Aktuellt

Reklam: Fem procent rabatt med Cornucopia? på Finanskursen årskull 3

Denna artikel är reklam för Finanskursen, som erbjuder tidig anmälan och fem procent rabatt till bloggens läsare om de anmäler sig här . F...

2018-12-18

Nästa kommun till slaktbordet: Amazon bygger tre serverhallar i Katrineholm

Nästa kommun har nu klivit fram till slaktbänken, för att stoppa framtida möjligheter till jobb och bostäder på grund av brist på elnätkapacitet. Det handlar denna gång om Katrineholm, där Amazon nu ska bygga tre nya serverhallar. Serverhallar som inte ger några jobb att tala om, men äter upp elnätkapaciteten.
Katrineholm är tidigare främst känt för att tågen Stockholm - Göteborg stannar där. Av någon anledning har bloggen inte ett enda foto från Katrineholm trots detta, men ovanstående bild är åtminstone från Södermanland.
Katrineholms kommun presenterade alltså idag att man vill få slut på nya arbetsplatser och bostadsområden i kommunen, genom att istället låta Amazon bygga tre nya serverhallar i kommunen. Därmed kommer sannolikt all elnätkapacitet i kommunen försvinna och det blir slut på nyetableringar för kommunen, precis som hos närliggande Västerås och Eskilstuna.

Facebooks serverhall i Luleå har gett 44 jobb, samtidigt som Facebook i praktiken får ett statligt nettostöd på 3 MSEK per anställd via slopad energiskatt. 

Katrineholmsetableringen handlar antagligen om ungefär samma storleksklass, dvs några tiotal jobb, som kanske inte ens är personer bosatta i kommunen. Sedan är det slut för kommunens del.

Enligt Sveriges Radio är kommunen åtminstone ärlig med att detta kommer innebära citat "flera jobb under byggprocessen". Dock är detta också bara tillfälligt, och ingen byggjobbare kommer flytta till Katrineholm för att under några månader slänga upp tre plåthallar, som sedan fylls med standardiserad inskeppat utländsk utrustning, monterad av utländsk arbetskraft.

Man får väl hoppas att elnätet i Katrineholm även fortsättningsvis orkar försörja stambanan Stockholm - Göteborg, och att det inte blir som i elnätbristens Malmö - Lund, där man inte kan bygga ut till fyrspår på grund av att elnätet inte klarar mer tåg. Varifrån elen ska komma till de frälsande framtida snabbtågen lämnas som en övning till Svenska Kraftnät. Om det är någon tröst så är väl stambanan Stockholm - Göteborg redan full, så det går inte egentligen att knö in fler tåg ändå.

Likt tamdjur radar kommun efter kommun upp sig till slakt under elnätbristen, till en "industri" som knappt ger några jobb, men slukar enorma mängder energi och i praktiken subventioneras med flera miljoner per anställd av svenska staten.

Bananmonarkin Sverige fortsätter exportera sina resurser åt globala Internetjättar. Till skillnad mot skattebetalarna, som behöver el för att kunna värma sina bostäder, laga sin mat eller fylla i sin inkomstdeklaration, så slipper de globala Internetjättarna betala energiskatt på elen och slipper också betala skatt i Sverige. Det är uppenbart vem svenska staten tycker är viktigast.

54 kommentarer:

 1. Du behöver underbygga att det verkligen är (långvarig) befrielse från energiskatt som gäller för alla de här företagen. Beskattning av naturresurser och kapital är det enda som kommer fungera i det långa loppet när allting automatiserats.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns ett beslut av Fjamåt i regeringen att just denna typen av industri är skattebefriad.

   Radera
  2. Du vet hur fjantigt det är med Svärjevännernas retorik som "Fjamåt"?

   Radera
  3. Då är jag väl en fjant. Vem fan bryr sig.

   Det som räknas är resultatet och det låter vänta på sig.

   Inte för att Sväärjevännernas parti skulle haft så mycket bättre näringslivspolitik.

   Radera
  4. Kuckeliku, det är skattepolitik. Det är så långsiktigt som all annan sådan politik, dvs fiskalår till fiskalår.

   När någon utmanad sk journalist kommit på detta kan frågor börja ställas och kalkyler ifrågasättas. Kanske.
   För övrigt hade det varit intressant att få rikiga data på energiförbrukningen och antalet anställda.

