Aktuellt

Bostadsbankomaten och Finansinspektionen: Fyra av tio nya bolån går inte till bostadsköp - ökar

Finansinspektionens rapport Den svenska bolånemarknaden  visar att fyra av tio nya bolån inte gick till att köpa bostad eller att byta bank....

2018-12-16 14:38

Blir det en fjärde statsministeromröstning blir det extraval

Om det blir en fjärde statsministeromröstning efter nästa försök, kommer denna misslyckas och vi kommer få ett extraval. Orsaken är att Sverigedemokraterna har noll att förlora och allt att vinna på att rösta nej i den sista statsministervoteringen, vem denne än är. Den tredje, nästa statsministeromröstningen blir alltså avgörande för om vi får ett extraval.
Sveriges riksdag sedd från Mynttorget.
Blir det ett extraval efter en misslyckad fjärde votering om ny statsminister, så är det hög till mycket hög sannolikhet att två av Sverigedemokraternas huvudmotståndare åker ur riksdagen helt. Vi pratar alltså om MP och Liberalerna. I synnerhet Liberalerna kommer åka ut, medan det är mindre säkert att MP ryker.

Oavsett blir SD alltså av med minst en av sina huvudmoståndare i riksdagen.

Därtill kommer nationellt socialistkonservativa SD gå framåt i ett extraval, liksom de liberalkonservativa M och konservativa KD.

Min slutsats är därför att SD kommer rösta nej till den sista statsministeromröstningen, vem denne statsministerkandidat än blir. Avgörande för extravalet blir då istället den tredje omröstningen, alternativt att Centerpartiet släpper fram Stefan Löfven som statsminister i sista omröstningen genom att inte rösta nej.

Bollen ligger hos talmannen. Om han inte nominerar Stefan Löfven vid sista omröstningen får vi extraval när SD röstar emot en annan kandidat, gissningsvis Ulf Kristersson (M).

Liberalerna behöver således bestämma sig nu till tredje statsministervoteringen - vill partiet vara kvar i riksdagen eller inte? Om Ulf Kristersson nomineras i tredje omröstningen och Liberalerna återigen röstar emot en borgerlig statsminister, så blir det extraval efter fjärde omröstningen, och partiet åker ur riksdagen, saknad av mindre än 4% av väljarkåren.

Eller så räddas L (och MP) under galgen av Annie Lööfs Centerpartiet, om dessa släpper fram Stefan Löfven (S) som statsminister efter ytterligare en nominering av talmannen.

SD kan alibisera sitt nej i fjärde omröstningen med att det vid det laget kanske gått sex månader sedan valet, och att svenska folket bör ha rätten att yttra sig i statsministerfrågan vid det laget. Således röstar man nej till fjärde statsministerkandidaten och hänvisar till att det nu är upp till allmänheten att säga sitt. Egentligen är det förstås bara taktik för att få fler mandat och kicka ut L och eventuellt MP från riksdagen.

Spelteoretiskt kommer talmannen, som är Moderat, nominera Ulf Kristersson (M) som statsminister i sista omröstningen. Antingen får han stöd av SD, eller så blir det ett extraval, där M kommer ta röster ifrån främst L. M blir vinnare oavsett utfallet i sista statsministeromröstningen.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

29 kommentarer:

 1. Att rösta Nej i sista omröstningen vore mycket dumt ur ett SD perspektiv, speciellt om C och FP röstar Ja till Kristersson.

  1) SD kommer då få skulden för extra valet

  2) De andra partierna får möjlighet att skapa en uppgörelse, t.ex komma överens om att det traditionella block som blir störst får regera.

  Mycket smartare för SD att stötta en konservativ regering. Det är också vad de sa innan valet att de skulle stödja. Svänga fram och tillbaka kommer göra att de framstår oansvariga och opålitliga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en viktig aspekt att framstå som pålitliga om nu SD ska lyckas locka ängslig medelklass som delar dess migrationspolitik men som inte vågar komma ut.

