Cornucopia?

Aktuellt

Globala fossila CO2-utsläpp ökade med nio Sverige 2019 - Kina ökade med sju Sverige

De globala fossila CO2-utsläppen ökade med nästan nio Sverige 2019. Även om Sverige skulle slutat helt med fossila bränslen förra året, ha...

2018-12-22 11:59

Peak bostadsbubbla utannonserad av SvD

"29-åringen är en stram uppenbarelse. Rakryggad. Alert. Stiligt klädd i brun kappa, över en ribbad blyertsgrå polotröja. Liksom ointaglig, men det finns något nedslaget över henne." - SvD
Den 22:a december 2018 var inte dagen då bostadspriserna i Stockholm toppade, men kommer gå till världshistorien som dagen då SvD bostadsbubblans krasch offentliggjordes. Dagen är spegelbilden till den så kallade Teppenyaki-hällens dag, och kommer gå till historien som Induktionshäll från SMEG-dagen. Vi har nu läst allt. Nu återstår bara kraschen för priserna. Och döden.
Stuckaturen i Lilla Baren på Riche. Antagligen frigolitskit, inte gips.

SvD har alltså upprepat sitt Teppenyaki-hällklickmonster i en artikel, som tidningen i morse toppade sin hemsida med. Den hittas på denna icke-länk och beräknas ge exakt 29 123 delningar på Facebook och övriga sociala medier, samt kunna försörja tre chefredaktörer i ett antal månader på sina reklamintäkter, i den mån den inte är bakom en betalvägg, vilket skulle motverka klickmonstretänket.  www.svd.se/influencern-sjalvmord-ha-lagenheten-kvar-pa-hemnet. Ingen klickbar länk förstås pga EU:s kommande länkskatt alternativt länkförbud till så kallad gammelmedia.

Den handlar om hur en influencer inte lyckas sälja sin lägenhet för 130 000 per m2 trots riktig stuckatur, som inte var gjord i frigolitskit. Bara takrosetten vägde minsann alltså åtta kilo. Extremt pilligt att montera tydligen.

Influencern och pojkvännenn tänkte att de hade renoverat lägenheten lite som en hotellsvit och lyxigt  förstaboende för en "liten östermalmsdotter". Låt oss reflektera några sekunder över sexismen i hur denna influencer ser på antagligen sin läsekrets.

Grågröna luckor i köket och inte ett stort kylskåp, eftersom köparen bara ska äta på restaurang. Inbyggd champagnekyl också. Induktionshällen kommer från SMEG. Och man fick inte ihop varför ingen hörde av sig, trots att de topprenoverat åt en liten östermalmsdotter.

Jomensåattserru.

Artikeln innehåller så många fantastiska citat, att det blir omöjligt att citera utan att överstiga citaträtten. 

Till slut fick man lägga ut ett lockpris på under det man köpt lägenheten för. Att ha fyllt champagnekylen med farfarschampagnen Hatt et Söner Le Grand-Père, vilket influencern kallar creme-de-la-creme-champagne och pappaskämt. Undergången, det var ju inte ens Krug, utan flaskor för under tusenlappen styck. Posör.
Krug. Skärpning.
Tydligen är det så här i självmordtider jul-nyår dessutom lysande journalistik att skriva att det är självmord som rubrik på förstasidan. Självmordet i artikeln avsåg att låta lägenheten ligga ute och ticka dagar. Bruket att ordet är seriöst sett osmakligt och oansvarigt. Exakt vad det journalistiska budskapet med denna Stora Journalistpriset-artikel är kan man fråga sig.

Medan Teppenyakihällen signalerade när bostadsbubblan tog sats för exponentiell utveckling får man förmoda att så här på andra sidan om toppen är SvD:s nya artikel signalen för när kraschen börjar på allvar och får en exponentiell utveckling nedåt. Peak bostadsbubbla har nu inträffat.

