Cornucopia?

Aktuellt

Nytt teveformat - dokusåpan #skyddsrummet

"I skyddsrummet kan alla höra dig skrika" - Lars B på Twitter I MSB:s skyddsrum ska varje person få 0.75 m2 i yta. Detta är en g...

2018-12-07 12:13

Åklagaren: Musköintrången skedde under tre dygn

I häktningsbeslutet av britten och belgaren, som greps efter varningsskott vid ett intrång på det svenska skyddsobjektet Musköbasen, framgår det att intrånget hade pågått i tre dygn, mellan den 30:e november och 2:a december.
Muskötunneln i rörelse.
Belgarens samt brittens intrång på Musköbasen ska alltså pågått i tre dygn. 
"[Den misstänkte belgaren/britten] är på sannolika skäl misstänkt för obehörigt tillträde till skyddsobjekt den 30 november 2018 till och med den 2 december 2018 på Marinbasen muskö, Muskö örlogshamn, i Haninge."
Man kan bara spekulera kring hur det är känt att man varit där flera nätter,

Den enklaste förklaringen, som dock inte förklarar varför man var där nattetid, är att man i beslagtagen utrustning hittat foton med start den 30:e november. Detta är inte smickrande för säkerheten på basen.

En alternativ killgissning är att duon placerat ut kamerautrustning som tagit timelapse-foton  i dagsljus, och tittat till denna utrustning nattetid. Utrustningen kan ha upptäckts av säkerhetspersonal och sedan väntade man på duons återkomst.

Belgaren förnekar enligt häktningsprotokollet uppsåt:
"[Belgaren] bestrider åklagarens häktningsyrkande och menar att det inte föreligger sannolika skäl för brott, i vart fall inte för uppsåtligt brott. Han bestrider även de särskilda häktningsskälen samt åklagarens begäran om tillstånd att besluta om restriktioner. Det är inte proportionerligt att häkta honom. Han har ingen erinran mot begäran om förhandling bakom stängda dörrar. Dock saknas skäl för yppandeförbud."
Det gör dock inte britten:
"[Britten] bestrider åklagarens häktningsyrkande, att det föreligger sannolika skäl för brott samt de särskilda häktningsskälen. [Britten] bestrider även åklagarens begäran om tillstånd att besluta om restriktioner. Däremot har han ingen erinran mot begäran om förhandling bakom stängda dörrar eller om yppandeförbud."
Bägge de misstänkta häktades. Övriga väsentliga handlingar från häktningsförhandlingen är sekretessbelagda, men detta kommer överprövas.

Den brittiske medborgaren har uppgett samma namn som en brittisk prisbelönt bunkerbokförfattare, och spökskrivare av bästsäljande romaner. På Twitter förnekar författaren att det är han, och åldern stämmer inte heller.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

18 kommentarer:

 1. Kan det inte vara så enkelt som att de hade mobiltelefoner i fickan och man antingen mha såna där "masttömningar" eller via telefonens GPS-funktion vet ungefär var de befunnit sig?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast om de inträngt flera nätter, så kan de kanske lämnat fysiska spår?

   Radera
  2. Du menar väl, de blev omslutna av Musköbasen?

   Radera
  3. Enligt den senaste lagstiftningen så krävs ett tydligt samtycke innan inträngning...

   Radera
 2. Vad kan det resultera i för straff?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Spioneri upp till 6 år.
   Grovt spioneri upp till livstid.

   Radera
  2. Nuvarande brottsrubricering ger upp till 2 års fängelse. Än är dom inte åtalade för spioneri iaf.

   Radera
  3. Vaddå fängelse??
   För möparna är väl att fängslas i en bunker deras högsta våta dröm, rena paradiset.
   Musketörerna hade väl bara kunnat sparka igen dörren till den himmelska håla de befann sig i och sparat oss en massa skatt.

   Radera
 3. Allt de samlar in kan säljas till underrättelsetjänster. Boken kan inte ens bekosta resan så det är inte troligt. Förarbete till spionage och täckmantel kan vara avancerat. I WW2 satte man ihop en hel arme med uppblåsbara fordon. Ett lik med kartor "hittades" av tyskarna.

  SvaraRadera
 4. Jag tror inte det är omöjligt att de är rekryterade av Ryssland för att spionera, med sitt författarskap som ursäkt/täckmantel. Det sägs väl t ex att Jan Guillou har använt sitt författarskap av Hamilton-böckerna för att få tillgång till information från FM och underättelsetjänsterna (vilken potentiellt kan ha förts vidare till Sovjet).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så du menar att om det sägs att Lars Wilderäng använt sig av sitt författarskap för att få information om FM och säkerhetstjänsterna som potentiellt kan ha först vidare till Ryssland så styrker det påstånedet att andra författare kan vara rekryterade av ryssland och spionerar på skyddsobjekt genom fysiska intrång?

   Om ingenjörer i allmänhet är så korkade så är det begripligt att Svensk näringsliv huvudsakligen är intresserade av att driva friskolor och vårdföretag.

   Radera
  2. Är du överutmanad eller? Du jämför Lars Wilderäng med landsförrädaren Jan Guillo. Att Guillo jobbat för Sovjets underättelsetjänst är allmänt vedertaget. Min jämförelse var inte mellan Wilderäng och Guillo, utan mellan Guillo och den s.k. bunkerboks-författaren. Sluta sniffa lim innan du skriver på ett forum för vuxna nästa gång.

   Radera
 5. Tre dagars bekräftat intrång är inte en naiv engångsgrej. De har planerat sitt tilltag, rest till Sverige, åkt ut till Muskö och tagit sig in på avspärrat skyddsområde under tre dagar.

  Att under den tiden inte begripa att det är just ett avspärrat militärt skyddsobjekt är helt orimligt.

  Ett enkelt infosök på web eller okulärt någon gång under de tre dagarna hade ju givit klart besked om att de begår brott.

  Folk kan vara korkade men med brittens bakgrund som publicerad författare så torde åtminstone denne begripa ”vattnets inverkan på sjöfarten”.

  De har med sannolikhet arbetat för främmande makt men inte haft direkt kontakt. Uppdraget har väl skett med mellanhänder och med en rundligt utlovad summa pengar i potten. Det har väl lockat och med ”alibi” som exentriska bunkerutforskare så kanske de trodde de kunde komma undan.

  Förhoppningsvis får dessa opportunister rejäl påföljd och att underrättelsetjänsten kan få spåra bakåt med lite lättnader för de två om de samverkar i att ringa in sin uppdragsgivare.

  Om så är ju inte en svensk påföljd det stora problemet för gossarna, mer att de får var sitt Novitjokpaket av Fader Frost, så de håller väl snattran kanske.

  SvaraRadera
 6. Det kan också vara så att de har fått bra betalt av Ryssland för att åka fast med flit och därefter misskreditera svenskt kontraspionage när det kommer fram att de är "bunker-entusiaster" (wtf, sen när är det ett vedertaget begrepp?).

  Likna vid när Rysk-sponsrat skattletarföretag för några år sedan "hittade" en rysk ubåt från 1:a världskriget på svenskt vatten. Denna presenterades som att den kom från senare dar, trots att företaget måste vetat att den var gammal. Sen kunde ryssarna spela på den "svenska paranojan" avseende ryska ubåts-intrång. Typiskt misskrediterings-operation från rysk sida.

  SvaraRadera
 7. Lugn bara lugn, vi kommer säkert få läsa om alla detaljer i nästkommande bilderbok, hur moder Svea står med trosorna i handen och farsan fumlar med säkerheten!

  SvaraRadera
 8. Off topic men har landstingen använt upp pengarna? https://www.vardfokus.se/webbnyheter/2018/december/stora-pensionsskulder-gor-landstingen-konkursmassiga/?fbclid=IwAR0KfK1vOxLw-pBKo_eJAvheciIhtAYs_khO74Z81h3qhtT3UUgJl67N5GA#.XApNt-CVzd8.facebook

  SvaraRadera
 9. Jag blir lite fundersam runt det så kallade priset. Smala branschorganisationer eller mässor som delar ut priser till betalande medlemmar och deltagare är väl snarast att betrakta en del av de marknadsföringsmetoder som står till buds. Lätt att skapa en fasad av trovärdighet kring en person som inte en själv nödvändigtvis har besökt de platser som avbildas i bildmaterialet i trycksaken. Klockren GRU-operation enligt min bedömning. Döm spionerna till fängelse, det här är planerad och grovt kriminell verksamhet som hotar vår och andra västländers säkerhet och trygghet.

  Lite mer information om Rysk underrättelsetjänsts arbetsmetoder (www.nytimes.com/2018/11/12/opinion/russia-meddling-disinformation-fake-news-elections) a.k.a "Operation Infection"  SvaraRadera
 10. En britt har twittrat två gånger 7 december.

  SvaraRadera