Cornucopia?

Aktuellt

Skattereformen: Även full fastighetsskatt på bostadsrätter - 40 000:- om året för en tvåa på Södermalm

Finanspolitiska rådets skattereform föreslår även fastighetsskatt på bostadsrätter, vilket missades i förra blogginlägget. För en tvåa på S...

2018-12-28 16:54

Top-Toy (BR och Toys"R" Us) i konkurs - svag julhandel

Den danska leksaksbutikskoncernen Top-Toy har försatts i konkurs. Detta omfattar BR- och Toys "R" Us i hela Norden. Orsaken ska vara svag julhandel till följd av digitalisering och ändrade lekvanor hos barn.
Toys "R" Us.
Koncernen ska ha hållit på med en företagsrekonstruktion sedan den 21:a december och fått detta godkänt från fordringsägarna, men planen inkluderade att sälja av delar av verksamheten. Detta misslyckades och bolaget har nu ansökt om konkurs.

Konkursförvaltaren kommer försöka sälja av så mycket som möjligt.

En del butiker i BR-kedjan och Toys "R" Us kommer hålla öppet, men det är inte säkert vilka det handlar om. I koncernens pressmeddelande står det att man ska kunna läsa på BR:s respektive Toys "R" Us hemsida om öppna butiker. Än så länge anges inget annat än att man håller öppet. Toys "R" Us i USA har redan gått i konkurs, men hade annan ägare. Top-Toy hade bara köpt varumärket för nordiskt bruk.

Angivna orsaker är ökad digitalisering och förändrade lekvanor hos barn. Alltså dels konkurrens från e-handel och dels att barn antagligen är mindre intresserade av fysiska leksaker till fördel för datorspel och Internetrelaterade nöjen. Samtidigt har både BR och Toys "R" Us haft e-handel, men uppenbarligen inte klarat av konkurrensen.

Sverige runt är förstås många föräldrar glada om leksaksaffärerna klappar igen, med allt vad det innebär i form av utebliven dålig stämning vid shoppingbesök med en del yngre barn. Kan antagligen både spara en del psykiskt lidande, tandagnisslan, varnagel och pengar.

Lyckas man verkligen inte hitta någon köpare till butikerna slås en stor del av svenska leksaksaffärer ut i ett svep, och de kommer framöver nästan vara lika ovanliga som skivbutiker. Oberoende handlare inom exempelvis Lekia-samarbetet och helt fristående butiker kan förstås finnas kvar ändå.

Jag förblir skeptisk till det eviga skyllandet på e-handeln från kedjor som själv har e-handel. E-handeln omfattar runt 10% av handeln i Sverige. Man ska komma ihåg att konjunkturen viker och att årets julklapp också var begagnade prylar i någon form av snilleblixt från Svensk Handel. Killgissar att någon begåvning kan behöva se sig om efter ett nytt jobb efter det påhittet om än välmenande.

Dock är min erfarenhet sedan många år tillbaka att det alltid varit väldigt tomt i Toys "R" Us enorma butiker. I värsta fall har det funnits två kassor öppna, men oftast bara en, och det även i julhandeln. Nu får vi se om det blir köplador tomma, eller om någon annan flyttar in.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

39 kommentarer:

 1. Skönt. Gick i leksaksaffärer för sista gången för nåt år sen. Allt finns ju på nätet ändå, och just leksaker är enkelt och praktiskt att handla den vägen (plus att utbudet på t ex Amazon vida överstiger de fysiska affärernas).

  Jag tror det köps lika mycket skit som vanligt, och det var bara en tidsfråga innan de här affärerna fick slå igen (gamla Toys'R'Us gick väl i KK för länge sen utanför norden?)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är ju standardprodukter, samma online som i butik.

   Sedan påverkar barnens ålder intresset för denna typ av leksaker, men frågan är väl snarare hur det ser ut med nyrekryteringen av kunder.

   Mycket spontanköp och tigga-och-be-köp som kommer utebli. Minskar nog leksaksförsäljningen totalt sett, å andra sidan får många barn till sig vad som finns via Internet istället.

   Radera
  2. Likt för skivbutiker så är detta ju inga produkter som behöver utprovas. Kanske så här i efterhand fascinerande att de funnits kvar så länge dom de gjort?

   Radera
  3. Precis. Det är exakt samma fenomen, och som så mycket annan handel så finns det få anledningar att bege sig till en särskild affär för en särskild vara, när man lika gärna kan köpa på nätet. Detta är ju inget nytt, det är förvånande tycker jag hur många fysiska affärer (och jättegallerior) som fortfarande existerar.

   Kan kanske också vara en generationsfråga, där de som vuxit upp helt digitalt nu börjar konsumera, och då inte ser vitsen med fysiska affärer -- samtidigt som vi som vuxit upp analogt sakta börjat inse fördelarna. Till och med kläder, typiska varor som behöver provas, går ju enkelt att köpa på nätet -- billigare och med full returrätt.

   Det är svårt att se hur fysiska affärer ska kunna konkurrera, särskilt i ett höglöneland som Sverige. De ersätts ju istället av betydligt trevligare och socialare restauranger, barer, delikatesshandlar och caféer.

   Radera
  4. Dom enda leksakerna som fortfarande säljer i butik är väl Lego när Farfar ska handla nån present till barnbarnen. Lego borde bara driva egna butiker istället och bygga en "hajp" kring det som finns där. Specialutgåvor och byggsatser med lokal anknytning som inte finns att köpa på nätet tror jag är enda framtiden för den här sortens butik. Om något så är det väl en fördel att sitta hemma och beställa leksaker så man slipper sina egna och alla andras skrikande ungar som brukar finnas i butikerna.

   Personligen vill jag se flera Kina-lador som typ Dollarstore. Allt annat kan jag lika gärna handla på nätet men små skitprylar är inte värt att vänta på om man handlar från Wish och då kan det vara roligare att gå runt och plocka bland skräpet och betala några tior extra.

   Radera
  5. För varje dag som går minskar mellanklassen, det syns så tydligt i storstäder. Utanförskapsområden växer med enorm hastighet. Vad är det som är så konstigt då? Det är just vi arbetande mellanklassen som gör de flesta köpen..

   Radera
  6. Fördelen har väl mest varit att man kunnat handla något lite snabbt när det varit dags för barnkalas för någon kompis till barnen, eller när syskonbarnen fyllt år och man stannat på vägen för att köpa något. Nu blir det till att planera lite bättre bara.

   Radera
  7. Handlar man på närmaste ICA Maxi på vägen dit, eller Clas Ohlson eller motsvarnde.

   Radera
  8. Om ni har små barn vet ni mycket väl att deras högsta önskan är typ ett skin till något totalt meningslöst play to win-spel. Sen om det är en klänning eller rambo-dräkt spelar ingen roll - samma koncept. Det är helt OK med coins, points osv också - dagens presentkort.

   Det är dessa barn som kommer växa upp och totalt dissa det koncept de just nu slänger bort sin tid och pengar på; att *hyra* skins och play to win-material av en centralpart som tar hutlösa pengar utan att egentligen garantera mer än att du får låna det du köpt en stund och om du har tur - om centralparten känner för det - kan det vara användbart om en vecka också. Sådär som internet fungerade på 90-talet, eftersom vi inte kunde transportera värde digitalt.

   Behöver forståss inte skriva att ni läste det här först, eftersom jag skrivit om det ett par år.

   Radera
 2. En konkurrent som sällan uppmärksammas är de vanliga livsmedelsaffärerna. Hos min lokala City Gross och Ica Maxi finns massor av leksaker.

  På Ica Maxi är mer än halva butiksytan annat än mat. Kanske framtiden är jättestora affärer som säljer allting? Typ varuhus?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du menar klassiska Konsum som hade allt? Jag går aldrig in på Ica Maxi eftersom det tar 1 h längre tid att handla där jämfört med i den lilla närbutik där jag bor.

   Radera
  2. Ja, det finns många alternativ till renodlade leksaksbutiker.

   Ica Maxi, Coop, Eko, City Gross, Internethandel osv osv.

   Då leksaksbutiker sällan var billigast eller hade några andra fördelar - t ex exklusiva leksaker - varför handla där?

   Dock skulle jag bli ledsen om sista leksaksbutiken (som säljer Warhammer-prylar, färg, byggsatser, tågbanor inklusive fullt sortiment reservdelar till Märklin osv) skulle lägga ner.

   Leksakerna som säljs på dessa alternativ är oftast av sämsta sorten - billig plastskit från Kina - dvs slit och släng. De säljer inte kvalitetsleksaker i stil med Fisher-Price med blyfärg som är lika fin i plasten idag som 1981 när jag fick leksaken.

