Cornucopia?

Aktuellt

Nytt teveformat - dokusåpan #skyddsrummet

"I skyddsrummet kan alla höra dig skrika" - Lars B på Twitter I MSB:s skyddsrum ska varje person få 0.75 m2 i yta. Detta är en g...

2018-11-16 14:20

Timmätningen sparade 13 - 17% av elhandelskostnaden i september och oktober

För september och oktober blev besparingen med att ha rörlig timmätning av elförbrukningen istället för schablonmässig förbrukning 13% i september och 17% i oktober. Detta är i linje med besparingarna i juli och augusti.
Huvudelskåpet för fastigheten, före installation av separat B-jordfelsbrytare för elbilsladdningen.
Med solkraftsproduktion vintertid och elbilsladdning nattetid, samt ingen el för uppvärmning följer inte hushållet schablonen för hur elkonsumtionen ser ut över dygnet. Därmed finns det pengar att spara på faktiskt timmätning av förbrukningen. Därav har jag rörlig timmätning av elförbrukningen och betalar timpriset för elen, plus påslag, elcertifikat och moms. 

Jag använder Falkenberg Energi, som också betalar mig 70 öre per såld kWh solel.

Totalt betalade jag i september i snitt 57.15 öre för el inklusive moms, plus 2.90 för Falkenberg energis egna påslag inklusive moms, och 9.99 öre inklusive moms för elcertifikat. Summan blev alltså 57.15+2.90+9.99=70.04 öre per kWh. Falkenberg Energi listar rörligt elpris obundet inklusive elcert, påslag och moms till 80.50 öre per kWh för månaden. Besparingen kontra rörligt att köra timmätning med min förbrukningsprofil över dygnet blev alltså 70.04/80.50=13%.

För oktober blev siffrorna 55.98+2.90+8.20=67.08 inklusive elcertifikat, påslag och moms. Här listar Falkenberg Energi priset 80.76 inklusive allt, och besparingen blir alltså 67.08/80.76=17%.

Elcertifikaten, påslagen och momsen kommer man förstås inte undan oavsett vad man har för avtal, så egentligen ska man väl jämföra priserna utan dessa, dvs 57.15/1.25=45.72 kontra (80.50-2.9-9.99/1.25=54.08 eller en besparing på den påverkningsbara delen om 15% i september.

Med fyra månaders data har alltså besparingarna på grund av timmätning varit 16%, 18%, 13% och 17% för de olika månaderna.

Bäst hade förstås varit att ha bundit elpriset i våras på under 40 öre per kWh. Och nästa år blir intressant när vi stänger ner ytterligare kärnkraftverk.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

3 kommentarer:

 1. Tillkommer kostnader på abbonemanget för timdebitering jmfrt med rörligt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nope. Kostar inte ens något att installera en timmätare, utan ska göras gratis numera. Sker automatiskt om man har solkraft dock, därmed slipper man extra väntetider.

   Radera
  2. Fick en ny mätare för något år sedan. Tankade av intresse hem en app (greenely) för att kolla hur förbrukningen är. Och nu kan jag se timme för timme med ett dygns eftersläpning hur mycket som har förbrukats.

   Radera