Cornucopia?

Aktuellt

Globala fossila CO2-utsläpp ökade med nio Sverige 2019 - Kina ökade med sju Sverige

De globala fossila CO2-utsläppen ökade med nästan nio Sverige 2019. Även om Sverige skulle slutat helt med fossila bränslen förra året, ha...

2018-11-11 11:27

Stockholmsbörsen vände ner - stängde på veckolägsta - dödskors på gång

Stockholmsbörsen vände ner igen under veckan som gick, och avslutade med veckolägsta stängningskurs. Upprekylen är avklarad och nu blir det antagligen ett nytt test av stödområdet runt 545 igen. Antagligen får vi ett så kallat dödskors (igen) inom någon vecka.
Dagschart OMXSPI.
En stor fördel med att ligga ute ur börsen, och bara gå in i igen på tydliga indikatorer som konjunkturläget, är att det sparar mycket tid. Finns ju ingen anledning att bevaka börsen när man är likvid, eftersom en nedgång eller uppgång inte direkt påverkar den egna ekonomin.

Dessvärre leder det till att det inte blir så många inlägg om börsen här på bloggen.

Men likväl verkar nu upprekylen från senaste testet av stödnivån runt 545 klarats av. OMXSPI stängde veckan på -1.24% mot förra fredagens stängning. Inget jätteuppseendeväckande, men kan nog ändå ses som ett slut på uppstudsen.

Det ser också ut som att ett äkta dödskors är på gång, dvs att 50-dagars glidande medelvärde MA50 bryter ner genom MA200, samtidigt som MA200 är fallande. Vad som är signifikant den här vändan är att med lite fördröjning ser det ut att vara ett dödskors på gång även hos husse i USA. Europeiska index som DAX, FTSE-100, CAC 40 och Euronext-100  har redan dödskors. Sverige släpar alltså likt husse efter lite, men det är alltså inte särskilt muntert på börserna.

Och så har vi konjunkturläget.

Är du fortfarande kvar inne på börsen, och ska du sitta stilla i den sk bankbåten, så förvaltarna kan ta procent på att följa med index ner. 
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

7 kommentarer:

 1. Det är segt, riktigt segt på världens börser.
  Nu får vi se om säsongseffekten kan hjälpa börsen i kampen mot vikande konjunktur.

  SvaraRadera
 2. Förklara varför jag ska hoppa in och ut ur börsen när jag sparar på 20års sikt. För de flesta gäller att undvika börsen över huvudtaget om man sparar på kort sikt.

  För utgifter på kort sikt har jag och sambo ett ordentligt buffertsparande på vanligt bankkonto.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rimligen kan du gå ur nu och få bättre, lägre, ingångar framöver för kapitalet. Om du spekulerar med -38 i tanke blir det nog 3-4 stora nedgångar.
   DOW på väg över 100000, men först ska vi kanske åter till 5000 från 25-30. DOW var på nästan 12000 om det var -00? Dryg dubbling på 18-20 år, men den var sen nere nästan 50%, 6000, hade du tajmat perfekt hade du ju fått fler direktavkastande aktier och nu haft mer än dubbelt så mycket (med återinvestering av än mer utdelningar).

   Radera
  2. Problemet med det är att en aldrig vet riktigt när en ska gå in igen och då hoppar du in i fel tid och drar dig ut i fel tid. Vilket leder till ackumulerade förluster utan vinster.

   Radera
  3. Frågan är vad som är mest lönsamt för bankerna, procent på förvaltning från de som sitter i båten eller allt courtage som genereras av de som försöker tajma marknaden.

   Radera
  4. Fandom, du behöver inte tajma marknaden så mycket, vi kan ju se att att bloggaren gått ur, han ser konjukturindikatorn som viktig, likaså möjliga tekniska dödskors, andra saker är ju att räntan bara kan gå upp, (ta i trä) värderingarna på börsen vs riskfri ränta sjunker.

   Courtage är väl inte så farligt, dessutom finns det ju säkert enskilda aktier du inte ska sälja om du har en halvstor portfölj. Men diskuterar vi något index ser det ut som mycket fint är inräknat överallt. Mycket faller, ser riskabelt ut för investering.

   Radera
 3. Eur/Usd is now breaking 1,13.......halleluja!

  Samtidigt sätter de tyska socialdemokraterna in i sitt partiprogram/manifest att man ska federalisera Europa. Debatten i det lilla obetydliga Sverige är noll i frågan. Liberalerna är här med på tåget tyvärr. Hoppas Björklund åker ur riksdagen så fort som möjligt.

  (https://www.armstrongeconomics.com/international-news/europes-current-economy/spd-puts-forth-its-manifesto-to-federalize-europe/)

  SvaraRadera