   Men situationen kommer ej uppkomma eftersom det bara finns två statsministerkandidater och de kommer att varvas. Näst på tur är UK och i en ev omgång blir det Löfven.

   Lööf är kungamakerskan som varit uppenbart sedan innan valet och ändrar hon sig inte blir det nyval och ev en konservativ majoritet.

   Radera
  2. Blir det nyval kommer SD gå framåt, speciellt inom LO; i valet i år skulle SD egentligen ha höstat in än fler röster, speciellt från undersjuksköterskorna, från LO. Den enda anledningen till att SD inte tog lika många röster som man förväntade sig var att Sossarna spelade Abort-kortet(SD anser att taket för fri abort skall vara vecka 12 istället för vecka 18), vilket gjorde att något färre LO-kvinnor la sin röst på SD.

   SD, C och S är de partier som kommer att kunna klara ett nyval, rent ekonomiskt.

   Radera
 2. Är detta inlägg skrivet för sk. liberala läsare?

  Jag tror att Lööf "tolererar" en Lövensk ministär , men det skjuter egentligen bara upp problemet då förr eller senare skall budgeten upp för omröstning och om inte C och L röstar FÖR SVMp budgeten kommer Kd M och SD rösta MOT och då faller den. (tekniskt rumlar de runt lite med egna alternativ osv men det är kontentan)

  Detta eftersom Lööfs grundlagsstridiga förslag att tvinga riskdagsledamoter att rösta på ett visst sätt (hejdå demokrati) inte gick att genomföra.

  Faller Lövens budget så avgår han och så har vi en ny resa framför oss , hahaha.

  Vågar L och C ta risken? Ju mer de fraterniserar med den ideologiska fienden på vänsterkanten och ju närmare valet 2022, dest osäkrare blir de. Fast L kommer hoppa upp och ner runt 4% barriären (glastaket?) ända tills det blir ett riktigt val, då ryker de. Om inte Björklund blir utslängd före och nye Parteileiter sätter ner foten, ordentligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad är det för förslag från Lööf om att tvinga riksdagsledamöter att rösta på ett visst sätt? Vad har jag missat?

   Radera
  2. Exempelvis
   Ersätt XX med vanligaste stora dagstidningen med en viss Wolodarski som chefsredaktör
   https://www.XX.se/nyheter/politik/annie-loof-vill-lagstifta-mot-sds-val/

   Det gick ju inte eftersom Fjamåt låter munnen gå två steg före hjärnan och politik är att vilja, men då blev det DÖ istället. DÖ höll ju ett tag och sedan vågade ingen rota runt i grytan för att se vad som flyter upp.

   Nu i senaste valet sparkade någon (Jimmie?) ut grytan istället på marken. Elden är släckt. Maten är oätlig.

   Inte kul alls att folket inte fattar bättre.

   Radera
  3. Ah, det hade jag missat. Men vem vet hon kanske har ändrat sig, hon verkar ju ändrat sig om att äta upp sin sko.

   Radera
 3. Korrekt, L åker troligen ut vid ett extraval. Jag tror dock MP har allt att vinna här. Genom att ha "Miljö.." i namnet ger direkt några extra tiondelar. Lite elbrist i södra Sverige, gynnar säkert partiet även ifall elbristen i mångt och mycket beror på en misslyckad kabeldragning samt kärnreaktorer som ska/har stängts. Inte mig emot, ser gärna att Birger "steppar upp" och återvänder till en ledande position inom partiet. Miljön står onekligen över detta "infantlila brus". Precis som skolan gör.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Elbrist i södra Sverige gynnar..." mmmhhhhmmmm.....Det är de som har sett till att vi i söder har elbrist. Sjuka priser (ja även om Europa har dyrare) är mupparna som har skapat.(senaste elräkning 1891kr varav 812kr el och resten skatter och avgifter) Här i söder straffar man MP. Har för mig att i norra Kalmar län åkte de ut fr kommunfullmäktige i nån kommun. Ingen vill ta i dem ens med tång.
   Det är bara på Södermalm man fortfarande är naiv. Men när sojalattepriset drar iväg snart så kommer de också att vakna.

   Radera
  2. På Södermalm kommer strömmen från två hål i väggen så det är ju inte något problem, eller hur?
   Att sedan Söderhipster inte begriper att en rejäl maskin har FEM hål som ger den ström (tekniskt sett bara tre av fem) har mer med den allmänna teknikkunskapen är för jävla dålig.

   Radera
  3. Du som vet allt - mr know it all.."Elbrist i södra Sverige gynnar..." Du misstolkade ALLT i min kommentar. Ifall du läser M/KD:s antagna budget och jämför den med S/MP:s budget så kanske du förstår vad jag menade. Vi pratar alltså om konsekvenser här, vilka troligen börjar i Södra Sverige. Men låt oss tiden få utvisa..

   Radera
 4. Blir säkert en slags DÖK fast man inte säger det öppet

  SvaraRadera
 5. Jag kan inte se att Centerpartiet skulle rösta så att SD skulle få någon form av inflytande. C (och L) höll ju närmast ett ideologiskt brandtal mot SD vid omröstningen om Kristersson. På mig förefaller det som att Lööf och Löfven har en liknande syn på SD, så hur Lööf ska kunna svänga i den frågan är extremt svårt för mig att se (omöjligt).

  SvaraRadera
 6. SD har nog skäl att hoppas på att Lööfskan fortsätter vara förstockad som Farao. Strax kan svensk politik vara tämligen radikalt förändrad och Annie Lööf kommer få skulden för allt. Det är verkligen inte säkert att hennes egna väljare uppskattar slutresultatet. Annie Lööf kan få gå, med svansen mellan benen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För en gångs skull håller jag med dig.
   Jag tror också att Lööf blir den som får bära hundhuvudet till slut.
   Cornu har rätt när han skriver att det avgörs i tredje omgången. Om det blir UK som lyfts fram, kommer SD säga ja, men då är frågan vad C & L gör. Röstar de grönt, eller iaf gult, är saken klar. Säger de nej och Löven prövas i omgång fyra så måste C/L rösta grönt annars har vi ett extra val. Oavsett så hänger det mer på hur ffa C agerar, än hur SD agerar.
   Så att kunna skylla ett extra val på SD, torde bli svårt.

   Radera
  2. Hon fick hybris efter att hon bjöds in till bilderberggruppen och trilaterala kommisionen och hon var globalisternas favorit, antagligen p.g.a hennes ultraliberala ideer som dessa sällskap uppskattar. Men frågan är om hon fortfarande är deras favorit då valresultatet inte blev så bra som dom hoppats på; hon verkar fortfarande tro det i alla fall.

   Radera
 7. Är det alldeles säkert att M skulle vinna på ett extraval? Enligt senare opinionsmätningar borde inte heller C vilja ha ett extraval.

  SvaraRadera
  Svar
  1. OM Fp-väljarna tvekar rösta på Fp så har ca 50% av dem M som andrahandsval, men å andra sidan så M verkar tappa lite till SD.

   Jag tror att ett nyval skulle förändra en del och underlätta regeringsbildningen.

   Radera
 8. Jag tror nu att det blir kring statsministeromröstningen (M) som med budgeten. Alltså ja från M, KD o SD samtidigt som L o C lägger ner sina röster. Jag tror alla partier anser att M i regering ska stå till svars för sin budget som gick igenom, dessutom i en kommande lågkonjunktur..

  SvaraRadera
 9. Annie Lööf has been playing each side up against each other, and for a simple reason: She wants to become PM.

  Her actions strongly contradict what she says in public about C and her own efforts to solve the stalemate. One can only conclude that her goal is to secure the PM slot, by forming some utopian minority coalition with say C, MP and L. With C's 8,6% it'd be a slap in the face to swedish voters if Lööf was allowed to extort other parties that way.

  And with this being said, the blog post is correct about the 4th vote and SD. The Moderates are now actively pushing for a new vote on Kristersson in the 3rd round, as they fear SD will budge in the 4th. The problem at this moment is how C and L's leadership is thinking about indirectly supporting M. It will leave them with no cabinet positions or glamour. Björklund likely won't survive as leader of the Liberals if the chooses to go into opposition.

  No matter what, this entire stalemate has been caused by Lööf and her wish to be PM. There is zero doubt about it, and as another commentator pointed out above: She will be left with the horsehead.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I agree that Lööf is the obvious kingmaker in this process. Lööf as PM will not happen. V, S, and SD will vote against her.

   Lööf must soon make the decision: Löfven or Kristersson or face a new election. I rate this at 30/60/10%.

   Radera
 10. Att ett extraval inte skulle göra någon skillnad som en del säger förstår jag inte alls. Som Cornu skriver riskerar två partier att åka ut, vilket gör det lättare att förhandla samt att KD,M och SD ser ut att vinna på ett extraval. Om M,KD och SD ökar med 8 mandat tillsammans och MP och L får strax under 4% vardera och deras mandat fördelas procentuellt mellan de kvarvarande partierna så ger det M,KD+SD konstellationen egen majoritet i riksdagen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 176 mandat om både MP och L får 3,9% vardera (ej inräknat andra småpartier utanför riksdagen) och att dom själva ökar med som sagt 8 mandat.

   Radera
 11. På Lövens jultal idag så drog han direkta paralleller mellan Sveriedemokraterna och nazityskland och berättade hur ingen kommer gå säker me SD:s politik och hur judar, socialdemokrater och fackanslutna kommer rensas ut mm. S är riktigt deperata nu.

  watch?v=e1frznfrYCY

  SvaraRadera
 12. 30/60/10 sounds like a very reasonable estimate. New elections would spell the end to the Liberals, while C would choke like a dog. I don't think Lööf is that inept...

  The whole S-flirt was just a show for the media. She never had any intent to join them..
  What I'm more concerned about is her power hungriness. If she joins a S coalition, then at least she'd get a cabinet position. It's unrealistic to think she'd be in a government which relies on support from SD.

  Pragmatism says she will put down her votes for Kristersson and let him form a government. But Lööf is so power hungry that I worry she will do whatever it takes to gain at least a cabinet position. That would entail voting down Kristersson, or go back to the socialists and re-negotiate.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför skriver du på engelska när du uppenbarligen förstår svenska bra nog för att kommentera detaljer i artikeln?

   Radera
 13. Det är primärt M som insett att deras sista schackdrag i denna smörjan blir att se till att M inte står med statsministerkandidaten i fjärde omröstningen, eftersom de är skitskraja att SD kommer höja sitt bud rejält.

  Såatteh... Det går ju redan finemang att regera med "passivt stöd" av SD, kan vi ju härmed konstatera!

  Efter det här lilla problemet är löst så kommer det ju gå hur fint som helst så klart med M+KD projektet. Inga problem där inte SD är så snälla och vill inget hellre än att en hederlig grabb som UK ska få sitta som oinskränkt härskare samtidigt som SD själva sitter och tittar på och tindrar med ögonen :D

  SvaraRadera
 14. M har ett gyllene läge att göra slut på den socialdemokratiska hegemonin för gott och för lång tid framöver aspirera på statsministertaburetten. De borde tvinga fram ett extra val. Ryker Mp och L, blir M, KD och SD största "block" i riksdagen för lång tid framöver. S och V med beskedligt stöd av stödhjulet skoäterskan Lööf, har inga utsikter om att vända ett sådant läge på överskådlig tid.

  SvaraRadera
 15. Om L försvinner kan man nog anta att dessa väljare i första hand söker sig till C på sikt. Det finns fler incitament till nyval, och C har dessutom råd.

  SvaraRadera