Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2018-11-10 14:24

Smart damm på tröskeln till verklighet

Wall Street Journal uppmärksammar i en artikel att smart damm (eng smart dust), mikroskopiska datorer som kan få sin energi från radiosignaler eller rent av värmeenergin i omgivande luft. Återstår bara självreplikering, så har vi nanomiterna från min Stjärnklart-romanserie. Inlägget innehåller så kallade affiliatelänkar.
Stjärnklart-serien biter sig kvar i toppen på topplistan science fiction hos Adlibris, trots att det nu är över fyra år sedan Stjärnklart publicerades. Notera kraftigt sänkt pris på Stjärndamm inbunden på topplaceringen. Sleeping Giants-serien kan för övrigt rekommenderas. Första boken finns nu också på svenska.
Jag var förstås inte helt ute och cyklade med nanomiterna i Stjärnklart, även om vi ännu inte är där. Redan 2014 utmålades nanoteknik som det största hotet om total utplåning av mänskligheten, lika stort hot som det så hypade AI, men samtidigt mer sannolikt totalt sett.

Wall Street Journal (inte en länk www.wsj.com/articles/here-comes-smart-dust-the-tiny-computers-that-pull-power-from-the-air-1541689224) har nu en artikel om smart damm (eng smart dust), på sikt mikroskopiska så energieffektiva datorer att de kan drivas enbart på energin från mottagandet av allmänna radiosignalers (tänk 5G, wifi etc) bakgrundsbrus, och rent av med omgivningens värme, åtminstone när det finns temperaturskillnader. Om smart damm samlas på något som ger ifrån sig värme, t ex en människokropp eller t ex en maskin eller ett fordon, så kan det räcka med temperaturskillnaden mellan omgivande luft och kroppen för att dammet ska få energi nog för sin mikroprocessor. 

Detta kan ge upphov till en hord av nya tillämpningar, där tids nog allt kan ha smart damm på sig. Vilket förstås i åtminstone världens diktaturer lämnar enorma möjligheter till övervakning. Ni har förstås redan läst min favoritförfattare Neal Stephensons The Diamond Age?

Nu är inte tekniken där riktigt än, men experter bedömer att vi kommer dit framöver.

Nästa steg är förstås att detta smarta damm också blir självreplikerande och kan tillverka kopior på sig självt, givet rätt råvaror och energi. Så har vi nanomiter.

Så får vi hålla tummarna att självreplikerande mikroprocessorer i ett gigantiskt meshnätverk inte löper amok och realiserar Greg Bears Blood Music

Eller grå gegga (eng grey goo), som katastrofscenariot med självreplikerande nanonteknik brukar kallas. Att äta upp hela jordklotet genom självreplikering kan gå skrämmande fort på grund av exponentiell tillväxt. Avgörande är tidsintervallet mellan varje självreplikering.

The Diamond Age och Blood Music är bara ett litet axplock av litteratur, filmer och teveserier, som inspirerat olika delar av Stjärnklart-serien.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

31 kommentarer:

 1. För att inte tala hur sårbara alla datorer redan är sett från hacking-perspektivet samt myndigheternas penetration(NSA etc). S är ju på väg att åsikts-registrera igen efter försök att ändra i grundlagen(inte givit upp sägs det). Kommer spontant ihåg IB-affärens avslöjanden. Staten har alltid överskridit sina befogenheter mot medborgarna(kallar det alltid för hot mot rikets säkerhet). FRA är t.ex världsledande bl.a tack vare vårt samarbete med USA(ej NATO). All den här forskningen du relaterar till är säkert ett prioriterat ämne för säkerhetstjänsterna(i försvarssyfte i 1:a hand förstås).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske borde du byta användarnamn till Parentesrik?

   Radera
  2. +1

   tar det som att du ändå läser mina inlägg :) alltså som konstruktiv kritik.

   Radera
  3. @Kuckeliku

   Allvarligt talat så tar jag åt mig kritiken. Ska bättra mig och lägga ner mer tid för publicering. Det värsta jag vet ifråga om meningsbyggnad är kommaterings-mani som är mycket vanligt och som ofta förstör meningsbyggnaden helt. Paranteser är tyvärr en genväg ifrån långa och ibland nya meningar.

   Radera
  4. Äh. Ni har tur ni inte sett mig skriva med parenteser. :)
   Panenteser är rätt nice. Men många har svårt för dem.

