Cornucopia?

Aktuellt

Var tredje tackar nej till jobb utan möjlighet till distansarbete - hälften av kvinnorna

Enligt en undersökning från Sifo, beställd av Sigma IT, så tackar 35% av svenskarna nu nej till ett jobb som inte erbjuder distansarbete. 46...

2018-12-27 11:53

Färdigkyld champagne på Systembolaget

Döm om min förvåning när det visar sig att det finns färdigkyld champagne på Systembolaget i Focus huset i Gårda, i Sveriges framsida Göteborg. Vet EU om detta?
Champagne på kylning på Systembolaget.


Det finns alltså kylda drycker att köpa på Systembolaget. Åtminstone i Focushuset i Gårda. Främst champagne, vilket ju passar bra inför att det är dags att grusa förhoppningarna om nästa år med start nyår.

Annars har ju bolaget inte fått ha kylda drycker, eftersom det går emot principen att motverka spontanköp och ökad konsumtion, samt att i egenskap av monopol på EU-undantag så måste man i så fall erbjuda alla drycker som färdigkylda och inte få diskriminera enstaka mer populära sorter. I synnerhet inte svenska dito. Fast det gällde öl och eventuellt alkoläsk.

Fast nu ligger alltså champagnen på kylning.
Låst.
Fast särskilt spontan konsumtion blir det inte, eftersom skåpen är låsta.
Lägre prisnivån.
Och priserna på dessa bubbliga drycker i sina kylda och låsta skåp börjar på fyrsiffrigt och arbetar sig sedan uppåt.

Så det blir inte särskilt spontant, och urvalskriteriet är kanske alla champagner som kostar över 1000:- SEK per 75 cl flaska. För dessa hittades inte i den ordinarie disken, utan bara kylda bakom lås och bom.

Fast med innetrenden IPA och de priser dessa så kallat förmodade öl betingar, så borde Systembolaget kunna lagerhålla kyld öl, så länge det gäller alla öl över 100:- SEK per flaska. Eller något.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

38 kommentarer:

 1. Frågan är väl snarare om IOGT-NTO vet om det?
  De har ju varit en väldigt stark påtryckargrupp med mycket högre representation i riksdagen än bland befolkningen i stort.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ska genast ringa Torsten Bengtsson och Karin Söder och se till att de stoppar det här.

   Radera
  2. Mycket rådigt! Det är ju många barn som far illa av alkoholmissbruk under helgerna så sådant här måste verkligen stoppas just för barnens skull!

   Radera
  3. Hej BH! Listigt att välja ett nästan identiskt namn.

   Radera
 2. Jag tycker cigaretter ska säljas blöta för att motverka spontanrökning.

  SvaraRadera
 3. Systemet får inte särbehandla leverantörer. Kan exklusiv Champagnen säljas kyld så kan även Kung,Pripps Blå, Arboga 7,2% säljas under konsumtionsvänliga former. Därmed så borde ölavdelningarna byggas om till permanenta kylrum med skjutdörrar.

  SvaraRadera
 4. Att EU gick med på monopolet och därmed förtrycket av vuxna människors egna omdömmen är en gåta men eftersom Sve., Fin.,Nor således uppvisar flest synliga a-lagare runt omkring dessa inrättningar med hänvisning till folkhälsan och dom tokhöga skatterna som varorna är belagda med.

  Nu går det att få hem vin från bla Tyskland, inburen till vinkällaren, med en ibland 90 dagars kredit som plåster på såren!

  Sen det värsta av allt är våra egna odlare/vinproducenter som får stå och förklara för turisterna vilka korkade lagar som råder i förmynderiets hemland, muttrande die Dumme Schwe......

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi som gillar dyrare viner har dock inget emot bolaget.

   Radera
  2. Den service och kunskap bolaget levererar kommer endast ett fåtal specialistbutiker erbjuda om monopolet försvinner. Man måste vara bra naiv om man tror att den egna matbutiken skulle bli bättre än bolaget.

   Radera
  3. Den kunskap och service som bolaget levererar är att kasta pärlor på svenska svin.

   Radera
 5. Jag tycker att Bolaget jobbar på duktigt!

  1. För många år sedan var det dyrare per liter med en helflaska, nu får man "mängdrabatt" jämfört med två halva.

  2. För några är sedan satt två äldre gentlemen inne på Bolaget i Limhamn och spelade köpstimulerande musik, såsom luciasången och julvisor.

  3. På Bolaget i Jägersro fick jag hjälp att öppna en vinare i butiken, så att den skulle hinna luftas tills jag kom hem till färdig middag. (En äldre anställd man nekade först, men en yngre chef körde över honom.)

  4. Enligt mina hobbyobservationer slutar påfallande många vinpriser på en säljande 9:a!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Punkt 3 var bland det mest pinsamma jag läst. Att bara öppna flaskan "luftar" inte alls, det gör varken till eller från. Ska du lufta vinet ska du dekantera det.

   Jag sätter en femma på att du uppfostrar folk som häller upp öl "fel" också.

   Radera
  2. Punkt 3, hur tänkte du där?
   Ska vinet på 70 cl "luftas" genom flaskans mynning?
   Hur får du in "luftningen" i hela vätskekroppen?

   Gissar att du dessutom tryckte tillbaka korken lite halvt om halvt för hemfärden?

   Är du en "vinkännare"?

   Radera
  3. Öl dricker man direkt ur glasflaska.
   Om man ska hålla på etiketten.

   Radera
  4. Det jag kan om vin kan jag skriva på baksidan av ett frimärke, så tack för luftningstipsen, men systemchefen tyckte att det var ok för 30 år sedan.
   Ölanmärkningen trams, men gav iallafall Anders R tillfälle att framföra en kul poäng.
   Mina 4 exempel var ägnade att i enlighet med blogginlägget ffa belysa hur det tänjs på de rigida regelverket.
   Synd att man inte kan handla öl, vin och mat i samma butik. Kanske kan det lösas genom att Bolaget börjar sälja mat.

   Radera
 6. Nu är ju inte förvarings och dricktemperatur den samma för champagne så sannolikt är den för varm för att spontandrickas. Och skälet till kylförvaring är då att man vill förlänga hållbarheten på dyra varor med låg omsättning för att minska svinnet. Sen kan det diskuteras att systembolaget öht prioriterar varor i den här prisklassen i sitt sortiment. Mer rimligt i beställningssortimentet. I den mån systembolagsmonopolet är rimligt öht.

  SvaraRadera
 7. Välbärgade har lättare att hantera sina sociala problem, men också lättare att dölja dem. Läser på systembolagets hemsida att de inte säljer kylda drycker, vilket bara då gäller drycker som främst konsumeras av lågavlönade. Mot det kan man anföra att champange bör lagras kyld - men det verkar då inte gälla alla champangeviner, utan billigare sorter är mer lagringståliga (märkligt det där). Det hela tål en del tankar.

  SvaraRadera
 8. "Med innetrenden IPA" du har verkligen örat mot rälsen.

  SvaraRadera
 9. Det är så patetiskt att man inte kan köpa en kall öl i Sverige. Jag var på besök i somras och mitt under 30 graders värmen så såg man folk sitta längs vattnet och kyla sig med en fisljumen öl. Livskvalité.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gick du omkring och kände på deras ölburkar? Tyckte de inte DET verkade märkligt beteende?

   Eller hade du något annat trick för att konstatera att ölen var fisjonken?

   Radera
  2. "får jag känna på din burk" ?

   Kanske det är normalt att ställa sådana frågor där Marcus Lind bor idag? Isåfall är jag glad över att jag bor i Sverige. Fisljumen öl eller inte.

   Radera
 10. På Tempo där jag bor säljs kylda öl 3,5. Själv är jag nykterist.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har du gratis mat inkuderat i ditt boende?

   Radera
 11. För den som undrar är alltså syftet med champagnekylen inte främst att tillhandahålla kyld champagne utan att hålla en stabil miljö för champagnen. Viktigast är att luftfuktigheten hålls hög och jämn. Idealisk temperatur för förvaring är ca 10 grader. Men det är i ärlighetens namn inte det viktigaste, bara temperaturen är konstant. Det ska vara mörkt, dragfritt och flaskorna ska vila liggande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Öl bör också förvaras mörkt och svalt...

