Cornucopia?

Aktuellt

Globala fossila CO2-utsläpp ökade med nio Sverige 2019 - Kina ökade med sju Sverige

De globala fossila CO2-utsläppen ökade med nästan nio Sverige 2019. Även om Sverige skulle slutat helt med fossila bränslen förra året, ha...

2018-11-14 18:24

Vuxendagisskatten klubbades av riksdagen - teveavgiften ersätts med skatt på döda

Riksdagen klubbade idag vuxendagisskatten, som ska finansiera propagandakanalerna SVT, SR och UR. Istället för teveavgift ska 1% av din inkomst dras för att finansiera vuxendagisen på SVT, SR och UR, som oavsett vad de gör ska få sina pengar. Även döda kommer beskattas.
En viktig fråga tyckte avgående kulturminister Alice Bah Kunke.
En procent av din inkomst ska från årsskiftet gå för att finansiera vuxendagisverksamhet med riskfria livstidsanställningar hos Sveriges Radio, Sveriges Television och Utbildningsradion. Riksdagen klubbade idag igenom detta. Samtliga partier röstade fegt för - även liberala partier som C, M, L och KD - av rädsla för att annars utsättas för straffande diskriminerande behandling av SVT:s och SR:s nyhetstjänster. SD röstade emot, men motarbetas redan av SVT och hade alltså inget att vinna på att stödja förslaget.

Vuxendagisen kallas normalt Public Service och ska med den nya skatten vara oberoende - de ska få sin finansiering även om ingen vill se eller lyssna på dem, och oavsett hur politiskt och ideologiskt vinklade de är. Politikerna ska inte heller få stoppa eller straffa politisk och ideologisk hårdvinkling.

Även döda ska betala skatten, då dödsbon kommer beskattas för hela dödsåret, om det fram till dödstillfället fanns inkomster.

Taket på vuxendagisskatten blir 1300:- SEK per person. För ett hushåll med två vuxna med normala löner blir det en höjning med drygt 8% från dagens 2400:- SEK om året till 2600:-. Har man också hemmavarande 18+ gamla barn med inkomster blir höjningen ännu större.

Rimligt hade varit att kapa ner SVT till en kanal och SR till lokalradion P4 pga dess roll i svenskt totalförsvar och krisberedskap. Möjligen kunde delar av P1 kunnat vara kvar. Ej heller skulle något utländskt innehåll köpas in - detta kan av de som vill se dem tittas på via de kommersiella betaltjänsterna, så kan vuxendagiset ägna sig åt fingerdockor och liknande produktioner.

Vuxendagisskatten tas alltså ut på alla 18+, levande som döda, oavsett om man har teve eller ej, och oavsett om man tittar eller lyssnar på vuxendagisens innehåll. Mitt förslag är att alla i protest från och med idag avanmäler sitt teveinnehav. Du avanmäler online hos Radio & Tv-tjänst i Kiruna AB. Det kan bedömas som osannolikt att Radio & TV-tjänst orkar med att kontrollera hushållen vid massavanmälan, och rimligtvis söker deras anställda redan nya jobb och uppvisar nog minimalt med engagemang.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

90 kommentarer:

 1. Man borde ha halverat denna summa, nu kommer ju alla att betala avgiften och inte bara ett hushåll, samt alla hushåll. Borde ge 3 gånger pengarna + alla pengar som gått åt till radio och tv tjänst som fått jobba hårt.

  Helt galet

  SvaraRadera
  Svar
  1. Staten (som är korrupt) känner sig hotad och vill antagligen ha gott om pengar för att finansiera indoktrineringen.

   Radera
  2. Vilka var de enda som röstade emot vänsterpropagandamegafonen?

   Varför röstar M-KD för att deras påstådda opponenter ska få fortsätta använda en otroligt stor påverkanskanal och ha skattefinansierade medhjälpare i SVT? Är dom fullständigt DUMMA i huvudet?

   Nä de spelar bara ett spel, de där olika partierna har innerst inne samma sjuka kärna och är bara ett gäng korrupta globalister. Kolla nu noga när Annie bildar regering med de påstådda motståndarna S..

   Radera
 2. Ack ja, nu får vi samma system som Australien, Belgien, Finland, Island, Holland, Spanien och Estland (med flera). Jämmer och elände.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Detta kopierande handlar ju i botten om att bekväma makthavare gör det bekvämt tack vara sin makt. SR där jag jobbat ett kort tag är en enda familj av nepotism.

   Radera
  2. Visst, men nu slipper vi finansiera en komplett värdelös myndighet (Radiotjänst). Alltid något, så får vi se om det finns majoritet för att skära ned kostnaderna för PS i framtiden (det finns nog hopp om detta).

   Radera
  3. Det riktigt roliga är att Public Service kommer tvingas dra ner i lågkonjunktur. Fast det löser de nog, med skatt och skatt och skatt. När folk blir arbetslösa så höjer man helt enkelt vuxendagisskatten.

   Nej, vi lever 2018 och det finns tekniska lösningar för helt frivillig betalning av skiten, så endast de som vill se eller lyssna behöver betala.

   Radera
  4. Det vore självklart ännu bättre. Kanske kommer vi dit år 2030 med den här takten.

