Cornucopia?

Aktuellt

Globala fossila CO2-utsläpp ökade med nio Sverige 2019 - Kina ökade med sju Sverige

De globala fossila CO2-utsläppen ökade med nästan nio Sverige 2019. Även om Sverige skulle slutat helt med fossila bränslen förra året, ha...

2018-12-18 10:05

Nya skattetabellerna ute - så mycket sänks din skatt

Skatteverket har nu publicerat de nya skattetabellerna för 2019, utifrån förra veckans demokratiska riksdagsbeslut om budget för 2019. Därmed kan du se exakt hur din skatt blir på månadslönen nästa år.
Bland annat skatteverket.
Skattetabllerna för uträkning av preliminärskatt på din månadslön finns nu publicerade hos Skatteverket. Du hittar dessa här.

Det kan annars vara lite osäkert att reda ut exakt påverkan på den egna lönen, men skattetabellerna är klara och tydliga.

Dock verkar inte den nya Public Service-skatten vara med, så i praktiken kommer alla få kvarskatt för att betala Public Service vuxendagis, om arbetsgivaren bara följer Skatteverkets tabeller. Inte nödvändigtvis av ondo, då det kommer bli viss dålig stämning när skattebetalarna upptäcker detta våren 2020.
Begravningsavgift finns med, men inte Public Service-skatten.
Nöjd med dina skattesänkningar?
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

56 kommentarer:

 1. Det är tufft att betala skatt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så sa inte Mona Sahlin, eller var det så hon sa. Tvetydigt där :)

   Radera
  2. Vill bestämt minnas att det adverb hon använde var "häftigt".

   Radera
  3. Ointressant. Det är uppenbarligen nödvändigt.

   Radera
 2. Grymt missnöjd över att den sk "höger" - alliansen styrt min kommun i tre bakomliggande mandatperioder utan att sänka kommunalskatten. Nu kommer den fjärde också utan sänkningar. Så mycket för liberal ekonomisk politik.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan citera Oswald Spengler för dig:

   När tre liberaler möts bildar de ett parti - det är deras idé om individualism. De kan heller inte gå med i en bowlingklubb utan att omedelbart föra på tal en ändring av stadgarna.

   Radera
  2. Så länge kommunernas verksamhet bestäms av staten är det svårt sen några år tillbaka att sänka skatten i vissa kommuner, om du nu inte är duktig på att effektivisera skola och äldreomsorg -- det är där kostnaderna ökar mest. Se SKLs ekonomirapport, sid 30.

   Radera
  3. Mja, i diagrammet visas ju främst att kostnaden per elev/brukare ökat en del - mest inom förskolan men även på andra plan.

   Sen är jag ju den förste att be folk hålla truten när de dra upp invandring, men jag måste säga att formuleringen "schablonersättningen för myndiga ensamkommande barn" var lite rolig.

   Radera
  4. BD: Klassiskt är ju att produktiviteten inte ökar i offentlig sektor i samma takt som i privata (lärare och undersköterskor kan inte utföra sitt arbete snabbare), medan lönerna fortsätter stiga i samma takt som i privat sektor, och då kommer kostnaden också på samma sätt att öka.

   Sedan ökar inte bara kostnaden per brukare, utan också antalet brukare också.

   Så även om borgerligt styrda kommuner vill sänka skatten, så får de nog vara nöjda med att inte höja skatten med de demografiska motvindar som finns.

   Radera
  5. Rätt många borgerligt styrda kommuner som höjer skatten. Uppenbarligen har man upptäckt det verkliga problemet med demografin. Så länge det finns fetton som kör bil till jobbet, käkar på Gyllene Måsen och gör milen på över timmen, så lär behoven fortsätta att öka.

   Radera
  6. Ja, det var det halvkvädna jag inte fick ur mig där, precis. De demografiska proportionerna inom en kommun kan nog ändra sig också. Fler barn, större andel pensionärer, osv.

   Man kan ju leka med tanken att vissa av lågskattekommunerna nu har en "pensionspropp" med människor som bor kvar i sin villa men i kommunen men som betalar mindre skatt och behöver mer service eftersom dom är gamla.

   Radera
  7. Som sagt är det rätt transport med att välja kommunpolitiker med tanke på deras handlingsutrymme mest handlar om att tänja på lagarna och ge sig ut i en gråzon för vad de har för befogenheter.

   Hade varit bättre att vara ärliga och lägga riksdagens beslut finansieras i statens budget med statens skatt och (i princip) avskaffa kommunens beskattningsrätt

   Radera
 3. Jag fick höjd skatt även exkluderat PS-skatten... :(

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samma här, högre landstingskatt, kommunskatt samt någon slags public service skatt. Kanske bra för studenter på Södertörns Högskola, men jag har ingen TV och räddar hellre X antal liv i Sudan för dessa pengar. I mina öron så är det bättre miljötänkt att öka u-landsbidragen istället för att göda ett gäng medelklassungar som studerar för en Public Service karriär. Kanske vi kan nöja oss med en tv-kanal samt en radiostation? Men det är väl ve och fasa ifall "På spåret" och "Mello" inte kan sändas på samma tid..

   Radera
 4. 845 spänn plus för hela hushållet ser det ut som. En piss i Nilen mao, med tanke på förhållandet värde för pengarna(=0)/inbetald skatt. Värmdö, ej medlem i socialistkyrkan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra, jag kan ta dina 845 spänn. Hos oss gör de stor skillnad. Kan gå ner i arbetstid och göra mer vettiga saker med tiden.

   Radera
  2. Som att ligga på ett skär och släppa ut fisk konverterat till säljbajs?

   Radera
 5. Kommunalskatten kommer höja si 53 kommuner och sänkas i sju kommuner 2019. Vellinge höjer t ex 0,4%. Trots att M vad jag vet inte aviserade detta under valrörelsen utan gick till val på "ambitionen att sänka skatten, fast bara om det är långsiktigt hållbart".

  I ljuset av det kan man väl tycka att rubriken "SÅ MYCKET SÄNKS DIN SKATT" är lite optimistisk eller rent av felaktig.

  Utöver det är det väl ett och annat landsting som tänker öka framöver också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, har inte hört om den höjningen. Jag resonerar att en höjning kan nog de flesta acceptera om man kan motivera vad höjningen beror på och vad det kommer att gå till. Problemet är att många höjningar beror på den överraskningseffekt som du får effekt efter att två regeringar misslyckats med en del saker. Det är inte populärt att höja skatten för det!

   Radera
  2. Bara början. Många kommuner är illa ute. För den som inte kollat in kommuninvest är det dags nu. Med tanke på att det finns ett utjämningsbidrag mellan kommuner, kan detta bli riktigt intressant.

   Radera
  3. SKL har en fin ekonomirapport som kom ut igår som är läsvärd i ämnet. Det saknas en del pengar, vilket kommer leda till högre statsbidrag (oavsett regering), högre skatt och effektiviseringar.

   Radera
  4. Ja, det kan ju finnas naturliga skäl också. Har man byggt fler bostäder i kommunen under många år så kommer ju åldersstrukturen långsamt ändras. Fler pensionärer som iofs har en inkomst, men som kräver mer service och skit. Det torde ju dock inte komma som en överraskning iofs.

   Radera
  5. Överrullningseffekt skulle det vara, men det andra order blev rätt passande det med.

   I Vellinge kommun har det byggts rätt mycket och det byggs fortfarande samt att man t.ex. rivit ett äldreboende och byggt ett nytt modernare med läkarmottagning, nya skolor etc. Det kostar ju, både i form av kommunala fastigheter men även infrastruktur etc. Tror inte invånarna har nått emot att betala lite mer för just det. Däremot blir man rätt irriterade på att t.ex. Malmö kommun lägger miljoner och miljarder på språk-appar, nytt konserthus m.m när man egentligen går back varje månad.

   Radera
 6. För den som är orolig för sin själ kan jag tipsa om Sveriges Muslimska Förbund. Nästan alla trossamfund kör 1,0% i avgift, men det billigaste sättet att komma till paradiset är alltså att bli muslim. SMF tar bara 0,5% i avgift för evig vistelse i paradiset - bättre pris än vilken sistaminutenresa som helst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingår oskulderna då eller blir det tillägg

   Radera
  2. Tilligg menar du? Det låter onekligen bättre än t.ex. pingstkyrkan som förespråkar tionde.

   Radera
  3. @gbd

   Pingstkyrkan må förespråka tionde men via skatteverket tar de bara ett tiondels tionde, dvs 1%. Resten ska du kanske droppa rätt ner i kollekten i form av skattade kontanter, kanske.

   Den som är mer anarkoliberal gör kanske också rätt i att bli muslim eftersom man då kan springa ut och ge sin zakat (som dessutom bara 2,5%) direkt till de fattiga istället för till kyrkan.

   Radera
  4. @medimixus:

   Det finns ju en del forskare som menar att det är nåt etymologiskt fel där och att det arabiska ordet för "oskuld" ska ersättas med "vindruvor" eller möjligen "russin". Fatta besvikelsen om det är sant. Man får en sån röd kartong med California raisins vid inträdet i paradiset.

   Radera
  5. Annars tänker man ju att anarkoliberaler är satanister.

   Radera
  6. Tja att ha umgänge med russin är väl inte dig obekant, Ben?

   Radera
  7. https://youtu.be/OSaw8-ZH3sM

   Radera
  8. Fast 72 russin vore ändå rekord faktiskt.

   Radera
  9. Du har ju evigheten på dig.

   Radera
  10. Russin är ju jättegott. Och 72 kvinnor skulle jag inte orka med - i alla fall inte på äldre dagar..

   Radera
 7. Hur räknar man nu då? För brytpunkten för statlig skatt flyttades väl också?

  Dvs "kvar i plånboken" uträkning blir väl att räkna dels med nya skattesatserna + räkna med att man får behålla lite mer innan man betalar till staten

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skattetabellerna är konstruerade så att de tar hänsyn till just nya skiktgränser och PS-skatten. Det kan man enkelt se genom att t ex jämföra en viss månadslön och tabell 31 mellan två olika beskattningsår.

   Radera
 8. Begravningsavgiften gick upp -> höjd skatt. Suck, ännu en fast avgift som man kan höja utan att komma slippa.

  SvaraRadera
 9. Ingår oskulderna då eller blir det tillägg?

  SvaraRadera
 10. Skrattretande med bortglömd skatt i tabellerna.

  Då jag sedan länge betalt till Kiruna känns det skönt att detta kommer ingå i skatten och att alla smitare får betala. Tyckt denna reform behövts i 50 år av främst skälet att miljoner invånare ska behöva lägga tid på att kolla om avgiften betalats, byråkratin med avgift varit otidsenlig och senare att byråkraterna behövts till gruvan med omgivande infrastruktur som städning av parker mm.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har aldrig betalat DDR-TV-licensen. Så jag går plus resten av livet eller så länge indoktrineringen tillåts fortgå mha skattemedel. Känns bra.

   Radera
  2. Redan alluansregeringen var väl på väg att avskaffa tv-avgiften, men bestämde dig plötsligt för att ha den kvar. En killgissning är väl att man inte ville skada kirunacenterns chanser i valet.

   Radera
 11. Småjusteringar, inget att hänga i julgranen.

  Alla partier i Riksdagen vill vara så nära mitten som möjligt. Tänk om vi kunde få se riktiga reformer, som iaf. skulle ha en chans att göra skillnad. Tänk,

  - Avskaffad bolagsskatt (ej banker)
  - Avskaffad statlig inkomstskatt (och möjlighet att jobba 50 timmar/vecka)
  - Avskaffad skatt på ISK
  - Ingen subvention av a-kassan
  - Avskaffat barnbidrag för höginkomsttagare
  - Omvandla studie- och etableringsbidrag till lån
  - Skära i föräldraförsäkringen
  - Minskade bidrag till kommuner, kultur, landsbygd, idrott och näringsliv.

  En reform på kanske 150 miljarder (3-4% av BNP).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och höjt grundavdrag till 100kkr.

   Radera
  2. Fin lista (fast kommunerna får minsann höja sina skatter om de ska fortsätta erbjuda grundskola, gymnasium och äldreomsorg).

   Det är enkelt att jobba 50+ timmar om man vill. Bli egen företagare, eller be om att bli övertidsavlöst. Ingen kommer kolla dina timmar om du inte nödvändigtvis vill.

   Radera
  3. Ska du avskaffa barnbidrag för höginkomsttatagare bör du nog först reda ut vad höginkomsttatagare är. Oavsett om vi här faktiskt syftar på ovanligt produktiva barn eller vuxna som lever knapert med 38k brutto i Stockholm.

   I vanlig ordning är det enda rimliga att i sådant fall utgå från rikedom, vilket tjänsteinkomst inte ger minsta indikation på. Och då måste vi lista ut hur man gör det bra ett bra sätt också.

   Kanske en Harberger tax per barn? Det vore helt i linje med en riktigt inspirerad socialism som får feeling.

   Radera
  4. Anmärkningsvärt. Det finns väl ingen som vill jobba 50-60-100... timmar i veckan som hindras att göra så? Vilken planet har du bott på?

   Radera
  5. Avskaffa flerbarnstillägget glömde du. Hur ska vi kunna be afrikanerna behärska sig om vi själva uppmuntrar till barnafödande. Varför hör man inget från klimatalarmisterna? Planetens befolkningsökning är den stora ödesfrågan, oavsett orsakerna till klimatförändringarna.

   Radera
  6. Avskaffande av flerbarnstillägg minskar inte de ekonomiska incitamenten för människoproduktion för de som livnärs genom försörjningsstöd.

   Radera
 12. PS-skatten är medräknad i skattetabellerna enligt Skatteverket själva. Varför skulle den inte vara med, menar du?

  Om man i övrigt får kvarskatt eller får skatt tillbaka beror annars (om man inte har avdrag etc) på avrundningar. Är den totala kommunala skatten 32,51% så skattar man enligt tabell 33 och betalar då in för mycket, medan den som har en total kommunal skatt på 33,49% också skattar enligt samma tabell, men betalar in för lite.

  SvaraRadera
 13. Staten är givmild till sin karaktär.
  Med tillägget av propagandaskatt ökar jag innehållet i min plånbok med totalt 2 kr. Med en bruttolön på 30 600 kr.
  Heja staten!

  SvaraRadera
 14. Varifrån har ni fått uppgifterna att inte public service-avgiften ingår i skattetabellerna? Den var ju klubbat och känd sedan tidigare och därmed ingick i de olika skattescenarierna för skattetabellerna. På en direkt fråga har även Skatteupplysningen bekräftat att den ingår.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håhå! I så fall har staten begåvat mig med 110 kronor extra i plånboken (vilket var det jag hade räknat ut sedan innan). Prisa gud!

   Radera
  2. PS-skatten är med. Lars kanske kan notera att t ex jobbskatteavdraget inte heller är med i listan som skatteverket presenterar ovan. Tabellerna är utformade för att ta hänsyn till just t ex jobbskatteavdrag, skiktgränser, PS-skatt osv.

   Radera
 15. Detta kan man ju roa sig med; se hur många hundralappar man vinner eller förlorar när olika socialister får igenom sin budget. En pizza eller ett halvt netflixabbonemang plus eller minus.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad är netflix för någe'? Vem betalar för vad-det-nu-är?

   Radera
 16. Jämfört 2018 med 2019, jag åker på en höjning nästa år.

  SvaraRadera