Cornucopia?

Aktuellt

Skattereformen: Även full fastighetsskatt på bostadsrätter - 40 000:- om året för en tvåa på Södermalm

Finanspolitiska rådets skattereform föreslår även fastighetsskatt på bostadsrätter, vilket missades i förra blogginlägget. För en tvåa på S...

2018-12-17 18:03

Svensk Handel: Avtagande framtidstro

Bransch- och lobbyorgansiationen Svensk Handels Handelsbarometern visar på fallande framtidstro hos hela handeln, såväl e-handlare som butiker. Detta trots den pågående julhandeln.
Emporia i Malmö. Full fart.
Framtidsindikatorn för både butiker och e-handel minskade i december. Dock bör det påtalas att för butiker är framtidstron just nu högre än i december 2017, även om den är ner från i november, när man fortfarande trodde på en otroligt fantastisk julhandel. Annars har förändringen på 12 månader varit negativ utom i juli och november.
Framtidsdindikatorn för butik. Källa: Svensk Handel (PDF)
Viktigast är dock att indikatorn är negativ, dvs under 100 och man ser alltså negativt på framtiden.

E-handelns framtidsutsikter föll hårt med 13.1 punkter till fortfarande positiva 107.6, men delindikatorn lönsamhet är nere på negativt territorium. Branschen tror alltså på fallande lönsamhet och att de goda åren varit.

När det gäller butiker så är både dagligvaruhandel ("livsmedel") fallande men positiv och sällanköpsvaruhandeln negativa nere på 91.8. Folk behöver fortfarande köpa mat, men uppenbarligen inte saker man klarar sig utan.

Survivorship bias råder. Butikshandlarna tror på sin egen butik med index 102.5, ner -3.2, men är negativ till handeln i stort med 97.1 och -3.7 punkter. Det är alltid någon annan det ska gå åt helvete för, inte den egna butiken.


Man bör se detta som ytterligare en konjunkturindikator och att Konjunkturinsitutets konjunkturbarometer senare i december lär försvagas ytterligare när det gäller detaljhandeln. Lågkonjunkturen är på väg, om den inte redan är här. Som bekant hade vi negativ BNP-tillväxt under tredje kvartalet och säsongsårstakt på under 2.0% i tillväxt, dvs lågkonjunktur.

Krismedvetenheten sprider sig, och kanske är det också därför våra politiker inte är särskilt peppade på att ta över som regering. Liksom med aktierinvesteringar är det enkelt att regera i konjunktuppgång. Det är nedgången som avgör verkliga politikernas kompetensnivå. Och den lider av en del utmaningar. Man kan - och bloggen har - med rätta kritisera Anders Borg (M) för mycket under hans tid som finansminister, men han var inte helt inkompetent, om än utrustat med visst tunnelseende.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

16 kommentarer:

 1. Stänger t.ex Nasse100, S&P500 och DJIA den sista december under mars-stängningen 2018
  utgör det präktiga säljsignaler! Vi får en Low Low på månadsbasis! (klassisk DOW Theory. Därefter Higher Low under vårvintern.


  Frågan är hur testet sker av signal-nivån, dvs ett rallyförsök efter nedgång nu eller paus just här; stängning ovanför 6.579, 2641 resp. 24.137 den 31 dec!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Beklagar skrivslarvfelet ovan; Skall stå i 3´e meningen; "Därefter Lower High.....".

   Notera att Transports(IYT t.e) redan fått ny 2:a Low Low efter både en tidigare Low Low(efter ny ATH) med efterföljande Low High.

   Radera
 2. Med tanke på alla reor och rabatter undrar man nästan om man missat julen och hamnat direkt i mellandagarna. Inte mig emot dock - ny Haglöfsjacka för nästa 50% av normala priset.

  SvaraRadera
 3. Jag har också köpt kläder med 50% rabatt och fri frakt, så någon större vinst gör knappast företaget på den affären.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan ju inte vara något annat än ett tecken på att stålarna är slut hos konsumenterna. När välkända märken (Haglöfs, The North Face och Klättermusen(!!)) tillsammans med kända handlare (Naturkompaniet, Outnorth) måste blåsa på med 25%-50% rabatt - INNAN JUL - är det något galet.
   Har inte sett sett några rabatter på Fjällräven dock - glädjer en aktieägare i Fenix Outdoor, men det kanske blir surt senare i nedåt-svängen...

   Radera
  2. Förmodligen märker de av att denna julhandel inte ser ut att bli lika bra som deras inköpare räknat med! För stora lager.

   Radera
  3. Finns många fördelar med att sälja ut sig på black week. Inte minst fångar du icke-shopparna. De behöver nämligen också kläder, men behöver någon slags anledning för dyka in i en ny säljkanal. Tex något så enkelt som jobbig julshopping och en perfekt timad rea-tröja till vänninan. Sen står de där tio år senare för att hitta sin höstjacka. De är ju lika tröga att bli av med som att hitta.

   I någon mån tas väl detta ut av att typ alla handlare jagar samma möjlighet, men är ju logiskt att det blir så.

   Radera
  4. Frakt är ju billigt idag, alldeles för billigt och de brukar ha bra marginaler på kläder så jag tror ändå de gör en hyfsad vinst.

   Radera
 4. Riksbanken ska höja styrräntan på torsdag om man får tro flera av marknadens kommentatorer. Stibor har även ökat upp 0,3%-enheter till -0,2%. Långräntan stabil
  nu kring 0,467%.

  Har svårt att se RB i detta läge komma med en trovärdig räntekurva när det gäller räntehöjningar.....men men! Talesättet att "centralbankerna alltid är sena till partyt" verkar besannas igen. Europa värre än USA. EU/EMU pga av eurons felaktiga varande förstås. Och en RB som skuggar ECB. Hur göra nu? Ska det bli en höjning och sedan dö?

  SvaraRadera
 5. Anders Borg har väl aldrig gjort något som indikerar att han är osmart - snarare att han aldrig brytt sig om samhällets långsiktiga utveckling. Han har ju med god marginal lämnat strålkastaren när konsekvenserna dyker upp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så... visa kuken på fest är inget tecken på att man är lite efterbliven? Annars trodde jag mest det var byfånar och efterblivna som gick omkring med brallorna nere. Bra att veta, snart är det ju julbjudningar till höger och vänster och då är det ju bra att veta vad man kan t ex ska erbjuda för underhållning vid barnbordet och så där.

   Radera
  2. Nu var det ju förvisso så att han inte bara "visade" kuken...han körde ju för fan helikoptern inför de andra stackars gästerna! Då är man ju inte längre på byfånenivå...det känns som Epa-traktornivå...

   Radera
  3. Inte då, (m) bevarar bara gamla svensks traditioner. I detta fall julbocken.

   Radera
 6. Eller ptjah - snarare kan han ställa sig i strålkastaren som opponent till styrningen. Vilket han i någon mån har gjort. Inte alls planerat...

  SvaraRadera
 7. Utöver att allt i den riktiga ekonomin faller så rasar även bitcoin ihop. Kanske ingen tillfällighet att det raset sammanfaller med att riskviljan försvinner på alla andra områden. 2019 blir ett intressant år, kanske blir det rent av ett år som hamnar i historieböckerna

  SvaraRadera
 8. OT: DN håller på och "tjöötar" om den privata ubåten igen. Nu är det ÖB´s som påstås ha sagt att det kunde vara en segelbåt. Är man helt blinda på DN? Ja det har de ju visat förut.

  SvaraRadera