Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2018-12-25 18:26

Kaknästornet stängs av säkerhetsskäl - "ny normalbild"

Kaknästornet stängs nu permanent för allmänheten. Tidigare har restaurangverksamheten stängts, men nu stängs hela tornet, som länge varit en populär besöksattraktion. Teracoms säkerhetschef skriver att det handlar om den nya normalbilden, dvs det säkerhetspolitiska läget.
Kaknästornet från foajen.
Kaknästornet stängs nu alltså helt för allmänheten, efter att tidigare restaurangdelen stängts på grund av bristande brandskydd.

Teracoms chef för säkerhet och kommunikation skriver på Twitter att det handlar om den "nya normalbilden", dvs det säkerhetspolitiska läget.
"Att bedriva publik verksamhet på ett skyddsobjekt är kostnadsdrivande om korrekt säkerhetsskydd & brandskydd skall bibehållas. Den nya normalbilden i Sverige kräver andra skyddsåtgärder än tidigare. Stängningen är ett ansvarsfullt sätt att hantera våra skyddsvärden."
Kaknästornet är helt centralt för distributionen av tablå-teve och radio via Teracoms nät. Man sänder inte från själva tornet, men det är centralnoden i Teracoms nät, inklusive fibernätet, och distribuerar alltså tablåradio och tablåteve till samtliga radio- och tevemaster i hela Sverige. Som sådant är dess funktion helt central i Sveriges totalförsvar.

Det har blivit för dyrt att upprätthålla den säkerhet detta påkallar med den nya säkerhetspolitiska normalbilden, så tornet stängs nu för allmänheten. Ännu en påminnelse om att den eviga freden inte varade särskilt länge.

Tornet var öppet för allmänheten även under kalla kriget, men enligt Teracoms säkerhetschef har säkerhetskrav och verksamheten utvecklats, vilket gör att det inte längre ekonomiskt är möjligt att hålla tornet öppet.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

21 kommentarer:

 1. Det är bara av säkerhetsskäl, inget annat. Det kostar en del att lösa ut restaurangägaren också från sitt avtal.

  SvaraRadera
 2. Olustigt ändå att ingen av gammelmedia nämner denna detalj. Där handlar det bara om brandsäkerhet och hissproblem. Allt för ofta utelämnas relevant information i dagens nyhetsrapportering. Får allt att framstå som fake news i slutändan och det börjar bli både obehagligt och frustrerande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De var väldigt snabba på bollen, innan uttalandet kom.

   Radera
  2. Ni behöver fundera både en och två gånger på vad ni menar med fake news.

   Radera
  3. Tro't eller ej men jag vet precis vad jag menar. För mig är nyheter/information som bara berättar halva historien fake news. Sen finns det ju rena påhitt men det brukar i dom flesta fall kunna genomskådas. Halvsanningar i nyhetsrapporteringen från hävdat seriösa redaktioner är en farlig utveckling. Jag vill inte ha USAs medieklimat här, tack!

   Radera
  4. Tänkte likadant som Daniel. Men om det är som Cornu säger så får det väl gå den här gången. Hoppas de uppdaterar.

   Radera
 3. Trist. Fin utsiktpunkt liksom.
  Det låter som man borde kunna egentligen ha kvar utsiktpunkten och det som besöksattraktion, men också att kanske skall flytta på noden så småningon. Som pupulär besökplats borde den kunna generera en del lagom med cash på sikt. Och det är inte många torn trots allt vi har.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alldeles för lätt att som besökare t ex placera ut utrustning för avlyssning, störning, intrång, fjärrutlöst sabotage mm. Kan kräva omfattande omkonstruktion och omstrukturering av den tekniska verksamheten. Tror nog Teracom gör korrekt ekonomisk analys att det inte är värt det. Man hade idag aldrig byggt samman ett kritiskt skyddsobjekt med en turistattraktion. När den byggdes under Kalla Kriget kunde inte angriparen fritt komma hit på turistvisa från färjan direkt från S:t Petersburg (då Leningrad).