   Ärligt talat är det dock inte särskilt långt kvar innan det finns en politisk majoritet för att skära i PS. Se Danmark för möjligt framtida exempel. Det är också ett mycket enkelt vallöfte för en högerinriktad politiker -- "Vi räddar sjukvården genom att skära i public service" eller valfri annan slogan. Det är enklare att göra det när man avskaffat chimären att PS vara "oberoende" av statens finanser genom licenssystemet.

   Radera
  5. Radiotjänst-personal flyttar kanske till nya lokalradiostationer etc. Vem vet :)))?

   Radera
  6. Ja, allt som krävs är ett beslut av riksdagen så skickas vuxendagisfolket ut i verkligheten vid nästa årsskifte.

   Radera
  7. "Hej, jag har jobbat på Radiotjänst. Mina personliga egenskaper är att vara otrevlig översittare, som endast kan få något utfört om jag kan hota med hela statens våldsmonopol om du inte gör som jag säger."

   Radera
  8. Faktum är att jag tycker visst utbud är bra. Men lägg ner mycket av radion utom P1. Underhållnings-tv bort. Kulturen, Vetenskapen och några andra är ok däremot. Men iom att de så uppenbart inte längre försöker vara objektiva(agendadrivna) så har jag börjat tänka om. Men vad hjälper det?

   De ska vara fria från staten men ändå driver de regeringens politik. Vafaaan!


   Radera
  9. Oroa dig, får vi en högerregering kommer SVT och SR inte längre driva regeringens politik.

   Radera
  10. Oroa dig inte, skulle det stå.

   Radera
  11. De får väl bli parkeringsvakter, förkringskassefuskarjägare eller nåt..

   Radera
  12. I följande europeiska länder tas ingen TV-avgift ut: Bulgarien, Estland, Lettland, Liechtenstein, Litauen, Luxemburg, Makedonien, Malta, Nederländerna, Polen, Rumänien, Ryssland, Slovakien, Slovenien, Spanien, Turkiet och Ungern.[3] WIKI

   Radera
  13. Råkade skriva så här på linkedin: "Södertörns lekskola förlåt högskola", blev direkt anmäld av någon antidemokrat som visst var miljöinpektör där. Tråkigt, att de inte klara förklara/försvara sin verksamhet verbalt.. Utan att ta till Stasi-försoner.

   Men det är väl så det blir när någon sågar i grenen man sitter på. F ö är det högst intressant med många journalister som bor på Södermalm, som man lätt kan klassa som kapitalister då deras lägenher säkert kan vara värd 8M idag. Men som livnär sig på skattepengar, jag får inte ihop den ekvationen. Utan att påstå skenhelighet.. då många röstar vänster.

   Radera
  14. @Joakim, ja Danmark ligger ett flertal år före oss. De skippade ju t o m asylfesten, utan skickade helt sonika vidare problemen österut över bron. Ifall någon undrar över Skåningars tendens till att rösta på SD. Så fråga Danmark är mitt tips.

   Radera
  15. Det verkar klagas jättemycket över invandrare även i Danmark, det fenomenet verkar vara universellt. Allt är alltid någon annans fel.

   Men annars är det inte långsökt att tro att det som en gång blivit politiskt acceptabelt i Danmark förr eller senare smyger in till Sverige (även om jag hoppas vi slipper tokerier som Enhedslisten och dylikt).

   Radera
  16. Malmö håller på att sätta sina sista panntofflor.
   Många pursvenskar vågar inte arbeta inne i Malmö längre.
   Att nu i kvällsmörkret ge sig ut på hemfärden bedömer alltfler som riskabelt.
   Men asylanterna får väl ta över?

   Radera
  17. Samma gnäll om Malmö som vanligt. Folk har glömt misären på 90-talet.

   Nej, Malmö är inte farligt att vandra i på natten. Även om det är mörkt och dystert vid Fosie eller Seved och de kriminella fortsätter slåss med varandra så är det knappast någon risk för vanligt vettigt folk att traska runt.

   Radera
  18. @Joakim, precis så. Det har blivit politiskt accepterat i Danmark, varför beväpnadade poliser slussade vidare "vissa" resenärer över bron. Hursomhelst tråkigt ja, måttlighet är en dygd.

   Radera
  19. Sverige har aldrig varit tryggare! Så säger alla dessa strutsar som stuckit huvudet i sanden och dessutom inte bor eller jobbar i t.ex Malmö.
   Tröttsamt stora skygglappar!

   Radera
  20. "Det riktigt roliga är att Public Service kommer tvingas dra ner i lågkonjunktur. Fast det löser de nog, med skatt och skatt och skatt. När folk blir arbetslösa så höjer man helt enkelt vuxendagisskatten."

   Om jag inte missminner mig så utgår det skatt på A-kassa och man slår i taket på dagis skatten vid en årsinkomst på 130tkr eller 11tkr (och det INNAN skatt. De flesta torde nog nå upp i den ersättningen.

   Radera
  21. ...så vuxen dagiset kan nog känna sig trygga. Värre är det med onödiga saker som polisen och sjukvården...

   Radera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 1% av BNP eller 1% av inkomsten. Samma tanke eftersom det garanterar automatisk höjning.
   Att sätta finansieringen på skatten är en sak men att sätta den på % är att garantera att det aldrig ska bli debatt om public service.

   Vet ni förresten att MP språkröret Isabella Lövin är påtänkt som klimatkommissarie i FN för 250 papp i månaden. Pengar som i likhet med andra jobb(t.ex utrikesministerns förra jobb som "sexuella övergrepp på kvinnor"-utredare)tas ur biståndsbudgeten och avser att finansiera FN då de har skral ekonomi. Skatterna som Lövin kommer att föreslå för att bromsa global uppvärmning kommer enligt min mening att gå till FN pga av deras dåliga ekonomi.

   IPCC och pengar = SANT
   FN och pengar = Klart

   Radera
  2. Kommer inifrån regeringskansliet via Utrikesdepartementet. Annars kan du lyssna på dem som har kontakter, t.ex Johan Westerholm.

   Radera
  3. Sverige och FN = Palestina
   Palestina = Biståndsbudget
   Biståndsbudget = FN
   FN = IPCC
   Svensk klimatalarmism = FN = IPCC
   SAP = FN
   Margot Wallström(SAP) = EU
   EU = FN
   Margot Wallström = Palestina = FN = Säkerhetsrådet = IPCC
   Isabella Lövín = Margot Wallström
   Isabella Lövín = FN

   Radera
  4. Tyvärr handlar det ofta om rena belöningsverksamheten inom FN. Vår goda fe A-B Ahlenius kan berätta!! Är det någon som vet vad Wallströmskan skapade för sina 6 Mkr på kontot under 3 år "på jobbet"? 6 millar utan skatteavbränningar som brukligt är(ur biståndsbudgeten). Hur blir man politiker-3#%##%#""%#

   Radera
  5. Glömde säga att biståndsbudgeten var med på ett hörn att finansiera Wallströmskans plats i Säkerhetsrådet också! För bövelen....de skiter i allt där bakom gardinen. Om folk i gemen fattade hur slipstenar dras. Betänk hennes arrogans mot J Peterson häromdagen. Ett uttryck för hur makten korrumperar(SAP).

   Radera
  6. @ Perspektivrik

   Är FN-löner skattebefriade enligt svensk lag. Tycker mig ha läst att FN-anställda med hemvist i tex USA skattar till IRS. Har även läst att FN gör en poäng av att de som överstatliga inte nedlåter sig till att rapportera några löneutbetalningar genom "informationsutbyte"

   Vilket ju i sig är en intressant kontrast mot FATCA/AEI..

   Radera
  7. Nej, men jag tror att vi har specialregler för VIPs precis som EU-anställda har alldeles för generösa villkor(skiten måste ju rinna nedåt vetja, hur skulle annars topparna komma undan).

   Som f.d FN-soldat hade även vi lite lättare skattebörda. Annars har du helt rätt där; Överstatlighet är nyckelordet. Det är där man vill jobba och det är de samma organisationerna som överlevt sig själva; IMF och Världsbanken t.ex borde ha lagts ner efter att de gjort sitt jobb efter WW2 och Bretton Woods gick i graven MEN istället blev de karriärorganisationer som bara växer. Samt utgör redskap för makten och härligheten.

   ps! Amerikanska medborgare kan inte som vi bli begränsat skattskyldiga genom att flytta utomlands. Såvitt jag vet har inte USA samma förmånliga bilaterala skatteavtal för vanligt folk som länder som Sverige.

   EU måste reformeras PUNKT! Men det går inte vilket därmed innebär att organisationen sågar av sin egen gren och där vi börjar med EMU/Euron.

   Radera
  8. Förlåt, Wallströmskan ska ha intjänat 6 millar netto på 2 år, inte 3(som jag skrev ovan) om man får tro källan.

   Radera
  9. Jag tror att källan ang Wallström´s lön under 2 år i FN handlar om det som bif artikel redovisar, dvs dels skattefri FN-lön(anpassad såklart!!), dels skattereducerad lönegaranti från EU inkl övriga förmåner blir 6 millar på 2 år.

   (inte länk expressen.se/nyheter/nya-fn-lonen-80-000-krman---skattefritt/

   Kan vara ren skatteplanering för att suga ur skattebetalarna för max-belopp. Varför skulle Wallström få 89 papp medan Lövín får 250? Kan man fråga sig?
   Varför skulle Wallström skriva sig i Sverige igen. Varför inte USA? Kan det bero på amerikanska skattelagar månntro?   Radera
  10. Ja, det har du ju helt rätt i, amerikaner skattar för "worldwide income" och även om de har ett generöst grundavdrag för sådan (75000 USD/år vill jag minnas) så är det ju kaffepengar i FN-sammanhang.

   Det är en väldigt viktig poäng du gör att allt detta hänger samman, med avstamp i Bretton Woods, skapandet av FN (mm organ) som nu blivit frikopplade kolosser med egna överstatliga liv, i praktiken utan kontroll (Ahlenius har ju gjort försök, men i det stora hela frodas en gigantisk korruptionskultur).

   Vidgar man perspektivet ytterligare så används de flyktingkonventioner som var skapade efter VK2s erfarenheter och regionala flyktingproblem nu i praktiken för långväga ekonomisk migration (milt uttryckt) till länder i Väst med generösa förmånssystem.

   Även EU platsar ju genom Kol/stålunionen i denna klubb av produkter av sent 40-/tidigt 50-tal i akut behov av uppdatering till vår moderna tid.

   Radera
  11. Ändå ett hyfsat grundavdrag isf. Men grejen med USA är att du är alltid skyldig att deklarera även om du flyttat utomlands permanent(med medborgarskap). Rätt sjukt tycker jag. Liknande grej har vissa delstater där man tillämpar s.k utflyttningsskatt(Kalifornien t.ex).

   Flyktingkonventionerna är inte avpassade för ekonomisk migration som vi ser idag. Afrika har f.ö. länder med mycket god utveckling. Varför beger sig inte folk dit i första hand kan man fråga sig? Jo därför att folk i gemen läser och hör att Europa med generösa bidrag tillåter dem att komma hit.
   De med största behov i Syrien-kriget har inte råd att komma hit. Och väst ger knappt någon hjälp alls(inte ens 5 dollar per dag i UNHCR-lägren).

   I Sverige strider dessutom vår lagstiftning om multikultur delvis mot denna gamla flyktingkonvention som kräver av migranten att anpassa sig till mottagarlandets kultur(=lagar, regler, värderingar, sedvänjor etc), genom s.k assimilations-processer.

   Vad har IMF med EU´s interna(EMU) processer att göra? Självklart ingenting men eftersom USA vill ha euron för att i någon mån hålla tillbaka dollar-efterfrågan så blir det genomkorrupta IMF sedvanlig ekonomisk hit-man som övriga EU-parter kan gömma sig bakom(ECB, Bundesbank, Kommissionen m.fl). F.ö. är ingen i den s.k Trojkan folkvald.

   Radera
  12. Såg förresten ett tv-program(PS) om Finlands sätt att komma ur sina krigsskadestånd till Sovjet(ett av få länder som betalt sina skadestånd fullt ut). Finland har alltid varit noggranna att assimilera migranter och därför varit försiktiga ifråga om volymer. Men FN har gett Elisabeth Rehn(f.d försvarsminister) ett odefinierat "belönings-jobb" och därvidlag påverkat Finland att ta emot betydligt fler migranter än man velat 2015. Så ska en slipsten dras! Man sitter inte med i FN utan att visa "empati".

   Radera
 4. Himla konstigt att SD befinner sig på rätt sida av flertalet omröstningar i Riksdagen. Oftast ensamma dessutom. Emamma om nej till höjd skatt på Isk. Ensamma om nej till dagens totalitära public service förslag. Högst försvarsbudget. Sänkta skatter. Höjda straff.

  SvaraRadera
  Svar
  1. SD har aldrig lagt en budget och alltså aldrig föreslagit höjd försvarsbudget eller sänkt skatt.

   Radera
  2. SD har lagt en egen budgetmotion med dessa förslag under alla dess år i Riksdagen. Denna budgetmotion röstas varje år ner av de partier du stöder. Du medverkar därmed till att försvarets anslag blir lägre än de annars kunnat vara. Hoppas du är stolt...

   Radera
  3. Cornu
   Svårt att säga något gott om SD?
   Vem tycker du agerar på ett vuxet sätt i debaclet runt regeringsfrågan?

   Radera
 5. 73% av anställda stöder nuv. Regering 52% MP enl. nån från Jönköping uni tror jag, hittar tyvärr bara 2011 från GTB uni kent asp tyvärr bara pdf:n från hårddisken inte länken.

  SvaraRadera
 6. Fattar ni inte att detta är det bästa hänt!!!!! Tänk alla 90/20-talister som nu tvingas betala för en bokstavskombination de aldrig hört talas om. Deblär slänga räkningen där den hör hemma och när kronofogden börjar knacka på så får vänstern jobbigt att förklara ... Så lojala är inte ens veganvänstern.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om de missar 11% omotiverad skatt på lön lär de missa 1% omotiverad skatt på lön.

   Radera
 7. Alla rättshaverister som hittills ändå kunnat avstå marxistfästet på gärdet genom att avanmäla tvinnehavet kommer nu få ett nytt hatobjekt.

  radio och tvnämnden eller vad det nu heter som granskar sr/svt kommer få ett rent helvete av alla anmälningar.

  SvaraRadera
 8. Så många fel i detta beslut:

  1) TV och radio ska vara fri från staten, precis som tidningar.

  2) Radio och TV är gammal teknik. Idag finns youtube, podcasts mm. där man kan sända till i princip noll kostnad.

  3) Det utbud som SVT har skulle lika gärna kunna produceras av privata företag, om nu folk vill ha det.

  FP och C röstar för skatten. Så mycket för de skulle stå för någon liberalism.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 3) är helt fel. Det grundar sig rent av på en a de mest fundamentala principerna bakom staters existensberättigande; tragedy of the commons. Till skillnad från mycket annat är alltså konceptet public service förankrat i någon.

   Sen tycker du såklart inte att det är en “tragedi”, och kan ha 20 andra anledningar till att det ska bort. Men poängen är inte desto mindre felaktig, och ska vi ha någon chans att svänga Sverige från boarderline kommunism måste sådant slarv bort.

   Radera
  2. Alla riksdagspartier i Sverige är socialister, de har bara målat sin socialism i lite olika färg. Finns ingen som helst anledning att försöka skilja på eller dela upp dem i olika fack, det blir bara löjligt.

   Radera
  3. Linus, du får gärna utveckla.

   Låt säga att SVT privatiserades och de inför lösenord för SVT play, kodar sändningar och inför avgift på 1300 kronor/månad för att få se deras utbud.

   "Om nu folk vill ha det" (vilket jag skrev ovan), så skulle de ha samma budget och kunna sända samma program som via skatten.