   Radera
 2. Stephenson är fantastisk! Jag har inte läst Blood Music. Det får bli ett läsprojekt till våren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Själv tycker jag mer om novellen Blood music än romanen Blood music. Romanen vill jag minnas försökte vara hoppfull på slutet, vilket trams :)

   Radera
 3. Kinesernar är långt framme med sina sociala poäng eller snarare minuspoäng.

  SvaraRadera
 4. Jag försökte kalkylera hur realistiskt det här är med hjälp av något jag begriper mig på. En spermie är approiximativt 10 um och säg att en 5 GHz WiFi burk som stålar ut 100 mW är tio meter bort. Ja då skulle en 100 % effektiv antenn kunna ta emot cirka 25 fW (1 femtowatt är skitlite). Men hur stor motor har en spermie egentligen? Här har jag gått in i Google-väggen måste jag erkänna men en spermie verkar kunna simma ca 1 mm i minuten. Gör vi spermien stor som en bil och skalar upp motoreffekten en miljon gånger så blir motor effekten ändå bara 34 pHp (1 pico hästkraft är inte så stor motoroffekt). Knappast tillräckligt för att röra sig ens 1 mm i minuten. Den här skalningen av spermiers mekaniska motoreffekt är kanske galet fel. Har någon en bra vettig skattning av spermiers mekaniska motoreffekt eller rent av en referens så vore det kul att få veta.

  I Star Gate Atlantis (start 2004) ställdes mänskligheten f.ö. också mot en nanomit-civilisation som en av motståndarna. Tyckte nog inte att din Stjärnklart serie var så nyskapande i det perspektivet även om du hade en del tänkvärda poänger i ditt narrativ. I SGA-universat fanns dock zero-point moduls som kraftkällor för att driva portarna bland annat så energiproblemet står kanske att finna där.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nyskapande? De böckerna jag nämner ovan (även Crichtons ”Prey” är från 90-talet). Aldrig hävdat nyskapande.

   Radera
 5. Första gången det verkar ha talats om ämnet var 1959 nät fysikern Richard Feynman höll ett tal "There's Plenty of Room at the Bottom" dvs han talade om möjligheten att fixa till enskilda atomers fästande vid varandra - tillverka nya molekyler genom påverkan på enskilda atomer. Feynman fick nobelpris 1965. Själva namnet "nano-technology" användes först av Norio Taniguchi 1974.

  K. Eric Drexler använde ordet "nanotechnology" 1986 isin bok Engines of Creation: The Coming Era of Nanotechnology, där han lanserade iden om en "assembler" som skulle kunna bygga en kopia av sig själv och andra ting med kontroll på atomnivå. Har kommit ut i en ny upplaga men jag har bara den äldre boken. Boken var hans doktorsavhandling.

  Min alias Nanotec tog jag på 90-talet för att mena att vi alla lägger pussel och för mig fattades en bit. Men området heter nanotec på franska.

  Ja det kan gå åt helvete med nanoteknologi precis som för AI eller genförändringar men det finns också samtidigt gigantiska möjligheter med alla tre områdena. Närmast positivt i stor skala tror jag är AI för självkörande fordon och sedan genmodifierade växter som tex binder CO2 snabbare, medan en assembler för nano ligger längre fram.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker man får skilja evolution från utrotning också. Mycket vi gör med AI nu är evolution. Fine, vi kanske är 100% metal till slut, men det kan vara ett evolutionärt steg. I motsats till tex metroitfall och rasen brinner upp.

   Radera
  2. Talade med en 17-årig flicka sista kvällen vid Röda Havet i tisdags om genförändringar och hon sa genast att hon ville att hennes barn skulle ha gälar. Själv har jag metall i ryggen och hennes mamma tyckte att då borde det vara enklare att fästa lufttub direkt vid ryggraden inför dyk. Tyckte det var kul.

   Vi är på väg att smälta ihop med vår teknik. Kisel är inte metall men visst får vi mer metall i våra kroppar. Microsoft siktar på nanomiter som cirkulerar i kroppen och rättar till fel i våra celler inom tio år. Steget efter är förstås omprogrammering till önskade förändringar. Lite klorofyll i huden så behöver vi inte äta så ofta.

   En stor meteorit eller komet kommer förr eller senare att vilja träffa jorden. Förhoppningsvis kan vi styra om den. Annars är det Elons koloni på Mars som får ta över.

   Nu ser jag hotet från ökad CO2 som mest angeläget att ändra.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  3. Jag tror vi lågintelligenta människovarelser kan ha en stor fördel att intregein oss med vår teknik för framtida möten eller konflikter med andra varelser från icke jordisk värld. Då kommer inte vår intelligens eller färdigheter som människor räcka för att överleva ett möte. Har vi då börjat plugga in teknik i oss kan vi ha en chans att vara herrar över vård värld

   Radera
  4. Magi går inte att skilja från överlägsen teknologi. Jag fick en känsla att en delfin talade till mig i måndags när jag simmade med en grupp. De ser ju rakt in i oss med sin integrerade radar och kunde se att jag har titan i ryggen. Kanske därför jag fick kontakten som något annorlunda mot de andra i havet. Delfinen hade ett kort meddelande.
   .
   Detta möte gav mig en stor glädje och alla andra som var med och simmade verkade extra glada fast jag inte berättade mer än att det var fantastiskt att simmat med delfiner.

   Helt säkert börjar vi ändra våra gener, även hos vuxna och sakta utvecklas vi till något nytt. Enkla förändringar som att skärpa sinnen och utvidga färgseendet samt ta bort ärftliga sjukdomar ligger tidigt. Effektivare kontakt med nätet sker mycket forskning på.

   Glasögon har betytt oerhört för våra samhällens vetenskapliga utveckling och möjlighet för individer att mer fritt kunna ha olika yrken. Hörselhjälpmedel är annat som nu utvecklas snabbt.

   Ja visst kommer vi integreras allt mer med AI på olika nivåer. Kina satsar mest men vi i Sverige utvecklar också AI.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 6. Intelligent damm blir ett utmärkt komplement till urkorkade riskdagspolitiker.

  SvaraRadera
 7. Jag jobbar med IoT och "Energy Harvesting" från radiosignaler anses vara en dead end. Visst kan man skrapa ihop energi nog för att driva en mcu då och då men de flesta tillämpningar kräver att noden själv kan skicka radiosignaler och detta kräver mer energi desto mera radio "smog" det finns så det går inte att uppnå en rimlig SNR. Värme till el (TEG) har väldigt låg verkningsgrad och blir ganska stor och klumpiga även för blygsam effekt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om nanomiten bara behöver sända ut några molekyler som snappas upp av andra nanomiter har vi en kommunikation som visserligen bara sker dit vinden för ögonblicket blåser.

   Ordet antenn, för radio, kom från 20-talet då man hade upptäckt att en hane av en mal kunde hitta en hona på över en kilometers avstånd och det skedde med antennernas hjälp så då måste det vara radio malen använde. I verkligheten var det oerhört utspädd parfym från honan.

   Så där 4,9% av massa-energi i vårt universum är vanliga atomer eller delar av. 26,8% är mörk materia, som vi vet lite om och de resterande 68,3% är mörk energi som upptäcktes 1998. Den mörka energin finns överallt och verkar som repulsiv gravitation. En del fysiker tror att vi kan mer om detta inom fem år och då kanske vi kan nyttja mörk energi för kommunikation. Strax innan den första flygningen av bröderna Wright sa chefen för Naval Obsevatory i Washington att flygplan tyngre än luften var omöjligt.

   Med laser kan man kanske ladda nanomiter med energi.

   När det gäller att bara lyssna på kommandon för nanomiterna via radio krävs inte mycket energi.

   Tycker bokserien är bra. Var störd i första boken av min förutfattade tanke att det var ryssar som låg bakom nanomiterna och det menade jag var att tro för mycket om hur långt utvecklingen hunnit. Slutet på Stjärnklart gjorde allt logiskt för mig.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  2. Pelle har helt rätt. Det är en rolig tanke, men det blir förtvivlat lite energi utvunnet av att kratta in energi från radiosignaler. Då är det mer troligt att det är knappcellsdrivna sensorer (med mera) som gäller för kommande IoT-enheter. Lyssna kräver inte så hemskt mycket energi för en mottagare om man lyssnar väldigt sällan, och det finns fint stöd för detta i t ex NB-IoT-enheter. Oklar på hur mogna produkterna på UE-sidan är dock men det vet kanske Pelle...

   Radera
 8. Nanomitdamm som CBRN-vapen, om det dessutom kan vara selektivt, dvs inte angripa individer med eller utan en markör eller en gen så har vi ett mardrömsvapen. Kanske en fiction-bok där USA, Ryssland och Kina går ihop och bestämmer sig för att decimera resten av jorden befolkning med 50% över en 50 årsperiod.... nya höjder av skräck och maktmissbruk.

