Cornucopia?

Aktuellt

Skattereformen: Även full fastighetsskatt på bostadsrätter - 40 000:- om året för en tvåa på Södermalm

Finanspolitiska rådets skattereform föreslår även fastighetsskatt på bostadsrätter, vilket missades i förra blogginlägget. För en tvåa på S...

2018-12-30 17:45

Läsarnas portföljer backade under 2018

Dags att presentera resultatet från läsarenkäten tidigare i veckan. De svarande läsarnas portföljer var värda nästan en miljard kronor i början av året, men har backat rejält mycket mer än index under året. Siffror nedan.
Bloggen vid tjuren på Wall Street i december 2016. Inte så mycket tjurmarknad i år dock.
449 av bloggens läsare valde att besvara bloggenkäten kring portföljutvecklingen, och beroende på vad man tittar på för siffror så varierar utfallet en del.

Den bloggläsare som det gått bäst för ökade sin portfölj med 151% under året som gått, medan den det gått sämst för tappade 94%.

Totalt sett tappade dessa 449 läsares portföljer 12.4% under 2018.  Detta kan jämföras med OMXSPI på -7.67% utan utdelningar och S&P-500 på -7.03%.

Från att ha startat året på 938 MSEK, eller nästan en miljard kronor, så stängde man året på 822 MSEK. Snittportföljen vid årets slut var alltså 1826 kSEK. Medianen var dock bara 425 000:- SEK, då det finns en del portföljer som drar upp medlet lite grann. De största ligger uppe på låga niosiffriga tal.

Det finns lite olika sätt att räkna på utvecklingen. Det bästa torde vara ovanstående storleksjusterade utveckling.

Tar man istället ett enkelt medel, vilket är problematiskt med tanke på att positiva och negativa procent inte innebär samma sak, så var medelavkastningen +1.61% och medianen något lägre på +0.485%. Detta inkluderar då små portföljer, som kan vara enklare att klå index med.

Väljer man istället att räkna ut det geometriska medelvärdet genom att transformera allting så -2% blir 0.98 och +50% blir 1.5, så får man -1.52% i geometriskt medelvärde. Detta visar sig för övrigt vara samma sak som medelvärdet på logartimen (bas 2) av det samma, dvs där -50% blir 0.5 och med log2 blir -1 och +50% blir 1.5 och med log2 blir +1. Log2-medelvärde blir alltså -1.52% när man transformerar tillbaka värdet. Dessa medelvärden blir alltså bättre än index.

Stora portföljer har som bekant svårare klå index, och det ser ut som att det är dessa som alltså sänker avkastningen på de 449 svarande läsarnas portföljer. Lätt att få överavkastning på 50 000:- SEK, svårare att få det på 100 MSEK.
Fördelningen storlek på portföljen (log10-skala Y-axeln) och avkastning i procent (linjär skala X-axeln)
Fördelning portföljstorlekar. Cut-off vid 10 MSEK, då det bara var nio respondenter som hade mer än det.
Fördelning avkastning i procent.
Detaljer kring fördelningen av portföljerna hittar ni ovan.

Beroende på hur man mäter blev utfallet för läsarna lite olika. Tydligt är dock att den totala summan på respondenternas portföljer backade drygt 12% under året.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

13 kommentarer:

 1. https://youtu.be/gn3u39H3FtA ?

  SvaraRadera
 2. -94% måste vara surt. Hade kanske mkt i bitcoin och Starbreaze:/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, det är väl nästan bara Starbreeze som kan ligga bakom det.

   Radera
  2. Super hög belåning och galet risktagande kan också vara boven i dramat.

   Radera
 3. Någon av de mer framgångsrika som vill dela med sig av strategier/verktyg?
  Var med på Spotifys uppgång och Ethereum gick också bra och det var ren tur, låg kvar för länge i Saab och där blev det den största minusposten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingen strategi, men ett bolag. Oasmia har skyhög potential just nu, aktien är riktigt rabatterad pga bittra ägarstrider, när dessa väl är avklarade så kommer vi se en fin uppgång, bolaget är inte heller så konjunkturkänsligt. En av vinnarna i år trots en nedgång på 40% från toppen. Som sagt, på kort sikt kanske den går ner ytterligare, på lång sikt har den enorm potential.

