Cornucopia?

Aktuellt

Globala fossila CO2-utsläpp ökade med nio Sverige 2019 - Kina ökade med sju Sverige

De globala fossila CO2-utsläppen ökade med nästan nio Sverige 2019. Även om Sverige skulle slutat helt med fossila bränslen förra året, ha...

2018-12-23 14:25

Hur mycket betalar ditt hushåll för julklappar i år?

Dags för en julmüsig liten undersökning. Denna gång om hur mycket ditt hushåll betalar för julklappar i år.
Julkul(a).
Så hur mycket lägger ni på julklappar i hushållet i år? Mer eller mindre än förra året? Och i relation till disponibel inkomst?

Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

19 kommentarer:

 1. Vi lägger betydligt mindre i år eftersom vi äntligen lyckats enas om att bara barnen ska ha julklappar.

  SvaraRadera
 2. Vi beslöt att endast barn får julklappar i år. Vuxna för nöja sig med julmaten och sällskapet. Detta kapade utgifterna för julklappar med mer än hälften.

  Detta gjordes varken pga ekonomiska eller miljömässiga hänsyn. Utan mer för att man som vuxen mest får en massa udda/konstiga presenter som man ändå får byta i mellandagarna.

  SvaraRadera
 3. Mindre i år, men endast pga att min andra hälvt har tagit sitt förnuft till fånga och satt en kostnadsgräns på ca 350pp mot sin familj där det årliga utbytet av pengar mellan vuxna känts väldigt meningslöst. Många julklappar är ät eller drickbara, inte batteridrivna plastprydnader som åker i soporna efter 1-2år.

  SvaraRadera
 4. Ungefär samma här, dock så de största delen är årliga aktieinköp till div barnkonton så kan man debattera om det är en "kostnad" eller bara en kapitalförskjutning.

  SvaraRadera
 5. köper "klappar" som fås när dom behövs, tex årkort på skidlift och klocka i höstas. allt under "julklapp i förtid" inget trams dvs

  SvaraRadera
 6. som vanligt 5000-6000kr, är dock bara till den innersta kretsen 4 personer och huvuddelen till barn

  SvaraRadera
 7. Betydligt mer i år än förra året, främst på grund av konstinköp från både levande och avlidna konstnärer, hyggligt bra för BNP antar jag.
  Alla andra inköp är främst upplevelser (typ opera, spa eller teater) eller matvaror och drycker för att minimera import-junk och sopberg.

  SvaraRadera
 8. Jag har faktiskt ingen aning.
  Det är min fru som sköter inköpen.

  SvaraRadera
 9. Nada, firar ej kristna högtider. Men ledigt är ju gott :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. byta julklappar och tomten har noll med kristen högtid att göra:)

   Radera
  2. Sankt Nikolaus=)

   Radera
  3. Nix. Jultomten och den grekiska biskopen är två helt olika figurer. Jultomten kommer från julbocken.

   Radera
  4. Religion och tradition är inte samma sak !

   När vikingarna firade jul som var vid midvinternatten så söps det alldeles förskräckligt , kristendomen skapade Kristi mäss (Christmas) då de tyckte att Jesus föddes då . . Men det krökades i mängder ändå !

   Tids nog så uppstod en tomte som snarare var en gnom (?) som var en bestraffande figur för de som inte var snälla . .

   Den snälla tomten med presenter är kanske inte mer än 100 år gissar jag , tomtens röd-vita dräkt är en Walt Disney-uppfinning sedan 40-talet tror jag !?

   Julgranen stod först utomhus , till slut kom någon på att det var finare att ta in den och hänga på div pynt på den .

   Så minns jag detta utan att ha studerat fenomenet ��

   Radera
 10. Älskar julen och har shoppat för ca 1500 per barn (en tonåring och två mindre). Sen har vi julklappslek för vuxna där vi köper för ca 200kr per vuxen och sen spelar tärning för att byta med varann.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mysigt på julklappsleken, då. Alla sitter och hoppas få sex?

   Radera
 11. Köper inga julklappar, mina syskonbarn har blivit för gamla. Dessutom har de allt. Julkvällen firas med två nyskilda vänner.

  SvaraRadera
 12. Lånar ni inte till era klappar?

  SvaraRadera
 13. Köper som vanligt lite julklappar och bara sådant som ändå hade köpts typ kläder Men lägger i år pengar på att resa bort med familjen.

  SvaraRadera
 14. Egna barnen får klappar för strax under tusingen. Alla vuxna som vill får vara med i lotteri där man man lägger in en klapp för 200 och vinner en annan. Ett helbra upplägg tycker jag. Andras barn får nåt för ca 200 också.

  SvaraRadera