Cornucopia?

Aktuellt

Hur ska man investera för obligationsbubblans centralbankskrasch?

Låt oss anta att den centralbanksdrivna obligationsbubblan av någon anledning kraschar, utan att centralbankerna kan stoppa det hela. Hur sk...

2018-12-09 20:20

Söndagsenkät: Vad buffrar du som egen företagare?

Dags för en söndagsenkät, angående att gå till jobbet fast man är sjuk. Frågan är om ni som är egna företagare bygger upp en ekonomisk buffert i företaget för bland annat sjukdom?
Buffert.
Som egen företagare behöver man göra avsättningar för t ex semester. Är du anställd gör din arbetsgivare detta, och ser till att ha medel att betala ut lön till dig även när du inte jobbar. Enkelt räknat ger 10% avsättning fem veckors semester.

Man behöver också räkna med viss frånvaro för sjukskrivning, t ex 10%. I praktiken tar många egna företagare aldrig ut sjuklön. Räknar man med att vara sjuk mindre än de två veckor eller vad det nu är som ska finansieras av arbetsgivaren (jag har inte koll och tänker inte googla), så fortsätter man bara betala ut sin egen lön ändå. Trots allt är det arbetsgivaren som står för de första veckornas sjuklön. I övrigt kan man ju sjukskriva sig formellt, betala ut korrekt sjuklön och ta resten som extra löneutbetalning när/om man blir frisk, om man vill vara inom systemet.

Sedan behöver man även sätta av pengar för de där perioderna utan intäkter, t ex tid mellan uppdrag som konsult. Kanske 10% till.

Och sedan har vi säsongsvariationer i vissa branscher, som gör att pengar behöver sättas av. 

För att inte tala om pensionen. Det inkluderar olika pensionslösningar eller att behålla pengarna inom bolaget. Trots allt finns det inte nödvändigtvis några fördelar med formell tjänstepension för vissa egenföretagare. T ex blev de som under regeringen Borg/Reinfeldt gick i pension blåsta kontra de som behöll pengarna och betalade ut dem som lön efter pensionen, då de fick jobbskatteavdrag vilket man inte fick om man hade tjänstepension. Mer om det i ett separat blogginlägg.

Så hur ser det egentligen ut med buffrandet för de egna företagarna hos läsarna? Svara nedan.

Enkäten hittas nedan eller på denna länk. Min ordinarie enkätleverantör Plusett verkar för tillfället ha tekniska problem med att lägga upp nya enkäter, så jag provat Googles motsvarande tjänst. Det finns vissa fördelar med systemet, som att jag kan se enskilda kombinationer av svar och enkäterna går att göra mer avancerade. Jag kan inte se någon personlig information om dig eller vem du är. För GDPR-regler se Googles användarvillkor. Tillägg: Verkar inte som aktuella svar visas, så de måste redovisas i separat inlägg.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

25 kommentarer:

 1. Hur definieras "egen företagare"?

  Är det en ensamföretagare med enskid firma eller AB?

  Är det alla som äger 0-100% av företaget de är anställa av oavsett storlek på företaget?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Definition: Känner du dig som egenföretagare är du det.

   Radera
  2. Jag känner mig mer som företagare än just egenföretagare då vi är flera ägare och anställda.

   Sen att jag är lite egen är kanske en annan historia...

   Radera
  3. Det stod "egen företagare"? Det är väl skillnad på "egen företagare" och "egenföretagare"? Kanske skulle du betraktas som "egen företagare" eftersom du enligt uppgift är lite egen;)

   Radera
 2. Tycker alternativet "Jag buffrar allt i bolaget, plockar inte ut någon lön alls" saknas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, ja. För sämre tider alltså.

   Radera
  2. Alternativet pension, ta ut längre fram finns inte. Efter lön och aktieutdelning finns det kvar en bra skvätt för att kunna nyttja längre fram.