   Radera
  2. Ofta när det gäller folk som slagit index så har strategin varit att ha tur. Med tur kan man vinna pengar på lotto också...

   Radera
  3. Mestadels globala fonder med lite investmentbolagfonder, tillväxtmarknad osv. Som jag sakta viktade över till hedgefonder, guld och kontanter allt eftersom under året.
   (Gjorde detta pga att FED och ECB ska börja trappa ner QE och räntorna skulle upp, ska då någon köpa statspapper för fortfarande nästan ingen avkastning så behöver börserna se oaptitliga ut.
   Med min slutsats att FED skulle hoppa räntehöjningen var otroligt)

   Har även en lekportfölj med ca 20% av innehavet som jag har fördelad i 10% förhoppningsbolag och 10% utdelande bolag som faller mig i smaken.

   Har haft hyggligt år pga ok uppgång i förhoppningsbolag som stod för ca 3% uppgång av totala portföljen. Och det att min övergång till hedge/guld/kontanter nådde 70% innan USA bestämde sig för att peka nedåt. Så slutade på 12% upp i år.

   Nu avvaktar jag lite, men tankar månadsvis 70% aktiefonder och 30% kontanter på sparkonto.
   Man har ju oftare fel än rätt i sina teorier kring hur marknader för sig, så jag köper alltid mer oavsett marknad. Det är bara mixen som skiljer sig.

   Radera
 4. Kan dela med mig av min filosofi, mycket inspirerad av läsning härifrån. Men har också varit en aktiv investerare sedan 2001 så börjar få några år att titta bakåt på.
  1. Använder TA och 50-100-200 MA för att ha en grundläggande Bear/Bull strategi.
  2. Har alltid 10% av tillgångarna i fysiskt ädelmetall.
  3. Vid bull market (MA 100 över MA 200) är jag inne på börsen med övervikt på A-lista bolag med direktavkastning över 5% samtidigt som de skall ha P/E under 20 för att jag inte skall se dem som övervärderade. Sedan kryddar jag portföljen med mindre bolag som har mer tillväxt potential dock skall de visa vinst så inga rena förhoppningsbolag.
  4. Vid bear market (MA 100 under MA 200) i detta läge har jag helt gått ur aktier och skiftar om till likvida medel, och företagsobligationer med ränteavkastning. Under denna period önskar jag inte avkastning utan är mest nöjd om jag överstiger inflationen och bevarar värde. Har dock valt detta år att lägga ca 10% tillgängligt för korta positioner där jag dock med lite tur lyckats fått väldigt hög avkastning just i år. De korta positionerna skulle jag dock avråda för om man vill kopiera min filosofi korta positioner skall man bara hålla på med om man värvad man gör.
  Men så ser min filosofi ut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. har du twitter? skulle vilja fråga dig några saker om din filosofi. kan du söka upp mig där eller skriva en mailadress där jag kan nå dig? namn: srednq, har en lila/rosa blomma som profilbild

   Radera
 5. Bäst har vindkraften gått i år, hade varit bra med lite större placering där. Kul är att vinden ger mer än vattenkraften ikväll. Utbyggnaden är också stor närmaste året.
  Min strategi är huvudsakligen att satsa på företag som gör komponenter som behövs för 5G, elfordon, säkerhet och nya energiföretag samt 3D-printing av celler. Jag räknar med att några blir betydligt mer värdefulla och att några misslyckas totalt. De flesta är så tidigt i sin utveckling att de än går med förlust.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 6. Haft fördelen att sälja av 90% av innehavet i September. Dels för flytt av pengar men också för köp av hus. Samtidigt var ändå tanken att denna jävla bull run måste fan mattas av kraftigt innan årets slut.

  Låg nästan bara på Nasdaq med AMD/nVidia då AI utvecklingen är spännande, Amazon för jag jobbar med Cloud och jävlar vad de växer - sen smått i Alphabet, Microsoft och Micron. % blev bäst på småpratet i Cannabis och CRISPR.

  Timingen av steget ut gjorde att det slutade på 34% upp 2018, 42% för 2017.

  Jag tackar IT bubblan 2.0 för de gångna åren och lägger mina pengar på räntepapper ett tag nu

  SvaraRadera