Cornucopia?

Aktuellt

Globala fossila CO2-utsläpp ökade med nio Sverige 2019 - Kina ökade med sju Sverige

De globala fossila CO2-utsläppen ökade med nästan nio Sverige 2019. Även om Sverige skulle slutat helt med fossila bränslen förra året, ha...

2018-12-10 09:46

C och L röstar inte för avgångsregeringens budget - M+KD-budget går sannolikt igenom

Mediauppgifter nu på morgonen gör gällande att Centerpartiet och Liberalerna inte röstar på avgångsregeringens avgångsbudget. Därmed kommer Moderaternas och Kristdemokraternas borgerliga budget gå igenom med SD:s stöd.
Rosenbad och Riksdagen.
Beskedet kom nu på morgonen efter finansutskottets möte. C och L röstar på egna budgetar och lägger i övrigt ner sina röster.

Därmed är det i princip klart att det blir en borgerlig budget utifrån M+KD, då SD kommer rösta på denna budget. Personbeskattningen sänks således för 2019, då den inte kan justeras i en vårändringsbudget. För övrigt kan en vvårändringsbudgeten M+KD med stöd av SD gå igen, så en ny regering kan inte säkert justera det man inte ville se, t ex höjda anslag till försvaret och polisen, ens i vårbudgeten.

Min bedömning är att detta också kan ses som ett besked om hur det går i regeringsförhandlingar, dvs inget vidare. Stefan Löfven (S) har inte fått C+L:s stöd än så länge och extravalet hägrar fortfarande.

Budgetomröstningen sker på onsdag.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

51 kommentarer:

 1. Jag längtar extremt mycket till extravalet nu när partierna visat sina riktiga kort.

  SvaraRadera
 2. Jag tror dock inte på något extraval.

  Flera partier har så extremt mycket att förlora (MP och L framförallt, men även C).

  Jag förstår det som att "Liberalernas" partikassa är tom, vilket iofs passar innehållet i deras politik.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är mycket som är "extremt" i din värld? Och du längtar efter något du inte tror kommer att ske? Dina kommentarer tillför inte speciellt mycket värde.

   Radera
  2. S gynnas ju, de har märkligt nog gått fram i mätningarna. MP, L och KD (yes!) sitter ju löst. C ligger väl still. Även SD tappar. Flosklerna har väl tagit slut.

   Radera
  3. Många av de andra partierna skulle ju glädja sig om L, MP och C tappade eller helst åkte ut. En anledning om någon till nyval.

   Radera
  4. Det är väl klart att S går fram, inte för att S är bra men ändå troligen minst sämst av de alternativ som finns.

   Radera
 3. Folket har rätt att veta vad de röstar på och vid ett extraval hoppas jag att C och L skulle tvingas redovisa var de står innan valet (eller risker totalhaveri).
  Därför ser jag inte extraval som ett hot utan tvärt om som något nödvändigt och hoppingivande.
  Jag gillar personligen inte SD men att de antagligen får någon procent till tycker jag är ett litet pris att betala.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med i det. Ett extraval gör att ALLA måste tala om INNAN var de står och vem de vill samarbeta med. Gör det inte det riskerar de att tappa i valet.

   Radera
  2. Men SD har ju tappat påfallande mycket i mätningarna. M lär ju ha problem så länge Badgad Bob styr det partiet.

   Radera
  3. Hur ska C, FP eller andra partier kunna redovisa framtida positioner de inte kan förutse? Det rimliga är att partier redovisar sin politik, vad de skulle vilja göra ifall de fick egen majoritet, och sedan vara fria att förhandla med andra partier när de inte får det. Att partier på förhand berättar vilka de vill och inte vill samarbeta med är ju det som är grunden till det svåra regeringsbildandet.

   Radera
  4. Sentios visar tvärt om så dessa mätningar ska man nog inte hänga upp sig på för mycket.

   Radera
  5. Tycke att C varit ganska tydliga var de står. Både före och efter valet. Det kanske är väljarna det är fel på - det duger ju inte ens när Lööf förklarar med sin prata-med-4åringar-röst...

