Cornucopia?

Aktuellt

Skattereformen: Även full fastighetsskatt på bostadsrätter - 40 000:- om året för en tvåa på Södermalm

Finanspolitiska rådets skattereform föreslår även fastighetsskatt på bostadsrätter, vilket missades i förra blogginlägget. För en tvåa på S...

2018-12-14 17:46

Fredagsmys: Julstressen

"Ge mig en ordentlig lågkonjunktur och fungerande postgång, eller ge mig döden!"
Dags för lite übermüsigt frädagsmys igen. Det mysigaste i år är förstås julstressen. Särskilt nu när allt mer julklappar beställs på nätet och PostNord, DHL och de andra uppenbarligen har en del utmaningar att hantera, då de inte klarar av leveranstiderna ens vid normala volymer, än mindre i julhandeln.
Älgarna demonstrerar, älgarna har fått nog. Älgarna vill ha omsorg, även på Sergels Torg.

Så du tänkte du skulle vara smart och beställa dina julklappar online? Så intressant. Och du tror att Postnord alltså levererar i tid, och inte tappar bort dem? Gulligt.

Hur har det gått? Har julklapparna anlänt med våra speditörer, enligt angiven leveranstid? Hur många av dina paket har försvunnit?

Jag har den gnagande misstanken att PostNord inte skalat upp sin verksamhet för den ökande e-handeln, vare sig till vardags eller i juletider. Det behövs en ordentlig lågkonjunktur för att PostNord återigen ska fungera.

Är du julstressad? Vänta bara tills fredagen den 21:a december, när du upptäcker att det du beställt inte levererades i tid. Då får du uppleva verklig julefrid och riktigt fredagsmys.

Så länge kör vi väl ett riktigt trevligt fredagsmys denna fredagen den 14:e. Mys-pys på er där i fredagsmyssoffan, med era saffranstacos eller lussesemlor. Diskussionsämne för den som inte vill svära över borttappade paket kan alltid vara vad för fantastiska presenter ni köpt (till er själva i förekommande fall).

För övrigt är 16:e december tydligen sista beställningsdagen för mitt vin Preparatus Supervivet, om ni ska hinna få leverans innan nyår. Det är rätt många lediga vardagar i jul, utan transporter. Vinet går att beställa i sexpack från Systembolaget.

Och så signerar jag böcker i Kungsbacka och Nordstan i Göteborg på måndag.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

51 kommentarer:

 1. Varför tror du vi både har 11/11 och black friday? För att få folk att handla tidigare så logistiken hinner med.

  SvaraRadera
 2. Jag tror tvärtom att problemet är att de HAR skalat upp inför julhelgerna - med lönesubventionerade analfabeter, utförsäkringshotade stämplingsfall och tvångskommenderade arbetslösa från arbetsförmedlingen - som alla uteblir från att dyka upp vid minsta lilla möjliga ursäkt, typ barnens luciatåg på dagis.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Barnens luciatåg har alltid varit en giltig ursäkt att dyka upp sent hos alla arbetsgivare jag haft. Men jag förstår din poäng.

   Radera
  2. Japp, hörde ordet "heligt" av en bekant som inte gärna är frånvarande från jobbet.

   Radera
  3. @Peter Andersson
   Personligen hyser jag inte ditt förakt för arbetslösa, men även om din beskrivning vore korrekt så skulle jag knappast se ner på ngn som skiter i ett underbetalt tvångsjobb.

   Radera
  4. @Greenious: Jag antar att du missförstår medvetet, men just in case du bara helt enkelt är korkad: Det är givetvis ingen lysande ide att anställa arbetslösa ANALFABETER till att sortera och dela ut brev då de till att börja med behöver kunna läsa adresser både på kuvert och gatskyltar. Arbetsförmedlingens huvuduppdrag är att skapa god sysselsättningsstatistik åt regeringen, att skicka rätt person till rätt uppdrag (så kallad matchning) är sekundärt. Det är vi många som vet från olika branscher.

