Cornucopia?

Aktuellt

Kommer ni ihåg SVT:s Covid-19 superspridarevenemang Melodifestivalfinalen 2020?

"Det hade varit fruktansvärt tråkigt med en final utan publik." - SVT:s talesperson Vi avbryter ordinarie sändningar för att dra o...

2018-12-13 11:02

Amazons datahallar i Mälardalen igång - Microsoft etablerar i Gävle-Sandviken

Nej, inte heller den här gången "startade Amazon e-handel i Sverige". Däremot har nu Amazons energislukande datahallar dragit igång i Mälardalen. Samtidigt har nu Microsoft köpt mark för 269 MSEK i Gävle-Sandviken, vilket med all sannolikhet ska användas för att tömma Sverige på elkraft för att driva internationella datacenter utan att skapa särskilt många jobb.
Gävle.
Amazons datahallar har nu alltså dragit igång i Eskilstuna och Västerås, som nu har brist på överföringskapacitet för el i kraftnätet, och måste tacka nej till nyetableringar av industrier som faktiskt ger jobb

Media förväntade sig dock att Amazons presskonferens skulle handla om hur e-handelsbolaget startade i Sverige, vilket man nu trott varje år sedan åtminstone 2011. Det ska tydligen innebära undergången för all e-handel och förlagsbranschen  i Sverige har vi fått lära oss vid det här laget. Men ändå verkar det aldrig ske. Antagligen därför att Amazon har gjort den korrekta analysen att Sverige har en väletablerad e-handel, med redan pressade priser och slimmade logistikkedjor, samtidigt som vi har oattraktivt långa avstånd och ett dysfuntionellt postväsen. Amazon har inte  någon unique selling point att konkurrera med. T ex ger bokbranschen redan omfattande rabatter till svenska nätbokhandlare, och lär knappast ge mer till en ny aktör på marknaden. Vem som helst i Sverige kan ju redan handla från Amazon.de eller Amazon.co.uk (tills Brexit iaf). Med olika svenska punktskatter på t ex hemelektronik är det bättre att sälja från Tyskland, och Amazon borde nöja sig med att ange priser i SEK och ge svenska som språkalternativ. Det är inte heller så att Amazon kan ägna sig åt lönedumpning för att under slavlika förhållanden driva sin verksamhet, utan att först på något sätt muta LO-pamparna. Sett till dessas rondör, så är de svårmutade.

Istället rapporterar kommunerna Gävle och Sandviken att Microsoft köpt 130 hektar mark i Gävle och Sandviken. Microsoft vägrar säga varför, men det handlar förstås om att även det bolaget ska bygga serverhallar, som inte ger några jobb att tala om, för att dränera Sverige på elkraft och leverera IT-tjänster till kunder i andra länder. Alltså den svenska bananmonarkin, där vi exporterar greenwashing åt stora internationella företag, utan att ens få betalt för detta. Resten av landet får importera kolkraft när IT-jättarna binder upp vattenkraften på långa avtal, men det ser ju bra ut för IT-jättarna.

De två kommunerna är förstås stormförtjusta över att gå samma öde till mötes som Eskilstuna och Västerås, dvs att man inte kan etablera några industrier som ger jobb i volym, eftersom det kommer råda elkraftkapacitetsbrist i elnätet, och inte heller kan bygga några större bostadsområdet framöver av samma anledningar. Det krävs som sagt inte att man är särskilt begåvad för att bli politiker, men det är direkt pinsamt att göra så här med glada miner efter de problem som Eskilstuna och Västerås nu rapporterat om.

För sydligare Sverige kommer sannolikt elkraft motsvarande en eller två mellanstora svenska städer att framöver inte längre nå Stockholm norrifrån, när den istället går åt för att driva Microsofts molntjänster i Gävle och Sandviken. Dygnet runt, året runt. Utan någon nytta för Sverige alls - det finns ingen som helst fördel att ha dem inom landet, ett land som redan har både överföringsproblem och framöver brist på elkraft när kärnkraften avvecklas.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

73 kommentarer:

 1. Vad säger du om argumentet att det är bättre att ha datacenter i Sverige jämfört med andra länder ur _klimatperspektiv_, då det krävs mindre kyleffekt i vårt klimat + att vår energiproduktionsmix är bättre?

  Givetvis blir det inte mycket sysselsättning av detta, men det är en annan fråga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns fiber till Svalbard om det är kylning man är ute efter.

   Radera
  2. Det är i övrigt greenwashing. Datahallarna tecknar långtidsavtal på vår vattenkraft, resten av landet tvingas importera kolkraft när vattenkraften är uppbunden.

   Radera
  3. https://www.google.com/about/datacenters/efficiency/internal/

   Ingen större skillnad på Googles datacenter i South Carolina och Finland.

   Förvisso är nog dessutom Finlands datacenter modernare än de i USA och man får hoppas att de är effektivare map databehandling/kWh. Kylning likaså.

   Det är ren greenwashing och skatteplanering, billig el i Skandinavien.

   Vi förlorar så det är sinnesjukt, för inte är det Google som betalar stamnätsfiberanslutningarna för att datacentrer skall kunna putta ut alla sina pingar.

   Radera
  4. Man skall kanske tillägga att tabellen visar PUE, dvs hur stor totala energiförbrukningen i centret är i förhållande till vad själva servrarna förbrukar. Med PUE på ca 1.1 betyder det att 10% av förbrukningen är "runtomkring" dvs driva kylanläggningar (fläktar, kylmaskiner, pumpar etc) , förluster i krafttransmission internt , belysning osv.

   Så som sagt, vi är duktigt grundlurade.

   Radera
  5. https://en.wikipedia.org/wiki/Power_usage_effectiveness

   Radera
  6. Bra länk där Rickard, då är läget klart. Som vanligt är mer kärnkraft en bra lösning här.

   Radera
  7. Man läser både här och där om stolta lokalpolitiker och andra som berättar om kommande datahalls-investeringar. Vi är verkligen det sovande folket. Offer!

   Vattenkraften vars värde i princip är oändligt (diskonteringsmässigt) var nära att säljas ut av C. Såldes ut av bl.a privata skogsbolag på falska politiska premisser inför avregleringen...etc. Om nu kommuner fortsätter att "sälja ut" vattenkraft till näringar som knappast avkastar något eller tvärtom begränsar vårt lands förutsättningar är det mycket allvarligt.

   Radera
  8. Finland kommer ivf att snart starta sin nya kärnkraft! Då får vi bygga ut våra kablar och sälja finsk kärnkraft istället för vattenkraften. Men problemen med nätkapaciteten kvarstår och växer.


   Radera
 2. Alla liberaler jublar, ty allt blir billigare. Låt mig för all del citera gurun Adam Smith:

  The value of any commodity, therefore, to the person who possesses it, and who means not to use or consume it himself, but to exchange it for other commodities, is equal to the quantity of labour which it enables him to purchase or command. Labour, therefore, is the real measure of the exchangeable value of all commodities. The real price of everything, what everything really costs to the man who wants to acquire it, is the toil and trouble of acquiring it.

  Eftersom kinesers arbete är mycket mindre värt än annars, så möjliggör ju Amazon i praktiken oss att bli rikare genom att tillgängliggöra en massa kinesiskt arbete i form av polyestertajts, dåligt ihoplödda julprydnader och verktyg som viker sig som trolldeg när man använder dem. Etableringen av ett datacenter som gör det möjligt för oss att i större usträckning köpa dessa oundgängliga produkter är således en helig välgärning i välståndets tjänst och den som kritiserar detta är uppenbarligen en kommunist, en skäggig skengravid miljöpartist eller nån annan typ av kättare. Amen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. .. och därför röstar jag INTE på extremt über-nyliberala (C)!

   Radera
  2. Fast det förutsätter väl att allting prissätts korrekt? Det går ju att köpa bra grejor från Kina, men då försvinner ju hela prisfördelen.

   Radera
  3. Ja, fy för att handla med människor i andra länder.

   Radera
  4. [Trams]Ja, men i det j-a sosse-DDR-Sverige är ju slaveri förbjudet. [/Trams]

   Radera
  5. @Joakim Persson

   Bra skrivit! Handel med andra länder är så klart helt oproblematiskt. Om vi bara kom på ett sätt att exportera idioti hade vi haft vårt på det torra. Tills dess får du väl stanna där du är.

   Radera
  6. Hmmm, exportera idioti. Pipeline kanske? Arbetsnamn: Nördstream.

   Radera
  7. BD: Drog bara en motsvarande halmgubbe tillbaka. Generellt sett torde handel mellan byar, fiskelägen, landskap, länder och världsdelar göra både den som köper och den som säljer gladare än annars, även om du och jag förmodligen tycker import av kinaskräp är helt onödigt.

   Radera
 3. Behöver man verkligen 130ha mark för att byga serverhallar? Elen lär ju ta slut långt före man har täckt den arealen med surr-boxar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De skall ha en massa öppen mark med elstängsel som bevakas av dödsknarkarSDzombies så inga obehöriga tar sig in också.

   Du vet, det är viktig information ;) . Folks hemmap8rn (ex någons mamma med bloggbesökare) måste ju vara säker.

   Radera
 4. Enligt kontakter köptes även ett av Fortifikationsverkets gamla bergrum. Ligger vid kusten och kan då använda vattenkylning samtidigt som överskottsvärmen kan säljas till värmeverkets om ligger i grannskapet. Privatperson gjorde sig en hacka som korttidsägare mellan Fortifikationsverket och MS.

  SvaraRadera
  Svar
  1. tveksamt överskottsvärmen har så hög temperatur att den går att nyttiggöra.

   Radera
  2. Överskottsvärme går att tillvarata. Det görs exempelvis i Stockholm där det sker samarbeten mellan datahallarna och Stockholm Exergi. Däremot kvarligger problematiken med fjärrvärme och transporter då det oftast inte är lönsamt pga förluster att transportera värmen några speciellt långa sträckor (en av anledningarna till att man inte kör fjärrvärme från Forsmark till Stockholm, Uppsala eller Gävle)

   Radera
  3. Korrigering: Dealen är inte klar då Amazon också vill ha just detta bergrum. Således MS vs AZN i budkrig...

   Radera
 5. Man slår sig för pannan.

  Men miljödårarna är glada över att elpriset stiger så att det går att installera mer dyr el som subventioneras

  Men det kommer nog ta slut snart. Frågan är om man kan fatta ett nytt beslut att ta bort skattefäbefrielsen på elen till serverhallar UTAN att bli stämda av "di store".

  SvaraRadera
  Svar
  1. För att ett globalt storföretag ska kunna föra talan mot en stat i vilken företaget har investerat ska ett handelsavtal finnas på plats mellan hemlandet och investeringsstaten. Avtalet ska innehålla en klausul om investerarskydd. Vidare ska statens åtgärd - borttagande av skattebefrielse - vara av sådan beskaffenhet att investeringen, direkt eller indirekt, kan anses vara föremål för expropriation.

   Har vi ett sådant avtal med USA?

   Radera
  2. "Men det kommer nog ta slut snart."

   Håll inte andan :)

   Radera
  3. TTIP bordlades helt såvitt jag förstått

   Radera
  4. Då så. Tag bort skattebefrielsen när de smällt upp ett antal datacenters.

