Cornucopia?

Aktuellt

Globala fossila CO2-utsläpp ökade med nio Sverige 2019 - Kina ökade med sju Sverige

De globala fossila CO2-utsläppen ökade med nästan nio Sverige 2019. Även om Sverige skulle slutat helt med fossila bränslen förra året, ha...

2018-11-17 08:50

Terrorhotnivå 3 kvarstår - trots brittisk Sverige-varning - var vaksamma

Storbritannien har höjt sin varningsnivå för brittiska turister i Sverige till samma som för t ex Israel, Egypten eller Ryssland. I Sverige kvarstår officiellt fortfarande en hotnivå om 3 av 5. Kom ihåg att vaksamt lugn gäller för dig som privatperson, och var trygg i att terrordådet på Drottninggatan har lett till åtgärder hos berörda myndigheter. Så julhandla som vanligt, men var vaksam.
En svensk håller truten finns som klistermärke här.
Expressen uppmärksammade i veckan att Storbritannien höjde sin resevarning för Sverige till "very likely" att det kan ske ett terrordåd i Sverige. Detta i kontrast mot grannar som Norge och Danmark där det bara anges som "likely".
"Terrorists are very likely to try to carry out attacks in Sweden. Attacks could be indiscriminate, including in places visited by foreigners."
Hotnivån för svensk del är enligt britterna samma formulering som för Israel, Egypten och Ryssland, vilket nog är att betrakta som väldigt allvarligt. Den brittiska bedömningen bygger sannolikt på färsk underrättelseinhämtning.

Varningen har lett till viss oro och ryktesspridning i sociala medier och på vissa arbetsplatser, vilket bloggen tagit del av från flera håll.

Samtidigt har inte svenska Säpo höjt hotnivån från nivå 3, likt man gjorde med höjningen till 4 hösten 2015. En trea betyder "förhöjt hot", medan 4 betyder "högt hot". För att 4 ska ges behövs sannolikt konkreta underrättelser om förberedelser finnas, om än inte nödvändigtvis begränsade i tid eller plats, och en 5:a betyder att det föreligger ett specifikt hot, sannolikt avgränsat i både tid och plats, t ex "omedelbart förestående terrordåd mot offentlig plats i Stockholmsområdet de närmaste dagarna/veckan".

Det finns också politiska aspekter i hotnivån, dessvärre. Att höja nivån till 4 innebär utgifter och aktivitet för en lång rad myndigheter, och en 5:a - som sannolikt endast är lokal eller regional - innebär stora samhällsstörningar där man t ex kan behöva stänga ner kollektivtrafiken preventivt. En 5:a i Stockholm skulle innebära att all tågtrafik, pendeltågtrafik och tunnelbanetrafik stoppas, sannolikt även busstrafiken, samt att publika evenemang ska avblåsas, som t ex konserter, sportevenemang, teater och filmvisningar. Som alla förstår är 5 inte en hotnivå man tar lätt på. Däremot kan enskilda verksamheter vidta åtgärder på en 5-nivå redan vid 4:a, om det inte märks av för utomstående, vilket skedde hösten 2015. Kom ihåg att du inte är medveten om allt våra myndigheter gör, och att åtgärderna vid höjningen till 4:a 2015 mycket väl kan ha avvärjt ett terrordåd. Svenska myndigheter är inte inkompetenta, de är underfinansierade, vilket är en annan fråga. Även underfinansierade myndigheter kan kraftsamla och vidta effektiva åtgärder när det verkligen behövs.

Samtidigt utbyter västvärldens demokratiska underrättelsetjänster information med varandra. Britterna är historiskt mycket skickliga på att hantera terrorism, även om terrorister hela tiden anpassar sina angreppsvektorer för att hitta nya sätt att komma förbi åtgärderna.

Vet britterna något, vet även vi det. Däremot kan hotnivåbedömningar variera. T ex behöver det inte vara något konkret, utan britterna kan ha inhämtat terrorgruppers generella planering.

Att vi ligger kvar på nivå 3 trots den brittiska varningen innebär inte att svenska myndigheter ignorerar situationen, men den bedöms inte föranleda några utvändigt synliga åtgärder. Sluta således oroa dig mer än normalt, sluta sprida rykten i sociala medier, utan bibehåll ett vaksamt lugn och fortsätt ditt liv som vanligt. Terrorism är ett angrepp mot vårt sätt att leva och vår frihet, och om du anpassar dig och begränsar din frihet har terroristerna uppnått delmål.

Var också trygg i att svenska myndigheter har dragit lärdomar och vidtagit åtgärder sedan det tragiska terrordådet på Drottninggatan våren 2017. Allmänheten behöver dock inte veta vilka åtgärder, men bloggen kan intyga att åtgärder vidtagits.

