Cornucopia?

Aktuellt

Globala fossila CO2-utsläpp ökade med nio Sverige 2019 - Kina ökade med sju Sverige

De globala fossila CO2-utsläppen ökade med nästan nio Sverige 2019. Även om Sverige skulle slutat helt med fossila bränslen förra året, ha...

2018-11-04 21:01

Svenska riksdagspartier har resignerat - amerikanska inrikesvalet intressantare för media

De svenska riksdagspartierna och riksdagspolitikerna verkar helt ha resignerat. Symptomatiskt är att det amerikanska för oss svenskar i princip helt ointressanta kongressvalet verkar få mer utrymme i svenska rikstäckande media än det faktum att våra folkvalda högarvoderade skattepengdiande riksdagspolitiker inte klarar av att bilda en regering, snart två månader efter riksdagsvalet 2018.
Alla journalisters dröm - att vara USA-korrenspondent och få bekräfta sina fördomar och hårdvinkla kring världens största fungerande demokrati och dess befolkning. Här bloggarjäveln utanför Trump Tower.
Medias roll är att granska makten, och hålla den ansvarig för sina handlingar, så att ytterst svenska folket i egenskap av svenska politikers uppdragsgivare kan ställa dessa högarvoderade skattepengdiare till svars.

Men det verkar som symbiosen politiken-journalistisken nu blivit övertydlig. Det jobbar väl vid det här laget fler journalister som informatörer och pressansvariga än som journalister hos media, så vem vill stänga den karriärvägen genom att 24/7/36 (eller iaf 16/7/365) flåsjaga våra riksdagspolitiker och kräva svar kring varför de inte klarar av att bilda en regering.

Istället verkar det amerikanska valet till kongressen vara intressantare för svensk media. Alla vill ju vara USA-korre, eller översätta artiklar från engelska och milt skriva om dem.

Ärligt talat, när man inte ens kan täcka inrikespolitiken hos vår största handelspartner och grannland, broderlandet Norge, så ska man inte ge sig på att täcka inrikespolitiken i USA.

Nej, ställ våra politiker till svars. Svenska folket kräver en regering. De vuxna i rummet får väl sätta sig ner och som ansvarsfulla vuxna komma fram till något. Och nej, ett extraval kommer inte ändra mycket, möjligen kickbanna MP och L(iberalerna) från riksdagen, vilket dock inte kommer lösa huvudproblemet. Så sätt er ner - om ni inte kan komma överens i vissa frågor, bordlägg dem och skjut de besluten på framtiden och kom fram till vad ni faktiskt är överens om och bilda en regering utifrån det.

Eller något annat vuxet. Kan du som partiledare inte ordna fram en regering, så går det utmärkt att ta ditt ansvar och avgå. Tillsätt en ny partiledare, som är förmögen att som en vuxen människa sätta sig ner, diskutera och samarbeta med andra. Kan man inte samarbeta på en arbetsplats, så ska man ställa sin plats till förfogande.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

25 kommentarer:

 1. Så ung och oförstörd med rosenkinder :)

  Seriöst, svenska skitmedia borde jaga Trololmannen och partiledarna tills de ger upp och börjar förhandla på riktigt.

  Det som nu sker är patetiskt.

  Men det bekräftar tesen att inom politiken kan man alltid gå längre ner.

  När vi trodde DÖ var droppen av förakt för den demokratiska processen lanseras , i enlighet med svenska kulturvärden

  -Fikaokrati!