   Radera
  2. Schaaampaaanj är ett bubbligt vin som ska förvaras som vilket vin som helst helt enkelt.

   Radera
  3. Sandow, jag har sett att de förvarar Sanpanjnen i rumstemperatur men det är sådana som Yellow Widow etc där det är lite omsättning, typ in/out När flaskorna landar uppåt två laxar buteljen kanske de behöver förvaras kallt för att et inte skall bli kapitalförstöring?

   Radera
 12. Detta är kanske något för alla våra kära "Influencer´s" som bryter på dålig engelska?

  SvaraRadera
 13. Mer troligt är de dyrbara sorterna bör/måste förvaras svalt för att inte bli förstörda och då räknas det inte som de säljs kylda.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu är det så att hållbarheten för öl försämras om den förvaras varmt. Skulle man då kunna räkna med att få köpa kall öl på bolaget? Det skall ju tydligen inte räknas som kyld då öl bör förvaras kyld...

   Radera
  2. Nej, det håller inte. Då borde alla sorter hållas kylda och mörka. Att vinerna blir känsligare ju dyrare de är stämmer ju inte. Även billigt vin kan snabbt fördärvas vid felaktig hantering.

   Radera
  3. Tack alla ni underbara människor som startat den här konversationen gällande kylda drycker på SB. Jag har fått mig ett härligt skratt av alla roliga komentarer och det är skönt. Jag har länge edterlyst kylda drycker; öl, vin, bubblor ingen skillnad. Jag har också fått som svar de gångerjag tagit upp det med SB( både personal och kundtjänst) att de inte få favorisera vissa leverantörer, heller inte uppmuntrs till merförsäljning. Då har jag påpekat att alla röda viner, tom och cognac mm står i en alldeles perfekt tempratur för att drickas direkt och undrade hur det kan tillåtet. Jag undrade om de kan ske borde förvara det röda vinet i kylskåp för att det ska bli mer rättvist.
   Fick inget bra svar :)

   Radera
 14. bajenpartiet.se har länge haft kall öl på systemet i sitt valmanifest...

  SvaraRadera
 15. Hur fan är IPA en "innetrend"? Kan lager också bli en "innetrend" här? Är det dig eller Sverige eller Göteborg det är fel på?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Felet emanerar från Brooklyn tror jag.

   Radera
 16. Systembolaget motiveras med totalkonsumptionsmodellen. Den bygger på att ju lättillgängligare alkohol är desto mer konsumeras, och ju mer alkohol som konsumeras desto med alkoholskador (både fysiska skador och alkoholrelaterad brottslighet etc). Men stämmer den?

  Sedan Sverige gick med i EU 1995 har alkohol blivit lättillgängligare genom lördagsöppet på systemet, fler systembolag, många fler utskänkningstillstånd, 05-ställen, slopade införelsekvoter etc. Men, de senaste åren har alkoholkonsumptionen minskat (efter att ha ökat något efter EU-inträdet). Även alkoholskadorna har minskat. Alkoholrelaterad brottslighet har minskat.

  Svenskar har gått från ett helgsupande till ett mer kontinentalt drickande. Att supa sig redlös är värre för kroppen och leder till mer skador och brott. Samma konsumption utslagen över längre tid är inte lika skadligt. Alltså finns det luckor i totalkonsumptionsmodellen. Att sedan många svenskar går på den propaganda som Systembolaget sprider pga sin egen överlevnadsinstinkt ändrar inte på det.

  Om staten verkligen hade menat allvar med att vilja minska alkoholmissbruket i Sverige, hade det då inte varit bättre att se till att det finns snabbtillgänglig missbruksvård av god kvalité istället för att försöka minska missbruket genom dåliga öppettider och dåligt utbud?

  SvaraRadera
 17. Ähh, en kyld ayran från kebaberian slår en överskattad jäst saft från frankrike.

  SvaraRadera