Cornucopia?

Aktuellt

Globala fossila CO2-utsläpp ökade med nio Sverige 2019 - Kina ökade med sju Sverige

De globala fossila CO2-utsläppen ökade med nästan nio Sverige 2019. Även om Sverige skulle slutat helt med fossila bränslen förra året, ha...

2018-12-08 11:33

Dödskors i S&P-500 - lägsta stängningen sedan i maj

Det bredare amerikanska börsindexet S&P-500 utlöste igår ett så kallat dödskors. Detta samtidigt som fredagens stängning var den lägsta sedan i maj.
Dagschart S&P-500.
50-dagars glidande medelvärde föll alltså genom 200-dagars glidande medelvärde i det amerikanska indexet S&P-500. Det signalerar därmed att en uppåtgående trend sedan motsvarande köpsignal i maj 2016 är över.

200-dagars glidande medelvärde blev också fallande igen de senaste dagarna, så det handlar om ett äkta dödskors.

Indexet stängde också veckan på den lägsta nivån sedan i maj. 

Det är också värt att notera att de europeiska börserna, inklusive Stockholmsböresn rekylerade upp igår utifrån torsdagens amerikanska handel, men att gårdagens nedgång i USA fortsatte efter europeisk stängning. S&P-500 gick -2.32%, NASDAQ Composite -3.05% och Dow Jones Industrial Average -2.24%.

Mycket talar alltså för en negativ börs i Sverige och Europa på måndag, men det är en stund tills dess.

Vore intressant att höra hur de som fortfarande är kvar på börsen egentligen resonerar. 
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

23 kommentarer:

 1. Sparar långsiktigt i indexfonder. Bör jag sälja alltså?

  SvaraRadera
 2. Minskade på ATH i ett antal aktier under sommaren/hösten för att finansiera en fastighetsaffär. Kanske 70 % av gripbart kapital kvar på börsen, klart mindre om fastigheter räknas in. Mtp den stigande direktavkastningen och hoppet om en lättad tullsituation är en så stor andel kvar.
  Att sälja nu blir ett rejält surt äpple att bita i tyvärr + reavinstskatten. (mkt gamla aktier)
  Vad göra? Räntefonderna kommer ju minska i värde ifall räntan sticker iväg uppåt.
  Bankgarantin jobbigt låg o.s.v.

  SvaraRadera
 3. jag har bara halva inne...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltid gillat det uttrycket med tanke på att de första 0.001% är helt avgörande, och i de flesta kontexter (även juridiska) är att likställa med hela.

   Radera
 4. Om man siktar på Dollar Cost Average så kanske det ör dags att börja handla snart — om man såklart inte siktar på att pricka botten.

  SvaraRadera
 5. En bra affär idag är fortfarande en bra affär även om det finns en bättre i morgon.

  SvaraRadera
 6. Det har gått ner mycket på kort tid nu, börjar det inte vara dags för en liten uppgång innan fallet fortsätter? Bolagsvinster och nyckeltal är ju fortfarande inte så usla att börserna ska falla helt handlöst.

  SvaraRadera
 7. Är det inga som behandlar sina aktieköp lite mer som företagande eller åtminstone angel investing; håller aktier för att det krävs investeringar för att driva sina visioner, snarare än hoppar runt och studerar lågkonjunkturer och TA hit och dit?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag saknar också dom som investerar i enskilda bolag i diskussionen här. Verkar som om alla här är indexkramare och TA tradare. Har man bolag som man tror på med bra ledning, tillväxt och som gör vinster så spelar det väl ingen roll om börsen svänger upp eller ner.

   Radera
  2. Skriver sällan om mina bolag. Får ju skit tio år senare om det var ett index som gick bättre vid ngt tillfälle, eftersom folk tror att man aldrig går ur.

   Radera
  3. Anders, nja, det finns flera bolag som jag tror blir bra på längre sikt men ännu är det en fallande kniv. Låt oss fundera innan vi köper en vara som är i deflation (vara=aktien).