   Radera
 3. Jag har 3 st beställningar på gång hit till Kiruna varav 2 st är julklappar så ska bli intressant och se om dom hinner i tid, på ena hemsidan stod det 14 dec som sista datum för garanterad leverans innan julafton och jag beställde den 13:e..

  SvaraRadera
 4. Extra mycket fredags-mys/stress, nu när Slöseriombudsmannen är ute och dissar Solenergi.

  Ifrån Expressen:

  "Det statliga stödet till solel är inte bara slöseri med skattemiljarder.
  I värsta fall är det direkt skadligt för miljön och klimatet, skriver Slöseriombudsmannen Johan Gustafsson."

  Hoho, någon lever visst i en filterbubbla. @Cornu, visst var du Slöseriombudsman en gång i tiden? Ifall så, vad är antagningskraven?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, solcellsstödet försvinner nu på rekommendation från både Energimyndigheten och solcellsbranschen. Slöseriet ligger i att solceller visserligen sparar CO2-utsläpp globalt (men inte i Sverige, då CO2-utsläppen från solcellers livscykel är högre än svensk elmix CO2-utsläpp enligt livscykelanalys) men knappast är det billigaste eller effektivaste sättet att minska CO2-utsläpp på.

   Däremot en utmärkt investering som privatperson, och en av få saker man kan göra för att i ett normalt hus få egen elproduktion.

   Radera
  2. Sedan tackar jag inte nej till skatteåterbäringen stödet innebar. Skönt att fått några procent tillbaka på skatten för en gångs skull, som gynnat mig.

   Radera
  3. Du har säkert rätt att Svensk elmix är bättre än detta nu. Men miljöfrågan är väl ändå större än så som;
   - Hur ser det ut i Sverige på sikt - dvs blir det mer gas ifrån Putin samt brunkol ifrån Danmark/Tyskland (JA/NEJ)
   - Ifall vi exporterar el till exempel Polen blir nettomiljöpåverkan då mindre? (JA/NEJ).

   D v s jag har lite svårt för denna typ av svepande populism, utan vidare analys. Varför jag ifrågasätter Slöseriombudsmannens kompetens.

   Radera
  4. Vad gäller privatekonomi, så är jag helt i linje med dig. Hoppas förstås på 30%, men inser att det även kanske "bara" blir 15%. Egenintresset är förstås stort här, men jag gillar kombon.

   Radera
  5. Slöseriombudsmannens uppgift är att ifrågasätta alla skattefinansierade utgifter. Går de att göra bättre eller billigare är det ett slöseri. Om pengarna för de allra flesta klimatåtgärder som vidtas inom Sveriges gränser hade satsats i andra länder, kunde man fått mycket större effekt till en lägre penning. Varför t ex bygga solkraft eller vindkraft i ett land med en av Europas renaste energimixar? Varför inte bygga dem i Polen istället?

   Radera
  6. Missade en viktig detalj ser jag nu. Jag tror på att skjuta brett, en förbättring är trots allt är en förbättring även om en mer optimal lösning finns. Men jag misstänker att ingen här sitter inne på denna lösning.

   Radera
  7. Såg din kommentar efter refresh. Hade dock redan skrivit svar. Visst har du rätt till viss del, du pratar om att nå den optimala lösningen. Men du förstår lika väl som jag att det finns fler dimensioner här ;-) Men då landar vi en annan politisk fråga. Så jag önskar istället fortsatt fredagsmys.

   Radera
  8. Sverige är alltid bäst i klassen. Just nu exporterar vi 600MW till Polen för att de ska kunna hålla tillbaka fossilkraften lite. Vi är fan ta mig bäst, och det får vi betala för. Istället för att spara i vattenmagasinen säljer vi allt överskott till utlandet istället för att spara det till sämre tider.

   Så när du nästa gång tittar på din elräkning och elbolaget säger att det är brist i vattenmagasinen, kom då ihåg att det var du som gjorde detta möjligt. Instant karma!

