Cornucopia?

Aktuellt

Skattereformen: Även full fastighetsskatt på bostadsrätter - 40 000:- om året för en tvåa på Södermalm

Finanspolitiska rådets skattereform föreslår även fastighetsskatt på bostadsrätter, vilket missades i förra blogginlägget. För en tvåa på S...

2018-12-28 17:45

Fredagsmys: Hur har din portfölj gått i år?

Så var Stockholmsbörsen stängd för i år på årets sista handelsdag. Därmed är det dags för lite härligt fredagsmüs, där ni kan skryta med hur bra era börsportföljer gått under året.
Lysa -0.08% i år efter avgifter. 


Med stängd Stockholmsbörs kan nu alla datummagiker sitta och jämföra hur börsportföljerna gått.

OMXS30 gick -10.67 oräknat utdelningar. OMXSPI gick -7.67% oräknat utdelningar. Ska vara sämsta börsåret sedan 2011 för OMXS30:s del. Guldet har i svenska kronor för övrigt gått över +7% i år.

För egen del har min portfölj hos Avanza gått -2.33%. Den är till allra största delen likvid, men innehåller några aktier. Vilka tänker jag inte nämna av tidigare angivna anledningar - jag kommer alltid om 5-10-20 år få skit av någon som hittat att jag en gång ägde en aktie som 20 år senare backat och inte förstått att man kan sälja av på vägen.
Utvecklingen för Avanza.
Min andra portfölj hittas hos Lysa, som får ta hand om indexförvaltningen. Nu är inte dagens utveckling medräknad, men annars har portföljen inklusive avgifter gått -0.08% i år, justerat för årets insättningar, som syns i form av prickar ovan. Med stigande räntor (=fallande obligationsvärden) och fallande börser får man ändå vara nöjd med -0.08% trots min riskjusterade fördelning 77% ränta och 23% aktier.

Sedan har jag även likvider på annat håll, så förlusterna är lägre än ovanstående när man även tar in dem. 

Men hur har det gått för dig denna müsiga fredagskväll? Vad slutade året på? Länk till enkät här och enkäten inbäddad nedan. Jag har noll möjligheter att se vem du är eller ens var du sitter, utan ser endast dina helt anonymiserade svar.
Ha nu ett fortsatt underbart fredagsmys på er!
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

37 kommentarer:

 1. 1,21% säger avanza,

  SvaraRadera
 2. Nu är det röda siffror, men jag sätter in lite då och då, jag skulle tro att det stiger nu på vårkanten och då kanske det blir ett litet överskott.

  SvaraRadera
 3. Ledsen man kan inte svara eftersom jag har aktier på flera håll. Värsta nedgången hade GomSpace, men jag är optimistisk för framtiden. Men som sagt man har först realiserat en vinst vid försäljning. Idag var jag inne på banken och sålde några gamla vinstaktier i laglig skatteplanering.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  PS Mesta finns i ISK DS

  SvaraRadera
 4. +4% på ISK:t, visserligen en bit från ATH i augusti men ändå någorlunda OK för ett sånt här år. Dock sämsta året sen 2011, men nåja. Kan säkert gå ner riktigt mycket till om något av många scenarier inträffar ("Italien", "Kina", "världshandel", "Putin" som exempel).

  SvaraRadera
 5. Lite OT
  Varför Kaknästornet stängs
  https://www.dn.se/sthlm/risk-for-spionage-bakom-att-kaknastornet-stangs/

  SvaraRadera
 6. 17% plus. Det enda jag ägde under året var Robur Ny Teknik som köptes i början av 2018 och såldes då den började gå ned tidig höst.

  SvaraRadera
 7. +7,8% på året. Skiftade över till tråkiga investmentbolag, teleoperatörer samt dividend aristocrats redan innan sommaren och missade alltså den sista rusningen uppåt men satt inte med i båten nedåt. Några ruttna äpplen i portföljen som köptes sent; Swedish Match (-25%) och Volvo (-15%) värst. You can't win 'em all...
  Avslutar året 50,5% likvid, 32% aktier och resten onoterat samt fysiskt guld.
  Betalt boende och i övrigt skuldfri så jag ser med tillförsikt fram emot 2019.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Får jag fråga hur du handlar the divinded aristorats?

   Radera
  2. "hur" som i "rent praktiskt"? - Avanza depån

   "hur" som i "hur tänker du"? - Har alltid 5-6 stycken i portföljen sedan många år och ser de som en stabil grund i portföljen tillsammans med de svenska investmentbolagen. Forbes brukar varje år har en lista över vilka 5-6 man skall äga och jag tar inspiration därifrån. För Forbes 2019-lista är jag redan inne i AT&T och T. Rowe. Försöker hålla mig med två olika inom vardera consumer, industrials och healh care, de övriga områdena vet jag inget om. Försöker att hålla runt 20% av portföljen mot dessa bolag och därmed USA-exponering med tillhörande USD-risk/reward beroende på svenska kronan.