   Radera
  5. Jag saknar "en kommentar" här Cornu :). Refuserat?

   Radera
  6. Hela din uppenbarelse är refuserad från sinnevärlden. V g kremera dig själv.

   Radera
  7. Ovanstående så klart ett skämt, ville bara sparka lite på den som ligger typ. Förlåt.

   Radera
  8. Säg till om du vill ha hjälp att hålla nere. Obs ej homoskämt. Viktigt påpeka oss grabbar? emellan.

   Radera
  9. Cornu föregår med gott exempel på fjantigheter genom att använda uttrycket "Svärjevän".
   Att klaga på ett niduttryck genom att använda ett annat är i min mening en smula hycklande.

   Radera
  10. Det är väl ingen som har trott att en bloggare skall vara stringent :)

   Radera
  11. Vet Amazon att serverhallen endast kommer att drivas av solceller och vindpropellrar?
   Driften kommer att vara bra även om något ittermitent

   Radera
 2. Rimligen sparas en del elförbrukning på att företag som idag har egna servrar istället migrerar dessa till en molnbaserad lösning. Jag tror Amazon snittar på ca 65% utnyttjandegrad räknat som någon sorts snitt.

  Vi kör på Amazon Irland idag, men skulle spara ca 5% av kostnaden på att flytta till Amazon Sverige vilket förvånade mig lite. Men det är väl elpriset som gör det billigare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, AWS tjänster sparar el jämfört med "legacy-hallar", men eftersom IT är en växande del för i stort sett alla företag så går nog totalanvändningen i Sverige och världen upp ändå.

   Radera
  2. Frågan är om företag som migrerar vissa applikationer till molnet minskar egen kapacitet på kort till medellång(5 år) sikt? Elanvändningen kommer troligen att öka kraftigt.

   Radera
 3. Samtidigt använder den kommunala sjukvården i Katrineholm fax eftersom PDL och framförallt OSL förhindrar många av de möjligheter som den "nya" tekniken erbjuder.

  SvaraRadera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 5. Avesta kommun står på tur med Googles serverhallar.

  SvaraRadera
 6. Bra att du skriver om denna idioti Lars. Riktigt bra jobbat.

  SvaraRadera
 7. Breakit:

  "...men kommunalrådet Göran Dahlström (S), ger följande utlåtande till Computer Sweden:

  “Det handlar om många jobb – väldigt många jobb under byggprocesserna då det krävs många anställda och underentreprenörer under lång tid. Hundratals miljoner investeras nu under många år framöver och det kommer att dra hit välutbildade och högavlönade personer.”

  SvaraRadera
  Svar
  1. nu är inte jag expert på datahallar etc men politiker kommer definitivt undan med mer idag än förr. Är det pga mediabruset eller att folk helt enkelt är oinformerade pga 3´e statsmakten m.fl?

   Politiker har blivit robotar. Alla som vill behålla makten letar jobbskapande processer,,,,eller numera "klimatbefrämjande", oavsett hur vansinniga de än är.
   Och MSM media har krympt ihop så mycket under digitaliserings-åren att de inte längre har råd med rätt folk eller folk som får tid att ägna sig åt fakta/sanningen längre. En mängd olika diskurser lever sitt eget liv helt enkelt där alla som ifrågasätter nonchaleras eller förföljs.

   Radera
  2. "Hundratals miljoner investeras nu under många år framöver och det kommer att dra hit välutbildade och högavlönade personer.” - Var det en server hall det gällde?

   Radera
  3. Lol. Jo för de drar alla till Katrineholm för det. Jag gillar Katrineholm, men det för att det är Sörmland.

   Radera
  4. yep,tre hallar enligt Breakit

   inte en länk https://www.breakit.se/artikel/17497/amazons-molnbolag-vaxer-i-sverige-koper-210-000-kvadrat-mark-for-datacenter

   Radera
  5. Om man tror att detta är en "serverhall" tror jag att man missar poängen. Detta är världens största molntjänstleverantör, dvs betydlig högre upp i värdekedjan. Man missar dock även poängen om man tror att detta kommer att skapa jobb precis där själva hallarna ligger. AWS-regionen som Katrineholm, Västerås och Eskilstuna utgör heter för det första 'Stockholm', och den ligger inte speciellt många millisekunder ifrån någon i Sverige.

   Radera
  6. Högutbildade?

   För att gå i en serverhall och byta diskar hela dagarna?

   Eller är diskbytarna ersätta av robotar?

   Det kvalificerade arbetet lär ju skötas på distans...

   Radera
  7. @Anders, om vi nu går tillbaka till tiden då stordatorer användes i stor utsträckning, dvs 70-talet, och tittar in i datorhallarna där det bl.a oockså snurrade stora bandstationer(före hårddisken) så fann vi att det knappt fanns personal i närheten. Det är väl ingen större skillnad mot idag, eller hur. Bara det att idag jobbar några företag som MS, Salesforce, ServiceNow m.fl med Cloudcomputing-service. Och för det behövs både datorkraft, ström och kylning där de sistnämnda kan fås relativt billigt i länder som Finland och Sverige tack vare främst vattenkraften och läget.

   Så du tror att efter datorhallarna kommer de utländska företagen komma hit för att både sälja och administrera verksamheten bara för att datorerna står här?
   Är det den hjärnkraften som politikerna hänvisar till? Har du stöd för detta scenario?

   Radera
  8. Nu tror jag att du läste mitt inlägg lite för snabbt, speciellt delen om personal på plats i hallarna.

   Gällande vad det är som levereras av AWS misstänker jag att du har missförstått lite. Salesforce och ServiceNow levererar SaaS-tjänster. AWS levererar betydligt mer och bredare än så, därav att de stärker svenska företags IT-leveranser. Jag förstod inte riktigt ditt sista stycke, eller hur det går ihop med något av det jag skrev.

   Radera
  9. @Anders,
   Med all respekt för ditt kunnande om AWS osv men tråden handlar om Katrineholm och AWS` datorhallar vars strömförsörjning riskerar att orsaka elkapacitetsbrist i framtiden på orten och dess omkretsar. Jag citerade kommunalrådet som pratar om investeringar på 100-tals miljoner tillsammans med högavlönade IT-folk. Är det inte då uppenbart att politikern ägnar sig åt suboptimering inför sina folkvalda då AWS-tjänsterna utöver datorhalls-verksamheten bedrivs hos AWS-kunderna och inte i Katrineholm med omnejd.

   Svenska och utländska moln-specialister som du refererar till kommer förstås att expandera i Sverige men inte i Katrineholm. Att svenska kunder vill ha sin datorkraft i Sverige är kanske viktigt av latency-skäl m.m men frågan till dig är om du anser att Amazons datorhallar bara finns för att serva svenska kunder och inte övriga Europas också? AWS-tjänster skulle väl Amazon m.fl sälja i Sverige även om servrarna stod i USA (även om vissa system "kräver" färre millisekunder).

   Det här inlägget handlar alltså inte om AWS-tjänster utan om elkapacitet. OK!

   Radera
  10. Tillägg: Amazon säger själva att anledningen till att man kommit till Sverige är det låga energipriset och kylan här, inte för latency-service. Ändå får de subventioner. Lööf och Damberg förstås!

   Mälardalen har pga Amazon fått kapacitetsbrist och tvingas alltså neka företag etablering pga effekt-brist. Frekvens-problem kan leda till nedstängningar och domino-störningar.

   inte en länkhttps://digital.di.se/artikel/amazons-datacenter-slukar-energi-stoppar-nya-bolag-i-malardalen

   Radera
 8. Lägg beslag på de stora elbolagen och bygg fyra kärnkraftverk till. Typ...

  SvaraRadera
 9. Om detta tvingar Sverige att börja bygga kärnkraft så är det bra. En del klarar bara av att fatta rätt beslut om inga andra alternativ återstår.

  SvaraRadera
 10. Lägg till serverhallar på listan över de som behöver betala kasettskatt så kan åtminstone copyswede bli rikt?

  Allvarligt talat så är väl det här en naturlig utveckling i ett allt mer internationellt system där elpriserna länge varit alltför olika mellan länderna. Troligtvis kommer vi få mer elkrävande verksamheter så länge som elpriserna ligger lägre en kontinenten? När jämvikten uppnås så blir Sverige mindre intressant igen. En sak som lär påskynda processen är ju att Norge drar stora elkablar direkt till Tyskland och och England nu. Misstänker att dom hellre säljer reglerkraft dit dyrt än försörjer oss med billig bas-el.

  Så länge inte producenterna måste storsatsa på att bygga nytt kommer det här ju ge rejält fina vinster till ägare av kraftverk (staten mfl). Förhoppningsvis leder det till att fler villaägare bygger solceller och effektiviserar på annat sätt. Vore dock såklart mkt synd om basindustrin la ner.

  Ett annat alternativ är ju att göra om elskatterna så att personalintensiv verksamhet gynnas, men hur?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett lätt sätt att göra om energiskatten hade ju varit att tillåta ett avdrag per heltidsanställd.

   Radera
 11. BTW hur mycket el drar en serverhall? Både drift såväl som kylning.....??

  SvaraRadera
 12. Den sk fjärrvärmen som finns i kylvattnet och som korkade politiker luras av har tempen 25 gC. "Tas om hand" genom att med värmepump och massor med el höja tempen till 60 grader för att tas in i pannan. Fast det hade man redan massor av i fjärrvärmereturen. Kräver att man stänger av rökgaskondesorns produktion av 45 gC vatten för att ge plats åt nya kylvattnet och sänker totalverkningsgrad . Ebberöds bank.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Synd att "journalister" är för dumma för att utmana.

   Men när kommunerna märker att deras dyra fjärrvärmevärk går på dellast så...

   Radera
 13. Obegripligt att skattepengar betalar hela verksamheten för dessa företag. Företagen undviker också skatt i Sverige. Cournu skrev att Lööf hade fixat massa avtal som dessa för företagen. Nu vet ni vilka hon jobbar för, inte svenska folket iallafall.
  https://cornucopia.cornubot.se/2018/12/facebook-lulea-100-msek-i-bidrag.html#more

  All heder åt franska politiker som tvingar bolagen att skatta i Frankrike, när dom bedriver verksamhet där. Självklara saker. Sverige har haft 100 år med pseudo demokrati. Dags att utveckla den svenska diktaturen. Antingen röstar folk direkt hemifrån i riksdagsfrågor. Eller så röstar man lokalt på folk som sen representerar en i riksdagen(typ en Senat). Kan faktiskt ha både och. Och gör dom inte som lovat, kan dom röstas bort direkt. Dagens system göder hemliga falanger och livstid makt inom partier. Folk är i praktiken maktlösa. Ta bara om du vill klaga, vart går du då? Ganska komiskt att höra folk säga "demokrati" utan att veta vad dom säger.

  SvaraRadera
 14. Hm...ja det är en sorts partiell idioti det där.
  Egentligen är väl frågan om Serverhallarna antingen:
  1. Borde ligga så nära kraftkällan som möjligt för att inte belasta resten av av elnätet sett till överföringdkapacitet.
  2. Ligga så eller använda sig av något så att värmen går att använda till något (fjärrvärme tex) vilket mer talar för att samhälls/ortsnära placering tex.
  3. Omfattas av elskatt om alla andra omfattas av elskatt för att både bidra till det allmänna genom resursutnyttjandet, men också motivera til nyinvesteringar.
  SÅVIDA inte det är en plan att man skall göra sig beroende av Sverige för datalagring globalt. Men det tror jag är ett lite futtigt mål som är orealistiskt kanske.

  Således bör de väl kunna ligga så att de är nära kraftkällan, så de inte belastar nätverket till resten av landet (borde vara tekniskt möjligt), värmer orterna de ligger i tex och dessutom betalar lite skatt också.
  Givetvis är förutsättningen att IP-stamnätet klarar anrop på den skalan och kompenserar för det reella avståndet.

  FÖ - med tanke på hur beroende "alla" är av tex Facrbook borde man väl kunna räkna ut lite snyggt vad Facebook kostar varje skattebetalare i just detta enskilda exempel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Spillvärmen från en serverhall är fesljummen. Den är lämplig för växthus, markvärme för att hålla is borta från cykelbanor odyl. Den duger inte för fjärrvärme som användas för att göra varmvatten eller som har ersatt värmepannor. Men man kan tänka sig fesljummen fjärrvärme som värmekälla för värmepumpar som lokalt vid förbrukaren tillverkar varmvatten med hjälp av värmepump.

