Aktuellt

Reklam: Fem procent rabatt med Cornucopia? på Finanskursen årskull 3

Denna artikel är reklam för Finanskursen, som erbjuder tidig anmälan och fem procent rabatt till bloggens läsare om de anmäler sig här . F...

2018-12-18

Facebook Luleå - 100 MSEK i bidrag plus 160 MSEK i stöd om året - gav 44 jobb

Facebooks etablering i Luleå fick över 100 miljoner kronor i investeringsstöd av alliansregeringen. Samtidigt slipper man också betala energiskatten vilket ger dem ett stöd på ca 160 MSEK om året. Allt detta för 44 jobb på driftsbolaget.
Tack, Centerpartiet och Annie Lööf.
Pinnacle Sweden AB, som Facebooks serverhallbolag i Luleå heter, fick drygt 100 MSEK i investeringsstöd av alliansregeringen, ivrigt påhejat av dåvarande näringsminister Annie Lööf (C). Det talades om att etablera en ny basindustri. Man tog även bort energiskatten på el för de internationella Internetjättarnas serverhallar i Sverige.

Det visar sig nu att Pinnacle Sweden AB endast har 44 anställda. Enbart skattereduktionen på 160 MSEK om året är alltså ett statligt stöd på nästan 4 MSEK per anställning.

Samtidigt betalar man en liten pliktskyldig bolagsskatt på bolagets vinst om 41 MSEK under  2017, för ett nettostöd om cirka 3 MSEK per anställd, årligen. De anställda på Facebook i Luleå finansieras i praktiken helt av svenska skattebetalare.

Detta samtidigt som cirka 1% av Sveriges elförbrukning går åt till Facebooks serverhallar. Om all vår el skulle gå till serverhallar skulle alltså 4 400 personer ha ett jobb i Sverige, och resten skulle få leva på 1800-talsnivå utan el.

Den som vill påstå att detta betalar sig via skatten på de anställdas löner, så var Facebooks totala lönekostnader, alltså inklusive pensioner och arbetsgivaravgifter endast 77 MSEK. Fortfarande långt mindre än det årliga stödet på 160 MSEK. 

2017 skrev Pinnacle Sweden AB av över 2 miljarder kronor, som alltså återfördes skattefritt till den utländska ägaren. Totala avskrivningar 2015 - 2017 överstiger vida kostnaden för bygget, hur nu detta går ihop bokföringsmässigt. Uppenbarligen är man inte särskilt intresserade av att betala skatt i Sverige, vilket är exakt noll överraskning för alla utom möjligen Annie Lööf (C). Tillägg: Facebook tillför ett aktieägartillskott för byggandet, som skrivs av successivt och kvittas mot motsvarande bokföringsmässiga intäkt, så man slipper betala skatt. Detta tillskott redovisas som en form av intäkt för driften, som alltså mest är en bokföringsmässig konstruktion. Killgissningsvis gör detta att dessa medel sannolikt räknas till svensk BNP och tjänsteexport, utan att öht någonsin tillföra något av värde till Sverige eller ens röra sig i den svenska ekonomin annat än som siffror hos en bokföringsfirma. Nej, pengarna för bygget hamnade mestadels utomlands i form av importerade standardkomponenter och moduler.

Sedan Facebooks etablering har ett antal andra serverhallar byggts eller är på väg att byggas av de internationella Internetjättarna. De ger förstås inte fler jobb än hos Facebook i Luleå, men äter upp svensk elenergi och nätkapacitet. Driften består främst i vaktmästararbete och att byta ut standardiserade komponenter, inskeppade från utlandet, när dessa går sönder. Ungefär som att ta in och ur en bok i en bokhylla, eventuellt i lite större skala, typ en container i taget.

Det finns exakt noll fördelar för Sverige att ha Facebooks serverhallar inom rikets gränser. Däremot är det en avsevärd kostnad för svenska skattebetalare, samt drar upp elpriserna för oss alla, som i någon form är beroende av el för vår vardag. Sverige är en bananmonarki.

40 kommentarer:

 1. Fan - det var mer subvention än jag trodde. Tur att den ligger i Norrland där vi har gott om el. I rättvisans namn tjänar Vattenfall mfl leverantörer lite mer på sin produktion och därmed kommer det in lite mer skatt. Har för mig att av den stora utbyggnaden av vindkraft till viss del sker i Norrland.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 2. Svar
  1. Centerns partiledare har ju en tradition av dåliga affärrer. De stavas bl.a Nuon och Postnord. Så varför ändra på det.

   Radera
 3. Riktade åtgärder där politiker ska vara kreativa för att skapa fantastiska framtidsindustrier som Teko och Facebook har en lång tradition av fiaskon. Trots detta fortsätter väljarna att åter ge förtroende till samma gäng gång på gång i ngn förhoppning om annorlunda resultat nästa gång...

  SvaraRadera
 4. Kom ihåg att Sverige är ett skattehelvete. När amazons, Microsoft och Googles datacenter är färdigbyggda kommer energiskatterna införas igen. Vi har politiker som är världsbäst på att driva in skatter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Internationella bolag har exakt noll lojalitet i Sverige. Då sätter man bara bolaget i konkurs, så får staten betala lönen för de fd anställda, och så drar man till nästa bananrepublik eller bananmonarki. Datacentermodulerna flyttar man ut ur landet före konkursen, och kvar står bara en värdelös plåthall.

   Radera
  2. Med de subventioner du beskriver så blir det en plusaffär om de lämnar.

   Radera
  3. Ja det är mycket möjligt , tror att EU kommer försöka skatta sönder internationella bolag eftersom Europa inte klarar av att konkurrera med dessa. Kommer inte vara en långsiktigt lösning men håller EU flytande ett tag till.

   Radera
  4. Vad förlorar vi på det?
   Några få arbetstillfällen.

   Vi sparar några % av elförbrukningen. Däri ligger förlusten. Eller vinsten, om elen kan exporteras till Con-EU.

   Sedan undrar jag om de bara kan sätta bolaget i konken och flytta ut all utrustning , är myndigheterna snabba går det att sätta hänglås på, men hivetvis vågar ingen ta ett sådant beslut.

   Vad gäller Centern har de en lång tradition av att sälja ut svenska resurser på en nivå som tangerar att hota rikets säkerhet om än inte säkerhetspolitiskt ialla fall stabilitetsmässigt.

   Hur en människa vid sina sinnen fulla bruk kan vara centerpartist är verkligen förvånande.

   Radera
  5. Ja och det är därför befolkningen är stenhårt beskattad, de är minst benägna att flytta. De tvingas således att betala för sin egen välfärd samt diverse subventioner av den här arten.

   Skrota högskattesamhället torde vara den enklaste lösningen på den här typen av problematik men det vill ju folk inte för tänk på skolan, sjukvården och barnen...

   Radera
  6. Skatten gäller bara de ofrälse.

   Radera
  7. Kubal förbrukar ca 2% av Sveriges elproduktion. Med 470 anställda. Som bonus ägd av en rysk miljardär på USA:s sanktionslista.

   Radera
  8. 470 anställda, skatt och 2% är betydligt bättre än 44, smita från skatten och 1%.

   Radera
  9. Japp. Enkel matematik. Det var exakt det jag menade. Går inte att smita så lätt. Ägaren har pudlat för USA i månader. Att släcka ner kostar. Lär vara en bra arbetsgivare enligt anställda. Serverhallar är gökungar. Att det ska vara så svårt att inse.

   Radera
  10. Hur kom du fram till 1% ?

   Radera
  11. "Datacentermodulerna flyttar man ut ur landet före konkursen, och kvar står bara en värdelös plåthall."

   Det låter som att det kommer att bli lätta att bli av med dessa om det skulle bli elbrist. Sverige agerar smart som vanligt.

   Radera
 5. Påminner om Foxconn och Mount Pleasant Wisconsin

  SvaraRadera
 6. Samtidigt köper Amazon än mer mark att bygga Datacenter på

  https://digital.di.se/artikel/amazon-koper-mer-mark-i-katrineholm

  SvaraRadera
 7. Bananmonarki - hahaha - den var bra. Tyvärr alltför sann. Vi har satt ett gäng apor att styra Sverige, så liknelsen är fantastisk.

  SvaraRadera
 8. Alliansens gröna röst...

  SvaraRadera
 9. Lite kringjobb blir det ju dock så lite bättre än 44 jobb skapa nog. Men rätt i sak att det finns bättre saker att göra med sina resurser.

  SvaraRadera
 10. Hur mycket energi går åt till FB totalt i världen?

  SvaraRadera
 11. Som i alla bananmonarkier (och -republiker) ligger förklaringen till det hela i vilken vinst regimen får av att ge bort landets tillgångar.

  Regimens vinst i detta fall verkar vara inflytande i hur Facebook hanterar sin censur.

  SvaraRadera
 12. Energiskatter ska betalas av folket för att värma sina bostäder. Bitcoin-mining, cloud-computing och Facebook får elen utan skatt, och inte brukar man betala särskilt mycket vinstskatt heller.
  Dags att dra på den gula västen och tåga till Stockholm och defenestrera någon politiker!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Defenestrated. Lite fritt översatt som "utkastad genom fönster".

   Radera
  2. En gammal tjeckisk tradition/folknöje.

   Radera
 13. Alliansregeringen har förhoppningsvis inte lovat evig befrielse från energiskatt... Lite info på den punkten vore bra. Jag förväntar mig dock inte att den här sortens politiker skall vara särskilt vettiga. De besitter en extraordinär förmåga till stupiditet.

  SvaraRadera
 14. En föraktlig del av de som kallar sig för entreprenörer sysslar i själva verket med att leva på bidrag från stater. Visst kan det vara smart, men så produktivt är det inte.

  Det borde finnas en standardtanke vid alla sådana gynnande beslut - är det rimligt att tvinga medborgarna att betala för detta, eller hade det varit bättre om de fått behålla medlen? (Sen kan man göra analyser i efterhand, men om de konsekvent kommer fram till att beslutsfattarna fattar dåliga beslut så borde man KANSKE ta till sig det)

  SvaraRadera
 15. Lagget blir mindre på facebook ialf

  SvaraRadera
 16. Lyckas man driva upp förbrukning och priser på el och brister i systemet ökar så gynnar det staten och elproducenternas intäkter, förlorare blir det vanliga hushållet.

  SvaraRadera
 17. Räknade ingen på det här innan stödet gavs?
  Gäller skattefriheten för alltid?

  Att företagen skulle flytta om skatten återinfördes tror jag inte, då svenska elpriser är lägre än europeiska - och det kostar trots allt en del att flytta verksamheten, marken och byggnaden kan man inte ta med sig, garantilöner gäller bara ett tag.

  Man skulle kunna tänka sig att statens tanke från början var att förbrukningen av el skulle öka , så att priserna stiger - vilket ger högre skatteintäkter och högre vinst för statliga Vattenfall...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast nu finns det ju inte så mycket el. Det är ju bra att kunna sälja saker till högt pris, men att skaffa fler kunder när lagret är tomt känns ju mer suicidalt än smart?

   Radera
  2. Det är då man höjer priset bara. Eftersom lagret inte är slut, utan endast uppbokat. Det finns alltid mer el att sälja.

   Radera
  3. Ja, ialla fall till dess att vattenmagasinen är tomma och det blåser mindre

   Radera
 18. De lokala politikerna förstår att subventionerna kommer från resten av landet medans jobben ger effekter lokalt. Värde för skattepengar har ingen betydelse eftersom den lokala befolkningen endast tar del av fördelarna med etableringen utan att behöva stå för subventionerna. En variant av att privatisera vinster och socialisera förluster som kommuner och globala bolag i samförstånd ägnar sig åt.

  SvaraRadera
 19. En centerpartistisk tradition. Stavas bl.a Nuon och Postnord.

  SvaraRadera
 20. Hej hopp, jag sitter 500 m från hallarna och detta var en riktigt s**t artikel, kolla in det här istället om nu undrar vilket lyft detta är för oss i Luleå och Norrbotten att detta hände - för oss otroligt bra att den rena energi vi producerar stannar och förädlas nära oss :-)

  http://johansjokvist.se/blog/2017/11/07/facebooks-verkliga-betydelse-for-lulea-och-norrbotten/

  SvaraRadera
 21. Vattenenergin är inte ”ren”, då älven är biologisk död och opasserbar både för människor och växter/djur. I beräkningen finns inte heller kommunens stora investeringar för infrastruktur. Och varför tillåts fb släppa ut uppvärmt restvatten till naturskyddsområde?

  SvaraRadera