   Radera
 3. Hej, jag skulle gärna vara egen företagare. Men har inte råd att chansa så jag kan inte gå all-in förrän jag byggt upp mina firma vid sidan om mitt vanliga jobb. Eftersom det förmodligen inte får vara en konkurrenande verksamt så kanske det blir svårt. Just nu så arbetar jag med det jag tycker är roligt. Och skulle jag driva eget så skulle jag tänka likadant. Då kan det ju falla sig så att det blir en konkurrenande verksamhet. Vad gäller då?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Obs! Jag är inte juridiskt kunnig så konsultera lämplig firma om du tvekar, men ... Det beror i praktiken på hur din arbetsgivare ser på saken. Formellt så har man i anställningsvillkoren ibland en karantänperiod och restriktioner på vad man kan ta med sig (inga kundregister, kommande patent eller liknande). Om inget anges kan det ändå finnas normer och normvärden man ska följa. Det är bara att läsa på.

   I praktiken beror det väl också på hur irriterande din verksamhet är för din f.d. arbetsgivare. Jag kan personligen i min bransch (IT, of course) inte påminna mig någon stämning för brott mot konkurrensklausuler eller att någon tvingats betala för detta.

   Radera
  2. Tack Thomas, jag skulle gärna kunnat en massa juridik. Men det är så himla tråkigt, dock finns det en del gratis expertis att få, vilket jag tidigare använt mig av mot försäkringsbolag ��.

   Dock väldigt energikrävande.
   Jag råkar också jobba inom IT, inte direkt vad tänkte från början då matematik och medicin var min kombo. Men det är roligt med IT ändå. Jag tänkte jag börjar med att köpa en dator som går att jobba hemma vid, dvs 24kärnor och 32+gb minne. Sen blir det utveckling av, men det får bli vid sidan av jobb, barn etc

   Radera
  3. Hej Niklas, förstår jag det rätt att du är programmerare? Isf är det nog bara att spara ihop 1-2 månadslöner som buffert och hoppa. Om du är gångbar på marknaden iaf :)

   Radera
  4. Rent generellt är det konkurrensförbud under pågående anställning. Det behövs inget avtal som förhindrar det, det är underförstått. Man kan givetvis förhandla undantag, men det ser jag ingen anledning till att en arbetsgivare skulle acceptera.

   Även information som är arbetsgivarens måste du vara försiktig så du inte nyttjar den.

   Ofta krävs det mer än ett par månadslöner för att komma igång tryggt. Men det skiljer sig från branch till bransch. Det är sånt man bör kolla upp före...

   Radera
 4. Det finns ju ett antal goda anledningar att se till att ha kapital i bolaget de ovan är väl de allra mest nödvändiga, klarar man inte de lär man inte sova gott. När man avverkat ovanstående kan följande vara värt att fundera över.

  Att veta att man har pengar i bolaget gör att man inte behöver ta skitjobb som ändå inte lönar sig utan kan vänta ut de bättre uppdragen. Desperation är aldrig en bra rådgivare.

  God soliditet stärker dig i förhandling med leverantörer, det är enkare att få bra priser om leverantören vet att du kommer betala och i tid.

  God soliditet är också en trygghet för kunderna, de vet att du kommer finnas kvar.

  God soliditet gör också att det är förmånligare att låna pengar till verksamheten om man nu behöver det.

  Expansion av verksamheten kräver oftast kapital, bättre att ha eget sådant än bara upplånat.

  Mer kapital i bolaget gör att man i en handelsrörelse kan ha ett större lager vilket förhoppningsvis ger högre försäljning, äger man dessutom själv lagret blir man inte så pressad att rea ut saker bara för att kunna betala räkningar.

  God likviditet gör att man kan ta större affärer, att man kan göra inköp när det är billigt, vissa leverantörer ger desutom extra rabatt om man betalar i förskott.
  Man behöver inte leasa inventarier eller använda sig av dyr factoring. I slutändan ger det högre lönsamhet, att kunna få ut ett par % extra på varje affär ger en hel del kulor på ett år. It takes money to earn money som jänkarna säger.