Ta det lugnt i julhandeln, men var vaksam. Och om något händer, kom ihåg vad SOS Alarm ger för råd:
"Var uppmärksam på det du ser och hör
Vid terrorattack, lämna platsen genast om möjligt och sätt dig i säkerhet
Om du inte kan lämna området, leta efter en säker plats
Ring 112 så fort som möjligt, berätta så mycket du kan
Om möjligt, håll dig uppdaterad och följ myndigheternas anvisningar
Undvik ryktesspridning, sprid endast information från myndigheter och verifierade aktörer."
Kort sagt - stanna inte kvar och filma, utan avlägsna dig från platsen om du inte yrkesmässigt inom blåljusmyndigheter, sjukvård eller försvar kan tillföra något.

Ta det nu lugnt, var vaksam och ha en  god jul! Och håll koll på nödutgångarna i offentliga lokaler, något man alltid pga brandrisken ändå ska göra.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

18 kommentarer:

 1. Be afraid, be very afraid ...

  SvaraRadera
 2. Tycker cornu låter som myndigheter och politiker.i början trodde jag det var satir.
  Jag var vid Sergels torg med familjen när det smällde bakom Åhléns.
  Vi undrade vad som hände och stod där ett tag.
  Inga sirener eller poliser syntes till så vi antog att det inte var allvarligt och fortsatte till pendeltåget och åkte hem.
  Först senare kom det fram att det var ett terrorist atentatt.
  Tror inte att det finns mera poliser idag eller att Säpo klara av sitt jobb bättre idag än då.
  Ser mycket negativt på att myndigheterna ska klara av att stoppa
  Nya attentat

  SvaraRadera
 3. Vad har Sverige gjort denna gång för att förtjäna uppmärksamhet denna gång? Det måste ju finnas ett incitament till att terrorisera oss svenskar. Jag har hur många konspiratoriska teorier som helst för att svara på min egen fråga men det kan vara kul o höra från andra varför ni tror att Sverige skulle vara intressant just nu.

  Jag misstänker att "terrorhotet" har mer förankring i Långtbortistan än Mellanöstern denna gång..

  SvaraRadera
  Svar
  1. De båda dåden på Drottninggatan var väl i princip planerade självmord av ensamvargar som besvikna på samhället ville döda så många som möjligt.

   Så om man förvarnar så tyder det på att det är något som organiseras/planeras. Det kanske inte betyder så mycket att det i Sverige utan målet kan vara olika fraktioner som finna i Sverige. Eller så vill man göra något som spektakulärt, julmarknader har varit populära mål t.ex. i Berlin för några år sedan, då med lastbil som vapen.

   Radera
 4. Känner mig ypperligt trygg med dåren Dan "Bangkok" Eliasson som ansvarig för samhällsskydd och beredskap. :)

  Skämt åsido. I Polen kände jag mig däremot trygg. Gatubilden saknade även mångkulturella inslag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Polen brukade vara mångkulturellt. Sen kom din sort.

   Radera
  2. Har hört det samma av folk som besökt Polen. Rent och snyggt, poliser synliga, inga tiggare, få eller inga multikulti.

   Radera
  3. Man känner sig trygg i dagens Polen om man inte är kvinna, homosexuell, mörkhyad, är avvikande på något sätt eller har en annan religion än katolicism. Är det ett sånt samhälle du vill ha?
   /Mvh, en polack.

   Radera
 5. För att sätta det hela i perspektiv. Det är garanterat större chans att vinna på lotto än att bli dödad eller skadad i ett terrordåd i Sverige. Förmodligen är risken större att bli skjuten av misstag i någon gänguppgörelse än att råka ut för ett terrorattentat. Terroristerna får som vanligt helt oproportionerligt mycket uppmärksamhet, vilket är precis vad de vill. Sannolikheten att vara på rätt plats vid rätt tidpunkt för att råka ut för ett terrorattentat är helt enkelt försumbart liten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dålig jämförelse. Vinna på Lotto är positivt. Gängmedlemmarna är inte ute efter att skjuta dig, utan någon annan.

   Trafikolyckor är en konsekvens av de positiva saker vi får av transporter, och saknar oavsett uppsåt, samt är en risk vi förstår hur vi kan hantera och minimera.

   Terrorism är uppsåtligt, riktat mot dig, och godtyckligt och mkt svårt att skydda sig mot utan uppoffringar.

   Radera
  2. Spelar ingen roll om det är uppsåtligt, sannolikheten är fortfarande extremt låg. Och för mig personligen är den extra låg då jag inte bevistar terroristmål öht.

   Radera
 6. Sverige använder en strategisk hotnivå och ska inte flyttas upp och ner hela tiden utan är en bedömning på lång sikt. Storbritanniens är annorlunda som jag förstått det.

  SvaraRadera
 7. Säkert är skyddet för politiker och andra höga tjänstemän bra..
  Och de har säker gjort så gott de kan sedan Drottninggatan men det finns fortfarande alldeles för många potentiella terrorister och oidentifierade personer inom landets gränser.

  Hur många av de 80.000 har de tex skickat tillbaka?
  Snarare har det väl tillkommit lika många till sen den diskussionen hölls..

  De har inte gjort något alls åt den saken och ser inte ut att ha någon plan på att ändra det heller.

  SvaraRadera
 8. Det är en oroande förskjutning i Sverige. När vi går på gator, torg och i affärer så ska vi vara på vår vakt! För 10 - 15 år sedan fanns inte det i folks medvetna tankar. Idag har det blivit till ett normalt beteende. Ta ett steg tillbaka och analysera utvecklingen. Är det en positiv eller en negativ trend?
  Jag kanske patologiserar, men jag som gammal specialistsjuksköterska i psykiatri ser en obehaglig negativ utveckling.

  SvaraRadera
 9. Tänker omedelbart att det troligen finns ett samband med att Margot Wallström tydligen lovat att Sverige kan stå som värd för fredsförhandlingar mellan Saudiarabien och Jemen (det vill säga Saudiarabien och Iran). Säkert många mindre frifräsande extremreligiösa grupper på båda sidor som är beredda att tillgripa våld för att stoppa det.

  Med Margot Wallström inblandad får vi dock vara glada om det BARA blir terrordåd, hon kan ju lika gärna taffla till alltihop så det blir starten på tredje världskriget...

  SvaraRadera
 10. Krisinformation.se:

  "Hotnivån har sedan 2010 bedömts ligga på nivå 3 av 5. Nivå 3 innebär ett förhöjt terrorhot och att ett attentat kan ske."

  SvaraRadera
 11. Kom från Egypten i förra veckan. Där fanns militär eller polis vid vägkorsningar på landsbygd och utan korsningar i Sahara. De är mycket angelägna att skydda turismen. Vi är näst största industrin i landet efter jordbruket. För att komma till flygplatsen behövde vi passera två militärkontroller med kort avstånd. Även vårt hotellområde hade kontroller och vid flyget räckte det inte med att metall behövde bort från kläderna utan även skor och sandaler behövde tas av. Hade en fyrfärgspenna i skjortfickan och en kontrollör tryckte noga ut färg efter färg för att se att det inte var farligt att ta med ombord. Även väskor in till hotellet röntgades och vi fick gå genom kontrollskanning. Alla mobilmaster jag såg utanför samhällen hade solceller och paraboler så de är säkrare genom egen el och avsaknad av fiber.

  Terrorn har drabbat Egypten hårt och först nu har turismen ökat med 40% i år. Fanns många halvfärdiga hotellbyggen utan någon aktivitet än, så än räcker de befintliga tydligen till. Fanns en annan effektiv skyddsåtgärd och några små brister som jag håller truten om. Det jag berättat vet många av terroristerna redan.

  Kan möjligen bli liknande här i en dystopisk framtid. Dyrt i löner men försvårar för större angrepp.

  Fortsätter besöka centrum och även Drottninggatan. Ska försöka se, tänka och reagera.

  Gillar illustrationen ovan som mer effektivt tankeväckande än den svenska tigern från andra världskriget. Ärvde en t-shirt från min far med tigern på.

  Han höll tyst om svensk export av tysk V2 till Storbritannien tills det kom på tv för så där 30-40 år sedan. Han skötte någon beräkning av uppgifter från luftbevakningstorn där iakttagelser av V2 kom och kunde plotta in nedslag i en myr. Roboten var nästan helt oskadd.

  Borde finnas en marknad för ny variant av t-shirt. Truten får inte skräna ut det som ska vara hemligt. Kunde fått höra om V2 lite tidigare men han hade lovat att aldrig berätta om detta innan det plötsligt kom på tv och han ansåg löftet obsolet . Nu är tornen ersatta av radar som vi fick som tack från England under slutet av kriget och Verner von Brauns V2 blev början till rymdkapplöpningen.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 12. Verkar som vi välkomnar ett nytt terrordåd på Drottninggatan. När man tittar på nyförvärven av tunga lejon så är dom placerade på sådant sätt så det är lättare än tidigare att köra rakt igenom! Vad menas?

  SvaraRadera