Cornucopia?

Aktuellt

Skattereformen: Även full fastighetsskatt på bostadsrätter - 40 000:- om året för en tvåa på Södermalm

Finanspolitiska rådets skattereform föreslår även fastighetsskatt på bostadsrätter, vilket missades i förra blogginlägget. För en tvåa på S...

2018-12-22 19:38

Sämsta amerikanska börsveckan sedan kraschen 2011

Veckan som gick bjöd på den sämsta amerikanska börsveckan sedan börskraschen sommaren 2011. 
Veckochart Russel-3000. Logaritmisk skala.
Börsveckan var sådär i USA. Russel-3000 backade 7.2%, vilket kan jämföras med 7.9% i augusti 2011, när börsen kraschade på när Moody sänkte USA:s kreditvärdighet under skuldkrisen.

Det ser alltså inte särskilt kul ut på börserna.

De amerikanska börserna är åtminstone bara tillbaka på nivåer från våren 2016. Inte som Stockholmsbörsen där nivåerna i index är på 2016 års nivå. Eller tidigt 2015 om man vill vara elak.
Veckochart OMXSPI.
I USA sägs Donald Trump nu vilja kicka chefen för centralbanken Federal Reserve, för att denne höjde styrräntan. Det är dock lite oklart huruvida presidenten kan göra detta, och det skulle tydligt minska förtroendet för att Federal Reserve skulle vara oberoende. Men det viktigaste är ju att hitta någon att skylla på.

Sedan toppen är nu Russel-3000 ner 18.5%. 

Utan att kolla upp exakt så är normala konjunkturbaserade nedgångar på börsen någonstans 30-40%, så i så fall ska vi ner ungefär lika mycket till innan det börjar lugna ner sig. Och då verkar det ännu inte vara någon panik att tala om, utan bara en nedgång en dag i taget.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

23 kommentarer:

 1. Guldet och guldaktierna gör ungefär det som förväntas av dem i detta läget, dvs håller emot och stiger svagt trots en stark USD. Mtp på raset för oljan och de låga oljepriser som kan förväntas även 2019 så är det en stor pluspost på utgiftssidan som snart börjar synas i kvartalsrapporterna.

  SvaraRadera
 2. Och guldpriset har öka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Guldet är ner i år precis som alla andra råvaror-aktiemarknader-korträntefonder-kryptovalutor.

   Radera
  2. Inte i svenska kronor, vilket är det som räknas för den som bor i Sverige.

   Radera
  3. Lär ju knappast kompensera när SEK-en växlas in mot Krug-champagne eller en Tesla.

   Radera
  4. Håll dig du till börsen då, och se hur det gått i jämförelse.

   Radera
  5. Det är precis som jag skriver 09:16. Allt är ner förutom tillägget att långa obligationer är upp i värde. Ganska ironiskt och tvärtemot konsensus.

   Radera
  6. Fast guldet har stigit för oss svenskar. Vet att du avskyr guld och det sticker i ögonen att det fungerat utmärkt som hedge just nu. Antar att du flyttat utomlands och numera har utgifterna i dollar. Kram.

   Radera
  7. Nr 1: Jag avskyr inte guld.
   Nr 2: Guldfonder är ner i värde precis som aktiefonder, korträntefonder, råvarufonder, kryptovalutor år 2018.

   Radera
  8. Guldaktiefonder menar du då antar jag.

   Guldet kostade 343 SEK per gram den 31:e december 2017. Nu kostar det 365 SEK per gram. Det är en uppgång på +6.4%.

   Guldaktier är inte guld. När börsen kraschar har alla kategorier av aktier och aktiefonder en tendens att gå åt samma håll.

   Radera
  9. Nej nu slutar vi diskutera guld, då hamnar det bara på Flashback.

   Radera
  10. Guld är kontracykliskt och det är sålunda mest intressant att studera hur det uppför sig när det är panik på börserna.

   Hur guldbolagsaktierna beter sig beror på. De kan dras med i en krasch för att sedan stiga med 2-5x hävstång med guldet, beroende på typ av bolag.

   Radera
 3. Lyxborättbyggaren och följetongen här på bloggen, Oscar Properties ingår i ett av de aktietips som deras sparproffs rekommenderar i en artikel där "100.000 fiktiva kronor .. ska maxas på fem år. Nordnets expert bjuder på två portföljer och ett minst sagt våghalsigt aktietips."
  Ingen länk: edm.bbmbonnier.se/Dagens_Industri_bors_tack?fbclid=IwAR2iuJjaIJMKm9HkasQGu4jQh3bs7ObuRfJDvD9CJ8xFFevdcJkB83FltvE

  SvaraRadera
 4. Efter ett år med minskad exponering mot altiemarknaderna, och just nu nästan 100% likvid, så vore det intressant om man kan få tips om lämpligt tidpunkt (och strategi) för att åter investera på börserna.

  SvaraRadera
 5. Sensommaren 2015 om man ska vara extra jävlig.

  SvaraRadera
 6. Ah, just det. tidigt 2015.

  SvaraRadera
 7. OT: Norge importerar 868 MW el nu! Jag har aldrig sett att dom importerat någonsin tidigare.

  SvaraRadera
 8. Dom förbrukar nästan lika mycket som Sverige nu med hälften så många människor och färre elintensiva industrier.17500 MW vid midnatt en julhelg?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är alla Teslor som laddas i miljöns tjänst

   Radera
  2. Har du sett en norsk hytte utan direktverkande el som golvvärme?

   Radera
 9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 10. Hur pass "fristående" är Ingves jämfört med Fed när dom höjer räntan på samma gång "hela gänget"?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Enligt Riksbankens organisationsschema rapporterar Ingves inte till Powell :)

   Radera