Cornucopia?

Aktuellt

CNN: Läckta verifierade dokument visar att Covid-19 var dubbelt så stort i Kina som officiellt

Läckta kinesiska dokument som CNN fått tag på och som verifierats, visar att smittan med sjukdomsfall av Covid-19 var minst  dubbelt så hög ...

2018-11-13 14:15

Tema: Att spela spelet ”Den Ryska Världen” – en tolkning av Krimhändelserna, lärdomar och slutsatser för den europeiska säkerheten.

Förra veckan arrangerade Försvarsutbildarna en föreläsning om rysk hybridkrigföring, angreppen mot Ukraina och konsekvenser för den europeiska säkerhetspolitiken. Bloggen närvarade och kommer under dagen i en serie inlägg publicera en sammanfattning.
Generalmajor (reserv) Oleg Khairulin föreläste för Försvarsutbildarna i egenskap av privatperson.
För att förstå föreläsningens titel "Att spela spelet ”Den Ryska Världen” – en tolkning av Krimhändelserna, lärdomar och slutsatser för den europeiska säkerheten" gäller det att förstå hur världen från ryskt perspektiv delas upp i ”ryska världen” och ”ickeryska världen”, där den ryska identiteten sträcker sig långt över landets territorialgränser, kopplat på flera faktorer som tas upp senare i texten. Ordvalet gällande ”spel” återkommer som en röd tråd, då det finns nära paralleller mellan modern krigsföring och spel/gaming, vilket betyder att spelteoretiska modeller är högst tillämpningsbara. Johan Huizinga nämns och citeras tidigt i föreläsningen. Spelet är den kulturella och attributiva manifestationen av en väpnad kamp. Spelets kvintessens i det här sammanhanget är att lura motståndaren, framstå som en vän, lugna, och sedan lägga en stöt på svagaste stället när det minst anas. Genom att tillämpa detta minimerar man medvetet risken för den klassiska krigsföringen och därmed potentiella förluster.

Föreläsningen i torsdags anordnades av Försvarsutbildarna, och var på förekommen anledning endast öppen för medlemmar i förbundet, yrkespersoner samt deras direkt närstående. Tidigare sådana här arrangemang har störts av inflytelseoperatörer för Kreml och kan därför inte längre hållas öppna för allmänheten.

Oleg Khairulin poängterade att han inte föreläste officiellt, utan var där i egenskap av privatperson. En tolk simultanöversatte från ryska, men Oleg öppnade med att på ukrainska säga att han helst pratar det språket, och ukrainska är det enda språket han talar med vänner, i både huvud och hjärta. Han har sedan 2014 svårt att prata ryska trots att han var uppväxt med det, och han återkommer till varför, när det kommer till definitionen av ”ryska identiteten” som pretext för krigshandlingar.

Oleg Khairulin är generalmajor i reserven, och har ett trettiotals års militärtjänst bakom sig. Under händelserna 2014 tillhörde han gränsstyrkorna, och var på plats på den ukrainska sidan.

Föreläsningen var uppdelad i tre delar – först talade han om hybridkrig generellt, sedan Krimhändelserna specifikt, och slutligen blickade på Europas perspektiv på det östra säkerhetsbältet.

Bloggen kommer i inlägg under eftermiddagen att sammanfatta de tre delarna i separata inlägg. Bilder är med tillstånd från Oleg Khairulin.

Inläggen kommer bland annat hittas på följande länkar när de är färdiga:

Hybridkrigföring, del 1: Hybridkriget och det kulturella stridsviruset
Hybridkrigföring, del 2: Krims hybrida tragedi
Hybridkrigföring, del 3: Det lokala spelets psykologi från europeiskt och svenskt perspektiv, insikter och följdfrågor

Notera att kommentarer förhandsmodereras och Kremls inflytelseagenter, troll och nyttiga överutmanade underrättas härmed om att ni inte behöver anstränga er med att kommentera - ni kommer inte släppas igenom. Det samma gäller landsförrädare och femtekolonnare som Svärjevänner och andra som hatar västerländska värderingar, västerländsk demokrati, ett demokratiskt och fritt Sverige, eller hyllar diktaturen i Kreml eller Ryssland, ett land där allmänheten lever i misär under den kleptokratiska fascistiska diktaturen. Det samma gäller alla foliehattar. Ni behöver inte återvända till bloggen. Demokratiska principer som yttrandefrihet är inte ett verktyg ni ska få använda för att motarbeta ett fritt Sverige och svensk demokrati, samt gå en diktaturs ärenden.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

7 kommentarer:

 1. Bara nyfiken men försökte någon av:

  "Kremls inflytelseagenter, troll och nyttiga överutmanade landsförrädare och femtekolonnare som Svärjevänner och andra som hatar västerländska värderingar, västerländsk demokrati, ett demokratiskt och fritt Sverige, eller hyllar diktaturen i Kreml eller Ryssland, ett land där allmänheten lever i misär under den kleptokratiska fascistiska diktaturen. Det samma gäller alla foliehattar."

  Göra något inlägg?

  Ser fram mot att läsa de tre delarna.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodå. Överutmanade som sagt. Jag läser dock inte innehållet, utan raderar direkt.

   Radera
 2. Varför hölls inte föreläsningen på ukrainska i stället för ryska? Brist på tolk?

  Finns väl ingen anledning att vi bidrar till att befästa ryska språkets position som lingua franca i Östeuropa. Särskilt inte i samband med Ukraina.

  Eller missförstod jag som vanligt allt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sannolikt brist på tolk. Även om ukrainska och ryska är lite som danska och svenska, så är det nog också få svenskar med ryskakunskaper som klarar av ukrainska. Khairulins modersmål är också ryska (likt många icke-ryssar inom forna Sovjetunionen), vilket kan göra det enklare att hålla ett framträdande. Men jag gissar.

   Radera
 3. Cornu, kan fu dementera ryktet att ditt motstånd mot hybridkrigföring beror på att de är betald av Tesla? ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. De? Du menar "du är betald av Tesla"?

   Tesla betalar noll för reklam och extern marknadsföring. Noll. Allt de gör gör de i egen regi, online eller vid egna events. Går inte ens att få rabatt som pseudokändis.

   Radera
  2. Borde veta bättre än att försöka pappaskämta när man är lite kvällstrött

   Radera