   Nu tror jag inte alla kommer vilja ha det - folk kanske tycker Netflix, Amazon Prime eller hamburgare har mer värde - men det är isf. helt i sin ordning och inte någon "tragedi".

   Det är som andra varor, t.ex. en tidningprenumeration.

   Radera
  4. Vill folk att samhällsinformation ska bestå av clickbate/sensationsjournalistik/provocerande påhitt? Inte nödvändigtvis, men det är det som vi instinktivt betalar för. Det finns utan tvekan saker som vi vill ha gemensamt finansierat, men som vi inte betalar för som individer givet fritt system. Därav existensberättigade skatter.

   Jag tycker också att publik service glidit ur tiden. Civilisationen utvecklas och PS har nog ingen plats längre. Det kanske mest problematiska med toppstyrning är ju just att det optimerar en ögonblicksbild; vid en enskild punkt kanske det går bra att staten disponerar bilar i tyskland eller bostäder i Sverige. Men mänsiligheten är organisk och utvecklas, och toppstyrningen ligger kvar som den är.

   Och jag skulle definitivt påstå att PS varit en bra sak historiskt; vi hade mycket stora avstånd mellan människor förut så centralisering av information var naturligt, och PS är extremt mycket mer balanserat än enskilda privata kanaler. Nu är vi i det närmaste friktionslösa vid kommunikation - även internationellt - så plötsligt är PS snarare vinklat (tex vänster, feminism, osv) i jämförelse med det aggregerade utbudet.

   Tycker mig rent av se att det sistnämnda (vinkling) har eskalerat i jakt på existensberättigande, e.g. “vi är goda så vi behövs”, vilket gör det ännu mer självklart att det faktiskt inte har något existensberättigande längre.

   Radera
  5. Vill du införa en skattefinansierad nationell tidning också? Tänk "Sverige tidning"

   Om inte, varför?

   Vad är det med television som är så speciellt, enligt dig.

   Radera
 9. Vadmär beslutsunderlaget? Inte nog med att avgiften höjs, otroligt många fler kommer få betala avgiften så intäkterna måste öka kraftigt från dagens nivå.
  Samtidigt har politikerna bedyrat oberoendet och avgiften ska inte röras.

  Kommer man nu stilla se på när man omfördelar mycket stora summor från vård, skola och omsorg till Så ska det låta mfl?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, intäkterna ökar inte kraftigt utan beräknas ligga på samma nivå som under licenstiden (och sedan öka ungefär med inkomsterna i samhället).

   Avgiften höjs inte. Det blir något dyrare för hushåll med två arbetande, men i gengäld mycket billigare för hushåll med endast en arbetande (eller för den delen pensionär).

   Radera
  2. Jag tänker att nu inkluderas rätt stora grupper som tidigare inte betalat licensen.

   Radera
  3. Min tes stärks också av det som står på riksdagens hemsida. Ett annat sätt är att effektivsera verksamheten för att få ihop budgeten.

   "Det minskande antalet betalande hushåll innebär att det uppstått ett underskott på det konto där avgiftsmedlen förvaltas. Underskottet är i nuläget mellan 200–300 miljoner kronor. Om nuvarande system inte ändras kommer avgiften behöva höjas årligen och allt färre tvingas betala allt mer. "

   Radera
  4. Jag utgår från det som står i betänkandet.

   " Under 2018
   tilldelas programföretagen totalt ca 8,2 miljarder kronor, varav SR tilldelas ca
   2,9 miljarder kronor (36 procent), SVT ca 4,9 miljarder kronor (59 procent)
   och UR ca 0,4 miljarder kronor (5 procent). "
   [...]
   "Regeringens utgångspunkt för beräkningen av avgiftens storlek är att
   avgiftsmedlen ska täcka kostnaderna för public services-verksamhet. Den
   totala tilldelningen till programföretagen beräknas uppgå till ca 8,4 miljarder
   kronor för 2019. "

   Det är en höjning ungefär i nivå med inflationen. Men visst, om färre betalade så kan det ju varit så att TV-licensen inte drog in 8,2 mdr utan 8,0 eller vad det nu kan ha varit 2018, för att folk inte följt lagen. Nåja.

   Radera
  5. Med rak skatt är det ju helt rimligt att det belastar individer snarare än hushåll.

   Jag blir lite provocerad av att “svenskar” vill tvinga alla hushåll till individuell progressiv beskattning av lön (riktigt jävla äcklig vänster-styrning av familjens vardag), och samtidigt kan uppröras av individuell beskattning för en platt skatt (i princip motsatsen; ingen marknadspåverkan - att kunna dela en platt skatt skulle varit styrande).

   Jag brukar ursäkta sådant med att average Svensson är fullständigt indokrinerad i något socialist/kommunist-filter så pass att average Svensson faktiskt inte begriper frågan; har svårt att förstå frihet, i synnerhet fria ekonomiska system, exempelvis kapitalism (varför diskussioner om “höger” blir så förvirrade).

   Och när man tittar på frågor som denna tycker jag inte det är det minsta foliehatt eller överdrift över det. Grunden till debatt är att många anser att public service är ett statligt påhitt man inte ska behöva betala för, så att man i detaljerna debatterar för statlig styrning av marknaden kan inte bero på annat än missförstånd.

   Radera
  6. Ingen just här utpekad som ofrivillig hycklare, det är en generell observation.