   Radera
  3. Tack, då förstår jag. Jag trodde du köpt en ETF med kompletta listan. Jag hittade: ProShares S&P 500 Dividend Aristocrats ETF hos Avanza, men den går ju tyvärr inte längre att köpa därigenom.

   Radera
 8. 19.5 % vilket är ganska nära mitt snitt för de senaste 5 åren. Detta genom att tillämpa säsongsstrategin på Latour plus ett litet men lyckat innehav av Spiltanaktien.

  SvaraRadera
 9. Lysa 70% aktier / 30% räntor: Utveckling i år = -2.33%
  Som mina civilekonomvänner sa till mig: Toni du är den sista pessimisten. När du går in på börsen kraschar det och säg till när du köpt bostad så att jag hinner sälja min. Sorry gubbs. JP: Gör dig beredd på -90%. Toni är inne på börsen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så, när är det dags att köpa bostadsrätt?

   Radera
  2. Du bor i HR Joakim så det spelar väl ingen roll? Ointressant för dig? :)

   Radera
  3. Vem vet, det ser bra ut nu, stillastående priser är trevligt.

   Radera
 10. Äntligen skryt, 15.71% under året, så jäkla nöjd. Lite skicklighet och mycket tur. Gick ur allt i början september, toppade över 20% men gick ur efter min tänkta exit, girigheten satte ner 25% av avkastningen jmf om jag hållt mig till planen. Lär mig mer och mer för varje gång... Nu likvid fram tills det vänder igen, 2021?

  SvaraRadera
 11. Ca minus 13%. Så kan det bli när man är en glad amatör som är beredd att ta risk. Men vänta bara, nästa år ska jag vinna tillbaka allt vid rouletten.

  SvaraRadera
 12. Årets slut 1 % aktier 40 % guld 59% likvid. 2019 börjar tanka aktier igen i väldig långsam takt.

  SvaraRadera
 13. Kan någon svara mig hut jag handlar guld på Avanza utan att köpa etf etc? Eller är det bara i Etf och andra certifikat det kan handlas? Har noll koll på den delen av investering. Finns det ingen generell fond för råvaror som speglar guld index, utan enbart fonder i olika gruvbolag?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Antingen köper du fysiskt guld eller guld i 'pappersform', dvs i form av ETFer, minifuturer etc. När det gäller ETFer så ska GLD och Central Fund of Canada vara uppbackade av fysisk metall.

   Radera
  2. Ok, då var det som jag trodde. Gillar inte etf etc. Så blir inget för mig.

   Radera
  3. Amerikanska ETF:er har ju dessutom blivit omöjliga att köpa hos de vanliga nätmäklarna (typ Avanza) sedan januari 2018 pga MiFID och PRIIP.

   Radera
  4. Du byter till Nordnet såvitt jag kan se. Utbudet där kanske är lite magert efter priip, men till skillnad från Avanza finns det iaf något du kan plac Ra i.

   Jeg Vet iom priip egentligen utgör något större hinder, det är en tolkningsfråga. Duger det med dokumentation på engelska? Jag tycker det får finnas någon slags måtta på hur man skall curla med spararna...

   Radera
 14. Har fysiskt guld och sparkonto, väntar på domedagskraschen. Har även 7 kilo ris.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gött. Jag har konserverad makrill, pastej och oxgulasch.

   Radera
 15. En god bit minus. På några år fortfarande för mycket plus, så inget gnäll här.

  SEK bör ju gått rätt bra back 2018, så är man "likvid" i SEK spelar ju detta helt klart in. En placering är en placering.

  SvaraRadera
 16. Kan inget om vin och frågar alltid Bolagets personal om råd och de blir bra till 96%.
  Kan inte mycket om aktier och tar numera alltid rygg på Mr. Rockefeller på Derank.se
  Hittills i år +191% tack vare honom och huvudsakligen AXichem och urdålig riskspridning.
  Varsågod för tipset och Gott Nytt År!

  SvaraRadera
 17. +11,83% i år enligt Avanza. Var uppe i +35,47% som mest men blev girig och sitter fortfarande lång i båten.

  SvaraRadera
 18. +68% i år, bästa året på länge.

  SvaraRadera
 19. Jag har tre depåer. Jag angav värden för den som gått bäst. Av de andra två har den ena gått upp ungefär 10% och den andra ner ungefär 10%.

  SvaraRadera
 20. 25,89% basen i portföljen är just nu ränteobligationer med 5,7% snittränta. Sedan är det korta positioner under october-december som givit fenomenal avkastning.

  SvaraRadera
 21. Många duktiga här, jag får bittert erkänna -7 % men tar gärna del av andras framgångsrecept.

  SvaraRadera
 22. -50% för mig på isk, starbreeze, iqiyi, G5, tobi allt har gått åt helvete

  SvaraRadera
 23. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 24. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 25. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera