Cornucopia?

Aktuellt

Var tredje tackar nej till jobb utan möjlighet till distansarbete - hälften av kvinnorna

Enligt en undersökning från Sifo, beställd av Sigma IT, så tackar 35% av svenskarna nu nej till ett jobb som inte erbjuder distansarbete. 46...

2018-12-13 15:39

Lunds Universitet räddade doktorand från IS - skickade in säkerhetsstyrka

"Ligga i Lund."
En doktorandhandledare på Lunds Universitet fick för fyra år sedan universitet att skicka in en säkerhetstryka för att rädda en doktorand och dennes familj från Islamiska Staten i Irak. Inga terrorister får komma mellan en handledare och dennes doktorand, och framför allt inte forskningen.
Vårbal i Lund.

Lunds Universitet har nu publicerat en artikel om hur man på initiativet från en doktorandhandledare räddade en doktorand och yazidier, som satt fast i en stad omringad av IS.
"Men det var först när [handledaren] fick kontakt med dåvarande säkerhetschefen som en fritagning blev en realistisk möjlighet.
[...]
[Säkerhetschefen] berättade att vi hade transport- och bevakningsföretag upphandlade som sträckte sig över hela världen, säger [handledaren]. Under ett par arbetsintensiva dagar ordnade [säkerhetschefen] fram en seriös och inte alltför dyr säkerhetsfirma som tog på sig uppdraget.
[...]
Tack vare en rad snabba insatser så kunde två landcruisers med fyra storväxta, beväpnade säkerhetsvakter hämta ut [doktoranden], hans hustru och deras två små barn från krigszonen samtidigt som IS dödade yazidier inte långt därifrån.
[...]
Iförda skottsäkra västar och hjälmar kördes [doktorandens] familj en sex timmar lång omväg till flygplatsen i Erbil, där de sedan flögs hem med anonyma flygbiljetter."
Familjen har snart betalat tillbaka kostnaden för Lunds Universitets utlägg för räddningsaktionen, och doktoranden jobbar numera på ett läkemedelsföretag i Malmö.

Man muckar alltså inte med forskningen vid Lunds Universitet. Punkt.

Hela artikeln hittas hos Lunds Universitet här.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

34 kommentarer:

 1. Så jäkla underbart att läsa! Här är det någon som inte ger sig fastän det verkar motigt! Fler sådana!

  SvaraRadera
 2. Fantastisk historia som både visar vad relationer och privata initiativ betyder samtidigt som det visar att alla är vi inte lika mycket värda(om nu ngn trodde det).

  SvaraRadera
 3. Så himla coolt, det krävs en del ryggrad för sådana här insatser. Människor som kan ta beslut, har mod och värnar medmänsklighet.

  SvaraRadera
 4. Helt OT: Hur gammal är bilden? Misstänker att jag kan vara med där om det inte är en allt för ny bild.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ah. För gammalt då. Gick bara på Vårbalen 2015 och 2016.

   Radera
 5. Enligt artikeln hade Lunds universitet redan upphandlade företag som extraherar folk ur terrorzoner, så det var ingen stor grej.

  SvaraRadera
 6. Hmmm, kanske man skulle kunna lösa försvarsfrågan genom att inrätta ett antal "konfliktforskningsinstitut" av bataljonsstridsgruppsstorlek vid landets universitet, komplett med stridsfordon, art och luftvärn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Påminner mig om den Japanska serien "Library Wars"

   Radera
 7. Stenhårt. Nån som vet hur det ser ut med dylik säkerhet på andra svenska företag som skickar ut anställda internationellt?

  SvaraRadera
 8. Bra för Firas med familj, bra för LU, bra för Sverige och bra för företaget han arbetar på samt förmodligen hans frus framtida arbetsgivare.

  Synd bara att Migrationsverket fortsätter jaga ut invandrad kompetens på petitesser medan de utan asylskäl kan klamra sig kvar tack vare Elin Erson et al.

  SvaraRadera
 9. Läste om en i lokalblaskan nyligen. saknades 200kr i månaden på dennes lön. Hela hans familj med två barn utvisades till Serbien. Barnen hade gått i skola i Sverige i flera år och pratade svenska med varandra. Pappan hade fast jobb och hans fru arbetade deltid.
  Det saknades alltså 200kr. Det var en miss från arbetsgivaren. När det uppdagades ville arbetsgivaren betala in allt som saknades då den här mannen var duktig arbetare och man ville ha kvar honom, men Migg sa nej och skickade ut dem.
  Sorglig historia, inte minst för barnen som hade endast svenska kompisar och skickas till ett land de knappt kommer ihåg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Detta var svar till Rickard @16:26

   Radera
 10. Den upphandlingen blir jag nyfiken på, varför har Lunds Universitet upphandlat denna tjänsten till att börja med?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Universitet är inte alltid säkra platser. T.ex djurrättsaktivister brukar dras som malar till ljus mot djurlab eller forskare som sysslar med djurförsök.

   Radera
  2. Tycker iofs att man kan låta det passera, särskilt om han återbetalat. Akademisk frihet ledde till resultat.

   Det sorgerliga är väl att man tvingas konstatera att en doktorand (oavsett härkomst) har bättre uppbackning av skattebetalarkollektivet (genom LU) än vad random svensk medborgare skulle ha av UD. De skulle agera i så liten utsträckning som möjligt. UD ger extremt dålig bang-for-buck till sina finansiärer jämfört med andra länder med mer slimmad statsförvaltning.

   Radera
 11. Älskar att läsa om denna typ av militära insatser. Favoriten är operation thunderbolt när idf går in och spränger flertalet stridsflyg på en flygbas tillhörande ugandiska militären på 70-talet.

  SvaraRadera
 12. VAD gjorde doktoranden i Irak ? Ett land som UD starkt avråder ifrån att åka till...
  Jag tror liksom INTE att doktoranden var där för att gräva ut Mesopotamiska lämningar i öknen precis...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Prova att klicka på länken i blogginlägget.

   Radera
  2. Huvva !

   Lite tuffare gossar än G4S, Loomis, "Tre Lingon" och allt annat vad säkerhetsfirmorna heter...

   Radera
  3. Tråkigt bara att det faktiskt vad G4S som genomförde detta...hoppsan...

   Radera
 13. Man blir nyfiken vad notan för en sådan räddningsaktion hamnar på. Någon som kan komma med kvalificerad skattning?

  "Två landcruisers med beväpnade säkerhetsvakter" låter inte helt gratis .

  SvaraRadera
 14. Varför anställer vi inte den där säkerhetschefen till försvaret:-)
  Lunds Universitet kan ta över försvarsmakten, typ

  SvaraRadera
 15. Jag oroar mig över om/hur man själv skulle bli räddad från ett terrordåd här hemma. Främst med tanke på gripandet idag och att Säpo får så mycket tips. Ändå höjs inte riskbedömningen vilket jag inte förstår.

  SvaraRadera
 16. Trist att var född tråkig:
  Är det någon som tror att det även kan ha överförts en diskret summa pengar till ett is- kontrollert konto?

  SvaraRadera
 17. Lunds universitets sigill och valspråk är intressant i detta sammanhang:

  "Det krönta lejonet och de tre kronorna på sigillet är symboler för den svenska kungamakten. Lejonet har i ena tassen ett svärd och i den andra en bok. Detta är en hänsyftning till universitetets latinska valspråk "Ad utrumque [paratus]" vilket betyder "Beredd till bådadera". Studenterna skall alltså bibringas både boklig lärdom och förmåga att använda vapen. Numera är det det förstnämnda som gäller".

  http://www.cob.lu.se/bilder/sigill.html

  SvaraRadera
 18. Hur skulle Södertörns högskola göra i samma situation?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kasta en lunta genusforskning i lämplig riktning?

   Radera
 19. Är det meningen att man ska bli imponerad av detta? Jag tycker i så fall det var betydligt tuffare av Anki och Pasi som tog hem sin 15-åriga dotter från Irak:

  https://www.svt.se/nyheter/inrikes/ensamma-mot-is

  SvaraRadera
 20. OT: Ni som trodde att svt skulle bli mer likt aftonblaskan när Helin tog över får skämmas idag. Visst har svt gedigna nyheter med fantastiska rubriksättare:

  https://www.svt.se/nyheter/inrikes/darfor-viftas-det-friskt-i-riksdagen


  SvaraRadera
 21. Bra historia! Jag vet inte hur bekanta ni är med DC Dennet, utgivningen på Svenska är ju obefintlig, men jag tänkte närmast på Intuition Pumps And Other Tools for Thinking. Man kan köra intuitions pumpen som filter på en befintligt narrativ och det var ju en detalj med doktoranden nuvarardae anställning som jag tror är värt att uppmärksamma. Så på min intuitionspump finns en brytare märkt "Deep State". Aktivera den. Genast kommer resultatet 'Big Pharma' fram (kan vara mycket individuellt förståss, inser det). Mycket spännande tycker jag då Lunds universitet får en mycket nedtryckt signal jämfört med innan. Med "Deep State" aktiverat så poppar också flera nya inställningar fram som det är kul att skruva på. En som ganska snart fångade mitt intresse var "Bio Weapons" som förvalt är "Off". Den har flera lägen. "R&D field trial evaluation" ger ett underhållande signalsvar. Fritt fram för egna experiment alltså att förgylla fredagskvällen med.

  SvaraRadera