Cornucopia?

Aktuellt

Löfven: Skärp er "tillsammans för Sverige"

Statsministern höll i en oklipp tagning ett tal till nationen i kväll. Beskedet till svenska folket var att vi ska skärpa oss "tillsamm...

2018-12-13 09:21

Skattesänkningarna - så betalar du extra skatt

Många, framför allt vänsterut, är upprörda över att de får behålla mer av sin lön efter årsskiftet. För att de inte ska framstå som hycklare, kommer här hjälpsamma råd om hur du betalar in extra skatt, alternativt direkt stöder de ändamål du anser borde fått dina hundralappar. Notera att budgeten höjde statsbidragen till vård, skola och omsorg, som alltså inte drabbas av skattesänkningarna.
Att betala in frivilligt.
Skattesänkningarna i M+KD:s budget kan ge flera hundra kronor mer i plånboken för många efter årsskiftet, vilket gör en del främst på vänsterkanten upprörda.

Pengarna handlar om minskad statlig skatt och de höjda grundavdragen via jobbskatteavdraget eller sänkt pensionärsskatt står förstås inte kommunerna för, utan svenska staten. Vård, skola och omsorg är som bekant inte statlig, och drabbas alltså inte. I själva verket höjer M+KD kommunbidragen med 6 325 000 000 mer än avgångsregeringens budget, alltså över sex miljarder kronor. Det blir alltså mer pengar till vård, skola, omsorg än den alternativa budgeten. Detta är den största ökningen av utgifterna i den klubbade budgeten. Det ges också 2 650 miljoner extra specifikt till vården för att arbeta bort köer.

De pengar man du nu inte betalar in i skatt skulle gått till statliga utgifter, inte vård-skola-omsorg, som alltså dessutom får mer pengar än med den avgående socialistregeringens budget.

Till en början kommer många unga inte alls få sänkt skatt. De har inte teve, har inte betalat teveavgift, men tvingas nu tvångsfinansiera vuxendagisen SVT och SR. Om de jobbar deltid tillsammans med t ex studier kan rent av Public Service-skatten överstiga skattesänkningarna.

Så till en början ska den som inte betalade teveavgift räkna bort skattehöjningen för att betala för vuxendagisen.

Man vill i övrigt inte framstå som en hycklare när man klagar på sänkt skatt och att man får mer i plånboken. Således är det bara att kompensera. Skatteverket får inte ta ut extra skatt från någon, men inget hindrar dig från att ange extra kapitalinkomster i din deklaration. Eller undvika använda ROT-avdraget, avdrag för resor till jobbet eller annat extra. Enklast är att ange extra kapitalinkomst. 

Med en skattsänkning efter Public Service på säg 300:- SEK i månaden fyller du i en extra inkomst av kapital på 300*12/0.3=12000 kronor. Det innebär 0.3*12000=3600:- SEK mer i skatteinbetalning.

Allra enklast är att stryka hela eller delar av ditt ränteavdrag. Fyll bara i en lägre siffra än den förtryckta i rutan för underskott av kapital, så kommer du lätt som enkelt att betala mer skatt!

Som anteckning kan du ange att du sålde något lämpligt. Kanske ett konstverk, en gammal antik möbel eller något annat med vinst. Eller för den delen ett guldmynt du fått av någon släkting.

Ett alternativ är att du direkt ger pengarna till ett ändamål du stöder, t ex en organisation som fått statsbidraget indraget pga rövhatteri, ett politiskt parti, en välgörenhetsorganisation eller något annat av civilsamhällets frivilliga organisationer.

Du kan också ange högre arbetsinkomst än du faktiskt hade, då går de extra pengarna i större utsträckning till kommunen (vård-omsorg) och landstinget (vård). Dock gör det kommunala utjämningssystemet att pengarna kanske landar i en annan kommun.

Är du egenföretagare är det ännu enklare att betala in mer i skatt, t ex genom att ta ut lön istället för utdelning.