   Radera
  6. Unknown:
   "Hur ska C, FP eller andra partier kunna redovisa framtida positioner de inte kan förutse?"
   Tycker du på riktigt att den uppkomna situationen var svår att förutse?

   Radera
  7. Det generella valresultatet var inte så svårt att förutse, men vilka krav de kan få igenom i förhandlingar med olika partier är svårt att förutse innan valet. Att förhandla med flera sidor innan valet är inte realistiskt eller önskvärt. C och FP hade ju en färdigförhandlad linje i alliansen, som de nu har övergett.

   Alltså, C kan och bör rimligen inte säga saker i stil med "vi kommer stödja en S-regering" eftersom de inte vet vad de kommer att få igenom om de gör det innan de har förhandlat, och att gå ut med detta i förväg sänker deras förhandlingsförmåga.

   Radera
  8. "Tycke att C varit ganska tydliga var de står. Både före och efter valet. "

   Innan valet skulle hon äta upp sig sko istället för att bli stödhjul, inte efter valet.

   Innan valet så vilke hon ha en Alliansregering och Alliansbudget, inte efter valet. För en månad sen sa hon att hon inte skulle förhandla med S, nu är det enda hon har gjort senaste veckan.

   Kristersson, Löfven och Busch däremot har sagt samma sak före valet som efter valet.

   Radera
  9. Hade de och andra hållt fast vid vad de sagt innan så hade vi inte kommit en millimeter närmare en regering. Men det stämmer att de har mjuknat lite.

   C är mig veterligen inget stödhjul.

   C har meddelat att man tänker rösta för en allians budget. Att de lägger ner sina röster och att budgeten läggs fram av M är bara men med ord.

   Radera
 4. Mästerförhandlaren misslyckas? Är det möjligt? Löfven som guds gåva till det politiska förhandlingsbordet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det går inte att förhandla med någon som är rabiat.

   Radera
  2. ...eller om man inte är villig att kompromissa (fastän man inte är i position är t ställa krav)

   Radera
  3. Måste nog säga att han lyckades ganska bra trots allt.

   Han fick Annie till förhandlingsbordet. Samma Annie som sagt att hon hellre skulle äta upp sin sko än att bli ett stödhjul åt Socialdemokraterna.

   Att bryta ner C på en vecka är övermäktigt även Stefan Löfven, men nu har han normaliserat mittenförhandlingar. Det är inte längre än fråga om C ska stödja S utan om priset. S kan ju inte heller rakt av acceptera Cs kravlista då V skulle slå bakut.

   Nej, nu går Löfven till Sjöstedt och säger att han måste vika ner sig på några punkter annars får vi ett hopkok av SD och M i fyra år. Din omedgörlighet har nu gjort att vi får en konservativ budget 2019.

   Är det mer av det som du vill ha?

   Löfven lindar så klart in det mycket bättre, som den mästerförhandare han är.

   Radera
  4. Ja, och att C och L lägger ner rösterna när det gäller övergångsbudgeten är bara förhandlingstaktik. Klart de inte kan rösta på en omodifierad SMP budget.

   Som det är nu med budgeten på plats from onsdaf kan man fortsätta F&F (fika och förhandla) i fikaokratin fram till det går att göra ändringar, då är det skarpt läge

   För expeditionsministär är det nya normala. När alla vant sog börjar den lägga allt mer kontroversiella förslag som riksdagen får rösta om.

   Så kan man köra på till 2022.
   Business as usual medans statsvetaee mfl skriker

   Radera
  5. Man ska nog inte ta ut så mycket ännu. Både S och C har alla incitament i världen att skrika högt och ge sken av mycket tuffa förhandlingar. C för att stilla borgerliga väljare och Löfven för att få vänsterfalangen i partiet att gå med på att ge några köttben åt C.

   "In politics, stupidity is not a handicap"

   Radera
  6. SÄS: på vilket sätt tycker du han är en mästerförhandlare? Det är klart lättare att förhandla när man har trumf på hand, t.ex. när man kan hota med strejk (som är värre alternativ för motparten än budet). Jag tycker det verkar mer en fråga om att han bara försökt bufflar över motståndet, men det fugerar kanske inte ifall motparten har en bra förhandlingsposition?

   Radera
  7. Rickard: ja, eller så är det helt enkelt så att de faktiskt tycker den budgeten är bättre än övergångsregeringens. Och kom inte med ordnandet att de bara lägger ner sina röster - du och jag vet och de vet att det resulterar i att den går igenom och enbart tack vare Ca nedlagda röster.

   Vad gäller kontroversiella förslag från övergångsregeringen så må de lägga sådana, men de måste liksom andra förslag gå igenom riksdagen. De kan mycket väl få igenom vissa förslag, men hyfsat de inte till dem så att partierna gillar dem bättre än motförslaget så kommer de inte gå igenom. Detta gäller isht budgeten.

   De kan alltså inte på något vis räkna med att de skall kunna börja lägga kommunistinspirerade budgetar att få igenom.

   Radera
  8. Hade han varit en mästerförhandlare hade vi haft ett annat resultat idag, jag kan inte se det som att han lyckades.

   Jag har hellre en M+KD budget med SD som stöd än en S+MP med V som stöd

   Radera
  9. > SÄS: på vilket sätt tycker du han är en mästerförhandlare?

   Se på valresultatet. 60% av Riksdagen vill ha Kristersson och Löfven blev nedröstad av en lika stor del av Riksdagen, men ändå är han inte långt ifrån att bli statsminister! Hu rär det möjligt?

   Han lurade av Alliansen makten hela förra mandatperioden.

   Och kom inte att tala om att bli beroende av SD. Både Annie och Björklund har lagt fram Alliansbudget tidigare (som SD röstat på) och de har suttit i regering i fyra år med SD som vågmästare.

   Om det gick då, så gpr det nu, om det inte vore för hur Löfven har kollrat bort dem. Herregud, 2014 så kunde Alliansen fått extra val och blivit större efter en stökig höst för de rödgröna, men genom psykologi och skickliga förhandlingar fick han Alliansen att kapitulera makten till honom utan något i utbyte.

   Radera
  10. Eller så är det så att förutsättningarna då var gynnsamma för honom. Hur nära tycker du det låter för honom att bli SM?

   Radera
 5. Fortfarande följs manuset från valnatten. Ulf -> Stefan -> Ulf nu igen? Och som tolererar i brist på andra alternativ, nu när allting till slut är uttömt och S vägrar ge med sig.

  Särskilt när budgeten går igenom är det rimligt att låta M+KD försöka regera. Tror det blir nästa steg. Vi får se.

  SvaraRadera
 6. Både C och L säger nej till S. Vad gör talmannen då? Han måste helt enkelt börja sätta press på allvar nu. Finns det några alternativ som inte har prövats? Jag kan inte se det utan det här riskerar bara att handla om ett spel för galleriet där ett extraval skjuts upp.

  OT: Börserna i Europa har fallit medan dito USA håller stånd, dvs de har ännu inte gett definitiva säljsignaler. Intradag dippade dock SP500-terminen under signalnivån under natten men ligger på gränsen just nu. Asien föll trots dollarsvaghet. Kronan rekylerar ner efter ha toppat vid motstånd. DAX ligger sedan i fredags inom "crash-territory" så ett par dagar här bör vara väldigt negativt.

  Nyligen kom det ut att Smartphone-marknaden föll för 4e kvartalet i rad(IDC).
  Bland FAANG är det bara Apple och FB som har säljsignaler ännu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Deutsche Bank ser ju nu lite risky ut. Apple håller på att prisa ut sig själva och måste få ut en modell för 500$ eller få en betydligt mindre användarbas på sikt. Vi vet ju att Apple kommer att göra våra "gamla" saker keffiga med vilje, så vi må köpa nytt.

   Radera
  2. Den svenska 10-åringen slutade i torsdags under 4,75% vilket enligt min mening innebär en bekräftelse att den uppåtgående räntetrenden är bruten t.v. Tyska Bund är på väg att dessutom testa ATL.

