Aktuellt

Bostadsbankomaten och Finansinspektionen: Fyra av tio nya bolån går inte till bostadsköp - ökar

Finansinspektionens rapport Den svenska bolånemarknaden  visar att fyra av tio nya bolån inte gick till att köpa bostad eller att byta bank....

2018-12-25 22:19

Halv börskrasch i Japan - Nikkei -5%

Börsen genomför de en halv börskrasch i Japan. Nikkei-225 backade 5.01%.
Dagschart Nikkei-225
Även om de amerikanska börserna alltså är stängda idag, så såg det inget vidare ut på den japanska börsen, vars index Nikkei-225 alltså backar över 5%.

Definitionen på en börskrasch brukar vara ett ras på 10% på en dag, och Nikkei var alltså halvvägs. Fast det är inte de enskilda dagarna man ska akta sig för, utan de långa nedgångarna. Nuvarande krasch ser närmast parabolisk ut med allt större nedgångar.

Om det är någon tröst så kommer det kanske en tjurfälla framöver, innan nedgången fortsätter.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

34 kommentarer:

 1. I USA så backar börsen i snitt 37% vid en recession, men vid de senaste två tillfällena så blev det ca 50% ner.

  Såg att en ETF för oljebolag hade RSI på 13, vilket är ganska extremt nersålt. Det kan så klart bli än mer ganska extremt överallt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. så 17,5% till och sen är det dags att köpa in sig. =)

   Radera
  2. Toni, Förut har riksbankerna räddat läget genom att sänka räntorna. Vi har aldrig någonsin under toppen av en högkonjunktur haft negativa räntor.

   Så man kan väl ha fog för att säga att vi har en ny ekonomi och det är annorlunda den här gången.

   Och rädslan på börserna tyder på att det är ganska många som vet detta även om få vågar säga det högt.

   Radera
  3. Det kan väl vara att det är till stor del samma ekonomi, eller iaf väldigt lika fenomen i grunden, men utan att mannkan sänka räntan. För gör man det - då har vi en ny ekonomi i minusränteområde.

   Radera
  4. Återstår att se om detta är en vanlig recession eller The burst of the everything bubble?

   Radera
  5. @Kent: FED kan göra det igen. Världsekonomin hänger inte på Sveriges Riksbanks beslut. Riksbanken kan däremot inte göra så mkt annat än att sälja guld och USD samt köpa bostadsobligationer.

   @Teheimar: Lite kan väl FED alltid sänka?

   Radera
  6. @Toni. Kanske. Jag vet inte. Men det blir ju rätt mycket ansvar på dem oavsett. Damned if you do, damned if you don't.
   Samtidigt borde de kanske blrja höja om QE slutat?

   Radera
  7. Toni, vad kan fed göra igen? Sänka räntan? Hur många procent då?

   Radera
  8. @Teheimar: Jo men dom har ju skapat detta. Dessutom kommer ju folk och företag kräva att räntan sänks. Dom enda som förlorar är ju icke riskbenägna med pengar på kontot men dom är ju inte så många.

   @Kent: Sänka till Sv.RB nivå. Funkar ju jättebra för Sverige så varför skulle det inte funka för USA?

   Radera
  9. "Alla" pratar ju om det svenska ekonomiska undret. Sverige är ett ekonomiskt framgångsexempel i ekonomiska läroböcker. :) Maggan kan intyga detta.

   Radera
 2. Upplysningsvis så är finessen med en parabol att avståndet mellan varje punkt på själva plåten (reflektorn) och hornet (den lilla grejen som sitter på spröt mitt i) är lika stort. Så om det kommer en plan vågfront mot parabolen så samlas all effekt ihop i en punkt, dessutom i fas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej. Första meningen beskriver skalet på ett halvt klot. Vilket inte är riktigt och inte ger resultatet i andra meningen.

   Radera
  2. Oj, det gick lite fort i beskrivningen. Avståndet ska givetvis mätas från ett tänkt platt lock på reflektorn. Oavsett så ser jag en tydlig så kallad Comheminstallatörsformation i grafen, huvud, skuldror och så en parabol. Om den tekniska analysen stämmer så kommer snart verktygslådan och det är då det är köpläge.

   Radera
  3. Det är däremot riktigt. Verktygslådan är den starkaste köpsignalen.

   Radera
 3. Låga priser tack, jag behöver köpa lite aktier!

  SvaraRadera
 4. "Definitionen på en börskrasch brukar vara ett ras på 10% på en dag". Ja, då har det bara skett tre gånger i Dow Jones historia. 1987 och 2x1929. Så kan väl vara generös och sätta 5%? Det blir inte så många gånger det heller.

  5% tapp inför Svensk Torsdagsöppning och med en Vix på 36+. Undras hur många fond/trading-chefer som avbryter julledigheten för att fixa strategin. Kan bli dyrt att inte göra det.

  SvaraRadera
 5. Skrivande stund? Tokyo öppnar ju om 9 minuter. Dessutom har New York visst öppet på annandagen.

  SvaraRadera
 6. Det breda japanska indexet har nu med 3-4%-enheters marginal säljsignal på årsbasis innebärande risk för recession 2020. Dessutom överstiger 2018-toppen 2017 års toppnivå samtidigt som 2018 hittills understiger 2017 års botten. Just detta, om det håller året ut, bekräftar recession (senast) 2020. Det faktum att 2018 öppnade över 31/12 2017 talar även för att chansen för rekyl på årsbasis 2019 minskar drastiskt. Sista kvartalet ser ut att sluta i en större outside sell-reversal vilket även talar för ett svagt 1 kv 2019, dvs i bästa fall en lam kortfristig rekyl uppåt.