   Radera
  9. Det hela är mycket enkelt. Antingen är det lönsamt eller så är det inte det. De som tycker att det är lönsamt investerar. Svårare än så är det inte. Sen finns det en massa bivillkor som gör att många avstår, men det är en helt annan historia.

   Radera
  10. Precis, vad jag menade. Vi stöttar Polen för att minska globalt footprint. Men då två reaktorer kommer att stängas ned, så kommer vi kunna bidraga med mindre framöver. Det är så gott som fakta, precis som Slöseriombudsmannen är överutmanad i sin roll, uppenbarligen. Vilket genast leder till samma slutsats som där jag började. Vilka kompentenskrav finns egentligen?

   Radera
  11. Tror inte man kan ställa kompetenskrav på slöseriombudsmannen. Cornu var nog den absoluta höjdpunkten på den eran och drog upp siffrorna i höjden. Nu kan det bara gå utför.

   SOM är ett privat initiativ och kan därmed inte ställas inför pöbelns domstol, som lever helt efter marknadskrafternas inflytande. Så, om du gillar så klicka tummen upp. Svårare än så är det inte.

   Radera
  12. Vad menar du? Klart man kan ställa krav, jag har dock ingen aning om hur selekteringen sker. Är det inbördes beundran eller? Jag har inte ifrågasatt Cornu utifrån hur han skötte detta uppdrag. Men denna nya kille imponerar inte på mig vad gäller intellekt eller ämneskunskap, men det var kanske det bästa som fanns till buds. Moderater brukar inte vara särskilt skarpa knivar, är min erfarenhet.

   Radera
  13. Tycker han verkar betydligt drivnare och kompetentare än mig.

   Radera
  14. Ärligt talat så vet jag inte hur du skötte dig. Men utifrån din blogg som jag följt under en längre tid (nästan 10 år tror jag), så tycker jag du verkar ypperligt vettig.
   Möjligtvis är han väldigt kompetent, dock tycker jag inte så i denna fråga.

   Radera
  15. Menar bara att KO fick ett rejält uppsving under Cornus regim. Tror inte någon som inte har externa kanaler kan matcha det. En epok i sig, kompetens oavsett. Det handlar här om genomslag i de breda folklagren, och då handlar det om klick och läsare. Så enkelt är det.

   Radera
  16. Jag föll på eget grep här. Jag gjorde en svepande bedömning. Han är säkert jätteduktig på annat.

   Radera
  17. "Menar bara att KO fick ett rejält uppsving under Cornus regim". Förlåt jag fattar inte vad du menar. Vad är KO? Var menade jag att KO fick ett uppsving under Cornu? FÖRVIRRAD här!

   Radera
  18. Niklas, intelligenta människor förstår, men i ditt fall måste jag helt enkelt stava det. Hoppas du fattar.
   KonsumentOmbudhennen.


   Ja du förstår nog nu.

   Radera
  19. Hej sigterm, hoppas du sovit ruset av dig. Jag bemöter inte detta lågvattenmärke, må gott.

   Radera
  20. "Sedan tackar jag inte nej till skatteåterbäringen stödet innebar. Skönt att fått några procent tillbaka på skatten"

   Exakt, det går ju givetvis alldeles utmärkt att vara mot en viss politik men ändå skörda den politikens personliga fördelar när den ändå är ett faktum. Något som du alltså också verkar hålla med om här. Eller betalar du tillbaka ditt skatteavdrag genom att på eget initiativ höja din skatt? Du vet ju precis hur man gör: https://cornucopia.cornubot.se/2018/12/skattesankningarna-sa-betalar-du-extra.html?m=1

   Själv var jag helt emot elcykelpremien eftersom jag tycker att det är ett missriktat och onödigt ekonomiskt stöd åt den redan välbeställda medelklassen, som inte har några problem att konsumera nya cyklar utan att naturvårdsverket stoppar upp till 10 000 kr rakt ner i fickan på dem. Det hindrade dock inte mig från att köpa en fin elcykel med kraftig statlig rabatt, eftersom vi ändå hade tänkt köpa en ny eldriven lådcykel att skjutsa barn till förskolan med. Tack för 6500kr cash rakt in på kontot, miljöpartiet!

   Radera
 5. PostNord eller motsvarande klåpare utomlands slarvade bort mitt rekommenderade brev till Kanada som innehöll notarius publicus-handlingar långt långt innan jul.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du är inte ensam. Väntar på ett rek från ukraina sen en månad.

   Radera
 6. Har bara beställt 3 paket i december till Gällivare. 2 med posten och de tog de vanliga 2 dagarna, 1 paket skickades idag med DHL.

  SvaraRadera
 7. Köpte ett trumset på nätet åt min dotter. Ingen stress alls. Visserligen skickade tobaksaffären sms varje dag, men det var inga problem. Och nu är det inslaget med tre rullar julklappspapper. Inga problem för mig.

  SvaraRadera
 8. 80% av årets gåvoberg köpte på nätet, inga anmärkningsvärde förseningar eller annat strul

  SvaraRadera
 9. Handlade det jag behövde till jul långt i förväg.
  Någon ny platt-TV etc. eller andra pryttlar behöver jag inte heller utan jag sliter på min gamla 28 tums TJOCK-TV så länge den håller.

  Tidigare handlade jag en hel den på nätet från diverse olika sajter och det var lika roligt varje vecka det kom ett litet paket från det stora landet i öster. Men nu, sedan man måste betala en enhetlig moms och tull på 75:- på varje liten pryl för 5,75:-, är det inte värt det längre.

  Förrådet av disk-, städ- o tvättmedel samt tandkräm är fyllda för 3-4 år. Ja, det var väl i princip det enda jag fick med mig från Ullared i våras men ALDRIG MER !!!

  Nya skidor och pjäxor kommer dock att införskaffas efter det att säsongen 18/19 är över och sportnasarna vill bli av med dessa.
  Varför öht betala för mycket ?

  Go'kväll!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  3. Är rätt intressant att begrunda det mänskliga psyket.

   Som upplevd betrodd ledare ökar testosteronet likt i en chimpansgrupp, och ledaren blir despoten (vilket kan ta sig olika uttryck).

   Den upplevda härskaren i kommentarsfältet är silverryggen som hela tiden måste befästa sin position genom ideliga nya kommentarer, och svar på alla andras.

   När den upplevda ledaren inser att den inte är det längre uppstår panik hos hen.

   Från TV-soffan ser jag en viss tragik, som i ett gammalt grekiskt drama som jag aldrig skulle läsa.

   Och nej, jag bryr mig inte. Det här är bara lite avkoppling från livets vedermödor.

   Radera
 10. Man är ju olika i hur spänningsknarkande man är - vissa klättrar mount Everest eller dyker med hajar andra som jag skickar julklappar med post nord efter den 14.

  SvaraRadera
 11. Beställde i förrgår och nu tjatar Ica om att jag måste hämta paketet. Måste säga att i detta fall har det nästan gått för fort. Har inget att klaga på. Har inte det blivit lite folkligt slentrianmässigt att klaga på Postnord ???
  Jag jämför med när jag åker Öresundståg som blir försenat och alla skriker jävla SJ....

  SvaraRadera
 12. Jag tänker kanske firs jul, kanske inte. Inte bestämt än. Men köpt lite lite julklappar, men det spelar inte så stor roll om de kommer fram i tid eller inte.
  Bara de kommer fram någon gång.
  Viktigare att mataffärerna har öppet på rätt tid så man kan handla mat om man skall ordna något, liksom till sig själv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kom på att jag kanske lät lite bitter. Det är jag inte. Utan bara trött på allt stress och stök som av någon anledninh blivit ett kulturellt Jättemåste. Helt enkelt så funderar jag på om det är värt stressen. Jag gillar rätt traditionell jul annars.
   Nyheten på Public Service om att te hjärtinfarkter spikar på jul är väl ett bra exempel på ett idag ohälsosamt samhällssymptom.
   Så många som är skitsressade pga
   - hinna köpa julklappar
   - hinna pressa in alla traditioner plus intensiv påtvingad avkoppling i sitt ledighetsschema.
   - alla/många diverse släktfejder/jobbiga släktingar man inte pratar med/familjedraman osv nommer upp och skall genomlidas.
   - passande nog vill må ga säkert ha den goda julmaten men den spelar ju en ett spratt om man har all den stressen plus fet julmat.
   - allt som skall hinnas på jobbet för många innan julledigheterna.