   Radera
 4. Jag känner till en militärbas som hade öppet närområde under hela kalla kriget men som nu har skärmat av ett större område kring basen för allmänheten. Är hotet större nu eller tar vi till sådant som vi borde gjort även under kalla kriget? Gamla försvaret var en stor kollos till myndighet, med en viss slapp mentalitet. Så det fanns vissa brister i säkerheten. Men det var även mer inriktat på ett stort anfall från öster. Inte på små punktattacker, vilka verkar vara det som vi måste skydda oss emot idag. Vi har heller inte samma kontroll vid våra gränser som förr.

  Jag är inte förvånad över att kaknäs stänger. Tycker att det är rätt självklart. Men så är jag trygghetsnarkoman också.

  När jag var liten och vi fick besök från landet åkte vi ditt och kikade på utsikten och tog en fika. Hissen var rätt bra drag i. Åtminstone tyckte jag det då.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förr kunde inte angriparen fritt komma och gå på turistvisa, Sverige var ett stängt och slutet land under kalla kriget. Därtill finns idag utrustning, billig och enkel, som man kan lämna efter sig.

   Vem som helst som besöker en arbetsplats idag kan lätt placera ut utrustning för avlyssning, störning, hackning, sabotage mm. Ej spårbar utrustning du köper på Kjell & Co. Jmf Höstsol och tidningsredaktionerna. Bara för att det skyddsvärda är bakom en vägg är det inte skyddat.

   Radera
  2. Större delen av tornet har nog alltid varit avstängt och Telias tunnlarna från tornet till andra avlägsna delar av 08. Ryssland har säkert kartor men andra terrorister har det möjligen inte. De stora telestationer i stål som finns i gigantiska grottor nere i berggrunden byggdes för att klara kärnvapen och står på fjädrar som klarar stora skakningar. Giljotiner klipper alla kopparkablar vid EMP. Mat och egna brunnar för vatten finns åt "besättningarna" som efter kärnvapnen ska återupprätta mesta möjliga av kommunikation med andra delar av landet och omvärlden. Ganska säkert mot terrorister åtminstone.

   Tunnlarna går djupt under vatten, avlopp och tunnelbanor. De innehåller tonvis med koppar men viktigast är fiberkablarna idag. Stiger priset på koppar finns stora fyndigheter. För övrigt kan en av tunnelsträckorna under Östermalm antagligen nyttjas för uranbrytning om vi väljer att snabbt tillverka egna kärnvapen. Den tunnelsträckan är fylld med gigantiska mängder radon. Utgår från att kunskap finns kvar och bara plutonium behöver tas fram från vårt högaktiva avfall. Bara?

   Känns inte bra nu när vi mer kan tvivla på USA.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  3. Fjärrvärmesystemet har massor med tunnlar från stockholm till södertälje (så stora att fordon kan köras igenom)

   Radera
 5. Det måste vara ett lockande mål för terrorister. Fullt med utländska västerländska mål, väldigt lätt att spärra av ingångarna. Med mycket proviant och ammunition kan de hålla ut länge och rätt svårt för polisen att göra något åt saken rent praktiskt. Förstår att de stänger tornet.

  SvaraRadera
 6. Fuuuuk.. skulle äta middag där, när jag kunde i höstas.. :/

  SvaraRadera
 7. Kan det vara ryssen eller något mer realistiskt som ses som ett problem?

  SvaraRadera
 8. Känns som det offentliga lever kvar i 80-talet.

  Nu ska man tvingas betala för statstelevisionen via skatten, som om alla tittade på skräpet, och nu får man inte komma upp i Kaknästornet, som om man tog in radio och TV-signaler mha dinosaurietkeknik.

  Humor.

  Har de hört talas om Internet? Youtube? Netflix? Podradio? Facebook Live? Skype?

  SvaraRadera
 9. Man borde vara tydlig med orsaken. Twitterkommentaren ar corporate-speak utan innehall. Tidigare var skalet brandrisk. Nu sager man att det skulle kosta for mycket.

  SvaraRadera
 10. Är alltså Kaknästornet en single point of failure för sändningarna? Borde inte sånt undvikas? Jag menar att de borde ju vara en ganska smal sak att distribuera system smet så att där finns redundans.

  Men det kan ju iofs vara så att d t rör sig om en stor honey-pot...

  SvaraRadera
 11. Sjunkbomben är nog det egentliga stängningsskälet på spåret

  SvaraRadera
 12. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera