Cornucopia?

Aktuellt

Globala fossila CO2-utsläpp ökade med nio Sverige 2019 - Kina ökade med sju Sverige

De globala fossila CO2-utsläppen ökade med nästan nio Sverige 2019. Även om Sverige skulle slutat helt med fossila bränslen förra året, ha...

2018-12-02 12:46

Imponerad av Miljöpartiets språkrör

Jag måste rakt av erkänna att jag är djupt imponerad av Miljöpartiets språkrör. Det handlar förstås om deras prestation i SVT/Novus:s förtroendemätning för riksdagespartiernas partiledare.
Imponerande.
Trots att Miljöpartiets två så kallade språkrör, både den avgående Gustav Fridolin såväl som Isabella Lövin, tidigare åtnjöt allra lägst förtroende hos svenska folket, så lyckas man i SVT/Novus senaste förtroendeundersökning sänka förtroenden ännu mer.

Från att hela 12% av väljarna upplevt förtroende för Gustav Fridolin har siffran nu fallit till 9% och Isabella Lövin har rasat från 13% till rekordartade 8%.

Jag kan bara öppet medge att jag är djupt imponerad av denna bedrift. Att vara så illa omtyckta, och ändå lyckas bli om möjligt ännu sämre uppskattade är fantastiskt. Det är också ett kvitto på att Miljöpartiet åker ur riksdagen vid ett extraval. Vilket säger något om vad svenska folket tycker i de frågor som partiet driver, och de värderingar som partiet står för. Återstår att se när media hoppar av det sjunkande skeppet. Snart är det väl bara journalister som röstar på Miljöpartiet?

Den enda som ens är i närheten av denna prestation är Folkpartiets Jan Björklund, som toppar förtroenderaset med sju procentenheter tillsammans med Annie Lööf (C). 
Jan Björklund i Almedalen. En stor fördel med att två partier åker ur riksdagen vid extraval är att Almedalsveckan därmed kortas med två dagar, när det bara finns sex partier i riksdagen. Mycket pengar att spara för myndigheter och organisationer.
Hela 17% av väljarna har dock fortfarande förtroende för Jan Björklund, men förtroenderaset talar också för att även detta parti åker ur riksdagen vid ett extraval.

Störst förtroende har väljarna för Stefan Löfven, som går framåt två procentenheter till 33%, samt Kristdemokraternas Ebba Busch Thor med samma siffra. Thor ökar hela tretton procentenheter. Samtidigt backar Ulf Kristersson (M) tre procentenheter till 32 och är alltså inte längre den som väljarna har högst förtroende för.

Bägge de övriga extremistpartierna ser sina partiledare tappa förtroende. Men allra mest imponerande är ändå Gustav Fridolin och Isabella Lövin. Starkt jobbat!
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

25 kommentarer:

 1. Flertalet partiledare backar inte oväntat i förtroende. Varför miljöpartiets språkrör backar är något oklart. Mp har väl inte gjort något uppseendeväckande sedan valet vad jag minns. Gustav Fridolin förtjänar ett lågt förtroende, men det gör knappast Isabella Lövin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nåja. Mitt klistermärke på SUVen påminner om henne. Eller kanske snarare hennes man. "Det är okej, jag är skulptör" står det.

   Radera
  2. Det är tämligen omöjligt att leva perfekt i alla avseenden när många andra skiter i allt ansvar och den teknik som krävs knappt finns tillgänglig. Menar du att hon borde skilja sig för att hennes gubbe är skulptör?

   Radera
  3. Man ska väl inte blanda ihop människovärdering och förtroende i rollen som politiker. Det är helt OK att ha lågt förtroende för henne enkom för att hon är dum i huvudet.

   Vad hon "borde" göra eller inte göra hör liksom inte dit.

   Radera
  4. Hon är gissningsvis betydligt smartare än du är. Du kan sannolikt inte förklara varför du anser att hon är dum i huvudet. För att hon tar klimathotet på allvar?

   Radera
  5. Att MP har lågt förtroende har nog mest att göra med att de sätter någonannanismen främst.

   Radera
  6. Dum vet jag inte, osäker på hennes egen agenda.

   Radera
  7. I kuckelikus lilla värld. Vilka är vi att komma här och bestämma vad "dum" betyder? Kan släppa den - jag är glad så länge kuckeliku-bubblan är pytteliten.

   Sen är det ju som Eriksson skriver; vi har ingen aning om vem som är korkad och vem som bara är ond eller dylikt. Man får helt enkelt bestämma vad man tycker är en rimlig utgångspunkt. Min är att folk är ärliga, och då är hon korkad.

   Radera
  8. Isabella Lövin har troligen ingen annan agenda än att hon bekymrar sig över att vi fördärvar planeten. Vilket vi gör.

   Radera
 2. "Återstår att se när media hoppar av det sjunkande skeppet. Snart är det väl bara journalister som röstar på Miljöpartiet?"
  Tja, det är väl bara att dra paralleller med F!
  Till valet 2014, blev det nästan brist på trycksvärta i landet, av alla löpmeter som skrevs om partiet.
  Nu lever de livet, i det mediala mörkerlandet.
  Detta med rätta. Jag hoppas bara, att de får sällskap av Mp där.

  SvaraRadera
 3. Det går åt pipan för "liberalismen", som är en högerideologi som i slutändan bara kommer leda till ny-feodalism, när världen ägs av allt färre personer, som gör lite som de vill.

  Vi behöver en hållbar demokrati mer än vi behöver högerglobalism eller vänsterglobalism, men våra politiker har hårdsatsat på anarkoglobalisering och att utöva hårt förtryck mot de som varit skeptiska till den agendan. Nu skördar de vad de sått.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anarkoglobalisering? Vad betyger det ens?

   Radera
  2. Anarkoglobalism betyder framförallt att man förespråkar öppna gränser eller en väldigt generös migrationspolitik. Det kan också betyda att man har en religiös tro på att frihandel alltid är rätt. Pluspoäng också om man hatar all slags reglering av ekonomin.

   Radera
  3. Nja det är snarare en sorts global merkantilism som står på agendan.

   Radera
 4. Jag har ett mycket stort förtroende för Janne Björklund, jag tror nämligen absolut att han kan klara av att få liberalerna ur riksdagen och jag har också ett liknande om än inte lika stort stort förtroende för Annie L.

  SvaraRadera
 5. Hämtade Annie Lööf sin kravlista på Timbro, betydligt enklare än försöka förankra bland gräsrötterna, borde normalt vara rena krigsförklaringen mot arbetarrörelsen.

  SvaraRadera
 6. Det kostar på att regera med S...
  Att C och L vill testa det igen är för mig ett mysterium.

  Är ganska nöjd med det nya konservativa blocket som kommer få bättre balans ju större Kd blir.

  SvaraRadera
 7. Det är ju också en bedrift att partiet ligger så dåligt till nu när det är inne med att ha klimatångest. Den nya trenden och modeordet. Nu när metoo-hypen lagt sig. Alla artister och kändisar har klimatångest. Mår så dåligt och plötsligt. Man ska se miljöhotet som om det vore krig och samhället måste ställa om sig totalt nu.
  Att dom bara orkar. Jag kommer ihåg när alla försurade sjöar skulle kalkas. Om 6-12 månader är klimatångest glömt och nästa må dåligt trend är skapat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl mer "jag mår bra för att jag inbillar mig att jag gör ngt", som att protestera. Vi vuxna inser ju att kejset är komplext och att alla försöker få ngn annan att betala. Känslan av kris gör att man kan vidmakthålla eller rasera.

   Radera
 8. Domedags profetiorna går tydligen inte hem längre hos väljarna .

  SvaraRadera
  Svar
  1. Väljarna kanske älskar lögnen mer än sanningen.

   Radera
 9. Vadå?! Är d t inte bara ett symptom på dålig verklighetsuppfattning?

  SvaraRadera
 10. Det roligaste i detta är Per Gahrtons förvirrade debattinlägg efter valet där han förespråkar att man väljer en ren MP-regering som, enligt honom, skulle kunna bli accepterade av alla (utom 91% av väljarna). Smart Per!!

  SvaraRadera