Cornucopia?

Aktuellt

Globala fossila CO2-utsläpp ökade med nio Sverige 2019 - Kina ökade med sju Sverige

De globala fossila CO2-utsläppen ökade med nästan nio Sverige 2019. Även om Sverige skulle slutat helt med fossila bränslen förra året, ha...

2018-12-12 08:05

Budgetvotering idag

Idag med start 0900 är det budgetvotering i Riksdagen. Eventuellt också lite debatt innan. Även om det inte är helt säkert väntas M+KD:s budget gå igenom, vilket innebär ökade anslag till Försvarsmakten och rättsväsendet, och sänkt skatt för alla med jobb eller pension. Votering sker tidigast 16:00.
Debatt i riksdagen. Full uppslutning. Läsarfoto.
Till skattesänkningarna för personer med jobb eller pension hör en allmän sänkning av skatten för pensionärer, ett höjt jobbskatteavdrag och en höjd brytpunkt för statlig skatt.

Brytpunkten höjs från 40 600 till 42 000, vilket borde innebära en skattesänkning om upp till ca 200:- SEK för inkomster över 42 000. Jobbskatteavdraget ger ca 200:- SEK i lägre skatt vid medianinkomsten på 30 000:- SEK. Även pensionärer får ca 200:- SEK mer i plånboken vid normal pension. Flygskatten ska slopas. RUT-

Försvar och rättsväsende får väsentligt höjda anslag. Blir intressant att se dessa tas bort i en socialistisk vårändringsbudget.

Inlägget kommer uppdateras.

09:37 Debatten pågår fortfarande. Voteringen ska ske i eftermiddag tydligen.

09:40 SD säger att de kommer rösta för M+KD:s budget om deras egen budget inte går igenom. Så var det med den saken.

09:53 Centerpartiets Emil Källström (C): "Vi måste återgå till den klimatpolitik som gällde under alliansregeringen med stigande ekonomi och minskande utsläpp." Som bekant minskade CO2-utsläppen under alliansen, men slutade minska under socialisterna.

10:00 Uppdaterar inte det här mer. Partierna kör mest på med sina normala floskler och i och med SD:s uttalande om att de kommer stödja M+KD:s budget om deras egen inte går igenom, så är budget frågan i princip avgjord. Jag signerar böcker i Skövde 16:00 - 17:00 och kan därmed inte täcka själva voteringen.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

45 kommentarer:

 1. Vad är poängen att rösta separat på budget och statsminister? Att ev regera på annans budget är ju schizo.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Budgeten behöver tas innan årsskiftet, inkomstskatter kan bara ändras då. Statsminister verkar ju inte vara så viktigt, vad uträttar egentligen en sådan?

   Radera
  2. Jo fast det har ju varit gott om tid att välja statsminister. Och om man nu inte kan komma överens om det så måste ju myndigheter mm ändå fungera och det är ju rimligt att ha en budget då.

   Radera
  3. Vi har en statsminister, så om den funktionen är viktig eller inte kan man inte säga så mycket om utifrån nuvarande läge.

   Eftersom riksdagen inte lyckats välja en ny statsminister är det som det är. Tolkningen av det måste bli att riksdagen för tillfället tycker att nuvarande situation är bättre än någon förändring som den skulle kunna åstadkomma.

   Radera
  4. Kul att vara med på stämman i @Pointless of no returns BRF. "Varför rösta separat på budget och på styrelsens ordförande?"

   Radera
  5. Bor i hus.
   Finner det märkligt att regera på annans budget.

   Radera
  6. Borgerlig budget och socialdemokratisk regering är ju en lysande kompromiss. Borgarna förhindrar socialisterna att rusa iväg med sina ständiga skattehöjningar. Sossarna förhindrar borgarna att genomföra sina ständiga privatiseringar som alltid utfaller med tänkte-inte-på-det.

   Radera
  7. Peter Andersson: +1
   Och Nuon
   och PostNord

   Radera
 2. Skönt att KD är med och ser till att skillnaden i skatt mellan pensionärer och de som fortfarande jobbar bibehålls.

