Cornucopia?

Aktuellt

Friggebod, Attefallshus, Bolundare och nu Bohlinare

En ovanlig frihet i Sverige är möjligheten att uppföra mindre komplementbyggnader utan bygglov. De har fått sina namn efter de drivande poli...

2018-12-26 12:45

Kremls propaganda: Försvarsministeriets kalender 2019

Det ryska försvarsministeriet har släppt sin officiella kalender för 2019, vilken är intressant att titta på ur propagandasyfte, inklusive att man hotar hela världen med kärnvapen i januarikalander. Men det är ju bara ett skämt, hö-hö.
Ryska flaggan.

Kalendern med bilder hittas här på Försvarsministeriets officiella sajt.

Texten är på ryska, men här följer lite översättningar. De första två avser ryska kärnvapen., samt juli. Citationstecknen är från den ryska texten.

Januari: Leverans till hela världen
Foto på en fordonsburen interkontinental ballistisk robot (ICBM). Fräscht.

Februari: Ryska "björnar" går inte i ide på vintern
Foto på en Tu-95 Bear, vilket är ett kärnvapenbärande strategiskt bombplan med kryssningsrobotar.

Mars: Att skjuta iväg en blick - Kremls hemliga vapen
Ett rent propagandafoto på kvinnor i uniform. I sammanhanget bör man komma ihåg att det i princip inte finns kvinnor i stridande befattningar i ryska försvaret, om de finns alls.

April: Ryska snödropparna
Ryska soldater dyker upp som gröna växter i snön om våren.

Maj: Förberedelser för paraden 9:e maj 2033
Två flickor i kanske sexårsåldern iklädda uniform tränar på att marschera. 9:e maj är den så kallade segerdagen, med de traditionsenliga marscherandet av de väpnade styrkorna, inklusive på Röda torget.

Juni: Stämning av instrument innan "konsert"
Vapenkontroll hos ryska soldater.

Juli: Det kärva ryska elektriska våffeljärnet
Locket till ett ryskt kärnvapensilo.

Augusti: Hos de ryska flygaressen flyger till och med "krokodilerna"
Attackhelikoptrar. Krokodilerna avser en rysk anekdot (rolig historia) om fänriken som säger till den värnpliktige att krokodiler inte alls kan flyga. En högre officer rättar och säger att krokodiler visst kan flyga, varpå fänriken säger att krokodiler kan visst flyga, men väldigt lågt över marken. Symboliserar den totalt toppstyrda organisationen rysk militär är.

September: Vissa kvinnor får dig att tappa huvudet
Kvinna med vapen och uniform siktar. Finns inga stridande kvinnliga soldater i Ryska Federationen, så detta är ett rent fejkat och arrangerat foto.

Oktober: En säker användare av PK 
PK är inte bara ett vapen, utan också den ryska förkortningen för persondator. Således en ordvits om datorsäkerhet.

November: Kornett är inte en rang, Kornett är ett kall
Pansarvärnsroboten Kornett.

December: Nyårsleksaker, fyrverkerier och smällare
Foto på en skarpskjutningsövning nattetid.

Det är intressant att tre av bilderna från det totalt misogyna och kvinnofientliga Ryssland innehåller kvinnor. Frågan är om det handlar om att göra hela samhället delaktigt i de planerade anfallskrigen mot grannländerna. Det knyter också an lite till gammal sovjetisk propaganda där man ofta framställde män och kvinnor som likar och hade bägge på varje tecknad affisch, gärna som starka arbetare med hammare i händerna blickande upp och bort i fjärran.

Annars är beskedet klart och tydligt. Ryssland har kärnvapen, är redo att använda dem, och når hela världen med dessa. Om de nu egentligen fungerar. Igår ska Ryssland avfyrat en ny kärnvapenbärande projektil av typen SS-X-31 Avantgard, som Putin påstår ska gå i Mach 20 och i den hastigheten kunna göra undanmanövrar så den ej går att skjuta ner. Huruvida den nådde sitt mål eller uppnådde prestandapåståendena har man inte bekräftat, bara att man lyckades skjuta iväg den. Eller åtminstone hävdar att man skjutit iväg den.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

9 kommentarer:

 1. Intressant men ännu intressantare är den senaste sk jordbävningen i Gävle efter tidigare vågrörelser i hamnen samt den föregående sk jordbävningen i oktober lagom efter misstänkt undervattenfarkost också i hamnen, vad är det man spränger för?

  SvaraRadera
 2. Snälla, kan du inte släppa fram Putinisterna att få kommentera denna fantastiska kalender. Har lite tråkigt så här på annandagen och lyteskomik piggar alltid upp.

  SvaraRadera
 3. Inte tycka om Putinist, tycka Putinist är trist.. 🙂

  SvaraRadera
 4. Det finns nog en hel del kvinnor inne i det ryska försvaret, eller kanske man ska säga redan omslutande presumtiva fiender

  SvaraRadera
 5. Krokodilskämtet är ju fullkomligt bisarrt. Man är alltså stolt över att man är genomkorrupta och efterblivna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I en genomkorrupt och efterbliven kultur så kan det vara eftersträvansvärt.

   Radera
 6. Sedan när finns det inga stridande kvinnor i rysslands styrkor? Det fanns väl en hel del kvinnliga soldater under "det stora fosterländska kriget"?

  SvaraRadera
 7. Hade själv mest problem med Mars månad med småbarn i uniform !

  SvaraRadera