   Radera
  3. Nej, vi kommer att få 1-2 år med öppningar både upp och ner som det ser ut nu, kan man återinvestera så väst tillverkar mer av det det konsumerar för låg ränta är det väl bra? Låter ju bra... hmm..

   Radera
 7. Tror inte på extraval. Vågar sig Lööf på det? Gissar på att hon trots allt fram Kristersson som statsminister. Tror hon har drivit sin grej så långt hon kan nu.

  SvaraRadera
 8. Nu kan ju både C och L hävda att de gjort allt men S inte ville "förflytta" sig. Nu kan de säga jag till M+KD trots att SD kommer att stödja det alternativet o så kan de skylla allt på S.

  Samma visa som alltid.

  SvaraRadera
 9. Moder Svea står nu inför det största vägvalet i modern tid:

  Vänster ut, fortsätta bygga socialism mot målet total kommunism!

  Höger ut, anamma frihetens väg bort från bojjorna!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Världen kommer snart vara ägd av några få supermiljardärer. Är det detta du kallar frihet?

   Radera
  2. "Liberalismens" naturliga slutpunkt är ny-feodalism.

   Radera
  3. Jag har inte sagt något om enprocentare. Jag talar snarare om vad som händer när någon lyckas utveckla en super-AI. Om den bestämmer sig för att tjäna sina ägare snarare än mänskligheten så kommer dessa ägare strax äga snart sagt allt. Det totala världsherradömet och inte frihet för några andra än super-AIns ägare.

   Radera
  4. Why technology favors tyranny

   https://www.theatlantic.com/magazine/archive/2018/10/yuval-noah-harari-technology-tyranny/568330/

   Radera
  5. Nej det var länge som om nånsin.

   Radera
 10. Någon hjärntvättade Annie Lööf i tonåren att "liberalismen" var lösningen på alla problem och tyvärr är flertalet människor totalt oförmögna att ompröva de värderingar de hade som sjuttonåringar, så Annie Lööf kommer hela sitt liv brinna för en destruktiv värdelös idiotideologi och ingenting annat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då ska du veta hur tragiskt det är för 50+are.

   Radera
 11. En regeringsbildning borde rimligen ha en deadline innan man måste gå tillbaka till väljarna för ett nytt val. Givet alla utfästelser, låsningar och positioner går det inte att skapa en stadig regering i nuläget. Ansvarslöst att dra detta längre i långbänk. De som ivrigt fäktar efter slevarna i köttgrytan tycker så klart motsatt, att det är deras uppgift att hållas för att ta sitt "ansvaj". Ansvar i det läget är att erkänna att ingen av dem har folkets förtroende att leda landet och således gå tillbaka och be om förtroende hos väljarna. Regeringsformen är i behov av fler sätt att få ett extraval till stånd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför det? Håller landet på att gå under? Några viktiga samhällsfunktioner som inte fungerar? I internationellt perspektiv är inte detta speciellt långsamt regeringsbildande. Förr eller senare kommer politikerna att öka sin kompromissvilja och en regering bildas. Om det blir krig eller riktig kris kommer vi ändå få en samlingsregering.

   Radera
  2. Att gå till väljarna är meningslöst. Det är ju det som satt oss här i första läget. Att försöka samma sak igen och förvänta sig annat resultat är inte speciellt begåvat.

   Skulle man sätta en tidsgräns så skulle det kanske vara att låta misstroendeförklaringen falla efter en tid eller nåt.

   Nyval är bara slöseri med befolkningens tid och penpengar.

   Radera
 12. Vid nyval skulle riksdagsspärren höjts!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så riskerar vi inte hamna i samma sits igen utan partierna tar det på allvar, vilket jag inte tycker det verkar som nu.

   Radera
 13. Sakta men säkert rör det sig framått.. inte särskilt svårt att inse att SDs stöd kommer påverka, och vad gör det, det är trotts allt 1 miljon som röstat på dom

  SvaraRadera