Cornucopia?

Aktuellt

Nytt teveformat - dokusåpan #skyddsrummet

"I skyddsrummet kan alla höra dig skrika" - Lars B på Twitter I MSB:s skyddsrum ska varje person få 0.75 m2 i yta. Detta är en g...

2018-12-03 11:25

Säpo tar över Muskö-fallet

Den svenska säkerhetspolisen Säpo tar över utredningen av intrånget på Musköbasen under söndag morgon. Detta är spektakulärt, då tidigare intrång vid stridsdledningscentralen i Bålstaberget Grizzly, hanterades av vanlig åklagare.
Allmän plats efter Muskötunneln innan Musköbasen.
Muskö-intrånget blir alltså ett fall för Säpo. 

Mediauppgifter gör gällande att de två nu anhållna personerna (omhändertagen-gripen-anhållen-häktad-åtalad-dömd) skulle vara från Storbritannien respektive Belgien. Deras försvarsadvokat hävdar att de är sk bunkerentusiaster som ägnar sig åt urban exploration och trodde att Musköbasen inte var militär längre. Trots inhägnader, taggtråd och varningsskyltar.

Att de är från Storbritannien och Belgien är en intressant kombination, och det återstår att se om de ursprungligen är från dessa länder, som tagit emot en del invandring från Östeuropa. Oavsett har de uppenbarligen gränsöverskridande gemensamma intressen i att besöka Musköbasen klockan ett på natten i december. Bunkerturism kallas det tydligen.

Tidigare intrång mot Grizzly-ledningscentralen i Bålsta under 2016 skedde alltid med östeuropeer, t ex en man från Litauen och en polsk etnisk vitryss, boende vid gränsen till Vitryssland.

Bålstafallen hanterades dock av vanlig åklagare, och blev aldrig fall för Säpo, utan efter överklagan gick det att få häktningsframställan avhemligad. När nu Säpo tagit över det hela kommer gissningsvis ingen mer information nå allmänheten, och inte ens försvarsadvokaten kommer få tala med media. Uppenbarligen är det något i denna historia, som skiljer sig markant mot Bålstafallen.

Tidigare blogginlägg om det mer intressanta Bålstafallet, med litauern som saknade mobiltelefon vid gripandet, men hade ett antal SIM-kort, och verkar ha blivit instruerad att gå in på objektet hittar ni bland i ett blogginlägg här. I det fallet blev det 80 dagsböter för brott mot skyddslagen, och han släpptes fri efter domen. Gissningsvis har böterna aldrig betalats.

Grizzly är sannolikt ett betydligt känsligare skyddsobjekt än Muskö, då Bålstaberget aldrig öppnas för media. Muskö finns i detalj beskrivet i en bok från SMB, även om vissa detaljer, förmågor och funktioner har utelämnats i klartext. Även SVT har i närtid haft ett omfattande reportage inifrån berget. Byggandet av Muskö skildrades också öppet i svensk press från den tiden, vilket knappast kan sägas om Bålstaberget. Även om Muskö idag innehåller Sjöinformationscentral Öst (Se Försvarsmaktens hemsida), vilket har vissa likheter med Grizzly, så är det en informationscentral och inte också en stridsledningscentral. Dock ska Marinstaben, dvs marinens ledningscentral, flytta till Muskö inom kort. Både Bålstaberget och Musköberget innehåller sannolikt även andra funktioner och förmågor. Bara för att Muskö lades ner som egen administrativ enhet ("marinbas") betyder det inte att anläggningen någonsin lades ner. Om inte annat har Muskövarvet fortsatt drivas där.

Att Bålstafallen inte hamnade på Säpos bord, men väl Musköfallet är mycket intressant. Som vanligt hatar vi slumpen att intrånget sker så nära Marinstabens flytt. Kanske är förklaringen dock så enkel att det gått två år sedan Bålstaintrången, och att man skärpt till hanteringen av sådant här.

Kan för övrigt påminna om min novell Berget, en kort thriller om en författare som ägnar sig åt bunkerturism någonstans i Mellansverige, men upptäcker att det råder ett nytt säkerhetspolitiskt läge i landet. Novellen finns även som ljudnovell på Storytel.