   Här är det ju verkligen så att jag vill vänta om den går ner, till skillnad från köttfärs som jag vill ha idag och inte om fem år när den kostar 20 kr mindre per kilo.

   Radera
 8. Nere vid tidigare stöd, måndagen i USA blir avgörande. Den som varnat för börsen sedan 2009 ska nog inte framställa sig själv som orakel

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vem menar du, för inte är det jag iaf https://cornucopia.cornubot.se/2013/09/upprepning-kop-svenska-aktier-och.html

   Radera
 9. Fortfarande kvar på börsen:
  Snittar ned oss vid tillfällen i de aktier vi har valt att ha kvar under lågkonjunkturen - sånt som Investor, Latour, Fortum, Telia, Telenor. 3M, Coca-Cola i USA. Ligger -4% på innehavet efter att ha sålt det som var på plus, men ligger 8.6% totalt på året. Håller dessutom kvar sånt som skogsaktier trots att de gått ganska risigt.
  Enbart 25% av fria tillgångarna är f.n. exponerat mot börsen (varav 75% Europa, 25% USA) - vill inte röra utdelningsportföljen för mycket. 30% likviditet, 25% PE, 20% fysiska råvaror.

  Resonerar att vi känner ingen direkt oro eftersom vi aldrig varit all-in börsen utan sett till under många år att vara lånefria. Hoppas att det skall bli möjligt att komplettera vår utdelningsportfölj under kraschen.

  SvaraRadera
 10. Jag är också kvar på börsen. Inga lån (utom någon procent på villan). Sålt av en del under året för att bekosta utbyggnad och modernisering. En del har gått upp senaste månaden, men med facit borde jag sålt allt i somras, men en del av mina innehav har låg omsättning och jag väntar på stor uppgång i några vilket år som helst. Har hänt flera gånger tidigare. Utgår från att några bolag verksamma med flödande energi och komponenter för elfordon samt 5G kommer ge mig uppgångar redan 2019. (Och kanske någon före årsskiftet). När någon tiodubblas kan flera eftersläpare tolereras. Arcam gav drygt 30 ggr insatsen på några år. Hade ägt länge men köpte det mesta när kursen var under 10 kr ett par år innan GE "tog" företaget från oss.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej andra företag.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 11. Fredagen slutade med +2,9% för portföljen som är tung i kontracykliska guldbolag som betedde sig som förväntat när övrig börs är sur, för första gången på länge. Ligger dock på minus för helåret men eftersom jag till skillnad från övriga inte kan pricka botten och tror på guldrelaterat inför 2019 så får det vara värt det, istället för att invänta teknisk köpsignal.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Somebody, jag tror det var du som motiverade mig att behålla Nevsun när jag låg rätt mkt back i den. Det ska du ha ett senkommet tack för, gick ju hyfsat bra till slut!

   Radera
  2. Ok, det är mer än jag minns. Råvaruaktier är extremt volatila och cykliska men jag tror 2019 kommer bli bra för guldrelaterat. Wesdome, B2Gold, Sandstorm, Endeavour, Kirkland Lake är de största innehaven i fallande ordning. Mer spekulativt och för Cu och Zn har jag Regulus och Tinka Resources. Kopparlagren är på låga nivåer, typ flerårslägsta. Alexco spekulativt inom Ag.

   Radera
  3. Rätt säker att det var du, du har väl. Hursom slutet gott, NSU på uppköp och jag tar hem den vinsten. Har bla Sandstorm av de du nämnde och ska öka, hoppas på lite börsåterhämtning så vi får tillbaka de fina låga priserna. Har du någon åsikt om Bear Creek? Bear Creek har ju stor landrisk i Peru (och ett skumt "settlement" på en av sajterna, jag menar hur bra ligger man till om man tvingat peruanska staten att slanta), men jag tycker ändå det ser ut som en kul lottsedel!

   Radera