   Klart folk är stressade.
   Jisses.

   Så det är kanske rimligare att köpa en del nödvändiga julklappar i tid och sen bara ägna kort tid av stress till lite matstök och that's it. Alla vill ju ändå äta.

   Juste..glömde..julpyntet är skitviktigt också.
   :)

   Radera
 13. BNP -0,2%. Per capita säkert nån procentenhet mindre. Teknikutveckling och automation har historiskt gett 1,5-2% tillväxt per automatik per år (vilket vi fortfarande borde ha). Nu har vi alltså negativ tillväxt(i en skräpvaluta) samtidigt som befolkningen ökar med mer än 1% per år (123000 beviljade uppehålstillstånd hittills i år; 3x mer än Bangladesh som tidigare haft den snabbaste befolkningsökningen).

  Teknikutveckling och automation (snitt) +1.75% BNP tillväxt
  Befolkningsökning (snitt 5 år) c:a +1% (närmare 1,5% mellan 2015-2018)
  BNP (nu) -0,2%

  I en superdopad ekonomi med minusränta och skuldmättad realekonomi; det ser faktiskt riktigt illa ut; för att inte tala om att nästan allt i samhället är på nedgång/upplösning; skolan, polisen, rättsväsendet, försvaret, sjukvården, moral, etik mm.

  Det ser mörkt ut,minst sagt.

  SvaraRadera
 14. Jag beställde en Polo i julklapp i går fredag, och såg att paketet fanns i Torsvik 2018-12-14 18:48. Det är senaste noteringen. Prognosen är att Postnord-paketet kommer fram på måndag...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag trodde du menade först en Golf Polo eftersom du skrev med stort "P". Men det kanske var _The_ _Polo_ den mest perfekta och polo-iga polotröjan som någonsin gjorts.
   Den som får en att se
   - konstnärlig och författarmässigt ut direkt.
   - Komplement till ens Leica Monokrom kamera (det är alltså ett variant på en digital Leica kamera som bara tar svartvita bilder då sensorn (!) saknar färgtolkning/filter. Mycket skarp således. Självklart dyr.). Har man en sån och en svart - givetvis - polotröja kan man spela sjukt svår.
   - om polotröjan är rätt marinblå så är det instant Jacques Cousteau feeling. Förutsätter då att du kompletterat med en dykarklocka, tex en Vostok.

   On topic: trist den är försenad.

   Radera
 15. Posten klarar inte ens av assurerad värdepost längre. Jag beställde ett vapen, som alltid skickas i två separata paket för säkerhets skull, samt att två avier skickas ut. Jag fick bara en avi (halva vapnet) men kunde ändå kvittera ut andra paketet som dom hade men som inte hade registrerats i deras system; utan namnteckning eller leg. Jag hade legitimerat mig för första paketet, men det ska inte räcka då det är två försändelser; då ska körkortet skannas två gånger samt två underskrifter på två avier. Värdepost är ju det bästa och säkraste dom erbjuder, men inte ens det klarar dom längre. Nästan 500 kr kostar det också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oh my. Det låter synnerligen illa. Vad tror du är orsaken i detta fallet?

   Radera
 16. Sista paketet kom i den gångna veckan. Allt har kommit fram. Bor på landet, hämtar på Konsum. Kan faktiskt inte påminna mig att något paket kommit bort under de senaste två, tre, åren.

  SvaraRadera