  Kina´s bilindustri är i panik. Bilförsäljningen faller kraftigt och för första gången på 30 år faller försäljningen på årsbasis. Det drabbar förstås också Tyskland och Japan särskilt hårt. Kina är i färd med att ställa om till EV och hybrider och det är bara i den sektorn som regeringen tycks vara beredd att subventionera denna gång(jmf med 2008 osv).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är de nya EV-bilarna dyrare än fossilbilarna?

   Radera
  2. Ja. En dag kommer tippunkten när nästan alla hellre väntar på en elbil än köper en ny fosilare. Då kommer en mördande strukturomvandling. Framtiden därbortom bli bättre än nu men resan blir tuff.

   Radera
  3. Elbilen lönsam för de flesta inom kort. Med lite större serier blir den tydligt mer attraktiv för nästan alla. Om nyare bättre batterier dröjer kan ett system där batterier hyrs ut vara lösningen. Tex 20 mil normalt men utrymme att snabbt på mack få i ett batteri ytterligare som kostar X kronor per dygn.

   Nu anser jag det troligt att bättre prisvärda batterier finns i serieproduktion inom några år. Många olika utvecklingar pågår men utgår från att de flesta har en fast elektrolyt vilket möjliggör snabbare laddning.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  4. @Teheimar;
   Den kinesiska ekonomin är trött, konsumenterna sviker till slut efter upprepade insatser av staten vid tidigare nedgångar. Kineserna har nu också fått känna på fallande bostadspriser. Ändå är det den privata konsumtionen som måste öka i Kina för att leda och balansera tillväxten bort från den ensidigt merkantilistiska på sikt. Så kommer säkert också att ske men initialt är det nog ofrånkomligt med nedväxlade tillväxttal(lågkonjunktur).

   Jag har inga detaljerade fakta på kinesiska EV-bilar men utländska fossilbilar kommer att få det tuffare enligt regeringens plan. Detta för att Kina vill satsa på elbilar.

   Radera
  5. Precisering/rättelse ang "brett japanskt index" och index-botten under 2017-nivå:

   Ser man till Nikkei 225 så stämmer det inte att bottennivån senast understeg 2017 botten. Den ligger vid ca 18.300 mot ovan 19.156. Det fattas alltså 4,5% ner för att det ska slå in. Jag använde mig av proxy-fonder för Nikkei vilka alltså ej visar samma resultat. 4 handelsdagar återstår mao men bara 3 i Japan som håller stängt den 31 dec.

   Radera
 7. Köp till sillen, sälj till kräftorna!

  SvaraRadera
 8. Det så kallade militärindustriella komplexet har ett tungt år - först Trumps fredsavtal med Nordkorea och nu vill han ta hem trupper/vapen från Afghanistan och Syrien.

  SvaraRadera
 9. Lungt, om skulderna blir för stora så kommer kriget skriva av det mesta som vanligt. God jul!

  SvaraRadera
 10. OT: Vi har en tysk familj i vår bekantskapskrets som bor i Berlin men har fritidshus i Sverige. De är i Sverige nu och vi diskuterade elpriser. De var chockade över att vi tyckte att fastpris på 67öre/kwh är dyrt. De säger att priset i Berlin är 2,5kr/kwh och de hade fått brev från eon att det ska höjas med 3cent i januari.
  Vet inte om det stämmer men om det gör det så lär det nog bli kraftiga höjningar i Sveariket på grund av importen.

  En intressant sak han också berättar är att Tyskland ger gratis el från vind till Holland. De har en överproduktion av vindkraft i vissa delar som de inte blir av med så de ger bort det.
  Samtidigt köper vi in kol-el från samma land.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi betalar runt 1:30 per kWh i Sverige. Tysken jämför sitt totalpris med dit elhandelspris. Inte samma sak. Nät och skatter tillkommer.

   Radera
  2. https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Electricity_price_statistics

   Radera
  3. Ja, och enligt den kostar 1 kWh 0.1917 EUR och i Tyskland 0.295 EUR, allt inklusive skatter. Så ingalunda några 67 öre i Sverige.

   Radera
  4. Okunskap som sprids. Vi exporterar mer el till Tyskland än vi importerar.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  5. Ja, man kan med fog påstå att det tyska Energiwende inte är en lyckad satsning än så länge. Bif diagram bild får illustrera(fig 5); http://klimatsans.com/wp-content/uploads/2017/12/171201-D-Nov-%E2%82%AC.jpg

   Ja det är sant att det förkommer tillfällen att marknaden inte betalar något för tysk exportel(vindkraft). Dvs man ger bort elproduktion gratis för att inte hamna i effekt-kaos.

   Radera
  6. Om man tror att Sverige har problem med effektfördelning inom landet så sägs Tyskland vara i en kategori för sig! All vindkraft som etablerats har inte tillräcklig lednings-infrastruktur. Enligt förståsigpåare kommer det dröja och kosta stora belopp innan man kommer ikapp. Under tiden tvingas man köra en massa fossil-produktion.

   Radera
  7. Tyskland har problem med elledningar. Stamnätet är för klent på många håll.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera