Cornucopia?

Aktuellt

Finanskursen med hedgefondförvaltaren Karl-Mikael Syding - fem procent rabatt med Cornucopia

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Finanskursen  som erbjuder 5% i rabatt på kursavgiften om du uppger rabattkoden CORNU i samband ...

2018-12-11 18:12

Nu är Skatteverkets personal krigsplacerad

"Döden och skatter."
Flera myndigheter ska nu under hösten krigsplacera sin personal, senast till årsskiftet. Skatteverkets personal ska nu vara krigsplacerad, vilket väcker en del frågetecken kring vad som gäller för reservofficerare, GSS/T och hemvärnsmän, som jobbar på Skatteverket eller andra civila myndigheter.
Krigsplaceringsorder.
Bevakningsansvariga myndigheter som ska krigsplacera personal är följande:

 • Elsäkerhetsverket
 • Finansinspektionen
 • Folkhälsomyndigheten
 • Jordbruksverket 
 • Kustbevakningen
 • Livsmedelsverket
 • Luftfartsverket
 • Länsstyrelserna
 • Migrationsverket
 • Myndigheten för samhällsskydd och beredskap
 • Pensionsmyndigheten
 • Polismyndigheten
 • Post och telestyrelsen
 • Riksgäldskontoret
 • Sjöfartsverket
 • Skatteverket
 • Socialstyrelsen
 • Statens energimyndighet
 • Statens veterinärmedicinska anstalt
 • Strålsäkerhetsmyndigheten
 • Svenska kraftnät
 • Säkerhetspolisen
 • Transportstyrelsen
 • Tullverket
  Det är inte säkert att all personal på respektive myndighet är krigsplacerad. Fackförbundet ST:s tidning skriver:
  "Den personal som behövs för att myndigheten ska kunna fullgöra sina uppdrag vid höjd beredskap eller krig. Att vara krigsplacerad är en planeringsåtgärd och innebär att man ska vara beredd på tjänstgöring vid höjd beredskap eller krig.
  Personalen vid de berörda myndigheterna kan inte tacka nej till att bli krigsplacerade utan myndigheten har enligt anställningsavtal rätt att krigsplacera medarbetare."
  Däremot kan det finnas konflikter i de fall man har uppgifter som reservofficerare, GSS/T eller hemvärnsmän, eller nu när tvångsförsvaret återinförts pliktplacerade GSS/P. Där måste det avgöras från fall till fall och i praktiken kommer en del att avsluta sina tjänster inom det militära försvaret.

  Vi ska ju inte bara vara säkra på att degen kommer in via Skatteverket eller som lån via det tillika krigsplacerade Riksgäldskontoret, utan Skatteverket har ju även hand om folkbokföringen, som kan vara kritisk i en krigssituation när det gäller att identifiera vilka som är svenskar, samt förstås bokföra vilka som utgått ur sortimentet.

  Kom ihåg att även de företag och organisationer som olika myndigheter övervakar i praktiken är en del av totalförsvaret. Vilka dessa är går att utläsa över bevakande myndigheter enligt ovan, t ex jordbruk- och livsmedelsindustrin, post- och telekommunikationer, infrastruktur och elförsörjning mfl.

  Sverige fortsätter förbereda sig för kriget. Det är då en lämplig åtgärd att krigsplacera på myndigheterna, så de kan tillse att proffsen inom näringslivet kan fortsätta göra det de är bäst på, istället för krigsplacerade okunniga värnpliktiga amatörer.
  Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

  38 kommentarer:

  1. OT: Men hoppas du Cornu kan ge lite löpande info angående intrånget på Muskö. Min andra kanal, Aftonbladet , verkar ju mer tycka Psradise Hotell vara viktigare och jag orkar inte läsa skiten på F****back

   SvaraRadera
   Svar
   1. Den nya verkligheten: Information wants to be free och den finns gratis på internet men palla faktiskt ta del av den.

    Radera
   2. Några som också vill vara fria är de där du håller inspärrade i din källare.

    Radera
   3. Ben: Släpp de fria! :)

    T: Hur kan du läsa AB? Trodde ingen gjorde det nu i slutet av 2018.... :)

    Radera
   4. Har gått på nästa alla "prova på för 1 krona prenumeration" men det blev i slutändan dyrt så in i helsike, speciellt med tanke på att jag nu inte behöver pendla och inte hinner läsa lika mycket, nu efter mycket kämpande är allt uppsagt och då blev det liksom Aftonbladet kvar.

    Men appropå 2018...Har pendlat med tåg i många år och då hade jag faktiskt den lokala tidningen i pappersformat. Tåget alltid smockfullt men vi var endast två på hela tåget som hade en papperstidning.Två stycken mig själv inräknad på ett tåg som måste haft passagerare som räknase i hundratal som hade pappersformatet... Det är 2018 även för gammelmedia.

    Radera
  2. Saknar Myndigheten för kulturanalys och Nämnden för hemslöjdsfrågor.

   SvaraRadera
  3. Folkbokfötingen, kan imte Nisse på manpower sköta den?


   Har du hunnit analysera den nya budgetens påverkan på försvaret?

   SvaraRadera
  4. Tror inte det bara är bevakningsansvariga myndigheter (16 § 2015:1052) utan även de med särskilt ansvar för krisberedskap (10 §) och de som ingår i samverkansområde (7 §). Till listan bör t.ex Arbetsförmedlingen, Lantmäteriet, FOI, SMHI, Fortv. kompletteras. Även Försäkringskassan krigsplacerar all personal.

   SvaraRadera
  5. Angående dubbla krigsplaceringar så är det Rekryteringsmyndigheten som håller ordning på det. Min bild är att vid konflikt så är det i praktiken Försvarsmakten som avgör om de går först efter en dialog.

   SvaraRadera
  6. Det är en bra tanke att förbereda myndigheterna enligt mig. Rutiner innan för olika scenarier. Sen har många inom statlig tjänst en känsla av att jobba för folkets väl (mer än för tillfälliga chefer, direktörer osv) vilket jag tror hjälper. Kompromisser för de som tänkt göra någon annan sak än dyka upp på jobbet ex gå till hemvärnet tror jag inte kommer accepteras. Statligt är inte flexibelt och pekar med hela handen när man byter ort ex.

   SvaraRadera
   Svar
   1. Det där med att jobba för folkets väl är det nog lite sig och så med...

    Radera
  7. Även Trafikverket borde vara med på listan. Men det är inte alla utan bara utvalda som blir KP. Ingen officiell info vad jag sett.

   SvaraRadera
  8. 3. Krigsplacering av personal
   Trafikverket ska senast den 31 december 2018 krigsplacera den personal som behövs för verksamheten under höjd beredskap. Arbetet ska ske med utgångspunkt i 16 § förordningen (2015:1052) om krisberedskap och beakningsansvariga myndigheters åtgärder vid höjd beredskap samt 4 och 6 §§ förordningen (2015:1053) om totalförsvar och höjd beredskap. Under arbetet ska samverkan ske med Totalförsvarets rekryteringsmyndighet.

   Källa: https://www.esv.se/statsliggaren/regleringsbrev/?RBID=19323

   SvaraRadera
  9. Skatteverket bokför inte etnicitet utan medborgarskap. Vad jag förstår är den officiella doktrinen att det inte finns några svenskar, däremot påfallande många svenska medborgare. Detta är givetvis viktigt att veta, om inte annat så att dessa medborgare kan krigsplaceras. I vissa tjänster kan därtill enbart svenska medborgare krigsplaceras.

   SvaraRadera
   Svar
   1. Tänk att oavsett ämne handlar kommentarerna alltid om svenskhet och invandring.

    Radera
   2. Fast just denna kommentar handlade väl om medborgarskap?

    Radera
  10. Inlägget behandlar ju främst olika myndigheter. För att utvidgaresonemangent, kan jag bekräfta att även näringslivet var inblandat i att medarbetare var krigsplacerade på sinordinarie arbetsplats. De företag och de arbetsuppgifter jag hade var till sin natur helt olika. När jag var med och starta ett nytt bolag, dröjde det inte mer än ett par år innan jag blev inkallad till repmöte.

   SvaraRadera
  11. Hur har det fungerat hittils för poliser, har de inte tillåtits vara GSS/T eller hemvärn? Eller har de haft dubbla krigsplaceringar?

   SvaraRadera
  12. Migrationsverket? Ska vi ge Ivan asyl istället för bly ? Kanske de unga oerfarna och dåligt rustade värnpliktiga ryssarna kan likställas med ensamkommande barn ? Centern kan då klubba igenom gymnasieamnestin 2.0 tillsammans med polarna V och MP. Som bonus klarar Sverige anfall av lede fi eftersom alla som landstiger får det bättre här än hemma på de ryska karga slätterna.
   Win - Win helt enkelt. Klargör också omedelbart varför Migverket troligtvis är en nyckelspelare vid ett krigsutbrott och därmed behöver krigsplacera sin personal.

   SvaraRadera
   Svar
   1. JAG VET INTE OM DET ÄR SNAT MEN DET ÄR FÖRJÄVLIGT OAVSETT!!!!

    Nej, regleringen återfinns i SFS 2015:1052. I den framgår att Migrationsverket först och främst ska prioritera totalförsvarsuppgifter i krig. T ex internflyktingar kan jag tänka mig.

    Men det är ju roligare och inte så utmanande för din papperstunna förståelse av verkligheten att tro nåt annat och inte kolla upp saken.

    Radera
   2. Även flyktingar från grannländer. Sverige kommer inte vara enda landet som drabbas.

    Radera
   3. T.ex. nuvarande (än så länge) försvarsministern är väl barn till de finska barn som skickades till Sverige? Eller minns jag fel?

    Radera
   4. Migrationsverket har redan krigsplacerat all personal. Vid höjd beredskap kommer verket att bistå med bla gränskontroller, utökad kontroll och av utlänningar och bemanna interna flyktingläger.

    Radera
   5. BD... lite ironi är väl aldrig fel.. du ska inte ta så allvarligt på dig själv. Lugn och fin. Du brukar ju själv ironisera kraftfullt... typ nedan.

    Radera
  13. What about den nya Genusmyndigheten som tillkom under förra mandatperioden? ;-)

   SvaraRadera
   Svar
   1. I händelse av krig har den ett specialuppdrag att bilda en svensk feministisk exilregering i Gambia.

    Radera
   2. Tror du på fullt allvar att det finns något soldatmaterial i den?

    Radera
   3. Läggs ner vid årsskiftet om MKD-budgeten går igenom idag.

    Radera
   4. Det är bra att den läggs ner men det är en liten markering i en övergångsbudget. Genusmyndigheten har väl knappt kommit igång?
    Varför inte komma med något större, tex lägga ner ArbetsförNedringen? En mer onödig myndighet finns knappast. Privata aktörer kan ta över och samtidigt göra mycket bättre arbete än AF.

    Radera
  14. Känns överlag som en bra kategorisering av personalen på myndigheterna. De som inte blivit krigsplacerade är troligen onödiga och skulle kunna avskedas redan nu.

   SvaraRadera
   Svar
   1. I alla fall en bra indikation på vad som är minimibemanningen som behövs 😎

    Radera
  15. Är det någon som vet hur det är med krigsplacering för landstingsanställda? Vården förutsätts väl sannolikt ta hand om skadade men jag är mig veterligen inte krigsplacerad

   SvaraRadera
   Svar
   1. Då ska du väl gå till jobbet som vanligt i egenskap av landstingsanställd.

    Radera
  16. De kommer att driva in din rest skatt även när bomberna faller .... den enda effektiva myndigheten som Sverige har även i Krig :)

   SvaraRadera