   Radera
  3. Små nischade hobby-butiker för typ modelljärnvägar etc. kommer alltid att finnas!
   Men då snackar vi inte leksaker för barn utan leksaker för vuxna och då tänker jag inte på "vuxenleksaker".. ;-)

   Håller med om "billig plastskit från Kina"
   Hos julaftons nästan-4-åring fanns det dock i paketen plastbilar som var tillverkade i.. Ukraina !

   Radera
 3. Butiker får inte bli som Ikea, att vara tvingad att gå 1 km för att köpa mjölk fungerar inte.

  SvaraRadera
 4. Här i Malmö har vi Triangeln, där BR ligger mittemot Webhallen. Webhallen tar i snitt 100 kr mindre för dem större legosatserna. Prisskillnaden gör att man frågar sig vem som köper lego inne på BR på Triangeln....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
 5. De va som f--- !
  Det sista som människor gör är ju att göra sina egna barn ledsna.. Leksaker och julklappar FÅR ju kosta..

  Häromdagen , dvs före julafton var jag själv inne på¨en av lokala marknadens större köplador med två, eller tre leksaksaffärer. Bl.a BR och Lekia och det var minsann ingen schlö handel utan full rulle på kommersen!
  Köpte själv lite klassiska BRIO-tåg detaljer till en ung kille på snart 4..
  Mycket uppskattat! :-D

  En annan sak dock som jag obesrverade. Den stora tüska hemmelektronikkedjans lokala stora rektangulrära hangar var minskad med 40% på kortsidan, dvs den även tidigare djupa butiken var avsmalnad och vid entren hade väl 10% av långsidan kortats av och var någon sorts pop-up-förbutik som vid tillfället hade utställning av tüska bilar av känt Volksfabrikat...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja media markt är väl snart begravet. Riktig konkurskänsla när man går in i butikerna nu, litet utbud, störtkorgar av gammal skit och rörigt som fn. Jämför med att gå in i typ Elgiganten där allt är iordning och personal syns. Komiskt att media markt faller på sin egen prispressande entré som skickade bland annat Onoffoch den andra kedjan i graven.

   Radera
  2. Kommer ihåg när det var så härligt (.ASG.) sovjetiskt marknadsuppdelat mellan hemelektronikkedjorna...
   On-Off hade östra Sverige med Stockholm som tyngdpunkt i isn inmutning medan SIBA, dvs dagens Net-On-Net hade västra med Göteborg

   Kommer ihåg när just On-Off kom till "sta'n" och det (då) stora externa köpcentrat.. Det var lång kö och vakter för att komma in och köpa 26 tums tjock-TV för 2995:-

   Radera
  3. Jäpp! Exakt som du skriver.. Lokalen var avsmalnad med någon sorts billiga byggskivor och täckande presenningar..

   Men min holländsktillverkade designkaffebryggare var billig!

   Radera
  4. Apropå Elgiganten och Media-Markt..

   https://www.di.se/nyheter/hemelektronikbranschen-deppar-elgiganten-gar-mot-strommen/

   Radera
 6. Toys R Us i Mall of Scandinavia körde en ride innan jul 17-19 dec med handla för 500:- och få 100:- rabatt.
  Såhär i efterhand så kanske det var ett desperat försök för att få in kosing?

  Sedan har de ”interaktiva” prislappar som visar om de är billigast på prisjakt, billigare än en konkurrent osv. En hyfsat bra medelväg mot e-handeln men kanske inte tillräckligt? Fortfarande en skräckupplevelse att gå in i en leksaksaffär med 90% skräp som barnen skriker efter...

  SvaraRadera
 7. Alright, när realiseringen är på 50% kanske man ska plocka upp lite leksaker till brorsonen. Fast då kommer halva stan också vara där bara för att "spara" pengar som ju folk gillar att göra när det är konkurs...

  SvaraRadera
 8. Förjävligt. Barnen blir utvecklingsstörda när de inte utvecklar motorik, fantasi, självkänsla, tålamod, kroppsspråk och sociala färdigheter. Även att uppleva besvikelser är jag övertygad om är en viktig del av utvecklingen. Men jag gläds åt att nyliberalerna tycks utrota sig själva i det långa loppet.

  Tror definitivt det finns en framtid för butiker med vida möjligheter att se och prova. Jag menar, kan man sälja förtärbar substans ("mat") som ger hormonrubbningar, cancer och annat kul till hutlösa priser för "upplevelsens" skull så borde något liknande med prylar inte vara omöjligt. Kanske t.o.m. hyra i miljömedvetenhetens tecken? Finns ju redan delvis. Som ett lekland/nöjesfält fast i litet lokalt format.

  SvaraRadera
 9. Äntligen! Kommer ihåg när BR gjorde sitt intäde på 90-talet och tog över efter Stor&Liten.
  Butiker med kvalitetsleksaker och upplevelser ersattes med identitetslösa butiker med skräp.

  När jag är utomlands hittar jag ofta bra leksaksaffärer med ett spännande sortiment. Aldrig i Sverige, där BR varit för dominerande.

  Nu kanske en annan spelare kan komma in som satsar på leksaker av kvalitet. (Och nej, det behöver inte bara vara foträta pedagogiska leksaker i avlutat trä.)

  SvaraRadera
  Svar
  1. BRIO "foträta" leksaker i ekologiskt trä , speciellt deras tåg, har ett högt värde på 2:a handsmarknanden!
   Faktiskt betydligt bättre än riktiga bilar

   Radera
 10. Toys R Us butiker är dessutom skittråkiga och ser mer ut som ÖB-lågpris än något annat.
  Desutom suger som sagt utbudet.

  SvaraRadera
 11. Jag var på en leksaksaffär idag och det var motsatsen till dessa dvs en liten gemytlig affär med leksaker jag inte kan hitta på jollyroom/lekmer, Ica maxi eller liknande. Toys’rus är inte så inbjudande helt enkelt och de flesta föräldrar jag vet köper över nätet efter att ha jämfört på prisjakt och liknande. Sen finns det en stor del som handlar från eko-affärerna också som lapland eco store och liknande.

  SvaraRadera
 12. Presentkorten värdelösa såklart.

  Varför köper folk presentkort när man kan ge bort kontanter? Ytterligare ett argument för att behålla kontanterna alltså. Kontanter är säkrare än kort och har oftast längre giltighetstid än kontanter. Allra säkrast är väl att ge bort presenten i dollar.

  Borde ens presentkort få finnas?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med fullständigt. Om man nu vill ge ut presentkort så borde det åtminstone vara kopplad till en garanterad rabatt, minst 10 %.

   Radera
  2. Jag håller med dig. Ett presentkort är ju bara en "I-owe-U"-lösning utan fördelar för konsumenten. Svenskar älskar ju att ge bort presentkort, men det är ju en risk i sig. Jag brukar aldrig ge bort presentkort. Det är bättre att ge i kontanter. Butikerna älskar presentkort eftersom de bokförs inte som försäljning, utan det går ju direkt in i likviditetskassan.

   Radera
  3. Kontanter är inget alternativ till tonåringar då köps det bara droger. Presentkorten ger ju åtminstone viss garanti att pengarna går till vad det var tänkt

   Radera
  4. Såg flera erbjudanden om rabatter på presentkort i julhandeln i allafall både 10% och 100kr. Frölunda torg (Göteborg) är BR stängd utan någon synlig motivering

   Radera
  5. När kontanterna väl är borta så blir det ”typ” dollar eller otrygga presentkort att välja på för de som har svårt att hitta presenter.

   @T.
   Det går säkert att byta presentkortet eller diverse prylar mot lite droger också för den som har behovet, men det blir en sämre kurs bland de kriminella.

   Radera
  6. @Trollkung, ja men man gör ju det lite knepigare iallafall för dem, precis som du skriver

   Radera
 13. Jag säger bara en sak - "3D skrivare".

  Nu slår ju inte dessa igen på grund av #D skrivare men om det inte varit internet och datorspelande hade de fått slå igen om ett till två år på grund av 3D skrivarna. Många andra kommer få det tufft med dessa 3D skrivare

  Har precis investerat i en och de är fantastiska

  SvaraRadera
 14. På Gekås i Ullared säljs det 4,6 miljoner leksaker under ett år (var tionde leksak som köps i Sverige säljs på Gekås).

  SvaraRadera
 15. En annan sak som jag tänkt på är att dessa leksaksbutiker är urusla på nätet. Hade lite med energi lagts på att utveckla dem vad gäller användbarhet så kanske situationen varit en annan.

  SvaraRadera