   Radera
 10. Har inte betalt tvlicens på 25 år. Nu får jag kompensera med någe bluff avdrag. Drog av för bilresor till jobbet i 10 år utan att ha körkort.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då har du ju redan kompenserat i 10 år i förväg.

   Radera
 11. Varför ska Public Service finansieras med en regressiv skatt? Svar på detta mottages med intresse.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför ska Public Service (som den är idag) finansieras över huvud taget, speciellt av folk som inte kollar på skräpet? Svar på detta behövs inte, det var en retorisk fråga.

   Radera
 12. Du klagar ofta på vinklade artiklar och rubriker, får gärna vara lite bättre själv tack. Skatten är 1% på den lön du har upp till 132.200kr, där efter 0% (0kr).Jag tror och hoppas att skribent och läsare har lite högre lön än så.

  Tyvärr har kvaliteten och agendan på bloggen gradvis blivit sämre med starka propaganda-inslag och omotiverad kritik med förlöjligande inslag.
  Kritisera gärna TV-skatten och annat men hade uppskattat om det gjorts med underbyggda argument istället, bevisat många gånger så finns intelligensen och skrivförmågan till detta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 1. Står tydligt i artikeln om taket på skatten.

   2. Till skillnad mot vuxendagisen är denna blogg gratis och tvingar dig inte att finansiera den och hävdar inte sig vara objektiv.

   Radera
  2. 1. Det står inte tydligt. Det står två gånger att det är 1% av din inkomst, inga förbehåll nämna.
   Där efter, i näst sista stycket i inlägget görs ett räkneexempel som nämner ett tak i absoluta kronor.
   Medvetet otydligt givetvis för att förstärka din ilska, inget att hymla om.

   2. Har aldrig påstått något annat. Jag delar endast min åsikt med dig om hur din blogg utvecklats, från skarpa tankar om finans och samhället, till, ja detta. Tyvärr flockas SD-svansen hit av denna skrivstil medan jag och många andra som följt dig i många nu istället sporadiskt besöker med hopp om genomtänkta ljusglimtar.

   Risken finns att det bli för få ljusglimtar för att intresset ska kvarstå, personen som visade mig hit en gång har redan gett upp.
   Jag delar detta endast som en insikt, inte med påstående om att du måste upprätthålla en journalistisk standard eller politiskt ställning.

   Radera
  3. Men du, skapa en egen blogg! Så får du ju den kvalitet du vill ha och så slipper du tvingas se SD-svansar och andras åsikter.

   Radera
  4. Melmac, nja. Han läser för han vill få externa intryck.

   Och kvaliteten på bloggen varierar. Jag får skärpa till mig.

   Vuxendagisskatten gör mig dock förbannad. Och läs hur SVT vinklade det hela.

   Radera
  5. Det värsta är att det är först nu allmänheten börjat fatta hur mycket pengar som pumpas in i detta! Drygt 8 miljarder!!!

   Radera
 13. Förbjud tv-innehav istället.
  Finns inget gott med att titta på tv, ut och rör på sig, plocka svamp, sticka eller gör nåt annat hälsosamt, miljösmart.

  Tillverkning av tv-apparater är knappast miljövänligt, drar massa el ( Säkert från kolkraft), går säkert åt en massa sällsynta, (rödlistade och utrotningshotade) råvaror också.

  Är inte tv-tittande fördummande dessutom?

  SvaraRadera
 14. När jag blir statsminister (ironi) med riksdagsmajoritet så kommer bland de första åtgärderna bli att kapa i bidragsträsket - typ det tiotal miljarder som går till obskyra föreningar, skära i antalet myndigheter - typ ett hundratal, införa stenkoll på SIDAs 49 miljrder i utbetalningar och skära i dom och allt annat slöseri som förekommer (kanske anställa slöseriombudsmannen...).

  Sen tar jag denna ansenliga summma pengar och lägger på statens "riktiga" åtaganden, sjuka, gamla, skola, vård, säkerhet, barn, lägre skatter osv.

  Det borde göra mig tillräckligt populär för att bli omvald 2-3 mandatperioder innan landet går så bra så att jag inte längre behövs.

  Se det som omvänd kommunism, ett anti-venezuela, som sveriges robin hood - man tar från fuskarna och ger till de som rätteligen skall ha/har förtjänat.

  Med lite tur kanske man kan skapa någon typ av positiv sinnestämning så att landet återigen premierar den hårt arbetande medelklassen och våra bättre områden återigen befolkas av civilingenjörer och läkare och inte bara skattefuskare och oetiska företagare och att arbetarklassen kan få tillbaka en yrkesstolthet och inte slutar jobba för att dom får mer i bidrag.

  Man kanske tom. kan återinföra en känsla av vuxenansvar i samhället...

  Tills dess så blir det en ny myndighet i veckan och kamelfarmer för att lugna stökiga ungdomar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Allt detta låter bra, men varför tänker du att det inte redan genomförts? Det _låter_ ju så enkelt ... Vem är _inte_ för att, typ, "kapa slöseriet och sänk skatterna och ge pengar till vården"?

   Det är ju julafton idag med en hyfsat ren övergångsbudget som presenteras strax, du kan ju speca vilka 100 myndigheter som ska nollas när den presenterats.