Det tål att påminnas om att det faktiskt råder ett nytt säkerhetspolitiskt läge i Sverige och att rikets försvar saknar humor i dessa frågor numera. Om du nu inte tycker gripande-anhållning-häktning-åtal-dom är humor. Ta inte foton på skyddsobjekt med fotoförbud, inte ens utifrån, och gå definitivt inte förbi avspärrningar eller varningsskyltar.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

26 kommentarer:

 1. Dom i form av 80 dagsböter som aldrig betalas är faktiskt en form av humor. I alla fall på andra sidan Östersjön.

  SvaraRadera
 2. Fast nu är väl egentligen etniciteten relativt oviktig, som fallet med den österrikiske översten visar.

  https://www.reuters.com/article/us-austria-russia-spy-idUSKCN1NE0SH

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den typen av rekryteringar brukar främst verka mot det egna landet av förklarliga skäl. Och detta inom sitt yrke.

   Radera
  2. Det fanns ju ett klassiskt agerande under kalla kriget där man tog personer från öst som först flyttade till ett västland och sen slutligen placerades i ett annat västland för att agera åt främmande makt, för att hela saken skulle bli svårare att spåra. Samt att man försåg dessa med (fejkade) minoritetsidentiteter som t ex judar, för att polisen skulle få dåligt samvete om de spanade på dem.

   Det lämnas som en övning åt läsaren att fundera ut vilken gammal mumifierad judisk kvinnlig filmregissör som lämnade Östtyskland, bodde i Danmark och sen kom till Sverige och blev väldigt engagerad i "fredsrörelsen".

   En "britt" och en "belgare" med rötterna i öst skulle ju också passa den mallen ganska bra.

   Radera
  3. Det var britten, belgaren och Bellman som skulle tävla om vem som...

   Radera
  4. Låter "dyrt" att offra en "britt" och en "belgare" på detta viset?
   Bilder har vi detta laget skickats till alla berörda samarbetspartners.

   Radera
  5. Blev hon mumifierad före eller efter hon kom till Sverige?

   Radera
  6. Det kan nog vara så att de försöker ha några lager mellan sig och de som utför de smutsiga gärningarna.

   Radera
  7. Så det du säger är att Bellman kom undan vakterna och smyger omkring i Musköbasen i detta nu och skjuter beckasiner?

   Radera
  8. Naturligtvis blev hon mumifierad före, av samma gäng som tog hand om Lenin och Stalin. Efter det fick hon en mindre kärdriven kraftkälla och en radioantenn inställd på radio Moskva.

   Radera
  9. Nej, enligt en säker källa är han tillbaks i paulun med Norström och Ulla.

   Radera
  10. Hon levererades till Sverige i en sån där kvartskristallkista som Mao ligger och långsamt ruttnar i.

   Radera
 3. "....att se om de ursprungligen är från dessa länder, som tagit emot en del invandring från Östeuropa"
  Östeuropa. Självklart har de haft en stor invandring därifrån men kan det också vara Kineser som börjar intressera sig?
  De är väl intresserade av Svensk FM? :)

  SvaraRadera
 4. Att detta ens kommuniceras utåt pekar på att man vill signalera att man tar "urban explorer"-utforskare på allvar och vill förhindra flera incidenter.

  SvaraRadera
 5. Blir nog bra för SÄPO att få ett hårt fall att bita i... Sätta rutiner mm.
  Lika så för FM. En möjlighet till att tighta till skalet.
  Tillsammans skall de se till att alla ev. spioner/spionerande makter förlorar.

  SvaraRadera
 6. I sak behøver det ju inte vara någon större skillnad i fallet mellan Bålsta och Muskö, det räcker väl med att SÄPO/FM/Polis/åklagare inte vill göra det lika lätt att få ut information om fallet som gör att man låter det landa på SÄPOs bord?

  SvaraRadera
 7. https://www.youtube.com/channel/UC73dVtWf9mpjiWYkXyIlm7A

  Det är inte helt ovanligt med att folk går in I gamla "övergivna" object
  Dessa sov ju I en gammal ubåt inne på en militärbas.

  Så skulle inte förvåna mig om Svensk byråkrati slår till och dömer västerlänningar till fängelska och skickar hem etniska ryssar med en klapp på axeln och oformaterat SD kort.

  SvaraRadera
  Svar
  1. SD kort? Är de gripna putinkramande SDare?