   Om man byggde ny infrastruktur från noll vore det ett möjligt alternativ för kombinerad fjärrvärme och fjärrkyla att ha ett säg 20 - 5 graders system som levererar kyla och "råvaruvärme" till värmepumpar.

   Radera
  2. Mjo. Jag vet att spillvärmen inte riktigt kanske värmer hela hus så som man tänker sig. Men värmda cykelbanor är i ropet tex nu och det är kanske dumt att spendera prima "huvudvärme" på sånt.

   Radera
 15. En förklaring till kommunernas positiva inställning är att subventionerna ges av hela landet via staten, medans de nya jobben i plåtladan förblir lokala. Om inte kommuner med serveretableringen ligger nära taket för överföringskapacitet så blir det totalt en positiv effekt för kommunen som inte begränsar den övriga lokala utvecklingen. Jag misstänker att det är fallet i t ex Luleå.

  För Sverige är satsningen på serverhallar givetvis tragiskt, men det behöver inte betyda ett nådaskott för alla kommuner som satsar på den nya industrin.

  SvaraRadera
 16. Den STORA vinsten är naturligtvis att vi i Sverige i och med sånt här får den amerikanska kapitalismen att ytterligare verka för oss. Ju mer av den digitala globala varuförsäljningen som är beroende av serverhallvolymer i Sverige - desto starkare incentiv för den amerikanska kapitalismen att ännu snabbare skicka sin militär till vårt försvar om ryssarnas dito skulle hitta på något rent fysiskt i vår riktning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är det som återstår i kapitalismens tidevarv alltså, att försöka vara den bästa horan med det saftigaste arslet så att man kan hoppas på att sexköparna gör plats åt en på privatflyget ut ur landet vid en kris, typ.

   Radera
  2. Det var en kort men kärnfullt beskrivning av hur det egentligen ligger till.

   Radera
 17. Det hela slutar väl med att moder Svea tvingas importera svindyr el från omvärlden och sen sälja till ett lägra pris enl. Uppgjorda kontrakt och mellanskilnaden får det hårt beskattade folket pröjsa!
  Finns en bra informativ snutt på YT om en Google-lada i staterna som beskriver vad det handlar om.

  SvaraRadera
 18. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 19. I fallet med Google's hallar utanför Avesta så förbereder Vattenfall en matning dit på 100 MW.

  Det är ungefär som 5900 villor med en 25A-säkring.

  SvaraRadera
 20. Hur fn kommer det sig att just centerledare kan fatta så mycket korkade beslut när det kommer till affärer? Maud Olofsson och vattenfalls äventyr i Tyskland osv..

  SvaraRadera
 21. Nämen vad är problemet, i ett lite längre perspektiv i IT-branschen så är vi vinnare på detta. Vi sitter på kompetens, infrastruktur och flöden. Det ena genererar i sin tur det andra.

  Sluta se på Sverige som ett underutvecklat land utan möjligheter att dra nytta av detta. MS, FB, Google, Amazon expanderar sitt fasta etablissemang här. Det kommer att ge mer effekter i andra IT-områden. Det finns bra och i relation billiga och avancerade hjärnor i Sverige. Det vet internationella bolag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst men här pratar vi om elkapacitet och översubventioner. Klart att Amazon m.fl vill sälja molntjänster ändå. Jag tror att många politiker tänker på den svenska omtalade bredbandsutbyggnaden som varit långt före andra länder i Europa från slutet av 90-talet. Nu vill dagens politiker bidra så fort de kan också men utan att tänka till lite först! Eller vad tror du?


   Radera
 22. Den senaste Tysklands-kabeln rymmer väl likströmsmatning på 600MW tror jag. Redan nu har vi väl datacenters som tillsammans tar sådana effekter ur systemet!

  SvaraRadera
 23. Vi bygger ut kärnkraften och pumpar på.

  Skall vi ha skuggan av en chans att klara milömålen om att begränsa temperaturhöjningen så behövs en väldigt stor utbyggnad av kärnkraft i Sverige och i omvärlden. Allt annat är orealistiskt. Det tar dock ett tag innan det sätter sig som den enda framkomliga vägen.

  SvaraRadera