   Radera
  2. Eller ja, för att vara mer praktisk:

   Att lägga ner myndigheter och skära ner bidrag kommer alltid mötas av en massa gnäll, och så kommer man använda pengarna till att subventionera elcyklar och städtjänster istället för att t ex brett sänka arbetsgivaravgifter osv.

   Något som däremot borde hända är att satsa på politiskt helt okontroversiella åtgärder som sparar både energi och pengar, som att energieffektivistera kommunala fastigheter.

   Länsstyrelsen Skåne har en rapport om detta, som visar inkompetensen i kommunerna som hindrar den typen av "gratispengar". Lite roliga citat:

   "Konsulterna påpekar också att kommunerna har låg beställarkompetens då åtgärder
   förvånansvärt ofta genomförs utan kalkylunderlag:"

   • ”Pga. bristande underlag och målsättning går det ofta inte att identifiera
   eventuella resultat i form av besparingar eller förbättringar. Där
   kalkylmodeller används är dessa ofta bristfälliga eller direkt felaktiga.
   Kommuner har mycket bristande kunskaper om LCC.”
   • ”Tjänstemännen klarar inte av att ställa upp en investeringskalkyl, de blandar
   ofta ihop enkla ekonomiska begrepp och kan inte förklara kalkylerna för
   politikerna. Även när de får professionell hjälp gör de om kalkylerna så att
   det blir fel i slutändan.”

   Så ja, anställ slöseriombudsmannen och få folk att lyssna på råden från denne.

   Radera
  3. Joakim,

   Saxat från din kommentar;
   Allt detta låter bra, men varför tänker du att det inte redan genomförts? Det _låter_ ju så enkelt ... Vem är _inte_ för att, typ, "kapa slöseriet och sänk skatterna och ge pengar till vården"?

   därför att S regerat ganska länge och det ligger absolut inte i deras intresse att göra så och för att senaste alliansregeringen hade stöd av Mp (samma sak).

   regeringen efter 2006 valet gjorde ju en privatiseringsvåg utan dess like där köparna var de egna M kärnväljarna i många fall istället.

   Ja jag tycker faktiskt mitt förslag borde vara en no brainer att rösta igenom och poängen var väl att det inte är det med en förhoppning om att ett framtida konservativt block, M+KD+SD, kanske gör det...

   Radera
  4. Jag håller med i princip.

   Man kan också då fundera på varför det inte skedde 2006-2010, och så vidare.

   Jag tror en sån utrensning snabbt geggar ihop av en mängd ömmande fall, gråt i media och plötsliga skandaler och oväntade konsekvenser. Men en tillräckligt rakryggad regering skulle kunna driva på. Tyvärr har vi väl aldrig haft den typen av regeringar i Sverige utan man får backa till t ex Thatcher för att hitta någon politiker med liknande kurage.

   Radera
 15. Personligen tycker jag "vuxendagis" är en missvisande beteckning. Ett dagis är huvudsakligen inte en ondskefull institution, och även om övergrepp och indoktrinering skall förekomma enligt läroplanen (där står bl.a. att klassiska könsroller skall motverkas, dvs ett direkt brott mot barnkonventionens skrivning att varje barn skall ges möjlighet att utvecklas efter sina förutsättningar) så låter personalen vanligen bli att utföra sådan barnmisshandel.

  Nej, mina associationer går mer till institutioner som "Reichsministerium für Volksaufklärung und Propaganda", Wilhelmstrasse 8, Berlin.

  SvaraRadera
 16. Men något värt att lyfta fram är att vi i sverige sedan 1 augusti i år för första gången i historien har nationella (rikstäckande) radiolicenser för privat radio. Tidigare var NRJ, MTG, Bauer Media och andra aktörer tvungna att buda på individuella lokala licenser och på så sätt försöka pussla ihop ett nationellt nätverk. De nya nationella tillstånden gick för mellan typ 450 och 200 Msek (löptid 8 år) och marknaden värderas till ca 1.2 miljarder årligen i nuläget (då kan det dock tilläggas att radio växer).

  SR har ca 3 miljarder i årlig budget. Jämför med komersiell radio så förstår vi varför det är, så att säga, LITE för mycket. Och nackdelen med att finansiera kalaset via skattsedeln är att det ger ju inte direkt några incitament att banta verksamheten till något mer verklighetsanpassat.

  Enda fördelen jag kan se är att skattefinansiering eventuellt ger en framtida politisk majoritet möjlighet att skära i anslagen på ett sätt som de inte hade haft med gamla radiopliktsystemet.

  Jag tycker inte att vi behöver avskaffa public service men mängden pengar de tar emot årligen är ett skämt faktiskt. De borde klara verksamheten på 1/4 eller 1/5 av nuvarande budget.

  SvaraRadera
 17. En bekant har 3 hemmaboende barn som alla jobbar, varför fokuserade svt helt på "fördelen" för ensamhushåll.
  Blir till att kompensera.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan ju eventuellt vara så att det finns fler ensamhushåll är hushåll med 5 vuxna arbetande personer.

   Radera
  2. För att staten ska ge fan i om du vill bo med en familj eller ensam.

   Radera
  3. Är väl bara rimligt att alla som jobbar också är med och betalar? Varför ska det spela roll om de bor med flera? Gamla systemet var ju ganska knäppt egentligen som styrdes av en avgift per hushåll.