Var inte en hycklare - klagar du på sänkt skatt gör en extra skatteintebetalning eller ge bort pengarna till önskad organisation.

För övrigt upprepar jag mitt tidigare tips om att gå ur den privata klubben svenska kyrkan, och istället skänka de pengarna till av dig önskad välgörenhet och lokala organisationer eller ändamål.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

50 kommentarer:

 1. De betalar gärna mer skatt, under förutsättning att andra får en mycket större ökning så klart. Annars är det ju ingen poäng.. :)

  SvaraRadera
 2. Skattesänkning.... Som företagare säger man bara HA-HA-HA..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som pensionär säger man samma sak. Vad blir kvar när politkerna gett Ingves i uppdrag att göra oss fattigare genom att sänka kronan och blåsa upp inflationen? Rent ut sagt löjeväckande.

   Radera
  2. @Unknown: Det är väl bra som företagare: Då behöver man inte höja bruttolönen i samma utsträckning. Folk är nöjda ändå p.g.a. skattesänkningen. :)

   @Bo Fomalsi: Svenskar har kanske haft världens bästa löneutveckling då bostaden man lånar till ökar i värdering snabbare än ekonomin i övrigt och då kan man använda bostaden för att resa och sånt som Schweizaren finansierar via lönesedeln.
   Det är bara dom som bor i hyresrätt och förvärvsarbetar i Sverige som är big losers och kommer fortsätta att vara det.
   Ingves borde vara snäll och förklara att sparande i EUR framöver kommer att ge 5-10% i avkastning per år i SEK men det vill han inte. Han har fått i uppdrag att göra alla som inte lånar pengar till fattiga men inte i takt med inflationen utan helst mkt mkt snabbare för att påskynda modifieringen av folks mindset att man inte ska köpa en drömvåning på 16 kvm i råttinvaderade Tokholm för 8 miljoner SEK.

   Radera
  3. @Toni: "Ökade" skulle bättre motsvara dagens situation;). Big loosers är snarare de som har lånat 3 - 4 miljoner till en bostadsrätt i den heliga tron att låg ränta är en naturlig ekonomisk tillstånd. De som alltid vinner i Sverige är de som alldrig jobbar - de har det fantastiskt stabillt alltid.

   Radera
  4. @Unknown: Så du tror fortfarande på högre räntor? Vi får se vad Riksbanken gör framöver. Låg inflation och höjd ränta och ännu högre ränta när lågkonjunkturen kommer? :)
   Jag tror att räntan höjs 0,25-0,50% men that´s it. Det kommer även fortsättningsvis vara mer riskabelt att ha sparpengar i SEK än ett lån på 2-3 miljoner till en bostadsrätt.
   Svenska institutioner är övermäktiga och kan offra extremt mycket för att försvara bostadspriserna. En börskris överlever Sverige då återhämtningen sker snabbt. En fastighetskris = Sverige går nästan under ekonomiskt.

   Radera
  5. Toni: Att en tillgång (SEK) minskar i värde med 2% om året är inte samma sak som att den är riskabel. Det normala när man talar om risk är volatilitet, och det har både aktier (mycket) och bostäder (en del). I bostadsfallet så kan risken höjas genom att låna så mycket man kan.

   Radera
  6. @Toni: Som vanligt beror det på USA's agerande, höjer FED ordentligt så blir man tvungen att höja annars får vi inte mycket för våra kronor. USA å andra har fortfarande svårt att få räntan på de normala nivåer. Jag tror att RB vill så gärna att ha kvar de befintliga räntenivåerna men jag tror helt enkelt inte att man kan köra med en så pass låg ränta under typ en 20 års period, någonstans kommer det att gå åt helevete.

   Jag håller med dig gällande fastighetskris, jag tror det är just därför man tar in så många nya invånare, man blåser helt enkelt up efterfrågan på bostäder och tvingar medelklassen till att köpa dyrare och dyrare bostäder för att undvika oönskade områden. Institutioner du nämner är också extremt duktiga på att offra de arbetandes intressen.