  SvaraRadera
 9. Löjligt, inte ens nanoteknik i sin "klassiska" beskrivning har fått en enda tillämpning i verkligheten.
  Vi ligger fortfarande hopplöst efter vad moder natur kan skapa.
  Inte ens våra genmodifieringar skapar något unikt, speciellt användbart eller för den delen farligt.
  Allt detta är bara trams och fantasier och kommer så vara inom överskådlig framtid.
  Vi kan inte ens skapa datasystem, som kan ta hand om sig själv, så hur skulle vi då kunna skapa smarta dammpartiklar???
  Jag antar att bloggaren är på lyset, liksom påhejande kommentatorer och inget fel i det, det är lördag kväll och dags för avkoppling, intag av rusdrycker, glatt sinne och mycket humor.

  SvaraRadera
 10. Det finns redan självreplikerande goo, green go. Det kallas algblomning.

  Att man skulle kunna tillverka gray goo, halvledarbaserade system, som replikerar sig själv är helt uteslutet med tanke på energikrav, renhet, etc. Men visst, som grund i SF fungerar det ju bra. Men det är ungefär lika sannolikt som interstellära resor. Om vi skall komma till den nivån behövs ny revolutionerande fysik som vi inte känner till idag. Finns den? Ingen vet, men det verkar mer och mer osannolikt för varje år som går. Den fysik vi känner idag har rejält boxat in vad som ens kan vara möjligt i en framtid.

  SvaraRadera
 11. Vet inte om du haft det uppe, men du som gillar clickbait och saker som provocerar normalbegåvade i allmänhet och kunniga i synnerhet kanske borde ha ett inlägg om bankid-för-porr-iniativet? Det är den senaste hål-i-huvudet-rörelsen från överfiansierad flumvänster.

  SvaraRadera
 12. Man får ju iofs önska bloggaren lycka till med att etablera termen "nanomiter", men internationellt har väl "computronium" redan etablerats. Charles Stross använder den i "Accelerando" och där har hela den inre halvan av solsystemet omvandlats till en Dyson Sphere av computronium om hundra år, medan kvarvarande delar av mänskligheten lever på rymdstationer runt Saturnus, Uranus och utanför solsystemet.

  Fler böcker som använder termen:

  https://en.wikipedia.org/wiki/Computronium

  SvaraRadera
 13. Är smart damm en etablerad översättning? Jag tycker smart stoft låter mer rätt.

  SvaraRadera
 14. Ok så länge dammet inte är smartare än dammsugarroboten😉

  SvaraRadera
 15. Något som är värt ett inlägg är att en svensk lyckats lista ut hur man kan lagra solenergi effektivt. Nu är dom som alltid optimistiska om att det om ett par år är kommersiellt gångbara lösningar på marknaden men tänk om man för ett vettigt pris kunde lagra solenergi i ett år eller så, själförsörjning here we come...

  SvaraRadera
 16. Intressant vad Elon Musk säger om AI hos Joe Rogan. I princip säger han: "vi (människor) har redan förlorat" men kolla gärna det på youtube. Intressant från en visionärs perspektiv :)

  SvaraRadera
 17. Att omvandla och bygga/replikeran kräver enorm energi.

  Visst finns det potential mellan olika temperaturer. Hade det varit enkelt, varför har vi inte gratis energi idag???

  De enorma volymerna energi i världshaven har vi inte kommit särskilt långt med än.

  SvaraRadera
 18. Jag är triggered, igen!!!
  Vad gäller energin i dagens vanliga sändare med hyfsat hög effekt och täthet...
  Då ligger vi på ca. 20w. Den vanliga antennen skjuter/sprider energin 120 grader genom horisontalplanet och en hel del genom vertikalplanet.

  Per avstånd ger det ett enormt energitapp.

  Huvudloberna når ej mark förrän en bit bort.

  Flyger/virvlar naniterna runt och får fäste i antennen och replikerar sig, så kommer sändaren att stängas av vid första VSWR-felindikation. Normalt körs då VSWR-svep med kanske 2-15 min. mellanrum

  SvaraRadera
 19. Skulle vilja se en domedags profetia lista på bloggen med topp 10 största riskerna sorterade i sannolikhet

  SvaraRadera