Cornucopia?

Aktuellt

Globala fossila CO2-utsläpp ökade med nio Sverige 2019 - Kina ökade med sju Sverige

De globala fossila CO2-utsläppen ökade med nästan nio Sverige 2019. Även om Sverige skulle slutat helt med fossila bränslen förra året, ha...

2018-11-24 13:07

Vilken dag kommer dödskorset i NASDAQ Composite?

Nu återstår egentligen bara de amerikanska börserna, så ligger alla för Sverige väsentliga börser under äkta MA50/MA200-dödskors. Det ser ut som skiftet slår om även i veckan, så välkomna att ange vilken dag det sker för tekniktunga NASDAQ Composite-indexet.
Dagschart NASDAQ Composite. 


En lång period av långsiktigt positiv börstrend ser alltså ut att vara över även i USA. 

MA50 är snabbt fallande och MA200 är svagt negativ. När dessa bryter varandra härnäst får vi alltså ett äkta dödskors även i USA, inledningsvis med tekniktunga NASDAQ-börsen.
Detalj.
Storbolagsindexet Dow Jones Industrial Average har dock längre tills ett dödskors, medan det bredare S&P-500 har någon vecka kvar tills dödskorset.
Dagschart S&P-500.
Nedgången kan denna gång likt under IT-bubblan sägas ledas av teknikbolagen. Denna gången dock inte bara förhoppningsbolag, utan mest utmärkande hos giganterna, som normalt kallas FAANG - Facebook, Apple, Amazon, Netflix och Google (Alphabet).

Nu kan du visa dig på styva linan i kommentarsfältet, och ange vilken dag dödskorset kommer i NASDAQ Composite. Kanske redan på måndag?
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

21 kommentarer:

 1. @Cornu, OK TA igen. Jag kan köpa detta till viss del. Det visar förstås vilket håll det lutar åt (the trend is your friend o s v). Då TA fungerar till viss utsträckning, så exponerar det även ett pyramidspel (Greater fool).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför blir folk så kränkta över TA? Verkar som de tror att man inte kan skriva om det, utan att vara en slavisk tillbedjare av fenomenet.

   Jag skriver om massor med saker som jag inte sysslar med själv.

   Radera
  2. Ifall du upplevde det som att jag blev kränkt så förstod du inget. Men såklart tolkar jag inte din kommentar så. Men andra kan säkert bli kränkta. Men med avseende på din eminenta blogg, så ska jag ge dig tips på ämnen som ligger bättre i tiden än TA;
   - Elbilar, ett inlägg om Kia Niro med kostnadskalkyl vore trevligt.
   - Mer information om solceller, ifall du vill så kan jag återkomma med ett gästinlägg när allt är klart här (mars/april 2019).

   Jag har inte som avsikt att starta en egen blogg. Utan du ger mig mycket av det jag vill läsa om redan. Jag fortsätter mitt enkla tjänstemanna jobb. Men jag är inte bitter ;-)

   Radera
  3. Att inte hålla med betyder väll inte att man är kränkt?

   Radera
  4. Det var ett generellt uttalande. Nämner man öht TA (=trender) så finns det de som idiotförklarar dig.

   Radera
  5. Ja, corny skriver ju aldrig om vare sig elbilar eller solpaneler.

   Radera
 2. Var själv väldigt skeptisk till TA och var faktiskt via denna bloggen jag fick upp intresset för det för många år sedan. Och min erfarenhet av det nu är att man skall vara försiktig att ta beslut för att man tror se se vad som skall hända. Men det är ju väldigt effektivt att utvärdera sannolikheten för att vi är påväg någonstans. Som det läget vi befinner oss i nu är det ju sannolikt att vi får en nedgång så är ett klokt beslut att avvakta med att utöka långsiktiga placeringar och om man har avyttra kortsiktiga. För min del har TA hjälp till att förbättra min timing och därmed långsiktiga avkastning på mitt sparkapital om jag jämför med min mer ungdomliga tilltro att jag skulle göra mitt stora klipp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis. Det är ett stöd i beslut. Inte lagen.

   Radera
 3. Det är väl bra att lågkonjunkturen kommer då handlas det mindre, körs mindre bil och CO2 utsläppen minskar drastiskt. Klimatalarmisternas dröm går i uppfyllelse. Jag är klimatskeptiker så jag ser det bara som negativt för ekonomin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Såklart det är bättre med mer CO2. Alla utom människor har nytta av det. Men oroa dig inte. Mänsklighetens mål är total ödeläggelse. Visst, några överlever och kommer att få hanka sig fram på stenåldersnivå. Så, njut av tillvaron medans den varar , den kommer aldrig att bli bättre. än i dag.

   Radera
 4. Jag var med om "istidens början", den ansåg forskarna vara trolig fram till 1980, klimatet blev kallare. Sen var det skogsdöden. Sen försurningen av sjöarna och som konsekvens kalkningen av sjöarna för miljarder. Ozonhålet som växte av freoner, det skulle ta 50 år innan en minskning av användningen skulle visa resultat. Vad hände med alla dessa larm? De är bortglömda. Nu är det koldioxid som kommer ge tre meter högre havsnivå. Ursäkta mig att jag blivit klimatskeptiker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Glömde säldöden. Och jag är stridbar.

   Radera
  2. Kanske försvann rädslan för försurning när vi tog forskningen pa allvar och slutade med svavel i våra bränslen. Kanske men vad vet en vetenskapstroende som mig...

   Radera
 5. Statistiskt är november och december USA-börsernas starkaste månader. Vänder det inte upp med full kraft de närmaste dagarna är risken stor att vi kan få en dramatisk sättning neråt efter årsskiftet. Isåfall kan vi se fram emot minst 1,5 år bearmarknad.
  För övrigt är tiden inne för detta. Vi har haft bullmarknad i nästan 8,5 år nu vilket är extremt lång tid om man tittar statistiskt vad längden brukar vara

  SvaraRadera
  Svar
  1. QE-unvind och stigande räntor kommer nog få placerare att vilja placera pengar i räntepapper och i riktiga nya bolag, än tomma aktier. Det bör få världens börser att gå ner en hel del. FANG-aktierna ligger -40% -30% sen max i sommras. Och de ser ut att ha våldsam dowwnward uteckling.

   Radera
  2. Spekulerar fritt, då jag inte riktigt fått huvudet runt förloppet.

   Tanken är att pengarna ska överföra från aktiemarknaden och andra mindre säkra tillgångar tillbaka till räntepapper, allt eftersom QE går ner. Då QE var tänkt som en tvingande faktor så att bankerna skulle börja låna ut pengar igen 2008-2009.

   Men då förväntas kommersiella banker ta sitt ansvar och köpa obligationer till låg ränta som mer eller mindre garanterat kommer förlora i värde då feds räntor samtidigt är på väg upp. Gör de inte detta så drivs räntan på obligationerna upp till en nivå där detta är inprisat.
   Detta i sin tur pressar ner räntefonderna och skapar en flykt av existerande kapital.

   Stora frågetecknet är vart kommer pengarna ta vägen. Företagen på aktiemarknaden får ju i detta skedet dyrare inlåning, samma sak för stater. Vilket borde leda till lägre tillväxt och vinster.

   Utöver detta har vi en inbyggd inflationsrisk i det att fed köpte räntepapper på öppna marknaden. Det fanns en vinst vid försäljning av de pappren som inte går tillbaka till fed och isoleras ifrån marknaden när obligationerna löper ut.

   Tänker att detta borde gälla likaväl för ECB och EU som det gäller för FED och USA. USA leder vägen och visar hur bra/illa det kan gå bara :)

   Radera
 6. Jag väljer ett annat påstående: om SPX faller med x% på 12 månader så kommer guldbolagsindex HUI stiga med >3x.

  SvaraRadera
 7. Skillnaden mellan Microsoft och Apple, Google, Facebook, Twitter är att Microsofts affärsmodell inte är utdaterad. Microsoft gjorde detta skifte för 6-7 år sedan, och det är ett helt otroligt skifte - även inräknat att de satte igång i god tid. Helt otroligt imponerande. Få organisationer har lyckats med den typen av totala pivoter, historiskt. Sedan kan var och en räkna på sannolikheten för att någon av dessa andra plötsligt ska kunna göra samma sak om de börjar när det redan är för sent.

  SvaraRadera
 8. FANG-aktierna har krashat och har kraftigt momentum nedåt, låt vara från höga nivåer. -40% för Facebook och Netflix aktierna sen max i sommras. -30% för Apple. Konstigt inte vanliga media skriver så man ser. Blir som mord, en liten gömd artikel inne i tidningen..

  SvaraRadera
 9. Någon som tror på kraftig uppgång inom ett år? Dom som gör det får gärna skriva varför!

  SvaraRadera
 10. Hur ska man positionera sig för att tjäna pengar på den kommande (pågående) kraschen?
  Någon som vet några bra bear-fonder/hedge-fonder?
  Gladiator har gått grymt bra, men tog en rejäl smäll 2008 även om fallet inte var alls så stort som mot index.

  SvaraRadera