  Någon sa något om servettskiss. Kan det vara del av anledningen till att KD missat detta kanske? Vad är det mer som har blivit fel?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Givetvis när det sittande regering som sagt det. Underförstått menar de väl att riksdagen skall veta hut och rösta för regeringens förslag och låta bli att opponera sig...

   Radera
 3. En detalj angående brytpunkt 1 är att den höjs från 39 050 kr (2018) till 42 000 kr (2019) istället för de 40 600 kr det skulle varit med övergångsbudgeten enligt de normala uppräkningsreglerna ("KPI + 2%").

  Ett litet men bra steg i rätt riktning. Tyvärr slopas inte värnskatten rakt av som t ex L vill utan det ligger kvar på samma nivå som i övergångsbudgeten, men ett komplett slopande är fullt möjligt under denna mandatperioden nästan oavsett regering, eftersom S tydligt visat att de kan acceptera detta (och eftersom en sådan skatteförändring har mycket hög självfinansieringsgrad).

  För kalenderbitaren rekommenderas Finansutskottets betänkande inkl M+KD-reservationen, så kan man se mer översikter över hur utgifterna planeras förändras. Se sid 106 och framåt.

  Höjdpunkter på inkomstsidan (att jämföra med övergångsbudgeten):
  - Skattereduktioner (nytt jobbskatteavdrag): 272 miljarder (-8,0)
  - Statlig inkomstskatt: 57 miljarder (-3,9)
  - Särskild löneskatt: 49 miljarder (-0,9)
  - Totala skatter: 1 131,8 miljarder (-13,5)

  Höjdpunkter på utgiftssidan (att jämföra med övergångsbudgeten):
  - Statsbidrag: 120 miljarder (+4,1)
  - Försvar: 60,1 miljarder (+3,9)
  - Vård: 81,3 miljarder (+3,2)
  - Rättsväsende: 48,4 miljarder (+2,0)
  ...
  - Arbetsmarknad: 73,9 miljarder (-2,9)
  - Byggsubventioner etc: 4,7 miljarder (-2,2)
  - Miljö etc: 9,7 miljader (-2,0)
  - Totala utgifter: 1 022,6 miljarder (+3,6 miljarder jämfört med regeringen)

  Arbetsförmedlingen har redan börjat gny om kommande nedskärningar, och mer sånt kommer det bli.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så de gissar att de får plus i budgeten?

   Radera
  2. Det kan man absolut räkna med 2019. Alla prognoser pekar åt ett hyggligt överskott i statens finanser 2019 baserat på vad vi vet idag. Den lilla försvagningen som sker med M+KD-budgeten räcker inte för att det ska bli minus.

   Just nu tror man på överskott 2020 och 2021 också, men förr eller senare slås det kanske sönder av lågkonjunkturen.

   Radera
  3. Arbetsförmedlingens gnyende var fasen i det som ett slag i ansiktet för alla skattebetalare här i landet.

   "Arbetsförmedlingen varnar nu i en intern rapport för att Moderaternas arbetsmarknadspolitik kommer att leda till ökad långtidsarbetslöshet och sämre matchning".

   Hur fan skulle det ens kunna vara möjligt att uppnå sämre matchning än vad AF gör, trots sina anslag i nuläget? What in the actual hell?

   Radera
  4. Mer detaljer: M+KD-budgeten räknar med följande finansiella sparande i offentlig sektor:
   2019: +0,9% av BNP
   2020: +1,3% av BNP
   2021: +1,7% av BNP

   ... och statens del är faktiskt större än så, eftersom kommunerna har negativt finansiellt sparande pga investeringar i anläggningstillgångar.

   Detta givet dagens konjunkturprognoser, dvs "svag avmattning". Givetvis blir det ett annat läge om det blir kris och lågkonjunktur, och det tror jag alla har beredskap för.

   Radera
  5. Ja AF är sysselsätter ju egentligen bara sina egna anställda, dom förmedlar i stort sett inga jobb och vräker sedan bidrag över låtsasjobb (eller vad dom nu skall kallas), både arbetsgivare och arbetstagare.

   Skandalen med samordningsnummer som var helt okontrollerat där företag fick 100% i bidrag för "anställda" som inte ens fanns rullade ju uvell upp, har det ens utretts?

   Jag så på nära håll (inte jag :)) hur aktivitetsstödet fungerar. Min uppmaning (innan jag visste) - du kommer bli bra behandlad för arbetsgivaren får din lön subventionerad, kör på.

   Ett par veckor av fasansfull mobbning senare tog det slut och jag hjälpte till att höja detta till AF.

   Jag förstod då att arbetstagaren bara var en handelsvara vilken som helst. Arbetsgivaren ringde AF för att få köpa en vara till subventionerat pris. AF godkände.
   När det sedan förekom så pass stora oegentligheter att arbetstagaren drog i stopp så bad arbetsgivaren om att få nyckeln för han skulle få en ny "vara" levererad på måndag.
   Han meddelade sen till AF att arbetstagaren var korrupt, oförskämd, ohygienisk osv.
   AF blev myndighetsupprörda och lyssnade inte på någon kritik mot arbetsgivaren.

   Rinse and repeat.

   För våra skattepengar...

   Radera
  6. Du har helt rätt Johan Näsmark men din slutsats att AF bara sysselsätter sina egna anställda är gravt felaktig. I själva verket är deras bidrag till sysselsättningen negativt då de förhindrar skapandet av riktiga arbeten genom sin finansiering av låtsasjobb hos diverse oseriösa bidragsentreprenörer och ännu värre att de bryter ner och förstör de personer som hamnat i deras klor så att de till slut blir oanställningsbara.

   Att pengarna de gör av med kunna användas bättre av de som faktiskt tjänat ihop dem behöver man inte vara Einstein för att begripa...

   Radera
 4. Samma visa igen. Skattesänkningar som magisk ska öka inkomster. Har högern i sett att det inte fungerar eller lever dessa på drömmen om reaganomics och det gyllene 80-talet.

  Staten behöver att få in mer pengar inte mindre. Hur ska vi annars höja försvaret, polisen, skolan m.m.

  Och nej det hjälper inte att skära ner offentlig verksamhet eller att "effektivisera" myndigheter. Alla statans outsourcings bolag eller konsulter som ingen har koll på kan däremot skäras bort. Skulle spara mer på det än vad vi lägger ut i bistånd oavsett vad "sverigevännerna" tycker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det behövs sänkas skatter. Lafferkurvan vet du...

   Nu erkänner inte socialister denna, för deras mål är inte fördelningspolitik utan att få bestämma.

   Staten behöver lägga pengar på RÄTT saker, dvs de åttagande som staten har gentemot meborgarna för annars bryter man samhällskontraktet. Det är itne samma sak som att staten, dvs tjänstehjon eller politiker kan hitta på vad som helst med pengarna.

   Det är kanske inte så att skattesänkningarna skall öka inkomsterna, däremot öka aktiviteten i ekonomin så man kan sänka utgifterna :)

   Radera
  2. Skall vi ställa om till ett mer klimatvänligt leverne kommer det att kosta, och därmed måste skatterna sänkas radikalt för att lyckas med detta.

   Radera
  3. Bo, du lever i en Sosse-dimma!
   Här har du en bra länk:
   https://cornucopia.cornubot.se/2016/02/okade-skatteintakter-2014-trots-sankt.html

   Radera
  4. Just försvaret och polisen är ju de myndigheter som allra mest tydligt får mer pengar i M+KD-budgeten.

   Att vanliga arbetare, tjänstemän och pensionärer också får behålla mer av sina inkomster är förstås bara positivt. Det brukar även socialdemokrater tycka (man har ju med sänkt skatt för pensionärer i övergångsbudgeten, tex).

   Radera
  5. Naturligtvis lever drömmen om nyliberalism i allra högsta grad. Vid det här laget är det nog ytterst få av anhängarna som verkligen tror på det verklighetsfrånvända svamlet, det är bara lögner för folket för fortsatt stöd för och en utökning av den statsunderstödda myndighetskorruptionen. Det är det som kostar pengar.

   Bara Nuon-affären (90 miljarder) och "Förbifart Stockholm" (35 miljarder) hade gett försvaret vad det behöver och lite till. Lägg därtill svindleriet med alla kommunpengar till blufföretag och gängkriminella, inklusive asylföretag och kortsiktiga svindyra boendelösningar som ofta gått i stöpet, Sjörfartsverket och nyliberalcirkusen på järnvägen.

   Toppa med den s.k. Paradisläckan och andra liknande skatteflykter och man har nästan en hel statsbudget.

   Snacka om att sila mygg och svälja kameler. Men allt handlar om att suga ut pöbeln och "ta tillbaka" det de rika anser sig ha rätt till.

   Radera
  6. Fast avdragen gör fackföreningsavgift försvinner väl? Med tanke på den höga organiseringsgraden bland löntagare så blir det en skattehöjning där, eller hur?

   Radera
  7. gbd crvx: Det stämmer, det blir en höjning där.

   Skattereduktionen var på 25% av betald avgift.

   Men det nya jobbskatteavdraget är mycket större än vad den skattereduktionen är (2-3 ggr större) så det blir ändå plus för löntagarna.

   Radera
  8. "Staten behöver att få in mer pengar inte mindre. Hur ska vi annars höja försvaret, polisen, skolan m.m."

   Finns ju hur mkt som helst att skära ner.

   Det är ju inte så att staten behöver konsumera allt vad folk kan tänkas vilja ha. Det kan de ju göra själva! Folk behöver t.ex. mat, men det betyder inte att vi ska ha statliga restauranger eller matbutiker där folk kan få mat "gratis".

   Ta a-kassan som idag administreras privat, t.ex. genom facket. Varför kan de inte ta in hela beloppet? Eller barnbidrag, varför ska familjer med höga inkomster få det?

   Om man nu vill ha ett statligt skyddsnät, så kan man ju baka in det i socialbidraget, så som vi redan idag gör med mat och kläder. Har man helt slut på pengar och inte råd med privat sjukvårdsförsäkring så kan man ta det på socialbidraget.

   Ja, socialbidraget skulle t.o.m. kunna omvandlas till ett socialllån, så om man i framtiden får en inkomst, så får man betala av, men aldrig mer än säg 10% av inkomsten. De lån som aldrig betalas tillbaka skrivs upp staten. Det skulle inte handla om många procent av BNP och kunna hanteras som kyrkoskatten, som en majoritet av befolkningen betalar i världens mest ateistiska land, dvs man kan begära utträde om man inte vill hjälpa de fattigaste.

   Radera
  9. Är du allvarlig?

   Det första man skulle göra är att rensa upp i bidragsträsket och alla nya myndigheter.

   Helt förutsättningslöst sätta en ribba för vad staten skall bekosta och sedan under ett år skära i ALLT.

   Det skulle ju säkerligen spara 30-40% i statliga och kommunala utgifter (om dom tvingades vara med) som kan läggas på det du vill, skola, vård, försvar, infrastruktur.

   Ja tom. kanske ett par nya kärnkraftverk...

   Vi har världens högsta skatter, hur kan vi ens prata om skattehöjning?

   Vi lyfter på locket,
   Kamelfarmen i göteborg som fick 4 miljoner i bidrag (eller nåt), när dom gick i konkurs efter ett år eller två så fanns det inga kameler i konkursboet, det hade aldrig funnits några kameler.

   Och så ser det ut precis överallt...

   Radera
  10. Frågan är fock, hur det fördelar sig o löntagarkollektivet. Sänkt skatt på arbete är ok, men kanske kompensationen lunde hs tagits ut någon annanstans.

   Radera
  11. gbd crvx: Bättre att skattesänkningarna kommer både fackanslutna och icke fackanslutna till del. Generella sänkningar slår riktade.

   Radera
  12. Fast det är få fackanslutna som inte jobbar eller står till arbetsmarknadens förfogande så ett slopat avdrag blir en skattehöjning för många som arbetar. Det verkar mer vara att visa sig tuff inför kompisarna genom att slå på facket.

   Radera
  13. gbd crvx: Åt andra hållet finns det en del som jobbar som _inte_ är med i facket (typiskt exempel: egna företagare) och därför inte fick någon direkt nytta av den skattereduktionen. Jag tycker det är bättre med en bred sänkning än att man ska kvala in genom att vara medlem i en förening för att få tillbaka pengar, men jag har respekt för att många tycker annorlunda.

   Radera
 5. Wow, 200kr extra i plånboken. Tack politiker ni tänker verkligen på oss i pöbeln.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då matchar det ju typ public service skatten iaf....

   Radera
 6. Apropå att ta stöd av SD (från kurirern . nu) Visserligen mörkar S att det ska ta stöd av dem men man tar det ändå lite mer vuxet.

  Jag gråter inga krokodiltårar över att S och V i Jokkmokk vunnit en votering tillsammans med SD. Inte heller gnäller jag över att kommunalrådet Robert Bernhardson (S) offentligt tackat för stödet.

  Låt vara att det rimmar illa med löftet om att han skulle avgå i protest mot att oppositionen tog hjälp av SD. Men den utfästelsen var det nog ingen som tog på allvar.

  Framtid i Jokkmokks gruppledare Roland Boman tog också nederlaget med fattning:

  ”Jag anade det här. Det är bara att gratulera V och S. De lyckades bättre än mig att göra upp med den återstående sverigedemokraten. Till skillnad från dem har jag aldrig hymlat med att jag talat med SD.”

  Sverigedemokraterna är en realitet i Jokkmokks kommun så väl som i riksdagen. Vill man regera i minoritet får man vara beredd på att laga efter läge, även om det innebär att samtala och få stöd av SD.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, och inte heller var det någon som förvandlades till en nazist bara för att de samtalade och kom överens.

   Radera
  2. Som vanligt är man lite mer vuxna ute i kommunerna där man är närmare både väljare och verkligheten!

   Radera
 7. Lars: Nog för att du ogillar S-regeringen, men att det inte blev några pengar till försvar och polis i övergångsbudgeten är ju för att man ville spara dessa till ändringsbudgeten. Övergångsbudgeten var alltså aldrig menad att vara komplett, särskilt på utgiftssidan, så du behöver inte vara orolig över att försvaret inte får några tillskott. Däremot blir tillskotten större med en borgerlig politik.

  SvaraRadera
 8. Hur mycket blir ökningen i försvarsbudgeten i % av bnp?

  SvaraRadera
  Svar
  1. @gbd crvx:

   Övergångsregeringens förslag:
   - 2019: 56,2 miljarder
   - 2020: 57,2 miljarder
   - 2021: 58,2 miljarder

   ... detta eftersom man bara har med pris- och löneomräkningar ungefär. I en riktig ändringsbudget hade/kommer S att tillföra mer pengar.

   M+KD-förslaget ser ut som följer:
   - 2019: 60,1 mdr
   - 2020: 64,0 mdr
   - 2021: 69,7 mdr

   Typ 0,1% av BNP per år ökar försvarets budget med.

   Radera
  2. Hmm, med tanke på de brister som finns och överskottet kunde det vara mer men ok, det liknar något

   Radera
 9. Jag skulle gärna se en övergripande skattereform.

  Det utreds under ett par år vad statens åtaganden är och sedan gör man om hela skattesystemet och de som bidrar får behålla resten som det inte skall bidras med. Sverige har ett väldigt rättvist system där alla kan bli högutbildade om dom vill och vill dom inte det så skall dom inte kunna tjäna motsvarande på att sno andras skattepengar.

  Tex. vi kan lägga 10 miljarder på elcyklar (som tydligen missbrukats de luxe) och göra världshistoriens sämsta affärer med NUON, kolkraft i tyskland och kärnkraft i tyskland.

  Dom inversteringarna har väl i stort sett blivit 100% avskrivna vid det här laget?
  Tydligen köptes kolkraften ett par år senare för fickpengar av ett tjeckiskt bolag...

  Trots allt slösande ovan har man inte råd att bygga kärnkraft så våra elräkningar går upp exponentiellt.

  I fallet ovan så har ju staten frångått sin roll i att tillhandahålla nödvändig infrastruktur till att inte göra det och bränna pengarna på sämst investeringar ever, när fick dom det mandatet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det hade varit välbehövligt.

   M+KD-budgeten är på väg åt det hållet (med myrsteg), bland annat med just avskaffade subventioner på bygg/miljö och neddgragningar på arbetsmarknadspolitiken. Mycket välbehövligt.

   Radera
 10. Någon som har koll på vad denna budget innebär för bidragen till elbilar (60 000:-) och solcellsanläggningar ( 30% )?

  SvaraRadera