   Radera
  7. Att en tillgång minskar i värde är en risk, så även volatilitet. Volatiliteten är väl dock nästan att betrakta som sannolikheten att risken materialiseras i detta falm

   Radera
  8. @JP: Nej men däremot så blir du fattigare oavsett om det är inflation eller köpkraft som får värderingen av ditt köpmedel att minska.

   Radera
  9. @Unknown: jag ser inte att RB följer FEDs räntebana. Gör du? Man har hållit emot hittills och det fungerar ypperligt. SEK rasar men det spelar ingen roll för vi är inte beroende av import av ngt från omvärlden då vi är så mkt smartare än alla andra. Vi är guds utvalda folk.

   Radera
  10. @Toni: Nej det gör jag inte:). Min åsikt är dock att kronförsvagningen som ägde rum under årets gång beror just på att man inte följde FEDs ränta. Jag tror att herr Ingves planerade höjning just på grund av att skillnaden mellan räntor kunde bli för stor vilket skulle utlösa en ännu större kronras. En krona som är för svag innebär också huvudvärk för RB. Min gissning är att om USA lämnar den oförändrad från dagens nivåer gör RB samma sak, höjer de så höjer vi också oavsett det löjliga snacket om inflationen. För de där uppe i RB ligger den kanske på 2% för oss som har föter på marken 6-8% ...

   Radera
  11. Att vi skulle ha en inflation så pass hög som 8% är förstås ren skrämselpropaganda.

   Bloggen varnade bland annat för stora hyreshöjningar. Men ta själva en titt på de överenskommelser som slutits än så länge. De ligger på eller under två procent, i linje med rapporterad inflation. För den som bor i hyresrätt är förmodligen hyran den enskilt största utgiften.

   Radera
  12. https://www.di.se/nyheter/maklare-efter-budgetbeskedet-nu-vantas-bopriserna-lyfta/

   Där kom det. Skattesänkningar kommer få priserna på bostäder att stiga igen. När jag tog upp det för något år sen fick man höra: Njaa..det går snarare mot skattehöjningar.
   #BostadsKarusellenGoesOn&On.....

   Radera
  13. Ingves följer ECBs räntebana, höja räntan gör att kronan drar iväg o om den stiger för mycket mot Euron sjunker exporten som en sten o ECB kommer aldrig kunna höja räntan så länge som bojsänkena i södra Europa, Grekland, Italien o nu Frankrike har enorma underskott.

   Radera
  14. @Peter G: Det är fortfarande anmärkningsvärt att SEK tappat så pass mkt mot EURO. Vi har i princip importerat inflation från EU. Om ECB höjer så höjer RB med lika mkt eller lite mindre och SEK blir fortfarande lägre värderad. Man får nog ändå anta att Frankrike som varit med att skapa EU kommer vara ett EU land så länge EU existerar.
   Tyskland försöker ju övertala fler länder att gå med i EUR för att sänka EUR kursen ännu mer. Tur att Sverige inte gått med på det. Vi hade blivit totalt överkörda av Tyskt maskineri med sossearbetstempot vi har här uppe i Norden. Vi står inte en chans mot Tysk produktivitet.

   Radera
  15. @Peter G: Men som sagt. EU kommer att bestå under vår livstid och då kommer även räntenivån för ECB bestå så jag förstår varför folk lånar hej vilt. Det är dumt att inte låna till bostad och leva hollywoodliv. Räntan kommer vara låg så länge EMU med Frankrike existerar.

   Radera
  16. Gamle Anders Borg tycker också RB ska avvakta med räntehöjningar. Vi får se vad som händer. Bopriserna är stillastående men skulle kunna stiga om den inhemska ekonomin fortsätter vara OK (om vi nu får en väldigt grund lågkonjunktur).

   Så det är bara att köpa, Toni.

   Radera
  17. @JP: I know och om det skiter sig räddar staten mig men du får betala för det.