   Radera
 18. Såhär skriver SVT:

  DÄRFÖR ÄR TV-AVGIFTEN INTE EN SKATT
  Skatter är generella, de tas in i den allmänna budgeten för att sedan fördelas på olika anslag. Typiska skatter är kommunalskatt, statlig inkomstskatt och kapitalskatt.
  Avgifter, däremot, går normalt till en specifik sak – och bara till det. En avgift är ofta kopplad till att man nyttjar en viss tjänst, exempelvis för förskoleplats.

  Tack för förtydligandet! Då fick vi det svart på vitt (vilket vi alla redan visste) att allt som heter "Skatt" kan gå till vad fan som helst oavsett benämning. Vi vet då också att allt som heter "Avgift" är kopplad till benämningen. Går då fastighetsavgiften till fastigheter? Vad finansierar den?
  Koldioxidskatt och energiskatt går alltså till.........?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är _helt_ felaktigt och förvirrat att tro att det är vad något heter som dikterar vad det är. Man kan om man vill bråka om att saker är dåligt namngivna, men att förvirra namn med funktion är... som sagt förvirrat.

   Det är precis som SvT skriker det fungerar med skatter och avgifter.

   Den allmäna _löneavgiften_ är tex en _skatt_. Fokusera på rätt saker.

   Bakgrunden beskriver också förvirringen: löneavgiften var just en avgift. 1.5% för att finansiera EU-medlemskap. Sen kom staten på att vi har så unikt många okritiskt stat-kramande dumhuvuden i Sverige att de utan problem kunde lura folk genom att baka in en rejäl löneskatt från första kronan i arbetsgivaravgiften. Mycket riktigt satte sig svennebanan och gjorde sina kalkyler där de räknar den så kallade arbetsgivaragiften som sociala avgifter, och tar denna i bästa fall separat. Inklusive skatten på 11%. Vips försvinner 11% av skatten i en post svennebanan inte kan avgöra om den är rimlig, för svennebanan tror att den finansierar saker som sjukdom vilket är ganska svårt att räkna på.

   (Riktigt omogna bananer kan till och med få för sig att arbetsgivaravgiften bekostas av arbetsgivare snarare än arbetstagare, då de inte förstår att det är en post knuten till en individs lön - eller ännu värre inte förstår hur en sådan post bekostas)

   Idag är löneavgiften därför en vanlig skatt för löntagare på 11% från första kronan. _Namnet_ "avgift" har den dock kvar.

   Snälla någon fundera nu på detta om ni läser mitt inlägg så ni kan bli lika irriterade som jag är:
   * Om man tjänar 1.2 miljoner om året består ca 11% av skattebördan i en klassisk kalkyl av statlig skatt, vilket är en skatt man betalar på summor 40 000:-/månad. En del grinar över detta. I verkligheten är det alltså så att löneavgiften drar 11% skatt från första kronan. Det är mer debatt om den statliga skatten på summor över 40k/månad, än det är om 11% från första jävla kronan.

   * Ungefär halva - HALVA - skattebördan för den som tjänar 20 000 sek/månad består av den allmänna löneagvift stackaren inte förstår existerar (eller tror att någon annan betalar) - och som inte finansierar någon specifik post alls. Typ om Gudrun Schymans arvtagare vill starta en utredning om att kastrera alla män, då kan hon plocka ur den här potten.

   Radera
  2. För att öka irritationen ännu mer kan man också se att eftersom kostnaden för andra socialersättningar sjunker, så ökar "allmän löneavgift" år 2019 per automatik i den nya budgeten som lades fram idag (från 10,72% till 11,62%).

   Det saknas som du säger helt insikt om detta.

   Tyvärr är många andra så kallat sociala avgifter också rena skatter över en viss inkomstnivå, mest notabelt pensionsavgiften. I själva verket är nästan _hela_ summan av "sociala avgifter" skatt efter cirka 40 000 kr/mån.

   Radera
 19. Hej!

  Om någon är nyfiken på att räkna ut sin nya nettolön efter public service avgiften så här jag sedan en tid tillbaka redan lagt in detta i kalkylen för hur man räknar ut nettolönen.

  Kanske kan det vara av intresse samt värt att tipsa om i artikeln?

  https://statsskuld.se/jobb/berakna-nettolon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska du inte ha en räknare som också visar fortlöpande antal kronor i övriga bankreserver(dvs bankernas inlåning i Riksbanken)? Statsskulder är bara bankreserver med ränta! Och vilka skapats för den privata sektorn. Hade de inte legat som statsskulder(skuldpapper) så hade samma belopp funnits i bankernas balansräkningar. Att amortera med de motiv som anges är naturligtvis vansinne om man förstår hur pengar skapas i det monetära systemet.

   "vad man inte lär ut i skolan får man lära sig ute i livet"
   Stackars ekonomer!

   Radera
 20. Herregud, de kommer få så mycket extra intäkter. Eller, hur många idag betalar TV avgift? Med lite tur får vi fler kanaler. Svt3 kanske?

  SvaraRadera
 21. Hallå? Max avgift är 1.300 kr/år (se Cornus länk). Det är 1% bara för den som tjänar 130.000 kr/om året. Alla här tjänar väl över 300.000 om året, då blir det ju bara några promille.

  SvaraRadera
 22. Notera gärna att skatten bara beräknas på förvärvsinkomster.

  Den som lever på inkomst av kapital, och inte har några förvärvsinkomster, slipper betala det här.

  SvaraRadera