Cornucopia?

Aktuellt

Nytt teveformat - dokusåpan #skyddsrummet

"I skyddsrummet kan alla höra dig skrika" - Lars B på Twitter I MSB:s skyddsrum ska varje person få 0.75 m2 i yta. Detta är en g...

2018-12-04 16:14

Danske Bank: Oförändrade lägenhetspriser i Stockholm i november

Danske Bank rapporterar om 0.5% lägre lägenhetspriser i Stockholm under november. Mer intressant är att man understryker att det föreligger en risk för förnyat prisfall nästa år.
Mariaberget på Södermalm.
Danske Banks boprisindikator baserar sig på en kombination av knätrolleri, handviftande, läsande i kaffesump, skillnaden mellan tidigare gissningar och utfallet för Valueguards HXO-index, siffror om utbudet hos Mäklarstatistik och Hemnet och en massa annat.

I slutändan drar Danske Bank därmed slutsatsen att lägenhetspriserna föll 0.5% i Stockholm i november. I stort sett oförändrat alltså, men den som har en lägenhet för fem miljoner betalade 25 000:- SEK för att bo som det så fint heter när priserna stiger. Fast när de faller har man ju köpt för att bo.

Mest intressant i Danske Banks pressmeddelande, vars nyhetsbyråomskrift reproducerats land och rike runt, är dock följande:
"Risken för ett förnyat prisfall under nästa år kvarstår därmed.Priserna på bostadsrätter i Stockholm föll något i november. Precis som tidigare utgör en trög försäljning i kombination med fortsatt hög takt i nyproduktionen en risk för fallande priser under 2019. säger Michael Grahn, chefekonom på Danske Bank Sverige."
Exakt hur stor denna risk är anges inte och bandbredden på informationen är därmed låg. Pressmeddelandets främsta värde är att påminna om att Danske Bank existerar, och är antagligen hela dess syfte.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

8 kommentarer:

 1. Tämligen meningslös kommentar av Danske Bank, helt omöjligt att följa upp om de inte kvantifierar risken. Rätt stor skillnad på t ex 10 och 90 procents risk. Men är det luddigt kan det ju inte bli fel.

  SvaraRadera
 2. DB har avsatt 18 miljar-der för potentiella
  böter i penningtvätthärvan. Dejlig bank, DB.

  SvaraRadera
 3. Experterna på DanskeBank kommer säkert ha rätt som vanligt :)

  SvaraRadera
 4. Stockholms innerstad har väl redan sjunkit 10-15% sedan toppen. Vad är det som är så konstigt med det? Lite som en av Newton lagar, ett äpple faller "ganska" rakt ned, trädet växer ändå. Nära kontinenten här i Skåne, har vi redan plockat våra äpplen med stege. F ö är detta ett väldigt uttjatat ämne, hoppas du förmår dig att gå vidare ifrån dina egna dåliga brf-affärer på 90-talet. Du får enkelt inse att du gjorde en dålig affär men hade tur med tiden ändå..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var fruktansvärt att sälja lägenheten och köpa en villa med sjöutsikt och 20 minuter till centrala Göteborg för 695 000. Riktigt dålig affär...

   Radera
  2. Du förstod inte, du tolkar in något som du tror jag skrev. Mitt inlägg var bara ett konstaterande med avseende på avkastning. Jag misstänker att du inte har 20 min till Göteborg och sjöutsikt där du bor nu. Men vad är lägenheten värd nu? (detta är tiden/ tur).

   Nu ska jag bokstavstolka precis som du. Tråkigt du känner att du gjort en så dålig affär. Men tänk såhär, bättre att gråta i en Tesla än i en Fiat Uno 45hk ifrån -89.

   70-talet sänder dig styrkekramar.

   Radera
  3. Man kan väl lika gärna vända det till investering på lång sikt, snitta, öka på bostadsinvestering fast det backar!

   Radera
  4. Men man köper väl för att bo :)

   Radera