   Radera
  2. SD kort? Är de gripna putinkramande SDare?

   Radera
 8. Underskatta inte turistnarrativets potential i svenska rättsliga instanser. Efter att ha ertappats med att systematiskt ha fotograferat och positionsbestämt bl.a. FV alla STRIL-anläggningar på Gotland undgick den Nya Zealändske medborgaren och aktivisten Owen Wilkes 1981 att dömas till ett kännbart fängelsestraff då han i rätten hävdade att han enbart var en naiv cykelturist med visst fotointresse. Dessutom förtjänar det att påpekas att det inte är fullt så enkelt att gärningsmännens nationalitet och etniska tillhörighet nödvändigtvis behöver ge någon ledtråd beträffande vem som är deras uppdragsgivare.

  SvaraRadera
 9. Vad har Säpo för förhörsmetoder, jänkarnas skendränkningar har väl funkat sisådär.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Elektroder kopplade till "känsliga bitar".

   Radera
  2. Riktiga poliser känner ju till att det fungerar sisådär däremot fungerar FBI's mjuka metoder dokumenterat bättre. Så eftersom SÄPO är riktiga poliser så kan man gissa att de använder fungerande metoder. Förmodligen är ändå utsikten att få vända tillbaka till Ryssland och den egna organisationen det värsta som kan hända spoinerna.

   Operatörer tränas också på att motstå tortyr så förmodligen är vänlig och human behandling så nedbrytande för de ryska spionerna att de förråder sina uppdragsgivare direkt i hopp om att slippa återvända.

   Var det inte någon GRU-general som avled i plötslig sjukdom för ett par veckor sen förresten? Någon som ansvarade för operationen med ett par andra turister.

   Radera
 10. Ryssen vet redan allt de behöver veta om Fraggelberget och övrigt svenskt försvar. Är man brottsling/spion så ska man nog skatta sig lycklig om det är säpo som man har efter sig.

  SvaraRadera
 11. Försvarsmakten är idag mer på tå och skyddslagen har även spetsats till sedan intrånget i Bålsta. Då var skyddslagen formulerad som "Brott mot tillträdesförbudet" och detta dömdes allt som oftast som olaga intrång.

  Nu med skyddslagens uppdatering (SFS 2018:611) så har regeringen fått igenom höjda straffvärden och brottsrubriceringar kopplade mot skyddslagen (SFS 2018:611 30, 30a, 30b, 31, 32§§).

  Exempel olaga intrång (BrB 4 kap. 6§) med dagsböter som straffvärde i skalan. Enligt SFS 2018:611 30§ är straffvärdet fängelse i högst två år. Om brottet inte är ringa då är straffvärdet böter eller fängelse i högst 6 månader.

  Ur klipp från SFS 2018:611
  "30 § Den som uppsåtligen eller av oaktsamhet bryter mot ett förbud som avses i 7 § första stycket döms för obehörigt tillträde till skyddsobjekt till fängelse i högst två år. Detsamma ska gälla den som olovligen stannar kvar inom skyddsobjektet.
  Om brottet är ringa döms till böter eller fängelse i högst sex månader.

  30 § Den som uppsåtligen eller av oaktsamhet bryter mot ett förbud som avses i 7 § första stycket döms för obehörigt tillträde till skyddsobjekt till fängelse i högst två år. Detsamma ska gälla den som olovligen stannar kvar inom skyddsobjektet.
  Om brottet är ringa döms till böter eller fängelse i högst sex månader."

  Det är även den nya formuleringen som åklagaren valt att rubricera brottet med "obehörigt tillträde till skyddsobjekt" och inte olaga intrång som vid Bålsta berget.

  Vi får se om det bli någon dom som når allmänheten eftersom Säpo tagit över ärendet...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Detta är väl under förutsättning att det enbart handlar om att sätta foten innanför skyltarna, hur långt in och hur länge och hur trovärdig ursäkt att de hamnat där.

   Sedan är frågan vad de har gjort där? Har de mätt avstånd, ritat in på kartor, fotograferat objekt, tagit GPS alt. GLONASS positioner, har de gömt medtagen utrusning, har de saboterat, har de brutit upp lås, har de stulit utrustning? Då borde väl maxstraffet bli längre än 2 år och gå under annan lagstiftning?

   Radera