   När Google mfl fått nog och tömmer bergrummen har svenska försvaret fått nya hårdgjorda bunkrar , haha! Förvisso inte direkt okända, men de duger väl som skyddsrum åt ialla fall några, samt lager åt viktig men inte omedelbart viktig materiel, dvs inte sådan som troligen förlänar minst en termonukelär laddning som förseglar inslagen, ex som Marinkårens förråd i Norge.

   Undrar om man överlever om en stridspets bränner av i dalgången bredvid? Man har ialla fall några km berg och chockvågen kommer inte ha full kraft när den gjort sin topptur och vänt neråt. Det är väl om man hamnar mitt i det omedelbara nerfallet och därför tar en sjutusan till dos?

   Radera
  5. Vi får väl ställa Baylan eller rättare sagt hela exp.ministären mot väggen genom en samlad apell här från bloggen ang skattebefrielsen!
   Jag tänker också på hur det kan se ut om vi går mot kallare klimat som vissa förutspår. Alltså redan från 2020.

   Radera
 6. Underbar "rant" Lars, sällan jag delar din åsikt till 100%. Är det Centern som har makten i dessa kommuner också? Dom är ju notoriskt dåliga när det gäller sånt här. Verkar överlag ha dåligt omdöme och lättlurade av lobbyister.

  SvaraRadera
  Svar
  1. S,L,C,MP i Gävle och S,C,M i Eskilstuna. Så S och C som gemensamma nämnare.

   Och S, NS (Norrbottens sjukvårdsparti) , C, MP i Boden https://feber.se/samhalle/art/389833/bitcoinfretag_lmnar_norrbotten/

   Radera
  2. Det sägs ju att C dessutom tagit över sjukvården i större delen av Sverige!
   Bevare mig.

   Radera
 7. Förefaller som en mycket bra analys av Amazon´s affärssituation i Sverige. Vi som inom flera digitala områden är föregångare eller i vart fall med på vagnen. Tyskland har länge legat långt efter. För att inte tala om deras "katastrofartade" omställnings-politik på energi-området. Tillgången på el och dess pris är det mest grundläggande konkurrensmedlet.

  SvaraRadera
 8. Placerar de ett antal havsbaserade vindkraftverk en bit ut i havet så kan det tänkas bli ganska bra. För övrigt kommer det högst sannolikt aldrig dyka upp några företag som anställer tusentals på samma ort. Knappt ens i Kina. De automatiserar också och vill gärna vinna kampen om att först få till en super-AI som kan ta över hela världen, utan att anställa särdeles mycket folk.

  SvaraRadera
 9. Trodde i min enfald att det var kärnkraft från Forsmark som i första hand förser Mälardalen och Gävleborg med kräm.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Numera kan energi i olika mån, beroende på nätutbyggnad, säljas per energislag. Hela den fossilfria nya energin handlar väl om att lokala elleverantörer kan teckna avtal med allt fler producenter.

   Radera
  2. Amazon vill ju vara fossilfria förstås men även använda renewables. Ett säljargument till de politiska makthavarna kanske. Kärnkraft...nä, nä!

   Radera
 10. Två miljoner per hektar är verkligen bra betalt om det handlar om obebyggd mark. Det som byggs ovanpå kan nog kosta tio gånger så mycket. Och sannolikt kommer betong och stål och en hel del annat i hög grad från svenska producenter. Så ur en ekonomisk analys kan det här nog vara ganska lyckat. Jag hoppas dock att de inte skövlar för mycket skog och jordbruksmark.

  SvaraRadera
 11. Risken för vanvettsaffärer är mycket större när man har "liberaler" vid makten. De är alldeles extremt glada åt att ge bort offentlig egendom åt privata företag. Sossar gillar inte kapitalet lika mycket och säljer sig därför inte lika billigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Där har du nog rätt. Minns bara Sthlm Energi på 90-talet som såldes ut till Finland i två steg(1998/2001). Moderater och borgare har väl styrt i Stockholm sedan finansavregleringen i mitten av 80-talet. Nu senast förlorade man majoriteten så att man måste ta in trottoar-aktivisterna MP för att behålla makten. Farligt, farligt! Hur Moderaterna hanterat Nya Karolinska är säkert en av anledningarna till att man förlorade makten. Svårare politisk hybris och ansvarslöshet får man leta efter. Ralph Lédel huvudmisstänkt på brottsplatsen.

   Radera
  2. På energi-sidan finns det många exempel. Avreglering i sig behöver inte vara fel naturligtvis. Problemet är politiker inte sällan drivs av lättsinne baserad på ideologiska föreställningar utan analys av verkligheten och stöd av objektiva rådgivare, s.k sakkunniga.

   Lättsinne typ att marknaden alltid har rätt och att den alltid gör som man förväntar sig.

   Hushållsekonomen Maud Olofsson kan räknas till en av de mer lättsinniga när det gäller näringsliv och marknad.

   Radera
  3. Styrde inte Fi,V , MP och S senast ?
   Genusplogning vintertid kom väl ifrån den högen av vänsterblivna ?

   Radera
  4. Du har rätt Trötter. M´s trend från 2010 är talande. SD var och är isolerade även i Sthlms-politiken medan MP vindflöjlar denna gång eftersom Sthlms-politiken nu ska sätta klimatavtryck efter decennier av propaganda.

   Mitt inlägg handlar inte om svart och vitt utan att högern har ett lite väl ideologiskt förenklat synsätt på hur verkligheten ser ut ifråga om t.ex Marknaden.

   Radera
 12. Värt att påpeka dock är att datacentret givetvis inte drar lika mycket el dygnet runt. I molnet använder vi oss av automatisk skalning som skalar upp och ner servers beroende på load.

  Precis av denna anledning som det är mycket billigare per timme att schemalägga servers på natten än under dagen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det beror väl för det första på vilka marknader man servar, om Facebooks datacenter ingår i ett globalt kluster kan det ju tänkas köras under alla tider. För det andra beror det ju på vilken tjänst som körs där. Vissa saker måste köra hela tiden, andra saker schemaläggs i batch osv men då är det ju mer kundens beteende som påverkar förbrukningen. Inte har väl MS olika timpriser över dygnet? Men självklart används ju en optimerar som stänger ned oanvända servrar

   Radera
  2. Bara för att saker ”körs under alla tider” så betyder det inte att det är samma load. Du kanske har 1000 instanser under natten och 10000 under dagen. Givetvis körs det dygnet runt men det drar mycket mindre el.

   Nu pratar vi främst om AWS, vet inte exakt hur Azure hanterar det, men jo det är olika timpriser om man på förhand schedulerar att det ska köras under vissa timmar.

   Så om du t ex har en web crawlar eller en renderingsfarm som lika gärna kan köras mitt i natten, som mitt på dagen, så kan du köpa timmar på förhand och få stor rabatt vissa timmar om dygnet.

   Poängen i alla fall är att JO datacentret drar INTE lika mycket el dygnet runt, året om. Det var det enda jag ville påpeka.

   Radera
 13. Inte ämnet men jag såg att ryska Tu-160 har landat i Venezuela efter en 10 000km lång flygning över atlanten. Är detta något som bloggaren kommer ta upp? I artikeln på rt.com framgår det att ryssarna ser Venezuela som en allierad och visar här med att man kommer hjälpa venezuela vid ett angrepp på landet. Jag tycker ryssarna nu definitivt visar vart man står politiskt ingen tvekan om att dom är röda.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Opportunister är väl mer beskrivande titel i så fall.

   RF får väl mest bara häng på de som står i korsdrag med resten av västvärlden oavsett om de är pseudo-socialister eller nationalistfascister.

   Radera
  2. Snarare är det så att för Ryssland är det så att min fiendes fiende är min vän.

   Radera
  3. Dom valde väl att flyga hem efter att Trump, likt en gång Kennedy, sa till på skarpen?

   Radera
  4. Säga vad man vill om rysk krigsmateriel, men "Blackjack" har rätt så imponerande prestanda. Nästan dubbla topphastigheten och 100 mil längre räckvidd än B-1B.
   En nackdel är förstås att den inte kan lufttanka. (Källa:Wiki)

   Radera
 14. Det måste ju finnas någon typ av styrning i detta?

  Kommunalt självstyre kan ju inte innefatta att man dränerar landet på el...

  Det här är ju precis som när kungarna i afrika sålde allt guld i marken i deras land/område för en rolls royce, en låda cigarrer och ett par miljoner dollar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håll alltså koll på om ditt lokala kommunalråd börjar åka rolls, röker cigarr och verkar strö pengar runt sig.

   Radera
 15. Jag håller med i analysen om idioti med datahallar. Men kan det vara till nytta för Sverige rent försvarsmässigt?
  Det är ju infrastruktur och då inte bara här. Om Sverige skulle bli anfallet så får vi hjälp av Nato att hålla ledningar och moln igång?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, man kan ju se framåt vilka kommunalpolitiker som svänger i NATO frågan och plötsligt vill gå med.

   Radera
 16. Cornu börjar kännas allt mer som en luddit. Han tror på industrier med en väldigt massa anställda och känner sig ganska skrämd av modern teknik. Den försöker han tänka bort. Den skall i alla fall inte påverka hans samhällsanalyser. Samhället skall fortsätta som på 1900-talet medan han själv kör en allt mer självkörande Tesla och har huset fullt av robotar och solcellspaneler på taket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker du skall ta dig en funderare på vilka företag det är som sysselsätter flest personer i det privata näringslivet i Sverige. AB Volvo, Volvo Cars, Scania, Ericsson & SAAB Group, eller tror du att det är Espresso House, Seven Eleven, Wayne´s Coffee, Starbucks & Subway.
   Fundera sedan på vilka av dessa som betalar mest i skatt så att tramshattar som du kan sitta vid datorn och ordbajsa om ekosocialismens förträfflighet. DET. FINNS. INGET. BRA. MED. SOCIALISM!
   Att du inte har ett vettigt arbete utgår jag ifrån. Och har du ett arbete, så hoppas jag för din omgivnings skull att du jobbar ensam.
   Att du sedan inte begriper att om Sveriges stora industrier skulle försvinna, så kommer inget annat heller fungera. Dessutom finns det knappast något motsatsförhållande mellan att vilja ha en god sysselsättning för människor i allmänhet samtidigt som man vill förenkla sitt eget liv så långt som möjligt.
   Ett räknemått säger att för varje jobb inom industrin, skapas fem andra jobb runt omkring, (underleverantörer, barnomsorg, byggbranschen etc).
   De fem uppräknade storföretagen ovan kan alltså sägas sysselsätta ca en halv miljon människor.
   Hur många serverhallar behövs för att sysselsätta en halv miljon personer?

   Radera
  2. Kolla vad jag skrev 12.09 och 12.18... Och lär dig skilja mellan solidism och socialism. Solidism är alltså en förkortning för socialliberaldemokratisk.

   Radera
  3. Angeånde skatt så har väl AB Volo nolltaxerat en massa år tills det förra året lovade att skatta lite i Sverige? Inget toppexempel kanske...

   När det gäller ditt festliga påstående om att socialism = dåligt är det intressant att notera att socialism är en så bred definition att det är lätt att visa att du har fel.

   Radera
  4. Jaha? Och? Vad är din poäng?
   Inget av de stora företagen i Sverige har anställt tusentals personer från start.
   Cornus och min poäng är att företag som anställer människor - på riktigt - om det så bara är ett tjugotal, kan inte göra detta, därför att de inte kan energiförsörjas. Det innebär alltså att ett antal företags och människors skatteintäkter INTE kommer in.
   Vad är det du inte förstår? Det spelar väl ingen roll om det eventuellt finns opålitlig "vindkraft" att tillgå om fem till tio år, när dessa kommuner tvingas tacka nej till företag och människor idag.
   För övrigt låter "socialliberaldemokratisk" som ett oäkta kärleksbarn mellan sossar och folkpartister.

   Radera
  5. @ Ben.
   Måhända att AB Volvo har utnyttjat de svenska skattereglerna till sin fördel. Men det är ju knappast AB Volvos "fel" att skattesystemet är som det är. Oavsett har deras anställda betalat skatt. Skatt som inte hade kommit in i samma mängd om inte de hade jobbat i den förhatliga industrin.

   Om nu socialism är så brett definierat som du påstår, så visa gärna vad i socialism som är så bra.

   Radera
  6. Ekosolidism = ekosocialiberaldemokrati eller med lite fler ord socialliberaldemokratisk (människo)ekologi/ekohumanism. Där finns alltså också ett betydande "grönt" inslag som sossar och folkpartister inte alltid varit strålande på. Att mixa ideologier = bra.

   De stora globala IT-företagen kan förstås också tänkas öka bemanningen successivt. De kan vara nästan de enda som skapar fler arbeten de närmaste decennierna, därtill välbetalda sådana. Då är det prima om de etablerar verksamheter i Sverige. I synnerhet när de inte slår ut svenska företag, som förstås de andra utländska företagen du nämnde tenderar att göra.

   Om ett svenskt företag vill skapa en massa arbeten i Sverige så kan de ganska säkert också fixa energi till företaget. Vissa kommuner går kanske bort pga att de har för klen elförsörjning, men det blir knappast ett generellt svenskt problem. Det är inte hela världen om företaget hamnar i Sundsvall istället för i Västerås/Eskilstuna. De städerna har ju redan välsignats med en del nya verksamheter. Men de borde tydligen väntat på en bättre partner? Med ett sådant tänkande blir man lätt ungkarl/nucka hela livet.

   Radera
  7. Två saker verkar du ha svårt att förstå. Dels så bygger inte IT-bolagen serverhallar i Sverige i syfte att så småningom berika oss med en massa arbetstillfällen utan det enbart för att de får tillgång till billig el och bra infrastruktur.
   Dels så drabbar ett ökat eluttag inte bara de kommuner som har serverhallarna, utan det drabbar ALLA. Finns det inte el, så finns det inte.
   När det gäller huruvida mixade ideologier är bra så beror det väl på vad man anser om de inblandade ideologierna.
   Blandar man sk*t med sk*t så får man - sk*t.

   Radera
 17. När IT-giganterna investerar i Sverige så får Sverige mer av världens centrala nervsystem. Det är ganska korkat att mena att man hellre vill vara fot än hjärna. Mer energi till IT-företagen är faktiskt lätt att fixa och inte bara genom kärnkraft. Så jag föreslår att du slutar argumentera mot att mer av världens CNS hamnar i Sverige. Det fixar vi! Pengarna som Gävle och Sandviken får från markförsäljning mm räcker till betydande energiinvesteringar av olika slag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visa gärna på var jag skriver att "man hellre vill vara fot än hjärna".
   Jag argumenterar för att man kan vara både fot OCH hjärna. De är liksom beroende av varandra.
   Dessutom faller ditt argument att pengarna som Gävle och Sandviken får in vid markförsäljningen skulle satsas på "betydande energiinvesteringar" på att investeringar på den nivån ligger hos staten, inte hos kommunerna. Dessutom gör det kommunala utjämningssystemet att en stor del av pengarna sannolikt lämnar dessa kommuner för att hamna i ex.vis Malmö.

   Radera
  2. Och efter byggnationen är det inte mycket till hjärna. Några it-tekniker som rollerbladar runt i serverhallen med hörselkåpor och rycker ut CPU moduler med röda lysdioder istället för gröna och slänger i återvinningscontainern?

   Allt övrigt sköts centralt från USA of Amerikat.

   Enda anledningen till att vi får alla dessa datacentra är för att elen kostar betydligt mindre här, och det är den enda stora utgiften, och det finns god infrastruktur samt stabil berggrund.

   Radera
 18. Framförallt är norden helt jävla ointressant marknad för Amazon. Det är svårt att hitta en marknad de skiter mer i än denna.

  Lägg då till allt du nämner, samt att det inte finns på världskartan att de skulle blanda sig med våra myndigetsintegrationer (den enda aspekt vi faktiskt ligger i framkant för idag; e-handel generellt not so much). Kommer de någonsin till Sverige är det för någon helt annan strategisk aspekt (jag inte kan komma på något exempel på).

  Man ska veta att i Amazons huvud har de i dagsläget utnyttjat kanske 1% av sin potential - bara räknat på marknaderna där de redan befinner sig. Har m.a.o. mycket att göra som är roligare än att kliva in i norden.

  SvaraRadera
 19. Energibristen i landet är ett faktum, ta tex Ystad, där är det hold både när det gäller bostäder och etablering.

  Sen är det väl så att Billy har egen entre på Tacoma Airport, Seattle, B Gates och med tanke på vågrörelser i Gävle hamn så vill han väl ha en vipentre till anläggningen?

  Med tanke på placeringarna i landet så kan väl dessa anläggningar i förlängningen användas för andra uppgifter i händelse av konflikt öster ut nu när vi närmar oss NATO sakteliga?

  SvaraRadera
 20. Men var det inte Amazon som nyligen skrev ett avtal med PostNord? Varför gjorde de det?

  Dessa serverhallar är intressanta för länder som vill freden ont. De blir nästan ett angrepp på USA att sabotera dessa. Vi blir mer utsatta. Men kan säkert räkna med stöd från USA också.

  Hoppas verkligen inte att vi får högre elpriser i hela Sverige pga elbrist de orsakar, alltså fritidspolitikerna. De är de som bär ansvaret.

  SvaraRadera
 21. Om 1,5 år startar Olkiluoto 3. Väntar med spänning.

  SvaraRadera
 22. Det är exploatering av naturresurser.

  Har vi överskott av el inom landet så blir det längre kilowattpris för alla konsumenter. Har vi en massa svampar som suger upp elen så blir det dyrare för oss alla privatpersoner som företag. Du och jag får betala mer via elfakturan pga datorhallarna.

  SvaraRadera
 23. En bristfällig analys av Lars får jag ändå säga.

  Att dessa datacenter byggs här i Sverige beror på att det är här kunderna till dem finns. När företag som AWS och Microsoft bygger datacenter så gör man det alltid med en geografisk indelning, och inom en geografisk region har man sedan flera "availibility zones". De datacenter som finns i en geografisk region används sedan för att försörja de kunder som finns i den regionen, vilket innebär att kunderna ofta kan få sin data lagrad i det egna landet eller i alla fall ett närliggande grannland vilket ger bättre prestanda såväl som bättre säkerhet. De som pratar om "internationella datacenter" yrar i nattmössan och har inte förstått hur det fungerar.

  Idag så outsourcar allt fler företag sin IT-drift till leverantörer som AWS, Microsoft och Google, detta gäller förstås också svenska företag. Bland AWS kunder kan nämnas bland annat Scania och Volvo, inte så konstigt egentligen då deras kärnkompetens inte är IT-drift, och egentligen handlar det bara om att ge dessa företag de resurser de behöver för sin verksamhet.

  För svenska företag som använder sig av Azure, Office 365 eller liknande så innebär ett nytt datacenter i Sverige att man kan få sin data lagrad i Sverige istället för som idag i Irland.

  SvaraRadera