  SvaraRadera
 2. Kampen står mellan socialism och liberalism. Det vet alla. Eller åtminstone Annie Lööf. Att snart sagt alla är socialliberaler verkar gått henne förbi. Det innebär inte att socialliberalism är den rätta ideologin, men den är i alla fall mer rätt än socialism eller liberalism. Demokrati och ekologisk hållbarhet är ännu viktigare. Så det är dags att skippa polariseringen och ta itu med samhällsproblemen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har ingen aning om hur man ska ta itu med samhällsproblemen. Många av dem är skapade och man vägrar snarare att ta itu med dem än försöker lösa dem, reformer urartar såsom privatisering av vård och omsorg, friskola, inte för att reformerna var, eller var medvetet menade, fel egentligen, många såg bara inte riskerna och antog, antar, att någon annan skulle täcka upp.
   Det är som de inte ser bönräknaren framför sig, hur bönräknaren inte har 20-50 års ansvar utan ungefär så länge han just jobbar där, lika lite som politikern av idag tar ansvar imorgon.
   Löser vi mirakulöst samhällsproblemen kommer vi att få nya, säkert som amen i kyrkan och nu med bonus från EU-globalismen. Att ta vidare exempel är ju Cornus återgivning av Eliassons uttalande om att vi har ett land för åtta miljoner, vi är över 10. Ett uttalande som vi vet kommer från en man som aldrig överdriver hot eller behov av medel för att sköta sin uppgift.
   Hur ska man lösa samhällsproblemen då man aktivt jobbar för att öka dem, demokratin kan inte vara överdriven, då kan märkliga saker hända med frihet och lag.

   Mellanvalet i US speglar ju iaf ett behov av val som mätare, i USA avgörs ofta något viktigt val vartannat år och presidenten är naturligtvis viktig att ha bakom sig. Och presidenten vill ha en taxcut, skiten är ju bara att de fattiga inte betalar federal skatt.

   Radera
  2. Bönräknaren, taxcut. Inte bara svenska journalister som bryr sig mer om USA:s inrikespolitik än Sveriges tydligen.

   Radera
  3. Fast sånt kräver ju att man kan andra språk än engelska.

   Radera
  4. Absolut, det händer inte mycket intressant i svensk politik. Det viktiga avgörs annorstädes, tyskar och jänkare. Vi vet att svenskarna mest reagerar och har positivt tänk som tes.

   Radera
 3. Nja, det är väl upp till C och L att bestämma sig för Löfven eller Kristersson? Alternativ där S och M samregerar ställer ju varken S eller M upp på, oavsett partiledare. 86% av väljarna röstade inte på C och L, kanske borde de ödmjukt reflektera över det.

  C och L har haft 4 år på sig att förbereda partierna och väljarna på det som blev den mest väntade valutgången, och ändå står de där och önsketänker och förhåller sig till ett valresultat som inte finns. Det inger inte förtroende att gå till val på att avsätta Löfven och föra fram UK som statsministerkandidat, sedan fälla Löfven i riksdagen mha av SD som inte ska ge något inflytande, för att sedan drabbas av beslutsångest.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Äh, än så länge är allt fullkomligt förutsägbart från resultatet på valnatten. Inget har egentligen hänt sedan dess -- man har bara förtydligat att det inte blir ett underlag "hela alliansen + S" som kommer att styra landet, och inte heller gamla "S+MP+V". Återstår att hitta en konstellation som C och/eller L kan tänka sig släppa igenom / inte rösta mot.

   Fortfarande är en ren M-regering eller en M+KD-regering det som mest sannolikt kan överleva en omröstning i riksdagen. Får väl se om nåt sånt förs fram nu i November. Om inte annat, så kan det kanske bli lite action kring budgeten -- övergångsregeringens av nödvändighet tama budget kommer ställas mot en ren M-budget, så då kan ju C och L bestämma sig för vilket alternativ de tycker verkar bäst.

   Det vore dessutom hemskt roligt om en övergångsregering tvingas administrera en moderatbudget. Det är nästan så att jag tycker att det är tillräckligt gott utfall att se Stefan och Maggan behöva regera på sådana premisser!

   Radera
  2. Jo att C och L till slut går i opposition och släpper fram UK är fortfarande stalltipset, kanske i runda 3 om 2-3 veckor? Det börjar nu bli dags att rösta i riksdagen, kanske redan till veckan?

   Radera
  3. SIWOTI: Exakt så. Björklund har öppnat lite lätt för detta också, han ville inte "i nuläget" släppa fram UK, men han vet också att ett nyval vore förödande för L, så till slut kommer han att vika sig. Frågan är vad C gör, men de får helt enkelt välja sida.

   Ja, nån omröstning innan budgetomröstningen borde det bli. Det är väl därför som M pressar på med ett eget budgetförslag -- röstas en M-budget igenom så borde också en M-regering kunna gå att tolerera.