   Radera
  18. Som på 90-talet tänker du dig? Nej, då är det skuldsanering som gäller.

   Radera
 3. Vuxendagiset har just idag släppt podden "Snedtänkt" med den rekorderlige Eslövsmannen Kalle Lind, som idag avhandlar Kal P. Dal. Arlöv, AF-Borgen, KB, Mikael Wiehe, mm figurerar, allt avhandlat på väldigt grov sydvästskånska. Med nån lokalhistoriker som jag tyvärr tappat namnet på.

  Vet ni inte vem Kal P Dal är, eller var sockerbolaget i Arlöv ligger (mittemot grillen "Påfågeln", för fan) finns så klart ännu större anledning att lyssna.

  Kuriosa i sammanhanget är att sockerbolaget idag delvis ägs av Scientologikyrkan och att kontoret där används som rörelsen HQ i Skandinavien. David Miscavige var t o m där och invigde det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ska jag lyssna på! Kör förbi där flera gånger varje vecka till och från jobbet. Grillen Påfågeln är för övrigt en Thai-restaurang som jag kan rekommendera. Troligen den bästa och mest genuina thaimat jag ätit i Sverige.

   Radera
  2. Ben Dover kanske sitter på info andra inte har men vad jag vet har Scientologerna endast köpt Daniscos gamla huvudkontor. En vanlig fastighetsaffär således och inget ägande i Danisco.

   Radera
  3. Det är korrekt, dom äger alltså en byggnad och inte andelar i en fabrik. Området som sådant brukar i folkmun benämnas "sockerbolaget" och det var alltså i den meningen - byggnadskomplexet - som jag menade.

   Radera
  4. Kal P Dal, det är han som det knappt finns några rörliga bilder på?

   Radera
  5. Här finns ett klipp på Kungen från 1978:
   https://www.youtube.com/watch?v=4aWxDsx6_LY

   Radera
  6. Kal p dal https://open.spotify.com/track/0IbNCQPQk0bRvhQ6t7siRs?si=br39Oz-KQHS7VPIhErFeYw

   Radera
  7. Och hur är ovanstående relaterat till ämnet?

   Bloggaren brukar ju banna personer som drar upp diverse elefanter i tid och otid, verkar som om regelverket är högst selektivt!

   Men det är ju en illa dold hemlighet att herr Dover är bloggardjävulens lite tramsigare alter ego...

   Radera
  8. Och järi ligger skillnaden, BD brukar hålla sig till ämnet gör det mesta, skepparn och BH avvek mest hela tiden.

   Radera
 4. Vilka organisationer i civilsamhället är det man ska ge pengar till förresten? Är det de trevliga fritidsklubbarna för män med motorcykelintresse? "Organisation som fått bidraget indraget för rövhatteri", är det Sveriges Förenade Muslimer som haft den ökände Mikael Skråmo som föreläsare kanske? De kan nog behöva en slant ja.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I ditt fall kanske du bör betala tillbaka till dina kunder. Kanske PRO?

   Radera
  2. Jag brukar ge en liten julklapp till svensk-gambianska föreningen.

   Radera
  3. Räknas freikorps Ben Dover till civilsamhället? Frågar åt en kompis.

   Radera
  4. Förresten, du som väl är gammal Lunda-alumn Ben. Var det här du och några kumpaner?
   https://www.expressen.se/kvallsposten/lunds-universitet-skickade-vapnad-styrka-for-att-frita-forskare-fran-is/

   Radera
  5. Tyvärr inte, men det är ju imponerande att dom hade utrymme i budgeten för en trupp legosoldater. En modell som även Skatteverket borde tillämpa. Kanske kunde vi fått hit Julian Assange till en rättegång om det hade prioriterats lika högt som nån halvfärdig kemidoktorand?

   Tjänsten som säkerhetschef vid LU utannonserades precis f ö, så vill man ha chansen att skjuta infödingar på tjänstetid kanske man ska söka?

