Cornucopia?

Aktuellt

Kommer ni ihåg SVT:s Covid-19 superspridarevenemang Melodifestivalfinalen 2020?

"Det hade varit fruktansvärt tråkigt med en final utan publik." - SVT:s talesperson Vi avbryter ordinarie sändningar för att dra o...

2018-12-03 13:40

Konkurstakten ökar - 17% i november

UC rapporterar att konkurstakten ökar och steg med 17% i november, jämfört med 13% än så länge i år.
Konkurserna inom restaurang och hotell har ökat 21% under 2018. Inrättningen på bilden har inget med det att göra.
Aktuell konkurstakt i november var en ökning på 17%, dvs 17% fler konkurser i november 2018 än november 2017, rapporterar UC. Detta är en ökning av takten i konkurserna, då 2018 som helhet fram till november visar på 13% ökade konkurser jämfört med januari - november 2017.

Landets påstådda ekonomiska motor Stockholm visar än så länge upp 14% ökade konkurser, dvs mer än landets snitt, men långt under ökningen på 49% i exempelvis Örebro län. I Stockholms kommun har 1 342 företag gått i konkurs än så länge i år. Konkursförvaltare är nog en bransch på tillväxt dock.

UC:s ekonom Richrd Damberg kommenterar:
"Nu har konkurserna ökat i snart två år. Även om vi tar hänsyn till att det har startats fler företag så ökar andelen bolag som går i konkurs. Det sker trots att vi har haft högkonjunktur under många år. Vi vet redan att hushållens framtidstro kring sin egen ekonomi dalar, vilket i sin tur kan spä på konkursökningen framöver då konsumtionen minskar. En oroväckande negativ spiral."
Hårdast drabbade branscherna är transportsektorn med 27% ökning, samt andra serviceföretag och företag för personliga tjänster, med 39% ökade konkurser.
Detaljhandelns konkurser ökade med 3%, men låg redan på en hög nivå. Möllans Ost har inte gått i konkurs, då de säljer världens godaste ost.
Högst konkursutsatthet visar dock restaurang och hotell upp. Med 21% ökade konkurser, så har 1.46% av företagen i branschen gått i konkurs under året. Efter detta följer byggindustrin och detaljhandeln, bägge med 1.10% konkursutsatthet. Antalet konkurser ökar i samtliga branscher än så länge under året.

Som fetstilen ovan anger kan inte antalet företag förklara ökningen, som nog bör ses som ett konjunkturtecken. Att vi trots påstådd högkonjunktur, och dessutom rekordlåga räntor, ser stigande antal konkurser är knappast ett gott tecken när raset i konjunkturen tar fart på allvar.

UC:s siffror hittas här.

Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

10 kommentarer:

 1. Mysigt ställe på första bilden. Var är det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror det är Elite Hotel i Helsingborg.

   Radera
  2. Gillar du stilen rekommenderas Pigalle och Dorsia i Göteborg. En helt annan prisklass dock.

   Radera
 2. Den största gåtan för mig är: hur kan den super fina Möllers Ost överleva på ett ställe som Södervärn!? Det är helt jävla ofattbart! De förtjänar en guld medalj!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den förhåller sig till BD pss som Genco pura olive oil company till Don Corleone?

   Vilken är världens godaste ost enligt dig Cornu?

   Radera
  2. Svårt att svara på. Det är de som hävdar i sin marknadsföring att de har världens godaste ost.

   Jag skulle väl annars välja en Appenzeller, schweizisk hårdost som klår Gruyeres finaste på fingrarna. Men den kan man få tag på lite varstans. Eventuellt äger Gruyere Appenzeller.

   Radera
  3. Möllans ost ligger väl om nåt på rätt ställe, samt har ett starkt varumärke. Skulle tro att deras ostar ihop med (externa) vinprovningar, inbringar reklam och intäkter via merförsäljning etc. Möllans ost ligger på Möllan inte Södervärn.

   Radera
  4. Surgubbeosten?
   https://www.appenzeller.ch/thumbs/home/slider/natuerliche-zutaten/screen-shot-2017-09-19-at-15.36.51-375x365.png

   Radera
 3. Återigen..hade varit intressant att ha jmf med 1990, 2000, 2008. Om Chicago PMI inkl ISM uppför sig tidigare så ska börsen(oavsett handels-överenskommelser)och därmed ekonomin att försämras inom några månader!


  SvaraRadera