu väntar besked ifrån den amerikanska öppningen om vartåt det bär. Terminen är ner liksom Asien. Bopriserna lär känna av det som kommer även om långräntorna rasar(inverterar). Har svårt att se att OMX30 1408 håller. Kan bli ras och därefter julrally när Trump låtsas komma med julklapp(tänk och vara president och tvittra ut sin makt).

  SvaraRadera
 3. Rekommenderar du att ta negativa positioner?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aldrig. Om du behöver ställa den frågan ska du inte ta negativa positioner.

   Negativa positioner har en helt annan riskdynamik än positiva, rekommenderar aldrig dem. Är man negativ ska man gå likvid är mitt enda förslag.

   Radera
 4. Ni som står utanför börsen och ser på. Jag antar att ni planerar att gå in igen någon gång i framtiden. Vid vilken nivå tycker ni det är rimligt i så fall? Vad skulle få er att gå in igen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är kort och skulle knappast gå lång före 1250 på omx.

   Vad det lider får man väl se hur nyheterna flyter in och anpassa sig men med tanke på vart vi hamnat med en ekonomi i högkonjunktur uppblåst med negativa räntor så är jag rädda att fallet kommer bli djupare än 1250 också.

   Tänk dig tex en fastighetskrasch på det här med spridningseffekter.

   Radera
  2. Jag lyssnar på bankföreträdarna genom SVT, och sitter still i båten. Det är väl ett bra råd?

   Radera
  3. @Kent: Tror du inte att en fastighetskrasch initierar en SEK krasch också. Då får man ingenting för pengarna när man väl köper in sig på börsen?

   @sigterm: Bankföreträdarna på SVT är riktiga ledstjärnor.

   Radera
  4. @Toni, Litar nog inte riktigt på SVT. De har inte presterat tidigare, så varför skulle de göra det nu. Jag litar helt enkelt bara på det enklaste som finns, min magkänsla Och,ja, allt är redan uppsäkrat.

   Radera
  5. Toni, förvisso men jag tror knappast att den effekten skulle bli så stark att börsen går upp samtidigt som fastighetsmarknaden kraschar.

   Radera
  6. @Sigterm: Uppsäkrat? All in i guld? :)

   @Kent: Oftast kraschar väl börsen innan fastighetsmarknaden gör det eller? Börsen ligger väl alltid före? Då kanske man kan gå in efter ett halvår.

   Radera
 5. Jag har tagit lång position i Usa indexfond för ett kortare rally på 1-2 månader. Fortsätter det ner direkt stoppar jag ut mig på 5% under sista botten. Alltför många optionstraders i index som är negativa och då brukar det bli ett rally.

  SvaraRadera
 6. Ser inte ut som om de stora amerikanska indexen får några dagliga säljsignaler hittills. Dax(terminen) behöver sluta helst under 10.850 ikväll för att signalera fortsatt nedgång.

  SvaraRadera