   Radera
 4. Intressant med kulturell närhet, det är nog fler som känner till amerikanska politiker eller brittiska för den delen, men hur många vet vad statsministrarna heter i våra grannländer?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller ledarna i de största länderna Kina och Indien?

   Radera
 5. Kanske lite jobbigt för svenska journalister att hantera våra nordiska grannländers journalistik, som verkar vara mindre styrd av en egen politisk agenda.Se bara på senaste Segerstedtseminariet, hur jobbigt det kan bli för vår journalistkår.
  Kolla gärna in kommentarer om det i Aftenposten, Anki Gerhardsen mfl.

  SvaraRadera
 6. Hm.. är det inte också delvis så att i det här fallet att de politiska lägren är så låsta, inte minst för att deras motsvarande väljarbaserna är så låsta längs ungefär tre uppdelningar, och svekdebatten riskerar bli så stor att ingen vill vara första med att testa marken? Man kan ju tappa röster på riktigt.
  Dessa två: de politiska partierna och väljarbaserna råkar matcha väldigt väl, och alla sitter i sina respektive filterbubblor (läs sociala medier) rätt stenhårt?

  SvaraRadera
 7. Hur kan man klassa en demokrati där färre än 60% röstar som en av världens främsta? Med tanke på alla illegala invandrare är det uppskattningsvis ungefär hälften av invånarna som röstar i USA. Det är en misslyckad demokrati i mina ögon.

  SvaraRadera
 8. Skulle inte förvåna mig om politikerna drar benen efter sig med flit, så folk ska bli irriterade och kräva resultat.

  Det är först då de kan gå fram med DÖ 2.0 utan att tappa allt för mkt röster.

  SvaraRadera
 9. Psssst, det är okej att säga det: Fake News. Det här är vad det begreppet handlade om hela tiden, inget annat.

  SvaraRadera
 10. Svenska journalister har också ett nyfunnen och starkt intresse för brasiliansk politik. Något jag knappt läst en rad om tidigare i svensk media utöver att president på president åkt i finkan för korruption eller att OS orsakade stora protester.

  I grund och botten tycker jag det är kul att kåren breddar sin väldigt snäva syn på världen. Men i verkligheten vet jag att intresset till 100% beror på att CNN jämförde Brasiliens nya president med Trump, då får Sveriges samlade journalistkår unison ståfräs för mannen i fråga.

  SvaraRadera
 11. Problemet är att svensk media håller makten om ryggen och granskar oppositionen istället...

  SvaraRadera
 12. Alla kräver att de tar sitt ansvar och bildar en regering. Men hur ska den se ut? Ser inga förslag. En alliansregering som tar stöd av SD är det naturliga valet. Migrationspolitiken ska inte hindra en regeringsbildning, Sverige har inget ansvar för folk i andra delar av världen, förutom hjälp på plats där de bor. Så SDs migrationspolitik är sund. Problemet är egentligen som alla vet att alla målat in sig i hörn innan valet och media kommer vråla om svek oavsett vilken regering det blir. Media har förresten ett stort ansvar att det blivit så. Partierna har blivit medias strykhundar.

  SvaraRadera
 13. Det är ju lättare att plocka godhetspoäng genom att kritisera Trump och Bolsonaro än genom att kritiskt granska svenska politiker och partier.

  SvaraRadera
 14. Man kan ju undra när SVT och de andra hade tänkt berätta att ännu en som anklagade Kavanaugh nu har blivit påkommen med att ljuga?!

  https://eu.usatoday.com/story/news/politics/2018/11/02/brett-kavanaugh-accuser-referred-fbi-doj-investigation/1863210002/
  https://nordic.businessinsider.com/brett-kavanaugh-sexual-assault-accuser-judy-munro-leighton-2018-11?r=US&IR=T

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vem är Kavenaugh och varför bry sig?

   Radera
  2. En ny domare i högsta domstolen, som nu har en konservativ majoritet.
   Varför vi ska bry oss är ju för att det påverkar oss också. Direkt eller indirekt. Över rätt lång tid.

   Radera
  3. Vet inte vad det har med detta inlägget att göra, men det är däremot viktigt då det visar det vidriga rättshatet bland metoo-feminister.

   Radera