  Enda nackdelen med att ha för mycket kapital i bolaget är att nyckeltalen blir kassa, det blir omöjligt att kvala in som VA:s superföretag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min lärare i redovisning upprepade flera gånger att det är kassaflödesproblem som dödar företag. Så se till att ha en buffer. Den paranoide (som Steve Jobs) ser till att ha pengar för något eller några års drift i kassan. I andra sammanhang (som fastighetsbranschen) så är låg soliditet lite av affärsidén.

   Radera
  2. Jag löser mitt kassaflöde med kreditkort. Inget jag dock rekommenderar. Hade mastercard räkning på 37k senast. Men så länge man löser allt så är det lite win-win med viss risk förstås.

   Radera
  3. Samtidigt är typ allt du beskriver en kostnad. Tex stort lager för slutförädlade produkter blir extremt dyrt per tidsenhet kontra att varje leverantör äger sina lagerförda komponenter själva till JIT. Dyrt för dig = dyrt för dina kunder => du kan inte konkurrera med pris. Sen behöver inte alla optimera sin logistik, men har svårt att hitta något exempel där det inte måste bli åtminstone någon form av resonemang kring serv 1/2.

   Och samma situation är det ju med övriga punkter; det är en kompromiss, inget man löser genom att fokusera ensidigt på saker med mest uppenbar kortsiktig påverkan/risk.

   Radera
  4. Vad gäller lager beror det väl på vad man säljer? På många sätt besvärligt att ha lager av den senaste fiaskotechprylen men om man har ett bra billigt lager som handelsman kan ju fläktar av alla de sorter ge 100% vinst garanterat på 10 år. De tar slut med jämna mellanrum.

   Radera
 5. Är man inom mjukvarubranchen så försök få till några underhållsavtal på levererade system eller att vara tillgänglig som second-line support. Har man ett par stycken kunder så blir det en trygg basinkomst utan alltför mycket jobb. (Ibland kan det vara begränsat intensivt men det är helt ok över tid).
  Har en kollega som byggt X antal appar och tar en rund peng från flera kunder för att se till att de är kompatibla med nästa iOS/Android-uppdatering vilket det nästan alltid är utan någon insats alls, också en bra basinkomst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra inkomst per “arbetad” timme, men man får lätt ont i magen av beskrivningen här. Varje applikation som hamnar i produktion får med detta upplägg sin alldeles speciella plats i nacken, där den ligger och tynger så länge produkten lever. Många kollapsar av detta till slut. Bäst brukar det sluta för dem som gör tvärt om; bygger och säljer.

   Timingen på iOS-biten blev ju också bra; förra var väl inte jättekul.

   Radera
 6. har jobbat klart. Är färdig. Innan dess tog jag alltid ut vanlig lön oavsett semester eller sjukdom. Satte av för vanlig tjänstepension varje månad. Istället för utdelning satte jag oftast av extra till tjänstepensionen. Jag är nöjd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. LL, troligtvis har du hanterat din vinst/pension helt felaktigt. Och skänker du helt i onödan en massa extra pengar till staten.

   Men du kanske är av uppfattningen att skatt är häftigt? 😉

   Radera
 7. Buffert: bra lön via tillsvidareanställning.

  Som vanligt saknar du alternativ, men framförallt har du gjort Twitter-missen: det måste finnas ett alternativ som heter “äh, vill bara se resultatet” annars får du dålig data.

  SvaraRadera
 8. @ Herr von Oben: Gillar du den sortens ordvitsar så hade jag en kollega som brukade säga att "jag har tre egna barn, varav ett mer eget än de andra".

  SvaraRadera
 9. Dags att läsa på skillnaden om du driver din vetverksam i AB eller enskild firma....?

  SvaraRadera
 10. Betalar ut så lite som möjligt i lön, så när väl revisorn lyckas lista ut hur många kronor jag har i spargrisen så blir det oftare än inte en lättnadens suck.

  SvaraRadera