   Radera
 5. Har Wilderäng någonsin hört talas som allmäningens dilemma? Antagligen. Tror att den låga nivån är aktivt vald. Gör bloggen sämre tycker jag. https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Allmänningens_dilemma

  SvaraRadera
 6. Är det verkligen lagligt att medvetet uppge felaktiga inkomstuppgifter? Dvs även i fall där det leder till ökad skatteinbetalning?

  Skulle kunna missbrukas i pyramidspelsliknande upplägg för att öka sin kreditvärdighet..

  SvaraRadera
 7. Och jag som satt och hoppades på en socialistregering med Centerstöd som avsåg att ta bort hela värnskatten för mig.

  Nu blev det istället en snålbudget från de skatteälskande högerpartierna. Dessa som bara hojtar lite om höjda brytpunkter och och något minimalt jobbskatteavdrag.

  Nä, tänk er en rejäl socialistreform istället med avvecklad värnskatt, dvs rejält sänkta skatter för oss höginkomstagare. Nynnar redan på internationalen.

  Typiskt högerkonservativa att se till att de med lägre inkomster får ut något genom brytpunktshöjning och jobbskatteavdrag.

  Fram för socialistregering fort nu! Vill ha slopad värnskatt! 5% är minsann inte att förakta.

  :)

  SvaraRadera
 8. "det är häftigt att betala skatt" som Mona Sahlin sa.

  SvaraRadera
 9. Det går väl även bra att köpa en flaska explorer och hälla ut innehållet i vasken, det blir många sköna slantar i spritskatt och moms till staten.

  SvaraRadera
 10. Svenska kyrkan privat klubb? Ja det kan ju ses som en privat klubb när allt är frid och fröjd och då kan man gärna se ner på det. Samma med försvaret. Men när skiten träffar fläkten ropar alla människor på Kyrkan, Försvaret att de ska ställa upp, omedelbart med alla resurser, dygnet runt. Men betala vill man inte för kyrkan och försvaret är liksom inte så frääsht (när allt är som vanligt).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaså.

   Svenska kyrkan ÄR en privat klubb för medlemmarna. Försvaret är en skattefinansierad kärnverksamhet för nationalstaten Sverige.

   Radera
  2. Visst är det så men kyrkan borde vara något annat än det är.
   Numer sysslar kyrkan väl mycket med det profana. Människor blir hedonister, folk vill mest bli kliande och sexxa.

   Radera
  3. Cornu har ju rätt i sak men det som irriterar mig är
   1. Gemene man förväntar sig att kyrkan finns där när det passar men man skryter om hur mycket man tjänst på att gå ur

   2. Eftersom kyrkan blivit en privat klubb så borde kyrkan också agera därefter dvs de som gått ur får inte ta del av kyrkans tjänster dvs sörja och söka tröst i kommunhuset istället.

   Radera
  4. Mer hos en psykolog om det är inställningen?

   Radera
 11. Finns ju noll vilja att genomföra några riktiga skattesänkningar bland dagens riksddagspartier. Statens budget är närmare 1000 miljarder.

  En minskning med 10%, är det verkligen för mycket begärt?

  Här är tio saker man kan börja att skära ner i:

  - Statlig subventionerad a-kassa
  - Bidrag till kommuner (de får ta in pengar själva)
  - Arbetsförmedlingen
  - Studiebidrag
  - Etableringsbidrag
  - Bidrag till näringsliv, kultur, idrott och landsbygd
  - Statstelevisionen
  - Barnbidrag
  - Föräldraförsäkringen
  - Bistånd

  Hur svårt ska det vara?

  SvaraRadera
 12. De vill givetvis bara att andra helst förmåga som gör dom extra avis skall betala mer i skatt, på så vis kan dom suga ur mer ur samhället. kommunister tar gärna emot skattesänkning för egna plånboken.

  SvaraRadera
 13. Och hycklande högermänniskor betalar mer skatt än de tycker man ska göra bara för att det är olagligt att låta bli.

  SvaraRadera