Så länge gratulerar vi köparen av denna lägenhet, som tydligen till slut såldes för 120 000:- SEK per m2, mot planerade 130 000:-. Måste kännas bra för köparen.

Diskutera i små grupper.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

47 kommentarer:

 1. Jag är mållös.
  God jul på dig Lars!

  SvaraRadera
 2. "www.svd.se/influencern-sjalvmord-ha-lagenheten-kvar-pa-hemnet. Ingen klickbar länk förstås pga EU:s kommande länkskatt alternativt länkförbud till så kallad gammelmedia."

  Att du orkar. Exakt vad skulle det göra för nytta att hålla på såhär? Jag skulle säga absolut ingen nytta alls.

  Anledningen är förstås att alla som har mer IQ än fingrar inser att det är en länk och därför kommer det ur laglig synvinkel att betraktas som en länk.

  Om du mot förmodan skulle bli förbjudet med länkar så får du helt enkelt ta bort även dessa "icke-länkar". Om det mot förmodan skulle bli så att man måste betala "skatt" för länkar så skulle det även gälla dessa "icke-länkar".

  SvaraRadera
 3. Det finns en guidad tur i lägenheten på YouTube om man är nyfiken: https://youtu.be/IiUaWkGwft4 . Jag tror det är ägaren själv som guidar. Hon har ett mycket speciellt språkbruk.

  På ett ställe finns det också länkar till objektet på Hemnet, och det verkar vara sålt nu, till ett pris på 120 000 sek/m2:

  https://www.hemnet.se/bostad/bostadsratt-2rum-ostermalm-stockholms-kommun-jungfrugatan-41a-15222437

  SvaraRadera
  Svar
  1. Toppen!
   22% in till pappa reavinstskatt.

   Radera
  2. Sen kan man ju reflektera över priset.
   Kalkylränta på 1.5% ger 8 tusen i avgift per månad. Är det dyrt eller billigt?

   Radera
  3. Jag vet att jag är småstadsmänniska och jag vet att vi i Småland är lite ´bonniga´ men hallåååå: det heter inte appppartment, det heter lägenhet! Det heter inte bedddroom utan det heter sovrum!
   Allt detta pratar hon med en fejkaccent och hopdragna läppar.

   Nu är det några år sedan jag var på Östermalm, men pratar ´folk´ så här nuförtiden?

   blääääh!

   Radera
  4. LOL

   Vet inte om den där systemkameran gjorde någon förbättring. Jag har ju iofs inte sett hur det såg ut innan, men det kan ju röra sig om filmarens kompetens (vilket ingen kamera kan kompensera för fullt ut).

   Radera
  5. Det var ett bra att hon försökte med den stora kameran, men det hade nog varit bättre resultat med den lilla kameran. Den lilla kameran är inte så dålig som hon tror.

   @Stefan Det är dyrt. Liksom det blir ruskigt dyrt om räntan sticker till lite mer historiskt normala nivåer.

   Radera
  6. Teheimar. Jag har som vanligt inte en aning.
   Spontant tycker jag 8 tusen låter helt ok.

   Radera
  7. Jag håller med. Jag tror den lilla kameran är helt ok också för det här ändamålet. Den stora kameran är nog mer för proffsfotografering och konstprojekt.

   Radera
  8. Vilket av ornamentsen från New York tycker ni förresten är finast? Jag gillar julstrumpan. Den är läcker.

   Radera
  9. Stefan: men om man istället räknar på historiskt normal ränta så blir det inte så
   kul. Räntekostnad på 11350kr/månad (efter ränteavdrag), amortering 7658kr/mån och på det avgiften. Totalt landar det då på drygt 20 tusen. Låter det också OK för din del?

   Sen skall man ju ha kontantinsats också. Såvida du inte hittar ett bra lån så skall du räkna rimlig kalkylränta på den också (mina beräkningar är dock baserad på att du betalar 4% ränta och lånat till nocken).

   Uppenbarligen har dock någon tyckt priset varit billigt och banken har tyckt att personen i fråga "klarar" ett scenario med högre räntor, men frågan är om köparen faktiskt har funderat i de banorna? Jag tror rätt mycket av prissättningen baserar sig på att det finns köpare som INTE funderar i de banorna.

   Risken är ju att det kan bli rätt dålig stämmning när/om räntorna stiger till dessa nivåer. Även om banken tyckt att man "klarar" sig så är det ju inte säkert att banken och köparen har samma syn på hur mycket pengar man behöver ha kvar för att klara sig...

   Radera
  10. KD: heter det inte "christmas stockingen";)

   Radera
  11. Vet inte om historisk ränta är relevant i sammanhanget utan det är framtida räntor som är intressant.
   Sen är amortering som du säkert vet ingen kostnad.

   Radera
  12. Såg halva videon, var först övertygad om att det var en parodi från Grotesco.

   Radera
  13. Herrejesus. Varför insistera på att prata engelska när hon inte behärskar språket? Ja, och i övrigt behöver man väl inte kommentera.

   Radera
  14. Stefan: amortering är en utbetalning som skall betalas varje månad. Att det formellt sett inte är en kostnad är inget som hjälper när kontot är tomt och kylen behöver fyllas.

   Historisk ränta är dock att en rimlig gissning på hur räntan kommer vara i framtiden. Den som verkligen tagit höjd för det sover bättre när riksbanken gått ut och höjt räntan. Den vars ekonomi står och faller på att räntan förblir ovanlig låg lär nog oroa sig...

   Radera
  15. Anonym
   Vem har öht sagt att personen lånat till det där objektet?

   Radera
  16. "Ål får that krestmas sparrit" var mitt favoritcitat och den stora behållningen från filmen.

   Radera
  17. Nej, Ben Dover, man måste nog undvika att kommentera genom att stoppa in en näve i munnen för att inte säga saker man ångrar.
   Denna video är illa nära ren lyteskomik.

   Radera
  18. Nej, Ben Dover, man måste nog undvika att kommentera genom att stoppa in en näve i munnen för att inte säga saker man ångrar.
   Denna video är illa nära ren lyteskomik.

   Radera
  19. Vilken tilgjord liten ... docka...
   Vilken värld lever hon i som inte har ett riktigt svenskt srpåkbruk ens?

   Ööööfvre Öööööstermalm ?

   Radera
 4. Ser för övrigt inte varför man räknar med att få fullt betalt för den pimpning av lägenheten man gjort. Det är något man snarast borde undvika inför försäljning, tycker jag iaf.

  Det är ju långt ifrån säkert att den som tänker köpa är så förtjust i stuckatur t.ex. Då kommer vederbörande på visningen fundera snarare på hur jobbigt det är att riva ner stuckaturen och återställa tak och väggar.

  Pimpa kan man göra för att man själv tycker det är värt pengarna man lägger ner på det. Och det rimliga är att vid en försäljning så är det köparen som ombesörjer eventuell pimpning efter köpet. Det blir mest kostnadseffektivt så.

  SvaraRadera
 5. En artikel att se tillbaka på med nostalgi.

  SvaraRadera
 6. Då ser vi alla fram mot att äntligen få en laglig definition på vilken IQ som krävs för normal läsförståelse - vilket förstås som bonus kan bli ett spännande riktmärke för framtida skolpolitikers läroplaner.

  Kommer sub-IQ nivå att defineras klart och tydligt från början?
  Kommer att sossarna att kräva att "alla skall med"?
  Vågar man röra rösträtten för de som inte uppnår statlig förväntad IQ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ovanstående är ett svar till "Anonym" 12:40.

   Radera
 7. Priserna på Östermalm brukar korrelera med börsen i högre utsträckning än andra stadsdelar, så vi kan nog räkna med ett fall där framöver.

  SvaraRadera
 8. Nu finns det ju gott om folk som utan problem köper lyxlägenheter kontant utan att det nämnvärt påverkar deras ekonomi. Som de nämner i artikeln, kanske en ekonomiskt oberoende förälder som köper till sitt barn. Mer oroande är när man försöker sälja lägenheter i typ Sundbyberg med samma argument.

  SvaraRadera
 9. OT: Lars, Jeffrey Gundlach pratar om dödskors ca 11min in. Hela intervjun är superintressant och rekommenderas: https://www.youtube.com/watch?v=hA_kg_nMGNU

  SvaraRadera
 10. Jag trodde lockpriser var förbjudet men i denna artikel beskriver de själva att de använt sig av just detta.

  Kan någon ringa polisen (jag har 0kr på kontantkortet, gillar inte att ringa för lånade pengar)!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ser inte varför man skall ringa polisen. Det är väl egentligen inte ett brott att använda lockpriser? Det är väl fastighetsmäklarinspektionen som bevakar efterlevnaden. Och jag tror att du kan maila om du vill så skyll inte på att du har tomt på kortet (det låter mer som en dålig ursäkt).

   Sen är det väl så att det säkert finns en hel del kryphål som gör att en fastighetsmäklare kan slippa påföljd ändå?

   Radera
 11. Jag tycker tyvärr inte att den lever upp till teppanyakihällen. Men det var dock mycket underhållande läsning.

  Fö är teppanyakihällen i DN och inte SvD. Googla "Vindsvåningar har blivit ett sätt att leva". Ett stycke nutidshistoria.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 12. Fullkomligt outhärdlig tittning...jag kan inte rå för det men jag önskar innerligt att hela den där jävla generationen ska få uppleva en bokrasch deluxe så att de kan fokusera på någonting annat är yta, kvadrametrar, latte och hälsokost.

  SvaraRadera
 13. Fan jag köpte för 1292 kr/m² för ett år sedan betyder det att mitt liv är bortkastat?

  SvaraRadera
 14. Vindsvåningar har blivit ett sätt att leva... 8/10 2010

  https://www.dn.se/bostad/vindsvaningar-har-blivit-ett-satt-att-leva/

  SvaraRadera
 15. 43m2 är det en studentlägenhet?

  SvaraRadera
 16. Om man saknar kylskåp för att man äter på restaurang, vad ska man då med en teppenyakihäll?

  SvaraRadera
 17. Ännu ett bevis på hur tufft ungdomarna har det på bostads marknaden, att lägenheten såldes för 460k dyrare på 24 månader måste vara en traumatisk upplevelse som heter duga. Att inte de gjorde en miljon vinst lär nog sätta sina spår tyvärr...

  SvaraRadera
 18. Hehe, damen är en berömd varelse https://bloggbevakning.se/2016/07/25/vad-lever-manniskan-av/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, så berömd att hon fått reprimander av Konsumentverket för förtäckt reklam, eller som Konsumentverket skriver: "..exponering i marknadsföringssyfte tydligt markeras..", på sin blogg..

   https://www.dagensmedia.se/medier/digitalt/konsumentverket-kraver-svar-fran-mogi-6101759

   Radera
  2. Ytterligare ledtrådar: https://bloggbevakning.se/2018/03/25/mogis-mysterier/. Kolla kommentarerna där (Är väl samma tjej?). Börjar nu tycka att SvD borde utreda henne, istället för att spinna hennes (sålda) lgh. Ungdomar av idag mår ganska dåligt. Till viss del är det kopplat till att de distraheras av att läsa om sånt här "lyxliv" (istället för att göra sina läxor och har normalt IRL umgänge). Därför vore det en samhällsinsats, för folkhälsan, att SvD gick till botten med såna här "influencers" halvsanningar. Influensatider råder, vaccinera eder!

   Radera
 19. Var tvungen att på Youtube titta på denne Mogi och då blir ju situationen mycket mindre skadeglatt. Hon har ju uppenbarligen någon form av light-diagnos i autismspektrat, tycker därmed det är förkastligt av SvD att göra denna typ av lyteskomisk artikel.

  SvaraRadera